OMAN

Waden door de wonderbaarlijke wadi’s van Oman

Palmbomen bij Wadi Bani Khalid in Oman

Wie bij Oman denkt aan een immense zandbak met hier en daar wat kamelen heeft het mis. Nou ja, voor een deel dan. Een groot deel van het land bestaat inderdaad uit woestijn en kamelen zijn er in overvloed. Maar aan de rand van het Hadjargebergte – in het noordoosten van Oman – vind je ook groene oases. Met hun turquoise water en omringd door palmbomen voelen deze ‘wadi’s’ als een stukje paradijs. Deze drie wadi’s wil je tijdens je reis door Oman in elk geval niet missen! 

Al dagenlang loop je door de woestijn. Het is heet, droog en je bent uitgeput. Opeens doemt voor je een helder meertje op met daarnaast een wuivende palmboom. Is dit echt een oase of zie je toch weer een fata morgana? O nee, stop. Zo gaat het in sprookjes. In werkelijkheid kun je deze oases tijdens je reis door Oman gewoon bereiken met de auto, navigerend met Google Maps over de snelweg langs de kust. Maar dat maakt ze niet minder fijn. Je vindt er verfrissend water, ingeklemd tussen hoge rotsen en groene palmbomen. Omani komen hier dan ook met hele families om te picknicken en te genieten van de rust.

Deze oases worden dus wadi’s genoemd en je vindt ze vooral aan de zuidkant van het Hadjargebergte. Dit 450 kilometer lange gebergte vormt een scheiding tussen de kustvlakte in het noorden en de woestijn ten zuiden van de bergen en loopt van de grens met de Verenigde Arabische Emiraten tot aan de Golf van Oman. De wadi’s zijn kloven of rivierdalen in de uitlopers van het Hadjargebergte. De regen die (zelfs in het droge Oman) in de bergen valt, kan nauwelijks wegzakken in de steenharde bodem en zoekt een andere weg naar beneden. De doorgaans droge rivierdalen stromen dan vol en vormen fijne plekken om te zwemmen. In de buurt van de vissersstad Sur kun je er drie bezoeken.

Jongens bij Wadi Bani Khalid in Oman

#1 Wadi Shab

Wanneer je over de snelweg tussen de bijzondere hoofdstad Muscat en Sur rijdt, rijd je letterlijk over Wadi Shab heen. Vlakbij het dorpje Tiwi monden de rivierdalen namelijk uit in de Golf van Oman en er lopen dan ook diverse bruggen over de diepe kloven. Onder één van die bruggen moet je zijn.

Onder die brug vind je een parkeerplaats en een kleine foodtruck. Als je bij deze foodtruck iets koopt, kun je rekenen op de volle aandacht van de plaatselijke geiten. Ze gaan ervan uit dat ze recht hebben op minimaal de helft van jouw blikje cola en zakje chips (veel anders verkopen ze namelijk niet). En als je die helft niet zelf geeft, dan komen ze ‘m wel halen.

Geiten bij foodtruck in Wadi Shab in Oman

Helder water in Wadi Shab in Oman

Hiken in Wadi Shab in Oman

Maar goed, je kwam natuurlijk voor de wadi. Stap in één van de bootjes die er op het heldergroene water liggen en laat je voor klein bedrag naar de overkant brengen. Daar heb je eigenlijk maar één optie: de kloof in lopen. De eerste honderden meters loop je door een droge rivierbedding met hier en daar wat palmbomen. Ook zie je er (tijdelijke) onderkomens van lokale bewoners die er irrigatiekanalen hebben aangelegd.

Daarna wordt het terrein ruiger en kan er wat klim- en klauterwerk aan te pas komen. Het pad vervolgt zijn weg namelijk op een soort van pad langs de rivier. Uiteindelijk kom je – na in totaal bijna twee uur hiken – bij een punt waar je in en door het water kunt lopen. Wanneer je nog verder wilt, dan kun je onder water een klein stuk door een kanaal naar een ander bassin zwemmen.

#2 Wadi Tiwi

Wanneer je de afslag naar Wadi Shab neemt zie je ook al het nabijgelegen Wadi Tiwi op de borden staan. Wadi Tiwi is veel minder toegankelijk dan bijvoorbeeld Wadi Shab en Wadi Bani Khalid. De laatste twee zijn met een normale auto goed bereikbaar. Voor Wadi Tiwi moet je echter over een 4WD en wat rijvaardigheden beschikken. Het alternatief is een flink eind lopen.

Uitzicht over Tiwi bij Wadi Shab in Oman

Bij het begin van deze wadi maakt de verharde weg plaats voor een smalle semi-verharde weg, die je uiteindelijk hoger en hoger de bergen in voert. In deze wadi liggen verschillende dorpjes waarvan het kleine dorpje Mibam het laatste is. En een stukje lopen voorbij dit dorpje tref je een waterval en wat meertjes aan. Meer informatie kun je vinden op Myoffroad, Y-Oman en Zigzagonearth.

Liever een meer toegankelijke bestemming? Bezoek dan Sinkhole Park in Bimmah. Dit zinkgat ligt eveneens in de buurt van de snelweg en is geschikt voor een frisse duik waarvoor je geen spannende tocht met een 4WD hoeft te maken.#3 Wadi Bani Khalid

Wadi Bani Khalid is onze favoriet (inderdaad, we gooien er wat cheesy rijm in)! Wadi Bani Khalid is een soort natuurlijk openluchtzwembad met aan de oever families die picknicken in de schaduw van palmbomen, jongens die elkaar uitdagen van hoge rotsen het water in te duiken en kleine kinderen die kleine visjes proberen te vangen. Het is een ideale plek om een middagje te ontspannen en te zien hoe Omani hun weekenden doorbrengen.

Wadi Bhani Khalid is wel een drukke en toeristische plek. Vooral in het weekend kan het lastig zijn om een parkeerplek te vinden. De mooie en door het gebergte kronkelende weg er naartoe loopt bij ingang van Wadi Bhani Khalid dood. Hier kun je aan beide kanten van de weg je auto parkeren. Vervolgens kun je je weg vervolgen over een aangelegd wandelpad. Ongeveer tien minuten wandelen later kom je bij de laagste waterbekkens aan. Daar gaat het wandelpad over in een smal pad (de betonnen randen van de falaj, de irrigatiekanalen) dat af en toe het waterbekken kruist.

Over de falaj naar Wadi Bani Khalid in Oman

Uitzicht over Wadi Bani Khalid in Oman

Spelende jongens in Wadi Bani Khalid in Oman

Na een paar minuten zie je het turquoise water en de begroeide rotsen waar het hier allemaal om draait. Je kunt ervoor kiezen om direct een duik te nemen in het water of wat te eten en te drinken op het terras. Je kunt er echter ook voor kiezen om op zoek te gaan naar een eigen meertje. Als je dieper de kloof in loopt, zwemt en/of klimt, passeer je steeds weer nieuwe meertjes met ministrandjes. Hoe verder je loopt, hoe minder druk het wordt. Mocht je heel fanatiek zijn, dan kun je in principe helemaal naar Tiwi lopen. En dat is nogal een eindje weg.

De meeste mensen die je diep in de kloof tegenkomt, zijn op zoek naar de ingang van de Moqal grot. Jongens uit de buurt willen je graag (uiteraard niet geheel gratis) door de grot gidsen. Als je claustrofobisch bent, kun je hier beter niet op ingaan. Wij hielden het in deze grot met vleermuizen na vijf minuten wel voor gezien, maar als je het aandurft kun je hier afdalen naar de ondergrondse waterbassins.

Kleding

Badkleding dragen in Oman, kan dat zomaar? Ja hoor, geen probleem. Mannen kunnen gewoon in hun zwembroek een verfrissende duik nemen. Vrouwen kunnen in principe zonder problemen een bikini of badpak dragen, maar dit is hier niet gebruikelijk. Het is daarom aan te raden om elk geval een shirt te dragen. Meer tips over rondreizen in Oman vind je hier.

Gepubliceerd op 22 september 2018

Start je reis hier: Vliegtickets Oman  |  Hotels in Oman  |  Huurauto Oman  |  Reisgids Oman  |  Vaccinaties Oman  |  E-Visum Oman  |  Groepsreis Oman

Meer lezen?

1 Reactie

  • Reageren
    Denise
    17 november 2018 om 17:53

    Prachtig!

  • Plaats een reactie