Reizen door India, you love it or you hate it. Of allebei, afwisselend of tegelijkertijd. Want India is indrukwekkend, kleurrijk en veelzijdig, maar er rondreizen levert vaak ook flinke uitdagingen op. De eerste uitdaging kom je al tegen als je een visum gaat aanvragen. Zo zijn er bijvoorbeeld twee soorten toeristenvisa, een e-Tourist Visa en het reguliere visum, met verschillende voorwaarden. Om je alvast op weg te helpen door de Indiase bureaucratie, leggen we je uit welk visum je (zonder tussenkomst van een visumdienst!) kunt aanvragen en waar je op moet letten.
Twee typen toeristenvisa voor India
Als je naar India reist, kun je kiezen uit twee soorten visa: het reguliere toeristenvisum of het elektronische visum (e-Tourist Visa). Het e-visum kun je – zoals de naam al suggereert – online aanvragen, maar het heeft wel enkele voorwaarden en beperkingen ten opzichte van het reguliere visum. Welke type visum voor India je als reiziger moet kiezen is onder andere afhankelijk van de gewenste geldigheid, de duur van je reis en het aantal entries.
e-Tourist Visa voor India
Sinds september 2019 zijn er drie soorten e-visa (e-TV) voor India: één voor 30 dagen (double entry), één voor 1 jaar (multiple entry) en één voor 5 jaar (multiple entry). Met een visum voor 1 of 5 jaar mag je per bezoek aan India 90 dagen blijven. Als je naar India vliegt en tijdens je reis niet de grens oversteekt om daarna over land terug te keren, is dit type visum de meest ideale optie.
Ben je echter van plan om bijvoorbeeld over land van Nepal, Myanmar of Bhutan naar India te reizen, dan is dit visum helaas geen optie. Aangezien de Indiase overheid graag biometrische gegevens, zoals een foto en vingerafdrukken, van je wil hebben, kun je als je gebruikmaakt van het e-TV voor India het land alleen binnenkomen via bepaalde (maar gelukkig wel de meeste) vliegvelden en havens. Het land verlaten mag daarna via elke grens.
Ook als je bij een eerste binnenkomst in bijvoorbeeld Delhi of Mumbai al biometrische gegevens hebt afgestaan, mag je een volgende keer nog steeds niet over land India inreizen. Hoewel we berichten hebben gelezen van mensen die met een e-visum voor India wél zijn doorgelaten bij bepaalde grensposten, is het handig om goed te overwegen of je dit risico wilt nemen.
Met het e-TV voor India kun je in elk geval probleemloos het land inreizen via de luchthavens van Ahmedabad, Amritsar, Bagdogra, Bengaluru, Calicut, Chennai, Chandigarh, Cochin, Coimbatore, Delhi, Gaya, Goa, Guwahati, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Lucknow, Mangalore, Mumbai, Nagpur, Pune, Tiruchirapalli, Trivandrum, Varanasi en Vishakhapatnam, en de zeehavens Cochin, Goa, Mangalore, Mumbai en Chennai.
Regulier toeristenvisum voor India
Als je India tenminste één keer tijdens je reis via een landgrens binnenkomt, dan moet je een regulier toeristenvisum aanvragen. Het grote nadeel hiervan is dat je de visumaanvraag persoonlijk moet gaan indienen op één van de locaties van VFS Global. Dit bedrijf is door de Indiase overheid als een soort van visumdienst ingeschakeld en het is het enige bedrijf dat jouw visumaanvraag mag verwerken.
Het reguliere toeristenvisum is in principe 5 jaar geldig, waarbij elk bezoek maximaal 90 dagen mag duren. Als je kunt uitleggen dat je geen visum voor 5 jaar nodig hebt – bijvoorbeeld omdat je voor een eenmalige rondreis naar India gaat – dan is het ook geen probleem om een visum voor 1 jaar te krijgen. Het voordeel hiervan is dat dit visum ook een stuk goedkoper is.
Als je in België woont, zul je de visumaanvraag in Brussel moeten gaan indienen. Nederlanders kunnen kiezen tussen Den Haag, Rotterdam of Amsterdam. Je moet in elk geval wel zelf bij je aanvraag aanwezig zijn, omdat je vingerafdrukken moet afgeven. Het ophalen van het visum hoef je niet persoonlijk te doen en je kunt je paspoort met visum ook thuis laten bezorgen.
Aanvragen van een e-Tourist Visa voor India
OK, stel dat je besluit een e-visum aan te vragen. Je kunt er in dat geval voor kiezen om dit via een visumdienst te doen, maar dat is nergens voor nodig. Alleen als je geen creditcard hebt (en er geen kunt lenen) heb je een visumdienst nodig, omdat zo’n visumdienst vaak ook andere betaalmethoden accepteert.
Om het e-visum voor India zelf aan te vragen, ga je naar de officiële Indiase e-visa website. Zorg ervoor dat je een aantal dingen bij de hand hebt: een bestand met een scan van je paspoort, een digitale pasfoto en een creditcard. Je paspoort moet op de dag van aankomst in India nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
Na het doorlopen van het aanvraagformulier en de betaling per Visa of Mastercard, waarvan de verwerking enkele uren kan duren, ontvang je binnen 24 tot 72 uur je visum. Let wel op dat je geen fouten maakt in de aanvraag, want als je visum wordt afgewezen krijg je geen geld terug.
Het e-visum voor India kost tussen de 10 en de 80 USD plus 2,5% transactiekosten, afhankelijk van de geldigheidsduur en de periode waarin je reist. Als je je visum ontvangt, moet je het uitprinten en laten zien bij aankomst in India. Let er ook op dat je dan in principe moet kunnen aantonen dat je het land ook weer gaat verlaten en dat je over voldoende financiële middelen beschikt. De kans is niet heel groot dat hier naar gevraagd wordt, maar wij hebben toen we incheckten voor een vlucht van Singapore naar Bangalore wel behoorlijk moeten smeken om zonder vervolgvlucht in het vliegtuig te mogen stappen.
Aanvragen van een regulier toeristenvisum voor India
Als je geen e-TV maar een regulier toeristenvisum wilt aanvragen, dan moet je eerst het formulier op deze officiële website invullen, voordat je langsgaat bij een locatie van VFS Global. Zorg ervoor dat je je paspoort en eventueel een digitale pasfoto bij de hand hebt. Let er op dat je paspoort op de dag van aankomst in India nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. Een creditcard heb je niet nodig aangezien je bij de locatie van VFS Global pas hoeft te betalen.
Wanneer je start met het aanvraagproces krijg je een nummer toegewezen. Het is handig om dit nummer even goed te noteren. Als je namelijk op een later moment de aanvraag wilt afronden, kun je met dit nummer inloggen. Ook kan het zomaar gebeuren dat je een foutmelding krijgt terwijl je toch echt alles hebt ingevuld. In dat geval heb je waarschijnlijk te lang gewacht en is de sessie verlopen. De pagina sluiten en opnieuw inloggen met dit nummer is dan de enige manier om verder te gaan.
Aan het einde van het aanvraagproces kun je zelf een pasfoto uploaden en dan het formulier afdrukken, of het formulier gewoon zónder pasfoto afdrukken. Wij kozen voor de laatste optie, omdat je ook op de locatie van VFS Global een foto kunt laten maken.
Het aanvraagformulier moet je op twee plekken ondertekenen en meenemen naar VFS Global. Verder moet je natuurlijk je paspoort meenemen en een formulier waarin je verklaart dat je begrijpt dat je de kosten niet kunt terugvorderen als de aanvraag wordt afgewezen. De website van VFS Global heeft ook nog een checklist. Dit formulier is handig om te controleren of je alles hebt dat nodig is voor je aanvraag, maar hoef je niet mee te nemen. Als je bijvoorbeeld zelfstandige bent of een aanvraag voor een minderjarige indient, dan is het handig om even naar de specifieke voorwaarden te kijken.
Hoewel de website van VFS Global (Nederland en België) suggereert dat je een afspraak moet maken om je uitgeprinte visumaanvraag in te dienen, is dit niet per se nodig. Je kunt ook gewoon naar de locatie gaan en een nummertje trekken. Wij hoefden in Amsterdam maar een paar minuten te wachten. Je kunt hier dus ook foto’s laten maken en eventueel iets uitprinten.
Het toeristenvisum met een geldigheidsduur van 1 jaar kost in totaal 121,26 euro. Voor een visum met een geldigheid van 5 jaar betaal je €216,26. Nadat je de aanvraag bij VFS Global hebt ingediend duurt het ongeveer 3 tot 5 werkdagen voordat je het visum kunt ophalen of kunt laten versturen. Meer informatie over de kosten vind je hier. Het visum gaat in op de dag van de afgifte door de ambassade. Vraag het visum dus niet te ver voor je reis aan.
Op het moment van de aanvraag hoef je je vliegticket nog niet geboekt te hebben. Sommige websites vermelden verder dat je een gespecificeerd reisschema, een kopie van een bankafschrift of zogenaamd undertaking formulier nodig hebt, maar dat is niet (meer) het geval.
Tips voor het invullen van de visumaanvraag
Voor zowel een e-visum als een regulier visum moet je een flinke vragenlijst invullen. Bij de meeste vragen zul je je waarschijnlijk afvragen waarom dit relevant is. In India willen ze bijvoorbeeld heel graag van je weten wat de geboorteplaats en voornamen van je ouders zijn en of ze écht niet uit Pakistan komen.
Enkele andere tips bij het invullen van het aanvraagformulier voor een visum van India:
- National ID: hiermee vragen ze eigenlijk naar een Indiaas ID nummer. Je kunt hier je burgerservicenummer invullen, maar “N/A” wordt ook geaccepteerd.
- Visible identification marks: inderdaad, dit is best een vreemde vraag. Mocht je bijvoorbeeld een bril dragen, een dikke snor of groen haar hebben, dan zou ik dat hier invullen. In andere gevallen kun je bij deze vraag volstaan met “None”.
- Educational Qualification: er volgt een lijst met opties die wij niet kennen. Als je HBO of universiteit hebt afgerond of hiermee bezig bent, dan kies je voor “graduate”, voor PhD kies je “post graduate”.
- Other passport held: alleen relevant als je nog een paspoort van een ander land hebt. In alle andere gevallen vul je hier dus gewoon “No” in.
- Places likely to be visited: vul hier gewoon in wat je leuk lijkt, het maakt niet uit of je hier nu wel of niet naar toe gaat. Wij kozen voor het rijtje “Delhi – Agra – Jaipur – Varanasi”, omdat dit een vrij standaard route is. Dat wij uiteindelijk vooral door Sikkim en Zuid-India reisden, was geen probleem.
- Duration of visa: deze vraag suggereert dat je opeens zelf moet gaan bepalen hoe lang je visum geldig zal zijn. Aangezien wij op het moment van de aanvraag niet wisten hoe lang we in totaal in India zouden zijn, vulden wij hier gewoon “12 months” in. In theorie zou het kunnen dat de ambassade besluit om jou een visum voor kortere tijd te verlenen als je aangeeft korter dan 12 maanden in India te zijn.
- Countries visited: zelfs op Twitter kun je meer tekens kwijt dan in dit vakje. De gemiddelde backpacker heeft dus veel te weinig ruimte om alle landen op te sommen die hij of zij in de afgelopen 10 (inderdaad, 10!) jaar heeft bezocht. Wij beperkten ons dus maar tot de (afkortingen van) landen waarvan we stempels in onze paspoorten hebben staan.
- Visited India before: in ons geval was dit inderdaad het geval, maar we hadden geen visumnummer meer van onze vorige reis. Gelukkig is “Unknown” in dit geval voldoende. Ook vragen ze naar het adres waar je toen verbleef. Toevallig wisten wij de naam van ons eerste hotel in Delhi nog, dus die hebben we braaf ingevuld.
- Address (reference): de bekende vraag, ook al is de kans klein dat je tijdens je reis door India op één vast adres verblijft. Wij boekten een hotel in Delhi dat te annuleren is en vulden de gegevens van dit hotel in. Een hotel noemen dat je niet gereserveerd hebt, is waarschijnlijk ook geen probleem.
Kijk voor de volledige lijst van vragen die je moet gaan invullen op deze website.
Speciale eisen aan pasfoto’s
Zoals je hier en hier kunt lezen, lijkt een pasfoto voor een Indiaas visum vrij nauw te komen. Niet in de laatste plaats omdat de gewenste maat afwijkt van de gangbare maat in Nederland. Zorg dus dat je, bijvoorbeeld online, pasfoto’s maakt of laat maken die aan de eisen van het land voldoen.
Omdat wij voor ons reguliere toeristenvisum toch naar een locatie van VFS Global moesten, besloten wij om daar gebruik te maken van de fotoservice. In de praktijk betekent dit dat de medewerker je vraagt om even voor een witte muur te gaan staan en vervolgens met een gewone camera een foto maakt. Het kost slechts 2 euro en je bent ervan verzekerd dat de pasfoto aan de eisen voldoet.
Hoewel de aanvraag voor een visum voor India misschien lastig klinkt, worden aanvragen meestal gelukkig gewoon goedgekeurd. De regels veranderen regelmatig, dus mocht er toch iets anders zijn dan we het hier hebben beschreven, laat het ons dan even weten!
Laatst bijgewerkt op 27 september 2019
2 Reacties
Hans den Ouden
25 september 2019 om 17:58Dit is verouderde informatie. Je kan een e-visum aanvragen voor een jaar en dan per keer 90 dagen blijven en het kost €38
Travelosophy
27 september 2019 om 18:13Ik zie nu inderdaad dat er verschilende e-visa zijn, waaronder eentje die een jaar geldig is. Het is nu aangepast in de tekst. Bedankt!