PERU

Racen door de zandduinen van Huacachina in Peru

Buggy op zandduin in Huacachina bij Ica, Peru

Verwacht je in Peru geen woestijnlandschappen met zandduinen? Dan is dit het moment om je verwachtingen bij te stellen. In Huacachina, in het droge zuidwesten van Peru, vind je namelijk precies zo’n landschap. Het is een ideale plek om door de woestijn te racen in een buggy of je op een surfplank van de zandduinen af te storten.

In de brandende zon rijden we door het zand. De chauffeur geeft een ruk aan het stuur. Al snel volgt weer een ruk, maar dan de andere kant op. Het gaat hard. Heel hard. We worden heen en weer geslingerd alsof we in een achtbaan zitten en zetten ons al automatisch schrap voor de looping. Maar zo ver komt het gelukkig niet bij onze buggyride door de zandduinen van Huacachina. Want juist op dat moment remt de chauffeur af: het is tijd om te gaan sandboarden.

De oase van Huacachina

In Huacachina, een klein dorpje niet ver van Ica, wonen slechts 200 mensen. Wanneer je in circa 5 uur van Peru’s hoofdstad Lima naar Huacachina reist, zie je niets anders dan een woestijnlandschap met af en toe rotsachtige bergen. Deze woestijn grenst aan de zee. In Huacachina zorgt de kleine, groene oase vol palmbomen rondom een meer voor wat afwisseling in het landschap. Maar is het niet de oase zelf die een aantrekkingskracht op vele toeristen uitoefent. Het zijn voornamelijk de 200 meter hoge zandduinen rondom deze oase. Inderdaad, dé plek om te gaan buggyrijden en sandboarden.

Uitzicht op Huacachina bij Ica, Peru

Oase in Huacachina bij Ica, Peru

Buggyrijden en sandboarden

Je hoeft deze activiteiten niet per se vooraf te boeken. Zelfs in het weekend, wanneer ook Peruanen een dagje van de zandduinen komen genieten, is er aanbod genoeg. Huacachina kun je slechts in en uit via één en dezelfde weg. En vlak voor de entree van het dorpje zul je dan ook op deze weg al worden aangesproken door de aanbieders.

Kom je Huacachina per bus binnen? Geen zorgen, want ook in het centrum heb je een tour in een mum van tijd geregeld. In vrijwel het gehele dorp staan de buggies geparkeerd, dus je kunt eenvoudig één van de chauffeurs aanspreken. Ga er gemakshalve maar van uit dat het zover niet komt: tegen die tijd ben je al lang door hen gevonden.

Zandvlakte in Huacachina bij Ica, Peru

De duur van een rit kan variëren per aanbieder. Vaak hangt dit ervan af of het sandboarden er bij inbegrepen is of niet. Door de stevige concurrentie hoef je echter niet te vrezen voor woekerprijzen. Reken op een bedrag tussen de 10 en 20 euro per persoon. Wel vertrekken de meeste aanbieders pas wanneer (vrijwel) alle 10 zitplaatsen in de buggy zijn verkocht. Zelf een buggy huren en besturen is voor zover wij hebben kunnen ontdekken niet mogelijk.

Staan of toch maar liggen?

Aanvankelijk rijdt de buggy vanuit Huacachina beheerst de duinen in. Gelukkig zit je stevig in je gordel, want zelfs dit gehobbel zorgt voor flink wat gestuiter. Plots geeft de chauffeur gas en start de rit. Het enige waar je nog aan kunt denken als je hoge duin voor je ziet of die diepte beneden je is: “gaat hij dat echt doen?”. Reken maar van wel! Je rijdt bijna verticaal tegen de duinen op, om snel daarna weer de diepte in te duiken. Gelukkig kun je af en toe even bijkomen als de chauffeur stopt en je foto’s kunt maken van de omgeving. Om je heen zie je zand. Heel veel zand.

Sandboarden in Huacachina bij Ica, Peru

Racen over zandduinen in Huacachina bij Ica, Peru

Onderweg stopt de chauffeur zodat je kunt gaan sandboarden. Onze chauffeur adviseert ons om vooral eerst liggend op de surfplank de zandduin af te gaan. Na een keertje oefenen op een kleine zandduin, weet je genoeg om te besluiten dat je die grote zandduin ook liggend gaat doen.Minder avontuurlijk?

Ben je minder avontuurlijk ingesteld? In het oasedorpje kun je ook waterfietsen huren om al trappend mee over het meer te varen. Ook heeft Huacachina diverse restaurants en cafés. Voor backpackers die niet alleen de zandduinen willen ervaren, maar hier ook de zon willen zien ondergaan in de woestijn en het nachtleven in willen duiken, is er ook een ruim aanbod aan hostels en hotels. Sommige hotels beschikken zelfs over een zwembad waar je als niet-gast tegen betaling ook gebruik van kunt maken.

Hotel bij zandduin in Huacachina bij Ica, Peru

Hoe kom je in Huacachina?

Vanuit het 4 kilometer verderop gelegen Ica neem je heel eenvoudig een taxi naar Huacachina. Vanuit Lima (4,5 uur enkele reis) en Nazca (2,5 uur enkele reis) kun je ook een dagtocht maken. Je kunt dit per taxi doen of je kunt een bus nemen naar Ica om vervolgens in de taxi naar Huacachina te stappen.

Ook kun je natuurlijk op zoek gaan touroperators voor een georganiseerde dagtocht vanuit bijvoorbeeld Lima of Nazca. Vaak bezoek je dan naast Huacachina ook Ica en één van de vele pisco- en wijnproducenten die de regio rijk is.

Gepubliceerd op 1 december 2016

Start je reis hier: Vliegtickets Peru  |  Reisgids Peru  |  Hotels in Peru  |  Vaccinaties Peru  |  Groepsreis Peru  |  Individuele rondreis Peru

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie