CHILI

Smalle straatjes vol street art in rauw Valparaíso

Street art in Valparaiso, Chili

Terwijl we door de nauwe straatjes van Valparaíso lopen, doen we ons best om niet over een hond te struikelen. De groep zwerfhonden die ons vergezelt wordt groter en groter. Dan komen we ook nog een rivaliserende groep zwerfhonden tegen. We springen aan de kant, want al snel rollen de vechtende honden over straat. Onze gids lacht verontschuldigend: “Welcome to Valparaíso!”.

Kleurrijk en rauw Valparaíso

Havenstad Valparaíso ligt ruim 100 km ten noordwesten van de Chileense hoofdstad Santiago. Hoewel de stad aan de Pacifische kust ligt, vind je hier geen boulevard of mooie stranden. In plaats daarvan heeft het een drukke weg met uitzicht op grote schepen en haventerminals. In de wijken daarachter vind je gebouwen die al tientallen jaren niet meer zijn onderhouden, muren vol graffiti en talloze straathonden.

Weids uitzicht over Valparaiso, Chili

Stel zwerfhonden in Valparaiso, Chili

Eén ding is duidelijk: als je van welvarende, opgepoetste steden houdt, dan is Valparaíso niet jouw stad. Hou je daarentegen van kleurrijke steden met een rauw randje? Dan kun je Valparaíso vast waarderen!

Al decennialang kent Valparaíso namelijk een bijzondere mix aan inwoners: dokwerkers en matrozen wonen hier naast muzikanten, schrijvers, tekenaars en architecten. Dit heeft ervoor gezorgd dat in de stad een unieke, artistieke sfeer hangt.

Valparaíso, een havenstad met aantrekkingskracht

Een goede manier om Valparaíso te leren kennen is door deel te nemen aan een free walking tour, waarbij je 4 uur lang door de stad wandelt met een lokale gids.

Om die reden staan wij al vroeg in de ochtend op de verzamelplek aan de Plaza Anibal Pinto. Donkere wolken pakken zich samen aan de hemel. Dat geeft de toch al rauwe stad nog een extra onheilspellende dimensie.

Een steile straat in Valparaiso, Chili

Street art met uitzicht over Valparaiso, Chili

Valparaíso is gebouwd op en rondom 45 heuvels die tot aan de zee reiken. Op dit heuvelachtige terrein ontstonden wijken met veel nauwe straatjes, steegjes, trappen en steile weggetjes.

Langzaam ontpopte Valparaíso zich tot een belangrijke havenstad. Tijdens haar glorietijd deed dan ook al vroeg de industrialisering haar intrede. De mooiste voorbeelden hiervan zijn de 16 liften die verschillende wijken met elkaar verbinden en die nog steeds in gebruik zijn. Enkele liften, zoals de Ascensor Reina Victoria, zijn al meer honderd jaar oud.

De wijken in de buurt van de oude haven werden vroeger bewoond door matrozen en dokwerkers. Het verhaal gaat dat juist daarom alle huizen in de meest uiteenlopende kleuren zijn beschilderd: zo konden de matrozen vanaf de zee hun eigen huis al van ver herkennen.

Trappen in Valparaiso, Chili

Later werd de stad mede bevolkt door talloze creatievelingen, waaronder de Chileense dichter en schrijver Pablo Neruda. Valparaíso is ook de stad waar oud-president Salvador Allende is geboren. Hij werd tijdens de revolutie van 1973 afgezet door generaal en latere dictator Augusto Pinochet, geboren in, jawel…Valparaíso.

Wandeltocht door Valparaíso

De wandeltocht voert grotendeels door de heuvelachtige wijken in het gebied tussen de Plaza Sotomayor en Plaza Anibal Pinto. Dit gebied is UNESCO werelderfgoed, waardoor veel oude gebouwen bewaard gebleven zijn. Dat wil overigens niet zeggen dat ze allemaal in goede staat verkeren.

Een steegje in Valparaiso, Chili

We are not hippies we are happies street art in Valparaiso, Chili

In de nauwe steegjes en straatjes liggen oude houten huizen. Elke muur is bedekt met kleurrijke street art. De mensen die in deze wijken wonen zijn vaak schrijvers, dichters of kunstenaars. De combinatie van rauw en artistiek zorgt voor een bohemian sfeer die ook te proeven is in delen van Berlijn of Leipzig.Buurstad Viña del Mar

Ben je na het rommelige Valparaíso toch toe aan enige orde en netheid? Stap dan bij Estación Puerto in de metro, die je snel en eenvoudig naar een andere wereld brengt. Want 8 kilometer verder ligt de badplaats Viña del Mar. Deze stad heeft mooie boulevards met wuivende palmbomen, langgerekte stranden om te zonnebaden en perfect onderhouden parken in de aanbieding.

Strand van Viña del Mar, Chili

Het is dan ook niet gek dat dit een ware trekpleister voor veel Chileense toeristen is, met een ruim aanbod aan restaurants, appartementen en hotels. Een prima plek dus om na een wandeling door Valparaíso de dag af te sluiten.

Hoe kom je in Valparaíso?

Valparaíso ligt zo’n 120 kilometer ten westen van hoofdstad Santiago de Chile. Vanuit de hoofdstad gaan er twee wegen richting Valparaíso. De Ruta 60 (via Viña del Mar) en de Ruta 68 die je langs vele bekende wijnhuizen brengt.

Een begroeide straat in Valparaiso, Chili

Het meest voor de hand liggend is om deze route in een comfortabele bus af te leggen. Chili’s bekendste busmaatschappijen (Condor, Turbus, Pullman en Romani) rijden frequent vanaf verschillende busterminals (bijvoorbeeld Alameda en Pajaritos).

Tickets kun je vooraf boeken via de website van de busmaatschappij, maar je kunt ze ook heel eenvoudig op het busstation zelf kopen. Prijzen variëren per rit, afhankelijk van dag en tijdstip.

Gepubliceerd op 17 februari 2017

Start je reis hier: Vliegtickets Chili  |  Hotels in Chili  |  Huurauto Chili  |  Reisgids Chili  |  Vaccinaties Chili  |  Groepsreis Chili  |  Individuele rondreis Chili

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie