ALBANIË

Wandelen door de Albanese Alpen: van Valbona naar Theth

Wandelen door de Albanese alpen van Valbona naar Theth

Dat Albanië mooie stranden heeft, wist je inmiddels misschien. Maar wist je ook dat je in het hoge noorden van Albanië een prachtige tocht kunt maken door de bergen? Rondom Valbona en Theth vind je een ruig gebergte, waar je koeienbellen hoort rinkelen en de sterke Albanese koffie op je wacht. In een dag of drie kun je een rondje maken waarbij je de ferry over Komani Lake neemt en wandelt van Valbona naar Theth. Wat ons betreft is dat rondje één van de highlights van een reis door Albanië!

Op de eerste dag kijken we onze ogen uit als we met de ferry over Komani Lake varen. Het water kleurt in de zon 50 tinten turquoise en er omheen verrijzen hoge bergen. Je zou hier zomaar herinnerd kunnen worden aan de fjorden in Noorwegen of Oman. Op de tweede dag beklimmen we steile hellingen die ons naar de mooiste uitzichtpunten brengen. Vanaf de Valbonapas – op een hoogte van 1795 meter – hebben we 360 graden uitzicht over de hoge pieken van de Albanese Alpen. Op de derde dag hobbelen we over een slechte weg terug naar de bewoonde wereld, met een camera vol foto’s, pijn in onze spieren en mooie nieuwe herinneringen aan Albanië. Wat een tocht!

| Leestip: Wij maakten deze wandeling tijdens onze roadtrip door de Balkan. Wil je alleen Albanië bezoeken? Lees dan over de route voor een 10-daagse roadtrip door Albanië die wij eerder maakten en waar deze tocht een perfecte aanvulling op is.

Van Valbona naar Theth: een driedaagse tocht vanuit Shkodër

De beroemde ferry over het Komani Lake

We beginnen deze tocht, zoals de meeste mensen, in de stad Shkodër (of Shkodra). Vanuit daar nemen we een bus naar Komani. Je kunt bijvoorbeeld ook vanuit Kosovo naar Valbona rijden, maar dan mis je de tocht over Komani Lake. En dat is jammer, want het is één van de mooiste boottochten die wij ooit gemaakt hebben. In zo’n 2,5 uur varen we over het smalle meer van de plaats Komani naar Fierzë en blijven we foto’s maken van het heldere water, de groene heuvels en de steile bergwanden.

Steile wanden en helder water vanaf de ferry over Komani Lake, Albanië

Het meer van Koman in de Albanese Alpen, Albanië

Ferry over Komani Lake - van Komani naar Fierzë - Albanië

Omringd door de Albanese Alpen in Valbona

Vanuit Fierzë nemen we een bus naar Valbona (of Valbonë). Valbona is een kleine plaats die voelt als het einde van de wereld en waar (grof geschat) ongeveer net zoveel guesthouses als inwoners zijn. Het ligt in een vallei, tussen de Accursed Mountains, de bergen die we de volgende dag gaan beklimmen.

| Accommodatie: Wij boekten voordat we aankwamen in Valbona al een kamer bij Guesthouse Skender Selimaj. Dit guesthouse ligt redelijk centraal in Valbona, op zo’n 2,5 kilometer van het startpunt van de hike naar Theth. Het is een klein guesthouse dat deel uitmaakt van een boerderij. Het ontbijt is goed, maar de kamers nét iets te basic voor de prijs. Overweeg dus ook zeker andere hotels of guesthouses in Valbona.

De pittige hike van Valbona naar Theth

De wandeling van Valbona naar Theth (of Thethi) begint waar de geasfalteerde weg eindigt, bij het Fusha e Gjes hotel. Het pad loopt eerst door een redelijk vlakke rivierbedding, om dan langzaam via het dorpje Rrogam omhoog te klimmen.

Theth is vanuit Valbona alleen te voet te bereiken en als we de pas zien die we moeten oversteken, begrijpen we waarom. Voor ons zien we het landschap al de hoogte in schieten. Om de pas te bereiken, moeten we een indrukwekkende helling zien te tackelen. Aan het begin van die helling kunnen we bij Simoni Café gelukkig nog even bijkomen van het eerste deel van de wandeling. Zo vroeg in de ochtend kiezen wij voor een mountain tea, maar de Albanese mannen naast ons drinken sterke koffie en rakija, zoals het hoort.

De Albanese Alpen vanuit het dorp Valbona, Albanië

Wandeling door de mooie Albanese Alpen, Albanië

Tussenstop op de wandeling tussen Valbona en Theth, Albanië

Na een korte stop passeren we een kudde schapen en beginnen dan aan de klim. Die is best even pittig, maar de uitzichten vanaf de Valbonapas (Qafa e Valbones) maken het absoluut de moeite waard. We klimmen nog even verder naar het hoogste punt, totdat onze hoogtevrees het tijd vindt om aan de tocht naar beneden te beginnen.

Ook op de terugweg komen we langs een klein cafétje, waar we genieten van koele drankjes en nóg meer uitzicht. Na zo’n zeven uur wandelen komen we aan in Theth, een ontspannen plaatsje met guesthouses verspreid over de berghellingen langs de rivier. Wij slapen in een heel fijn guesthouse waar we ontvangen worden met Albanese gastvrijheid en heerlijke traditionele gerechten.

Uitzicht vanaf de Valbonapas in de Albanese Alpen,Albanië

Grasvelden in de Albanese Alpen tussen Theth en Valbona, Albanië

Guest House Panorama in Theth in de Albanese Alpen, Albanië

| Accommodatie: Wij verbleven in Guest House Panorama en dat kunnen we – vooral vanwege de vriendelijkheid, het lekkere eten en de fijne kamers – alleen maar aanraden. De tweede nacht hadden ze helaas geen plek meer voor ons en verhuisden we naar Guesthouse Dritan Tethorja, met eenvoudigere kamers, maar net zo’n vriendelijke eigenaren.

Een extra dag in Theth

We willen hier eigenlijk niet meer weg, en besluiten een nachtje langer te blijven. Omdat we het niet zien zitten om weer een lange tocht te maken, maken we een makkelijke wandeling door het dorp en naar de waterval. We lopen langs de kerk van Theth, waar een herder net een kudde schapen laat grazen, en kijken binnen in de fascinerende lock-in tower. In deze toren verbleven vroeger mannen die bedreigd werden met bloedwraak, wat in dit deel van Noord-Albanië vroeger veel levens eiste. Uiteindelijk belanden we bij de Grunas waterval, waar het heldere water uit de bergen in een smalle stroom naar beneden stort.

De machtige Albanese Alpen in Albanië

Het kerkje van Theth in de Albanese Alpen, Albanië

De Grunas waterval in Theth in de Albanese Alpen, Albanië

Van Valbona naar Theth of van Theth naar Valbona: welke richting kies je?

De grote vraag voor mensen die deze trip door de Albanese Alpen willen maken: in welke richting moet ik reizen? Ook wij stelden onszelf deze vraag, maar toen we er aankwamen realiseerden we ons dat het weinig uitmaakt. Beide richtingen hebben hun voor- en nadelen. Aan beide kanten van de pas vind je zware en minder zware stukken. Het pad van Theth naar de pas loopt grotendeels door het bos en is daarmee meer beschut. Het deel tussen Valbona en de pas ligt wat meer in de zon.

Wij kozen er daarom voor om te beginnen in Valbona en het zonnige deel in de koelere uren te doen. Ook vonden wij Theth leuker dan Valbona en waren we blij daar na de wandeling wat tijd te hebben om bij te komen. Er zijn echter ook genoeg mensen die de route juist andersom doen, omdat je dan na de wandeling beloond wordt met de tocht over Komani Lake.

Uiteindelijk is er geen optie die duidelijk populairder is dan de andere en welke redenen je ook aanvoert: eigenlijk zijn beide opties prima.

Hoe moeilijk is de hike van Valbona naar Theth?

Hoewel het voor deze tocht handig is om enige wandelervaring te hebben, is de hike niet echt moeilijk. Zolang het goed weer is, heb je nergens touwen of andere materialen nodig en hoewel sommige stukken behoorlijk steil zijn, vonden wij het nergens eng.

Wij liepen de tocht ongetraind en hoewel we op de helling naar de pas zo nu en dan even op adem moesten komen, was het goed te doen. Wel waren we blij dat we de wandeling niet – zoals sommige andere reizigers – met onze volledige bagage hoefden te doen. Een zware backpack had de tocht toch wel behoorlijk pittig gemaakt. Mocht je die wel bij je hebben, dan kun je overwegen deze met een paard naar Theth te laten brengen. In veel gevallen kunnen ze je bij je guesthouse helpen om dat te regelen.

Wandelen in de Albanese Alpen tussen Theth en Valbona, Albanië

Wandelen van Valbona naar Theth door de Albanese Alpen, Albanié

Qua route hoef je je ook weinig zorgen te maken. In principe kun je gewoon het pad of de andere wandelaars volgen. Mocht je toch even twijfelen, ga dan af op de rood-witte markering (die overal goed zichtbaar is) of controleer je route op de app Maps.me. Met Google Maps kun je hier niet zoveel, maar op Maps.me staat de volledige route. Als je vooraf de kaart van Albanië downloadt, heb je verder geen internetverbinding meer nodig.

In zo’n 6-8 uur leg je een afstand af van ruim 13 kilometer. De precieze afstand hangt af van je start- en eindpunt, want guesthouses in Valbona en Theth liggen nogal verspreid. Als je guesthouse in Valbona ver van het officiële startpunt af ligt, kun je overwegen te vragen om (vaak tegen betaling) naar Fusha e Gjes hotel gebracht te worden. Daar eindigt de geasfalteerde weg en tot dat punt is de route nog niet erg spannend.

Hoe regel je de tocht naar Valbona en Theth?

Vervoer van Shkodër naar Valbona

Als je van Valbona naar Theth wilt hiken, is Shkodër een logisch startpunt. Deze stad is makkelijk per bus of auto te bereiken vanuit Tirana of bijvoorbeeld Montenegro. Wij kwamen aan in Shkodër, vroegen het hotel om vervoer voor ons te regelen, boekten accommodatie in Valbona en Theth en de volgende dag vertrokken we al.

Ferry op het Komani Lake, Albanië

Drukte bij het inschepen van de ferry in Komani, Albanië

Om half 7 ’s ochtends werden we door een minibusje van de ferrymaatschappij Berisha opgehaald bij ons hotel en onderweg konden we onze tickets kopen. We kregen één kaartje voor de bus van Shkodër naar Komani, waar we op dat moment in zaten (6 euro voor 1,5 uur), één voor de ferry van Komani naar Fierzë (5 euro voor ruim 2 uur) en één voor de bus van Fierzë naar Valbona (6 euro voor 1,5 uur). Dit kun je eventueel ook online boeken via de website van Berisha, maar de prijs is dan hetzelfde.

| Accommodatie: In Skhodër sliepen we in het Red Bricks hotel, een hotel met nogal kitschy, maar wel érg fijne kamers en vriendelijk personeel dat je graag wil helpen dit tochtje te regelen. Toen we ’s ochtends vroeg vertrokken, kregen we zelfs een (veel te uitgebreid) ontbijt mee.

Vervoer van Theth naar Shkodër

Het regelen van vervoer vanuit Theth terug naar Shkodër gaat vooral via de guesthouses. Er zijn verschillende families met minibusjes die onderling afstemmen wie hoe laat vertrekt en bij welke guesthouses ze mensen ophalen. De tijden lijken niet echt vast te staan. Toen wij vertrokken konden we kiezen tussen 9:00 uur en 13:00 uur, maar dit kun je het best even navragen bij je guesthouse. De prijzen staan in elk geval wel vast. De bus van Theth naar Shkodër kost 1250 lek of 10 euro.

Met de minibus van Theth naar Shkodër ben je zo’n 3 tot 4 uur onderweg, eerst over een onverharde weg vol bochten en gaten en dan over een goede weg verder naar de stad. In Shkodër stap je uit op het Sheshi Demokracia plein in het centrum.Waar parkeer je je auto in Shkodër?

In Albanië kun je goed rondreizen met je eigen auto of een huurauto. Een klein probleempje is alleen dat je in dit geval een plek moet vinden om je auto voor een paar dagen veilig te parkeren tijdens de hike van Valbona naar Theth.

We mochten onze auto laten staan bij ons eigen hotel, maar zij kwamen gelukkig met een nog veiligere optie. Bij het Rozafa hotel ligt een beveiligde parkeerplaats waar je je auto voor 500 lek (iets meer dan vier euro) per 24 uur kunt parkeren. Dit hotel ligt net naast het Red Bricks hotel waar wij verbleven, in het centrum van Skhodër en tegenover de bushalte waar je aankomt vanuit Theth. Wij besloten voor deze optie te kiezen en dit werkte perfect.

Met de auto naar Valbona of Theth

Omdat er geen weg is tussen Valbona en Theth, kun je dit rondje niet met de auto doen. Wel kun je mét auto de ferry nemen en naar Valbona rijden, om vanuit daar weer terug naar Shkodër of bijvoorbeeld Prizren in Kosovo te rijden. De weg van Shkodër naar Komani is niet overal verhard en soms behoorlijk slecht, maar de weg tussen Fierzë en Valbona is gelukkig stukken beter. Houd er wel rekening mee dat de ferry vaak behoorlijk vol zit en dat je misschien behoorlijk moet manoeuvreren om je auto tussen de andere auto’s te wurmen. Mocht je dit niet zien zitten, dan kan één van de medewerkers van de ferry dit waarschijnlijk ook voor je doen. Als je inderdaad voor deze optie kiest, dan wil je vast dit blog van Yvonne van der Laan even lezen.

Oude bunker langs de weg in Valbona in de Albanese Alpen, Albanië

In theorie kun je ook met je eigen auto naar Theth rijden, maar wij waren érg blij dat we dit niet gedaan hebben. De weg van Shkodër naar Theth (SH21) begint goed, maar verandert niet ver voor Theth in een onverharde en vaak smalle weg langs flinke afgronden. Er zijn mensen die dit met een gewone auto doen, maar je hebt eigenlijk echt een 4WD nodig.

In beide gevallen mis je helaas wel die fantastische hike vanuit Valbona naar Theth, tenzij je ervoor kiest om de route ook weer terug te lopen. Ook is het een optie om vanuit Valbona of Theth tot aan de pas te lopen en vanuit daar weer terug. Qua uitzichten is de top sowieso het mooist, dus ook deze optie is zeker de moeite waard.

Gepubliceerd op 21 september 2019

Start je reis hier:  Hotels in Theth  |  Hotels in Valbona  |  Hotels in Shkodër  | Vliegtickets Albanië  |  Huurauto Albanië  |  Reisgids Albanië  |  Vaccinaties Albanië  |  Groepsreis Albanië

Meer lezen?

6 Reacties

 • Reageren
  Lindie van Gestel
  29 december 2019 om 19:36

  Is deze route georganiseerd of hebben jullie zelf samengesteld?

  • Reageren
   Travelosophy
   29 december 2019 om 21:37

   Hoi Lindie, bedankt voor je reactie! Wij hebben dit zelf geregeld. We hebben alleen het hotel in Skhodër gevraagd om voor ons naar de ferrymaatschappij te bellen, zodat we opgehaald zouden worden bij het hotel en met bus, boot en weer een bus naar Valbona gebracht zouden worden. Als je eenmaal in Valbona (of Theth) bent wijst de rest zich eigenlijk vanzelf. De wandelroute is makkelijk te vinden en je kunt ter plekke nog veel regelen.

   • Reageren
    Mirjam Stolte
    11 maart 2020 om 22:48

    Wij zijn van plan om met de auto naar Valbone te reizen. Overnachten en dan de dag erna wandeling naar theth met kleine rugzak. Maar hoe komen we dan weer terug bij onze auto, in Valbone. Moeten we dan weer terugwandelen de volgende dag of gaat er een bus?

    • Reageren
     Travelosophy
     14 maart 2020 om 14:19

     Hoi Mirjam,
     Er is geen weg tussen Theth en Valbona, dus je kunt deze route alleen te voet afleggen. Dat is ook de reden dat wij ervoor kozen om onze auto in Shkodër te laten staan en met openbaar naar Valbona en van Theth terug naar Shkodër te reizen. Je kunt dus voor die optie gaan of er inderdaad voor kiezen om de tweede dag terug te wandelen. Succes met de planning!

 • Reageren
  Ivo van Sark
  15 mei 2022 om 17:40

  Wat een mooie en heldere beschrijving. Wij gaan over 2 weken die kant op, maar willen graag wat meer wandelen dan slechts 1 dag, we denken aan een dag of 3 (met backpack).

  Weten jullie of er daar ook mogelijkheden voor zijn?
  We lezen manlijk telkens alleen over de route die jullie ook gelopen hebben, maar dat is slechts 1 dag wandelen.

  • Reageren
   Travelosophy
   15 mei 2022 om 19:37

   Hallo Ivo, bedankt voor je compliment! We hebben zelf helaas geen meerdaagse tochten gelopen in Albanië. Wel zagen we dat er veel routes zijn die onderdeel zijn van de Via Dinarica, een net van wandelroutes dat van Albanië tot Slovenië loopt. Er zijn drie globale routes: de blauwe (langs de zee), de groene (door de lagere en groene delen) en de witte (door de bergen). Tijdens deze tocht kwamen we Britten tegen die via een reisorganisatie een lange tocht liepen waarbij bagage vervoerd werd. Of die tocht onderdeel was van de Via Dinarica weten we niet zeker, maar er moeten dus wel mogelijkheden zijn. Je kunt dit ook navragen in een hotel of guesthouse. Onze ervaring is dat Albanezen je graag helpen. Veel plezier alvast! We zijn erg benieuwd of jullie een mooie tocht vinden, dus als jullie zin hebben om nog een update te sturen, dan graag!

  Plaats een reactie