PERU

Zwemmen tussen zeeleeuwen op Peru’s Islas Palomino

Rots vol met zeeleeuwen op de Islas Palomino bij Lima, Peru

Op de Islas Palomino (ook wel Callao Islands), vlak voor de kust van Lima, blijkt een verborgen schat te liggen met ongerepte natuur en een veelheid aan dieren. Een veelheid aan zeeleeuwen, vooral. De eilanden zijn vergelijkbaar met de populaire Islas Ballestas in de buurt van Paracas, maar dan makkelijker bereikbaar vanuit Lima én (in tegenstelling tot bij de Islas Ballestas) met de mogelijkheid om tussen de zeeleeuwen te zwemmen.

Het gebrul van de zesduizend zeeleeuwen zorgt voor een oorverdovend lawaai. In het zeewater waarin ik zwem drijven hun uitwerpselen en de stank ervan is niet te harden. Door een scheur in mijn oude wetsuit stroomt koud water naar binnen. Op enkele meters afstand zwemt een groepje zeeleeuwen op een flinke snelheid voorbij. Opeens realiseer ik me hoe bijzonder deze plek is en ben ik alle ongemakken in één klap vergeten.

Islas Palomino

Hoewel de Islas Palomino vlakbij Lima liggen, weet zelfs onder de lokale bevolking niet iedereen wat er op de eilanden te vinden is. Ook in de Lonely Planet worden de eilanden niet beschreven, in elk geval niet toen ik ze bezocht. Toch is er reden genoeg om op zelf op avontuur te gaan.

Dit avontuur begint in Callao, de weinig indrukwekkende en enigszins gevaarlijke havenstad ten noorden van Lima. Niet ver van fort Real Felipe, in een weinig charmante omgeving, stap je in een klein, ongemakkelijk bootje. Gelukkig brengt dit bootje je naar een grotere boot iets verderop in de haven.

Op het voorsteven van de boot kun je onderweg van het uitzicht te genieten. Met je haar in de wind zie je de kliffen van Lima aan je voorbij trekken. Op het water zijn aalscholvers op zoek naar een visje, net zoals enkele vissers op hun boten.

Haven van Callao bij Lima, Peru

Toren op Islas Palomino bij Lima, Peru

Na een half uur varen komen de eerste eilanden dichterbij. Het grootste eiland, San Lorenzo, huisvest een marinebasis, terwijl aan het eiland El Frontón een donkere geschiedenis kleeft. Op dit eiland stond een gevangenis waar honderden gevangenen om het leven kwamen toen de Peruaanse regering in 1986 een einde maakte aan een opstand geïnitieerd door terreurbeweging Lichtend Pad.

Na in totaal 45 minuten varen bereik je, achter deze twee eilanden, de eindbestemming. Allereerst zijn er de Islas Cavinzas. Op deze groep rotsige eilandjes kun je vanaf de boot jan-van-genten, pelikanen en zelfs humboldtpinguïns spotten. Aan land gaan is niet toegestaan en bovendien vrijwel onmogelijk. Gelukkig kent de schipper de omgeving als zijn broekzak en weet hij de boot naar de beste plekjes te sturen.

De Islas Palomino liggen een kwartier varen verder. Naarmate de rots dichterbij komt, ga ik steeds meer aan mezelf twijfelen. Zie en hoor ik dit nu echt?

Enkele minuten later, vlak voor het eiland, blijk ik gelijk te hebben: op de rots liggen duizenden zonnebadende zeeleeuwen. Samen maken ze een oorverdovend lawaai en produceren ze een enorme stank. De één plonst in het water, terwijl de ander met veel moeite weer de rots op klimt. Anderen kruipen over elkaar heen en botsen elkaar aan de kant. Boze mannetjes maken op vol volume ruzie.

Rotsen bij Islas Palomino bij Lima, Peru

Groepje van zeeleeuwen bij de Islas Palomino bij Lima, Peru

Plotseling haalt de bemanning een collectie wetsuits tevoorschijn. Ja, in deze tijd van het jaar is het water koud, maar we besluiten de kans niet aan ons voorbij te laten gaan. En met zo’n wetsuit valt het met de kou vast wel mee toch? Helaas: de meeste wetsuits gescheurd zijn dienen dus vooral een psychologisch doel.

Voordat we daadwerkelijk het water in springen drukt de bemanning ons op het hart niet naar het eiland te zwemmen en de voorbij zwemmende zeeleeuwen ook vooral niet aan te raken. Het blijven wilde en gevaarlijke dieren.

Zwemmen tussen de zeeleeuwen bij de Islas Palomino bij Lima, Peru

Veel Zeeleeuwen bij de Islas Palomino bij Lima, Peru

Als de eerste zeeleeuwen na enkele minuten in volle vaart voorbij schieten, besluit ik dat het inderdaad verstandig is om afstand te houden. Samen met de gids probeer ik naar een beter plekje te zwemmen. Dat is, gezien de golven, stroming en mijn reddingsvest nog best een opgave. De gids, gekleed in zwembroek en flippers, lijkt het minder moeilijk te hebben. Of hij ook nog even wat foto’s wil maken? Geen probleem!



Hoe kom je bij de Islas Palomino?

Wil je ook een duik nemen tussen de zeeleeuwen? Boek in dat geval een excursie waarbij je in je hotel in Lima wordt opgehaald. Dit heeft namelijk als voordeel dat je direct op de juiste plek in Callao wordt afgezet en je ook weet dat je die dag nog mee kunt met een tour.

Pinguins op rots bij de Islas Palomino bij Lima, Peru

Pinguins bij Islas Palomino bij Lima, Peru

Wij boekten bij Eco Travel Perú en betaalden ongeveer 60 euro per persoon. Dit is inclusief gids, wetsuit, snacks en frisdrank en vervoer van en naar het hotel. Vergeet uiteraard niet om zonnebrand, handdoek en zwemkleding mee te nemen. Omkleden kan in de boot zelf. Wanneer je de tour aan het einde van de middag of op een niet zo’n warme dag maakt, is het aan te bevelen om een windjack mee te nemen. Andere aanbieders van deze tour zijn onder andere Ecocruceros en Mundo al Dia Travel.

Laatst bijgewerkt op 24 juli 2017

Start je reis hier: Vliegtickets Peru  |  Reisgids Peru  |  Hotels in Peru  |  Vaccinaties Peru  |  Groepsreis Peru  |  Individuele rondreis Peru

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie