CHINA REISTIPS

Een visum voor China aanvragen: hoe doe je dat?

Visum voor China

Yes, je gaat naar China! Maar nu nog dat visum. Wat visa betreft is China helaas niet echt een makkelijk land. Voor een aanvraag moet je aan diverse voorwaarden voldoen en verschillende formulieren en documenten indienen. Om je alvast een beetje tijd te besparen, deel ik graag mijn ervaringen met het aanvragen van een Chinees visum met je.

Waar vraag je een toeristenvisum voor China aan?

De eerste optie is om je visum zelf aan te vragen bij het Chinese Visa Application Service Centre (CVASC) in Den Haag (of Brussel). Als je niet in de buurt van Den Haag of Brussel woont, is dit echter niet echt een ideale optie. Je moet er namelijk je aanvraag gaan indienen en kunt dan enkele dagen later je visum ophalen. Er is ook een mogelijkheid om je aanvraag per post in te dienen en je paspoort met visum vervolgens ook weer thuisgestuurd te krijgen, maar hiervoor betaal je in totaal zo’n 53 euro extra.

Het is daarom vaak makkelijker (en zelfs goedkoper!) om je aanvraag voor een visum via een visumbureau te doen. Normaal gesproken vraag ik een visum het liefst direct bij de ambassade aan, maar vanwege de kosten en het gemak koos ik nu echter wél voor een visumbureau. Daar betaalde ik bovenop de standaard visumkosten zo’n 30 euro voor verwerking en aangetekende verzending (heen en terug).

| Reistip: een derde optie is om volledig online een e-visa voor China (officieel group visa) aan te vragen. Dat kan bijvoorbeeld via de website van E-visum China. Je moet dan echter met minimaal twee personen reizen. Ook mag je maximaal 30 dagen in China blijven en slechts één keer het land in reizen (single entry). Ik kon om die redenen helaas geen gebruik maken van een e-visa, maar als jouw reis wel aan deze voorwaarden voldoet, is dit de makkelijkste optie.

Wat heb je nodig om een visum voor China aan te vragen?

De specifieke vereisten voor een visumaanvraag kunnen nogal eens veranderen, dus check vooral ook de website van het CVASC of een visumbureau. Deze documenten zul je in elk geval nodig hebben:

  • Je paspoort dat 6 maanden geldig is en waarin nog twee pagina’s voor visa vrij zijn. Daarnaast heb je ook een kopie van de informatiepagina van je paspoort nodig.
  • Een aanvraagformulier, ingevuld op deze pagina.
  • Een ingevuld privacyformulier.
  • Een pasfoto die voldoet aan de vereisten voor een paspoort.
  • Een boekingsbevestiging van je vlucht naar China, dit moet een retourvlucht zijn.
  • Een hotelbevestiging voor minstens één nacht en volgens sommigen zelfs voor de hele periode. Een overzichtje van bijvoorbeeld Booking.com is hiervoor voldoende en je kunt zelfs overwegen dit hotel weer te annuleren zodra je het overzicht opgeslagen of geprint hebt.
  • Een overzicht van je reisroute met daarop de plaatsen die je gaat bezoeken inclusief alle data en accommodaties en voorzien van je naam, handtekening en datum. Als je niet van plannen houdt klinkt dit misschien eng, maar niemand zal je ervan weerhouden om af te wijken van dit ingediende plan.

Afhankelijk van je situatie heb je ook de volgende documenten nodig:

  • Ben je getrouwd? Dan heb je ook een kopie van het paspoort van je partner nodig.
  • Heb je een baan? Lever dan een ondertekende werkgeversverklaring in op briefpapier (of met stempel) van het bedrijf.
  • Ben je student? Dan moet je dit kunnen aantonen met een bewijs van inschrijving.
  • Ben je werkloos, gepensioneerd, heb je een eigen bedrijf of heb je geen baan? Dan moet je aantonen dat je voldoende financiële middelen hebt. Voor elke situatie zijn er andere manieren om dat te doen, die je bijvoorbeeld op de pagina van Visumservice.nl kunt vinden.

Hoe lang van tevoren vraag je je visum voor China aan?

Je visum verloopt meestal binnen 3 maanden. Dat betekent dat je vóór die tijd China in moet reizen. Vanaf dat moment is het voor 30, 60 of 90 dagen (afhankelijk van je aanvraag) geldig. Het is daarom niet handig om je visum meer dan 3 maanden van tevoren aan te vragen. Het meest ideaal is ergens tussen de 3 maanden en 1 maand vóór je reis. Minder kan vaak ook, want de verwerkingstijd is minder dan een week en sommige visumdiensten bieden ook een spoedservice aan.

Wanneer heb je geen visum nodig?

In bepaalde steden mag je tijdens een tussenstap verblijven zonder visum. Je vraagt daarvoor een transit visa exemption aan. In veel steden, waaronder Shanghai en Beijing, mag je daarmee 144 uur in China verblijven en in andere steden 72 uur. In alle gevallen moet je een ticket kunnen laten zien naar een derde land en dat mag ook Hong Kong, Macau of Taiwan zijn. Als je retour vliegt vanuit Nederland (of een ander land) ben je niet op doorreis en kom je dus niet in aanmerking voor zo’n transitvisum.

Wat kost een visum voor China?

Een toeristenvisum kost 126,55 euro voor zowel single-entry als double-entry visa. Eventuele kosten voor verzending of spoedaanvragen komen daar dus nog bovenop.

Welk visum vraag je aan als je vrienden of familie bezoekt?

Als je vrienden of familie bezoekt in China, kun je in sommige gevallen ook andere typen visa aanvragen. Je moet dan wel extra documenten, zoals een officiële uitnodiging, aanleveren. Om die reden is het vaak makkelijker om toch gewoon een standaard toeristenvisum aan te vragen. Zoals je hierboven al kon lezen, moet je hiervoor wel een hotelboeking kunnen laten zien. In dat geval kun je via sites als Booking.com een hotel boeken en na aanvraag van je visum weer annuleren. Dat geldt ook als je van plan bent om in een Airbnb te verblijven.

De informatie die je doorgeeft bij het aanvragen van je visum tonen vooral aan dat je van plan bent om als toerist tijd door te brengen in China, maar dat wil niet zeggen dat je je plannen niet mag veranderen. Ergens anders slapen dan je aangegeven hebt bij je visumaanvraag is dus ook geen probleem!



Wanneer registreer je je bij een politiebureau in China?

Als je in China verblijft, moet je je in elke stad waar je verblijft binnen 24 uur registreren bij een politiebureau. In de meeste gevallen hoef je hier zelf niks voor te doen, omdat hotels en hostels dit vanzelf voor je doen. Als je echter niet in een hotel verblijft, bijvoorbeeld omdat je vrienden of familie bezoekt of in een Airbnb slaapt, moet je je die registratie dus wel zelf regelen. Soms kan dat bij appartementencomplexen, maar soms moet je dus even (of iets langer dan even) bij een politiebureau langs om enkele formulieren in te vullen. Doe je dat niet, dan riskeer je in theorie een boete, hoewel dit in de praktijk bijna nooit voor schijnt te komen.

Laatst bijgewerkt op 1 mei 2020

Start je reis hier:  Reisgids China  |  Vaccinaties China  |  Vliegtickets China  |  E-Visum China  |  Hotels China  |  Huurauto China  |  Groepsreis China  |  Individuele rondreis China

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie