INDIA

Wennen in Delhi: ontsnap aan de hectiek van de Indiase hoofdstad

Wandelen door het groen en langs tombes in Lodi Gardens in Delhi, Ind

Als je gaat rondreizen door India, is de kans groot dat je je reis start in Delhi. En in dat geval zou je zomaar een cultuurshock kunnen oplopen, want in al zijn drukte, warmte, viezigheid én schoonheid is Delhi nogal overweldigend. Gelukkig zijn er genoeg plekken waar je rustig kunt bijkomen van je reis en mooie dingen kunt zien, terwijl je langzaam je cultuurshock verwerkt. Wandel bijvoorbeeld door de parken, bezoek een tempel of eet ‘de lekkerste butter chicken van India’. 

Sommige mensen worden op slag verliefd op Delhi, maar je zult echt niet de eerste zijn als je moet wennen aan deze miljoenenstad. Je hoeft hier maar één stap buiten de deur te zetten of het verkeer raast langs, toeterend in alle toonhoogten. Als je je op straat een weg baant tussen mensen, koeien en afval, zweven alle mogelijke geuren voorbij: van heerlijk eten tot dingen die je liever niet wilt definiëren. Er zijn heel wat indrukken te verwerken in de hoofdstad van India. Hoewel je er waarschijnlijk komt voor de bezienswaardigheden, zoals het Red Fort, de markten van Old Delhi of het levendige Connaught Place, is het aan te raden om even rustig te beginnen en je jetlag al enigszins te verwerken voordat je je waagt aan de écht drukke plekken.

Bezoek het fort in het hippe Hauz Khas

Hauz Khas is één van de hipste wijken van Delhi. De wijk ligt in het rijke zuiden van de stad, naast het Deer Park. Het is het artistieke centrum van Delhi en de plek waar jongeren naartoe trekken. In de smalle straatjes van Hauz Khas Village vind je boetiekjes, concept stores, galerieën en cafés.

De smalle steegjes met boetiekjes in Hauz Khas in Delhi, India

Gezellige straatje en hippe bars in Hauz Khas in Delhi, India

Maar Hauz Khas heeft meer te bieden: in het historische Hauz Khas fort vind je onder andere de overblijfselen van een oude koranschool, een moskee en een tombe. Vanuit hier kijk je uit over een groot, groen meer, waar inwoners van Delhi komen om wandelingen (én selfies) te maken. Het is een mooie plek om aan het eind van de middag te bezoeken, wanneer de hitte afneemt en en de ondergaande zon de lucht langzaam rood kleurt.

Het fort van Hauz Khas in Delhi, India

’s Avonds (of ’s middags) kun je in Hauz Khas ook terecht om lekker te eten of om samen met hip Delhi een drankje te drinken. Wij dronken bijvoorbeeld een biertje bij Social en aten een heerlijke Zuid-Indiase curry bij Coast Café.

Wandel door het groen in de Lodi Gardens

De Lodi Gardens, net ten zuiden van het centrum, zijn één van de weinige plekken in Delhi die je echt rustig kunt noemen. Families ontsnappen in dit enorme park aan de hectiek van de stad en jonge stelletjes aan het toeziend oog van hun ouders. Als je over de paden door het groen loopt, hoor je vogels fluiten en lijkt die toeterende tuktuk waar je net uitgestapt bent ineens mijlenver weg. In het park vind je eeuwenoude tombes van vroegere heersers, zoals Mohammed Shah en Sikander Lodi.

Een van de oude tombes in Lodi Gardens in Delhi, India

Genieten van de rust in het hectische Delhi in Lodi Gardens, India

Als je de Lodi Gardens aan de noordkant weer uitloopt, kom je al snel op de Khan market. Dit is één van de meest luxe winkelgebieden van Delhi, maar dat betekent hier niet dat je uitkomt in een shiny shopping mall. Khan Market is een netwerk van straatjes, waar je bijvoorbeeld kunt rondkijken in de fijne boekwinkeltjes of een sapje drinken bij The Artful Baker. Niet echt lokaal, wel een goede plek om even bij te komen.

Eet de lekkerste butter chicken op Pandara Road

Nog iets verder naar het noorden ligt Pandara Road. Hier vind je een aantal restaurants die gespecialiseerd zijn in butter chicken. En volgens de eigenaar van ons hotel gaat het niet om gewone butter chicken, maar om de beste van India. Aangezien India best groot is en er best veel butter chicken gemaakt wordt, was dat voor ons reden genoeg om eens te gaan kijken.

De restaurants Have More en Gulati zouden de beste van het rijtje zijn en we kwamen terecht bij de eerste. Het zal nog even duren voordat we alle butter chickens van India geprobeerd hebben, maar voor nu kunnen we ons helemaal voorstellen dat dit de beste is! De restaurants op Pandara Road lijken dus een prima plek om te wennen aan het Indiase eten, zonder je meteen te storten op street food met risico op een Delhi belly.

De restaurants met de beste butter chickens van India op Pandara Road

Bezoek de indrukwekkende Akshardham tempel

Denk je inmiddels al nét iets meer drukte aan te kunnen? Dan is het tijd om een tempel te bezoeken! De Akshardham tempel, die pas in 2005 geopend werd, is eigenlijk een soort hindoetempel-meets-Disneyland. Het is een groot complex met enorm veel beelden van goden en mythische figuren. Om het helemaal over-the-top te maken, wordt er ’s avonds ook nog eens een fonteinenshow gegeven. Rond die tijd stroomt het tempelcomplex dan ook vol met mensen, maar overdag is het er gelukkig relatief rustig.

Er zijn overigens wel wat praktische zaken om rekening mee te houden. De reden dat je hier een weinig overtuigende foto van de Akshardham tempel ziet, is namelijk dat je geen camera mee naar binnen mag nemen. Je spullen (en zelfs je telefoon) moet je achterlaten bij de ingang. De opslag en beveiliging van die spullen is echter nogal Indiaas, wat ons deed besluiten om maar apart naar binnen te gaan, zodat één van ons buiten kon blijven met onze tassen. Handiger is het dus om geen tassen, camera’s of telefoons mee te nemen naar de Akshardham tempel.

Indiase toeristen bij de Akshardham tempel in Delhi, India

Tuktuk-chauffeur bij de Akshardham tempel in Delhi, India

Mocht je toch graag foto’s willen maken, dan kun je een poging doen van buiten het hek. Vanuit de perrons van metrostation Akshardham heb je uitzicht op de tempel, al is dat al vrij ver weg. Dit is trouwens ook – niet geheel verrassend – het metrostation waar je het best naartoe kunt reizen om de tempel te bereiken. Een andere optie is om een tuktuk te nemen, die zou vanuit het gebied rondom de Lodi Gardens zo’n 100-120 rp moeten kosten.Vliegen naar Delhi

Heb je je reis naar Delhi nog niet geboekt? Zoek dan naar vliegtickets van Amsterdam, Brussel of Düsseldorf naar New Delhi op Skyscanner. Er zijn directe vluchten met bijvoorbeeld KLM, maar ook een heleboel opties met overstap. Voor ons laatste bezoek aan Delhi boekten we bijvoorbeeld een vlucht die érg goedkoop was, maar waarbij we moesten overstappen in Dammam en Muscat.

Accommodatie in Delhi

Delhi is een miljoenenstad die voortdurend in verandering is. Welke accommodatie het meest aantrekkelijk is, verandert dus regelmatig. Wij sliepen dit keer in Aashianaa Living – in het relatief rustige Greater Kailash, niet ver van Hauz Khas – maar op Booking.com vind je nog veel meer opties.

Gepubliceerd op 2 januari 2019

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie