BOLIVIA

Zoutvlaktes, flamingo’s en gekleurde meren in het zuidwesten van Bolivia

Jeeps op Salar de Uyuni, Bolivia

Hier houdt het landschap het midden tussen het Wilde Westen en Mars. Even verderop vliegen flamingo’s over meren in de meest exotische kleuren en nog iets verder, op de zoutvlaktes van Salar de Uyuni, waan je je in de wolken. De Bolivianen lijken een van de mooiste stukjes wereld verstopt te hebben in het zuidwesten van hun land. En al dat moois kun je zien tijdens een vierdaagse tocht vanuit Tupiza.

Tupiza

Tupiza is een relaxed stadje in het zuiden van Bolivia, niet ver van de grens met Argentinië. Hoewel veel mensen het vooral zien als een uitvalsbasis is voor tochten naar Salar de Uyuni, is het eigenlijk best een fijne plek om een paar dagen door te brengen. Op de levendige markt doen vrouwen in traditionele kleding hun inkopen en op het centrale plein verzamelen hele families zich in de schaduw. Net buiten Tupiza beland je in de Cordillera de Chicas, zoals het rode landschap vol quebrada’s (kloven) en cactussen genoemd wordt. Hier kun je wandelen of, voor het échte Wilde-Westen-gevoel, paardrijtochten maken.

Tupiza bij Uyuni, Bolivia

Tour van Tupiza naar Uyuni

Maar inderdaad, Tupiza is vooral ook de plek waar elke dag jeeps vol toeristen vertrekken voor een tocht naar het Eduardo Avaroa National Reserve en Salar de Uyuni. En dat is meer dan terecht, want welk woord je ook gebruikt om de landschappen daar te beschrijven – Mooi? Oogverblindend? Prachtig? – het is hoe dan ook een understatement. In vier dagen zie je zoveel moois dat je je bijna gaat afvragen of je hierna ooit nog onder de indruk zult zijn.

Op de dag van vertrek maken we kennis met onze medereizigers, chauffeur en kok. Onze jeep wordt volgeladen met bagage, eten en brandstof. Met Boliviaanse meezingers op vol volume en flink wat warme kleding binnen handbereik zijn we er helemaal klaar voor.

Eduardo Avaroa National Reserve

In de omgeving van Tupiza rijden we langs de rode rotsformaties van Quebrada de Palala, waarop erosie duidelijk zijn sporen heeft nagelaten. We komen langs verlaten dorpjes en in de Desierto de Dalí worden desolate woestijnlandschappen afgewisseld met gekleurde bergen. Hier en daar wandelen groepjes lama’s en vicuña’s rond.

Desierto de Dali bij Uyuni, Bolivia

Laguna Colorada bij Uyuni, Bolivia

De volgende dagen gaan we steeds verder de hoogte in, de altiplano op. De boliviaanse hoogvlakte draait z’n hand niet om voor 5000 hoogtemeters.

Naast allerlei ander moois, liggen hier meren met namen als Laguna Verde, Laguna Hedionda en Laguna Colorada. Deze bergmeren zitten bomvol mineralen en algen, waardoor ze rood, roze en groen kleuren. De helblauwe lucht en de flamingo’s die af en aan vliegen zorgen nog voor wat extra kleur. Op de achtergrond liggen besneeuwde bergtoppen en vulkanen waar voorzichtige plukjes rook uitkomen.

Laguna Hedionda bij Uyuni, Bolivia

Soniquera bij Uyuni, Bolivia

Eén minpuntje: het is hier koud, ijskoud. En het waait ook behoorlijk hard. Gelukkig brengt deze indrukwekkende tocht je ook langs de borrelende geisers van Sol de Mañana en de lekker warme thermale baden van Termas de Polques.

Salar de Uyuni

Aan het eind van de derde dag staan we aan de rand van Bolivia’s fameuze zoutvlakte: Salar de Uyuni. Morgenochtend zullen we vroeg opstaan om de zon er te zien opkomen, maar vanavond krijgen we ook al een flinke portie zout. We slapen namelijk in een zouthotel. De muren, de tafels, de bedden… alles is hier gemaakt van zout. Luxe is het niet te noemen, maar bijzonder is het zeker.

Op de zoutvlaktes zelf ligt ook een zouthotel, maar aangezien dat voor behoorlijke milieuproblemen zorgt, kun je dat beter vermijden.

Zouthotel Puerto Chuvica bij Salar de Uyuni, Bolivia

Na een koude nacht (lees: thermokleding, mutsen én twee slaapzakken) staan we vroeg op. Het is tijd voor de plek die op menig bucketlist prijkt. We rijden over de zoutvlaktes terwijl de hemel langzaam verkleurt. Het wordt steeds lichter, totdat we alleen maar een blauwe hemel en een eindeloze witte vlakte zien. In de prehistorie lag hier een meer en het enige wat daar nu nog van te zien is, is de enorme hoeveelheid zout.

Wij zijn hier in augustus, als de zoutvlakte droog en de lucht helder is. In de winter, tussen mei en oktober, valt hier bijna geen regen, maar in de zomer bedekt een laagje regenwater het zout en wordt de vlakte één grote spiegel. Dat levert unieke uitzichten op, maar soms ook wat moeilijkheden voor jeeps die de Salar willen oversteken.

Salar de Uyuni, Bolivia

Incahuasi op Salar de Uyuni, Bolivia

Urenlang rijden we door een bijna onaards landschap, dat alleen af en toe onderbroken wordt door eilanden vol cactussen. Wat een plek! Het is de perfecte afsluiter voor één van de mooiste tours die wij ooit gedaan hebben.Wat moet je weten?

Tupiza versus Uyuni

Wat in elk geval goed is om te weten, is dat je deze tours niet alleen vanuit Tupiza kunt maken, maar ook vanuit Uyuni. Uyuni is een meer toeristische plaats en het is dan ook een populairdere plek om te vertrekken.

Er zijn echter verschillende redenen waarom wij ervoor kozen om juist vanuit Tupiza te vertrekken. Eén van de redenen is dat je dezelfde route aflegt als vanuit Uyuni, maar in een omgekeerde volgorde. Daardoor vermijd je op de plekken waar je stopt de mensenmassa’s uit Uyuni en kun je in alle rust de prachtige landschappen op je in laten werken.

Verder duren de tours vanuit Tupiza meestal vier in plaats van drie dagen. Je ziet dan ook nog nét wat meer. Ook staan de tours vanuit Uyuni bekend om hun volgepropte jeeps. Wij hadden met vijf reizigers, één chauffeur en één kok daarentegen voldoende plek in onze ruime auto.

Als je een tour boekt vanuit Tupiza kun je overigens mee terugreizen naar Tupiza of uitstappen in Uyuni, afhankelijk van je verdere plannen.

Laguna Verde bij Uyuni, Bolivia

Laguna Honda bij Uyuni, Bolivia

Hoe kom je in Tupiza?

Tupiza is prima bereikbaar per bus, trein en (gedeelde) taxi. Vanuit Villazón, aan de Argentijnse grens, en Oruro en Uyuni kun je de trein nemen naar Tupiza.

Bussen naar Tupiza vind je onder andere in La Paz en Oruro. Zelf kwamen we per bus aan vanuit Potosí. Daarbij hadden we een klein inschattingsfoutje gemaakt, want waar wij dachten een nachtbus te nemen, bleken we een avondbus te hebben. Om 2 uur ’s nachts stonden we plotseling met onze bagage op het busstation van Tupiza en konden we in het slapende stadje geen hotel meer vinden. Oeps! Misschien wel handig om even je aankomsttijd te checken dus.

Meer bij bij Uyuni, Bolivia

Welke touroperator kies je?

Er zijn verschillende aanbieders die deze tours aanbieden. Wij kozen voor La Torre Tours, waar je tours kunt boeken vanaf 195 dollar. Dat lijkt misschien veel, maar het is wel inclusief gids, basic accommodatie en een kok die meer eten maakt dan je op kunt. Sommige tours zijn duurder, bijvoorbeeld omdat er een Engelssprekende gids meegaat, omdat je overnacht in luxere guesthouses of omdat er minder mensen meegaan.

Gepubliceerd op 17 november 2016

Start je reis hier: Vliegtickets Bolivia  |  Hotels in Bolivia  |  Reisgids Bolivia  |  Groepsreis Bolivia  |  Individuele rondreis Bolivia  |  Vaccinaties Bolivia

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie