ENGELAND

Cotswold Way: wandelen door schilderachtige dorpjes en over glooiende heuvels

De Cotswold Way in de Cotswolds, Engeland

Even ten westen van Londen ligt één van de mooiste gebieden van Engeland: de Cotswolds. Hoewel Engeland voor ons niet echt een bestemming is waar we snel aan denken, veroverde dit gebied ons hart. De Cotswolds zien er met hun glooiende heuvellandschap vol schilderachtige dorpjes met kalkstenen huisjes namelijk uit als het decor van een historische film. In de authentieke pubs proef je de Engelse cultuur. Wij maakten er een intensieve, maar indrukwekkende wandeltocht: in acht dagen liepen we 100 mijl over de Cotswold Way, van Bath naar Chipping Campden. 

Mensen keken dit voorjaar vreemd op toen we vertelden dat we een wandeltocht door Engeland zouden gaan maken. Het liefst reizen we namelijk in een gammel busje of huurauto door relatief onbekende landen in Azië of Oost-Europa. Toch moesten we al snel toegeven dat deze manier van reizen eigenlijk ook wel erg tof is. Overdag liepen we behoorlijk wat kilometers en rustten we uit op bijzondere uitzichtpunten, ’s avonds belandden we in lokale pubs voor lekker eten en Engelse ales en ’s nachts sliepen we in bijzondere B&B’s.

De Cotswolds liggen op slechts twee uur rijden van Londen, bij de grens met Wales. De Britse overheid heeft het gebied benoemd tot area of outstanding natural beauty en op dit moment wordt er een discussie gevoerd over een benoeming tot nationaal park. De streek ligt ingeklemd tussen Wales in het westen, Bath in het zuiden, Oxford in het oosten en Chipping Campden in het noorden en bestrijkt delen van onder andere de graafschappen Oxfordshire, Worcestershire en Gloucestershire.

Kleine winkeltjes in Broadway in de Cotswolds

Bezienswaardigheden in de Cotswolds

Pittoreske dorpjes

Karakteristiek voor de Cotswolds zijn de vele dorpjes met oude, kalkstenen huisjes. In bijna elk plaatsje staat wel een oud kerkje met graven die soms teruggaan tot het einde van de 17e eeuw. Ook vind je er authentieke pubs waar door de eeuwen heen weinig veranderd is en talrijke winkeltjes die lokale producten, antiek of gewoon heerlijke Engelse truttigheid verkopen. Plaatsen als Cirencester, Bourton-on-the-Water, Bibury, Stroud, Burford, Stow-on-the-Wold, Chipping Campden en Broadway worden om die reden door veel toeristen bezocht. Het straatbeeld in deze plaatsen is vaak zo onwerkelijk dat je het gevoel krijgt op een filmset rond te lopen. Het is dan ook niet verrassend dat veel straten ook daadwerkelijk hebben dienstgedaan als filmset.

Typisch huis in de Cotswolds, Engeland

Oude graven en kerkje in Stanton in de Cotswolds

De dorpen behouden hun historische sfeer met strenge regels over het onderhoud. Zo worden er bijvoorbeeld eisen gesteld aan wat er wel en niet aan gevels mag worden opgehangen. Hoewel de huizen vaak al honderden jaren oud zijn, zijn ze soms geheel gemoderniseerd door bijvoorbeeld vermogende Londenaren die de huizen in de Cotswolds als tweede huisje hebben. In plaatsen als Painswick en Stanton zie je tussen al die bijzondere oude huizen dan ook behoorlijk dure auto’s staan.

Tuinen, landhuizen en kastelen

We zijn hier natuurlijk op het Engelse platteland, dus naast de schilderachtige dorpjes ontbreken ook de tuinen, landhuizen en kastelen niet. Het beroemdste landhuis is misschien wel Blenheim Palace, de geboorteplek van Winston Churchill. Hier kun je je laten rondleiden door het huis en de bijbehorende tuinen. Andere bekende tuinen in de regio zijn de Hidcote Manor Garden en Highgrove Royal Gardens.

Historische steden

Ben je na dat rustige platteland toe aan wat stadse levendigheid? Dan kun je terecht in steden als Bath, Cheltenham en Oxford. De stad Bath, aan de zuidrand van de Cotswolds, is vooral bekend vanwege haar baden uit de Romeinse tijd, terwijl Cheltenham bekend is van de beroemde paardenraces. Ook Oxford ligt niet ver weg. In deze bijzondere (en drukke!) universiteitsstad zie je de gebouwen van de traditionele colleges en kunnen liefhebbers van Harry Potter en Alice in Wonderland hun hart ophalen.

| Leestip: Oxford: eeuwenoude universiteitsstad boordevol filmlocaties

Pulteney Bridge in Bath in de Cotswolds, Engeland

Straatbeeld in Painswick in de Cotswolds, Engeland

Wandelen over de heuvelachtige Cotswold Way

Als je niet alleen de bekendere dorpjes en steden in en om de Cotswolds wilt zien, kun je ervoor kiezen om net als wij de Cotswold Way te lopen. Dit is een wandelroute van 100 mijl (ruim 160 kilometer) tussen Bath en Chipping Campden. De goed gemarkeerde wandelroute voert je door bossen en over heuvels, door weilanden met koeien en schapen en door dorpjes als Stanton, Dursley, Stanway, Painswick, Broadway en Winchcombe.

Oude toren in de Cotswolds, Engeland

Bossen in de Cotswolds, Engeland

Eigenlijk kun je zelf kiezen in hoeveel etappes je deze route wil wandelen. Hoewel je dus ook losse stukken als een mooie dagtocht kunt lopen, kozen wij ervoor om de hele route in acht dagen te lopen. Dit betekent dat je gemiddeld 20 kilometer per dag wandelt. Voor ons bleek dat een prima afstand, maar je kunt er dus ook voor kiezen om langer of korter over de wandeling te doen.

De Cotswolds zijn heuvelachtig. Dit betekent dus dat je veel bergop en bergaf loopt: over de hele route maak je meer dan 4000 hoogtemeters. Echt hoog is het nergens en de paden zijn goed begaanbaar, waardoor de wandelroute technisch niet moeilijk is en ook ongetraind te lopen is (wij spreken uit ervaring!).De wandelroute

Het noorden van de Cotswolds heeft de meeste typische dorpjes en is dan ook het meest toeristisch. Veel wandelaars starten daarom in Chipping Campden om te eindigen in Bath. Wij wandelden echter in de omgekeerde richting. Dit deden we vooral omdat we vanuit Amsterdam naar Bristol – dat niet ver van Bath ligt – vlogen en na de tocht nog enkele dagen in Oxford wilden doorbrengen. Het bleek een prima keuze, omdat we daarmee ook de mooiste uitzichten en dorpjes tot het laatst bewaarden.

Cotswold Way op Leckhampton Hill in de Cotswolds

Donkere wolken boven Leckhampton Hill in Cotswolds

De route is goed gemarkeerd, maar een GPS, wandelkaart of een gedownloade kaart op Google Maps is natuurlijk altijd wel handig. Mocht je toevallig op één van de vele andere wandelroutes terechtkomen, dan is dat meestal niet echt een probleem. Veel routes leiden namelijk naar de dalen waarin je bij een dorpje weer de weg naar de Cotswold Way kunt vinden.

Accommodatie en bagagevervoer in de Cotswolds

Omdat de wandeling zelf al intensief genoeg was, hadden we alles daar omheen vooraf al vastgelegd. De B&B’s waren geboekt en onze bagage werd van de ene plek naar de andere werd vervoerd. Wij kozen ervoor om dit te laten regelen door de Walking Holiday Company, omdat zij de route van Bath naar Chipping Campden aanboden. Mocht je van Chipping Campden naar Bath willen lopen, dan zijn er ook diverse andere organisaties die dit voor je kunnen organiseren. Een bijkomend voordeel van het boeken bij een dergelijke organisatie is dat je wandelkaarten en instructies over bijvoorbeeld lunchplekken krijgt toegestuurd.

Mocht je het toch liever zelf willen regelen, dan kan dat natuurlijk ook. B&B’s zijn online te vinden en ook bagagevervoer kun je zelf boeken. In ons geval werd de bagage vervoerd door de Volunteer Inn in Chipping Campden en dat ging wat ons betreft helemaal goed.

Zonsondergang in Stanton in de Cotswolds, Engeland

Oude kalkstenen huisjes in Stanton in de Cotswolds

De bed and breakfasts die voor ons waren geboekt waren over het algemeen erg goed. Sommige waren licht en modern, anderen juist typisch Engels: in traditionele stijl en volgepropt met antiek. Overal kun je rekenen op een full English breakfast. En hoewel dat best een goed idee is als je een lange wandeldag voor de boeg hebt, loop je het risico dat je na een paar dagen geen ei meer kunt zien. Gelukkig zijn er op veel plekken ook andere opties. Veel B&B’s in de Cotswolds zitten in het hoogseizoen vol, dus het is goed om op tijd te reserveren. Als je je wandeling over de Cotswold Way via een organisatie boekt worden B&B’s geboekt op basis van beschikbaarheid.

Wil je meer weten over de wandelroute of over specifieke B&B’s? Laat het ons dan weten!

Gepubliceerd op 18 augustus 2018

Start je reis hier: Vliegtickets Engeland  |  Treintickets Engeland  |  Flixbus Engeland  |  Huurauto Engeland  |  Hotels in Cotswolds  |  Reisgids Cotswolds

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie