BOLIVIA

El Choro Trail: in de voetsporen van de Inca’s door de Boliviaanse Andes

De El Choro trail in Bolivia

De El Choro trial in Bolivia brengt je van de hoge pieken van de Andes naar de tropische Yungas. Het is één van de vele wegen die de Inca’s honderden jaren geleden aanlegden om verschillende delen van het uitgestrekte Incarijk met elkaar te verbinden. Een trekking over El Choro levert niet alleen veel spierpijn op, maar ook schitterende uitzichten over landschappen, ver van de bewoonde wereld.

Van de koude Andes naar warme Yungas

De El Choro trail is één van de populairste trekkings van Bolivia. De trail begint niet ver van La Paz in de Cordillera Real, een bergketen in de Andes. Over deze route van 55 kilometer loop je in drie dagen tijd van het koude La Cumbre (4725m) naar het warme, subtropische Chairo (1300m). Na een korte klim naar een hoogte van 4859 meter loop je voornamelijk bergaf, vaak over het originele, door de Inca’s aangelegde pad.

Tijdens de trekking komt je langs verschillende kleine dorpjes. Sommige zijn verlaten, in andere leiden mensen nog steeds een eenvoudig en traditioneel leven. Je overnacht in de buurt van deze dorpjes, waar je je tentje kunt opzetten op kampeerplekken in Boliviaanse stijl.

Vallei in de Cordillera Real in de El Choro trekking, Bolivia

Wolken boven El Choro trail, Bolivia

Onderweg veranderen zowel klimaat als landschap. Je vertrekt in de ijzige kou, in de wolken gevangen tussen de hoge pieken van de Andes. Het landschap is kaal en rotsachtig en je kijkt uit over het indrukwekkende hooggebergte. Op de laatste dag is alle kou verdwenen en wandel je door een groen en tropisch landschap, waar volop fruit groeit.

Enthousiastelingen lopen de route in 2 dagen, mensen die het rustiger aan willen in 4 dagen. De meeste mensen kiezen echter voor 3 dagen. Dit is ook wat wij deden toen we enkele jaren geleden de El Choro trekking maakten.

Dag 1: La Cumbre – Challapampa

Vanaf La Paz rijd je in ongeveer anderhalf uur naar het vertrekpunt. Vaak is dit in La Cumbre, dat tevens het vertrekpunt is voor de beruchte Death Road. De chauffeur die ons brengt, rijdt echter door naar het hoogste punt van de route, een plateau op 4859 meter hoogte.

Samen met de gids en kok die ons zullen vergezellen tijdens de trekking, verdelen we onze kampeerspullen over onze rugzakken. Dan is het tijd om aan de tocht te beginnen. We kijken naar de diepte beneden ons en zien tussen de optrekkende mist het oude Incapad door het landschap kronkelen. Het is koud en de hoogte laat zich voelen. We volgen het pad naar onze eerste stop, Samañapampa.

Verlaten dorp op El Choro trail, Bolivia

Een Boliviaanse vrouw op El Choro trail, Bolivia

Een kiosk in Samana Pampa op de El Choro trail, Bolivia

Dit kleine dorpje op 3980 meter hoogte bereiken we na een kleine drie uur wandelen. We vullen het voor wandelaars verplichte registratieformulier in en betalen we de trail fee. Met deze fee worden onder andere de bruggen en paden onderhouden.

Terwijl wij ons registreren, zet onze kok onze lunch op tafel: rijst met kip en ketchup en een flinke kop cocathee. Die thee moet ons beschermen tegen hoogteziekte. Na de lunch is het nog zo’n drie uur wandelen naar Challapampa. Voordat we daar aankomen zien we al bordjes naar de camping wijzen. Luxe vind je hier niet, wel heel veel rust en een prachtig uitzicht.

Dag 2: Challapampa – San Francisco

Na de afdaling van gisteren kruipen we vandaag met flinke spierpijn uit ons tentje. We vervolgen het pad dat langs de rivier Chucura kronkelt. Nadat we de rivier overgestoken zijn over een hangbrug, volgen wat steilere stukken bergop. De kale bergtoppen hebben plaatsgemaakt voor een meer bosrijke omgeving. En aangezien de zon de temperatuur inmiddels flink omhoog heeft gejaagd, is het prettig dat de schaduw verkoeling biedt.

De rivier in de Yungas bij El Choro trail, Bolivia

De El Choro trail, Bolivia

Na zo’n 3,5 uur wandelen bereiken we onze lunchplek, Buena Vista. Daar zet onze kok ons een lunch voor met vlees dat nu al ruim een dag in een warme rugzak heeft gezeten. En dat merken we. We lopen een voedselvergiftiging op die de rest van deze trekking zal veranderen in een zware strijd. Om die reden besluiten we om niet in Sandillani te overnachten, maar op kampeerplek San Francisco. Deze plek bereiken we in zo’n 5 uur tijd, net voordat het donker wordt.

Dag 3: San Francisco – Chairo

Na een nacht vol koorts en weinig slaap zetten we de tocht voort. Gelukkig is het uitzicht zo mooi, dat we niet anders kunnen dan ervan genieten. Het pad kronkelt voort tussen de groene, beboste bergen. Vanwege het warme weer en onze ingecalculeerde traagheid zijn we vroeg vertrokken. We zien dan ook de zon opkomen boven de groene bergen, met hun tropische vegetatie en een incidentele cocaplantage.

Zonsopgang over de Yungas tijdens El Choro trail, BoliviaNa enkele uren bereiken we het dorpje Sandillani. In dit dorpje woonde ten tijde van ons bezoek de Japanse kluizenaar Tamiji Hanamura, een lokale legende die in 2013 is overleden. Net als alle bezoekers geven we op een getekende kaart in zijn beroemde boek aan waar we vandaan komen.

Na drie uur zigzaggend afdalen bereiken we dan eindelijk Chairo. Maar hoe mooi het hier ook is, in onze toestand zijn we vooral blij dat we het eindpunt bereikt hebben. Vanuit Chairo reizen we per taxi naar Coroico, waar we in een lokale bus stappen die ons weer terugbrengt naar La Paz.

Hoe zwaar is de El Choro trekking?

De mooie El Choro trekking is zonder twijfel een aanrader. Zelfs als je niet getraind bent, kun je deze tocht lopen. Wel zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is het raadzaam om eerst een paar dagen aan de hoogte te wennen, bijvoorbeeld in La Paz. Zelfs dan is de kans groot dat je bij de start van de tocht last krijgt van de hoogte. In dit geval is de beste remedie om (na een kopje cocathee) door te lopen om zo snel mogelijk weer op de hoogte van La Paz uit te komen.

Van de 55 kilometer zul je ruim 50 kilometer bergaf lopen. En dat is lastiger dan het klinkt. Het Incapad waarover je loopt, bestaat grotendeels uit keien: pijn aan spieren en knieën gegarandeerd! Wanneer je het meer tropische deel van de route bereikt, loopt het pad ook enkele stukken steil omhoog. Gelukkig is wat afwisseling dan ook wel prettig.

Het Incapad El Choro trail, Bolivia

De Incatrial El Choro, Bolivia

Waar boek je de El Choro trekking?

Uiteraard kun je deze tocht zonder gids maken en de benodigde spullen zelf meenemen of huren. Verdwalen zul je op deze route niet snel. Goede en ervaren gidsen kunnen je echter veel interessante informatie geven tijdens de tocht. In La Paz tref je veel kleine touroperators die de El Choro trekking aanbieden. Zij organiseren dan ook het vervoer naar het startpunt.

Wanneer je de tocht laat organiseren, gaan er vaak een gids en een kok mee. De gids draagt jouw tent en de kok het eten. Zelf neem je dus alleen een matje, slaapzak en wat kleding mee. En vertel de organisatie dat je vegetariër bent, of dat nu waar is of niet. Want geloof me, je eet liever geen vlees dat enkele dagen in een warme rugzak heeft gezeten.

Gepubliceerd op 3 februari 2017

Start je reis hier: Vliegtickets Bolivia  |  Hotels in Bolivia  |  Reisgids Bolivia  |  Groepsreis Bolivia  |  Individuele rondreis Bolivia  |  Vaccinaties Bolivia

Meer lezen?

2 Reacties

 • Reageren
  Jet van Dort - The Travel Jet
  8 februari 2017 om 15:22

  Wauw wat een gave ervaring! Had je geen last van hoogteziekte. Ik herinner me dat ik heel ziek werd van 4000 m. Wel bucketlist material dit! X Jet

  • Reageren
   Travelosophy
   8 februari 2017 om 17:19

   Dankjewel! Ja, het is echt een erg mooie tocht! Of we last hadden van hoogteziekte weet ik eigenlijk niet zeker. We voelden de hoogte natuurlijk wel en misschien kwam het ook wel deels daardoor dat we zo ziek werden. Die hoogte is wel een klein nadeeltje aan deze trekking dus.. 😉

  Plaats een reactie