SPANJE

Wandelen langs spectaculaire afgronden op de Spaanse Caminito del Rey

Caminito del Rey - stuwmeer

Tot enkele jaren geleden was het één van de gevaarlijkste wandelroutes ter wereld: El Caminito del Rey. Nu is het een mooi pad langs de diepe afgronden van de El Chorro kloof en een azuurblauw stuwmeer. Je kunt deze spectaculaire wandelroute in enkele uren lopen en daarmee is het een leuke dagtocht vanuit het Spaanse Málaga.

El Caminito del Rey betekent letterlijk ‘het koningspaadje’. En dat klinkt behoorlijk onschuldig toch? Toch kom je op internet allerlei angstaanjagende verhalen tegen die je vertellen hoe gevaarlijk deze wandelroute in Zuid-Spanje wel niet is. Want gevaarlijk was het hier zeker. Het pad was in slechte staat, waardoor meerdere bergbeklimmers langs de steile rotswanden de dood tegemoet vielen. Maar dat is verleden tijd. In 2014 is het pad namelijk volledig gerestaureerd en in 2015 opende het als een veilige, eenvoudige wandelroute. Die afgronden zijn er natuurlijk nog steeds, dus het voelt – zeker als je een beetje hoogtevrees hebt – nog steeds spectaculair.

De geschiedenis van de Caminito del Rey

De Caminito del Rey ligt in plaatsje El Chorro in Andalusië, niet ver van de Spaanse stad Málaga. Hier werd meer dan honderd jaar geleden een stuwdam geplaatst in een kloof, die de omgeving van elektriciteit moest gaan voorzien. Om de materialen voor dat project te kunnen vervoeren tussen de plaatsen Ardales en El Chorro, werd een pad door de El Chorro kloof aangelegd.

In 1921 liep Koning Alfons XIII van Spanje over het pad om de stuwdam Conde del Guadalhorce te openen. Daarmee kreeg de route zijn bijnaam ‘El Caminito del Rey’, het paadje van de koning. Het werd enkele jaren intensief gebruikt door mensen uit de omgeving en werknemers van de elektriciteitscentrale.

Pad van de Caminito del Rey

Caminito del Rey - oude en nieuwe route

Daarna raakte het pad in verval en waagden alleen avonturiers zich nog op de route. Uiteindelijk werd het pad door de gemeente afgesloten door een deel te verwijderen. Toch weerhield dat niet iedereen ervan om toch een poging te wagen, met dodelijke ongelukken tot gevolg. Onder de huidige route liggen nog doorgeroeste balken en afgebrokkelde stukken beton van het oude pad en als je die ziet, dan geloof je al snel dat dit inderdaad één van de gevaarlijkste wandelroutes ter wereld was.

De wandelroute sinds 2015

Tegenwoordig hangt er aan de rotswanden een mooi, houten pad van ongeveer een meter breed. Als je naar beneden kijkt, zie je de Guadalhorce rivier die onderin de kloof stroomt, zo’n 100 meter lager. Voor je heb je een spectaculair uitzicht op het pad dat langs de steile rotswanden loopt.

De totale wandelroute is zo’n 7,7 kilometer en het houten pad maakt daar ongeveer de helft van uit. Verder loop je over een normaal wandelpad. Vooral het stuk na het eerste deel van de kloof is prachtig. Je loopt hier door het bos en je kijkt uit over het blauwe stuwmeer. De route start in Ardales, aan de noordkant van de route. Na zo’n twee tot drie uur wandelen sta je op het treinstation van El Chorro, aan de zuidkant van de route. Tot enige tijd geleden kon je de route ook in tegengestelde richting lopen, maar dat kan nu niet meer. Maar goed ook, want op zo’n smal pad zit je niet echt te wachten op tegenliggers. Tussen het start- en het eindpunt rijden regelmatig bussen.

Uitzicht bij Caminito del Rey

Caminito del Rey - wandelpad langs afgronden

Hoe kom bij de Caminito del Rey?

Met de trein vanuit Málaga

De meeste mensen zullen de Caminito del Rey bezoeken als een dagtripje vanuit Málaga. Vanuit station Málaga Maria Zambrano brengt de trein je in 45 minuten naar El Chorro. Zoals je op de website van RENFE kunt zien, gaat die trein op dit moment alleen om 10:06 en 16:04 uur. Die laatste is te laat, dus zorg dat je vóór 10:00 uur op het station staat om je ticket te kopen of koop je tickets online. In El Chorro neem je een bus naar het startpunt van de wandelroute in Ardales en je wandelt dan via de Caminito del Rey terug naar het treinstation in El Chorro. Vanuit daar vertrekken om 10:16, 15:50 en 19:54 uur treinen terug naar Málaga.

Auto

Als je met de auto komt, kun je deze bij het start- of eindpunt van de wandelroute parkeren. Dat betekent dat je voor of na je wandeling de bus neemt om bij het startpunt of weer bij je auto te komen.

Om zo min mogelijk op- en neer te rijden kun je je auto het beste al bij het eindpunt van de route neerzetten, bij het treinstation van El Chorro. Dit ligt namelijk aan de zuidkant van de route en daarmee het dichtst bij wegen naar bijvoorbeeld Málaga en Ronda.

Caminito del Rey - uitzicht en route

Caminito del Rey - pad langs rotswanden

Bus vanuit Álora

Wij kwamen zelf met de bus vanuit het relaxte plaatje Álora, ten zuiden van El Chorro. Vanuit Álora brengt buslijn M-340 of M-347 je naar het treinstation in El Chorro. Op de handige app of website van Consortio Málaga vind je de vertrektijden van deze bus. De tijden lijken alleen regelmatig te veranderen en ze komen niet helemaal overeen met de tijden die je bij de bushaltes vindt. Wij dachten ruim op tijd te zijn, maar moesten uiteindelijk nog even heel hard rennen om de bus te halen. Check dus van tevoren even welke tijden op dit moment gelden.

Álora zelf is heel makkelijk te bereiken met de trein. Het is de laatste stop op de C2 lijn, één van de RENFE cercanías lijnen die naar de plaatsen rondom Málaga rijden. Deze trein rijdt zo ongeveer elk uur en de precieze tijden vind je ook op de app of website van Corcortio Málaga.

| Accommodatie: Als je in de buurt van de Caminito del Rey wilt overnachten, dan kun je het best kiezen voor accommodatie in Álora, zoals dit appartement in het gezellige centrum of deze mooie B&B een stukje buiten Álora.Tickets voor de Caminito del Rey

Om de Caminito del Rey te kunnen lopen, heb je tickets nodig. Die tickets koop je voor een specifieke tijd. Mocht je er al eerder zijn, dan kun je mogelijk al eerder beginnen. Tickets kun je kopen via de officiële website van de Caminito del Rey. Je kunt hier ook tours boeken, maar als je vooral voor de wandeling en de uitzichten komt, is dat zeker niet nodig.

Caminito del Rey - pad

Caminito del Rey - rotswanden

De standaard tickets kosten 10 euro per stuk. Zorg dat je ze op tijd reserveert, want zeker in de zomerperiode ben je niet de enige die deze route wil lopen. Neem ook een identiteitsbewijs mee, want dit wordt bij de ingang gecontroleerd.

| Reistip: Zijn er geen tickets meer voor de dag dat je de Caminito del Rey wilt bezoeken? Dan is er nóg een optie! ’s Ochtends worden bij de ingang namelijk nog elke dag een aantal (volgens sommige berichten 50) tickets verkocht voor die dag. Als je er vóór de opening om 09:30 uur is de kans groot dat je nog zo’n ticket kunt kopen, zeker buiten het hoogseizoen.

Laatst bijgewerkt op 19 juni 2019

Start je reis hier: Hotels in Andalusië  |  Reisgids Andalusië  |  Vliegtickets Málaga  |  Huurauto Málaga  | Fly & Drive Andalusië

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie