BHUTAN

Tips voor het plannen van een reis door Bhutan

Groene valleien en wilde rivieren in Bhutan

Eeuwenoude kloosters en forten, massa’s wapperende gebedsvlaggen, unieke architectuur en de mooiste valleien omringd door bergtoppen. Bhutan heeft zo veel bezienswaardigheden dat je zelfs al bij het plannen van een reis de weg kwijt kunt raken. Met onze tips, keuzes en afwegingen hopen we je te kunnen helpen bij het voorbereiden van jouw reis door Bhutan.

Jaarlijks reizen maar zo’n 20.000 mensen door Bhutan, dus echt bekend zijn de attracties en bezienswaardigheden niet. Je had vast al eens van het Tiger’s Nest gehoord, maar kende je de Druk Wangyal Lhakhang al? En de Khamsum Yulley Namgyal Chorten? Als je nog geen beeld hebt van waar al die namen voor staan, is het best lastig om te bedenken wat je wil zien.

Toen we voorbeeldreizen van verschillende Nederlandse en Bhutaanse reisorganisaties gingen vergelijken, sloeg bij ons even de paniek toe. Want hoe kun je al die dingen in één week zien? Gelukkig ontdekten we al snel dat veel verschillende namen vaak voor dezelfde bezienswaardigheid staan. Zo zijn de Trashi Chhoe Dzong, de Tashicho Dzong en de Tashichhoedzong gewoon verschillende schrijfwijzen voor het gebouw waar de regering zetelt. En dat betekent gelukkig ook dat de meeste organisaties eigenlijk nagenoeg hetzelfde doen. Bij de keuze voor een specifieke reis zijn er echter nog wel wat afwegingen die je moet maken. En die delen we graag met je.

Hoe begin je aan het plannen van een reis door Bhutan? 

Zoals je in ons blog met vragen over een reis door Bhutan kunt lezen, kun je het land alleen bezoeken door vooraf een georganiseerde reis te boeken. Wil je het nog enigszins avontuurlijk en lokaal houden, dan kun je dit boeken bij een reisorganisatie in Bhutan. Elke reisorganisatie heeft op haar website voorbeeldreizen staan, variërend in lengte en inhoud. Zo zijn er standaardreizen, maar ook reizen die draaien om een festival of wandeltocht.

Monnik bij de ingang van Paro Dzong, Bhutan

Mensen op een van de binnenplaatsen in Punakha Dzong, Bhutan

Monniken maken vuur bij de Gangtey Goempa, Bhutan

Onze tip is om eerst te bepalen hoe lang je wilt (of afhankelijk van je budget kunt) blijven en een standaardreis uit te kiezen die daarbij past. Vervolgens kun je kijken of je het programma in overleg met de reisorganisatie kunt aanpassen aan jouw interesses.

| Leestip: Wij maakten uiteindelijk een reis van 7 dagen en 6 nachten door Bhutan. Dit betekende dat we effectief maar vijf dagen hadden om de bezienswaardigheden van onze wishlist te strepen. Benieuwd wat wij hebben gezien en gedaan? Dat lees je in Reisroute Bhutan: in 7 dagen langs de mooiste plekken.

Welke bezienswaardigheden moeten zeker op je route liggen?

Als je Bhutan intikt op Google, kom je vooral heel veel plaatjes van Tiger’s Nest tegen. Dit klooster ligt hoog boven Paro tegen een berg aangeplakt en het is de bekendste bezienswaardigheid van Bhutan. Voordat wij de hike naar Tiger’s Nest maakten, stond het dus al zo’n beetje op ons netvlies gebrand. Maar tegenvallen deed het niet, want wát een plek is dit! De unieke ligging en bijzondere sfeer maken dat Tiger’s Nest zeker op je route door Bhutan moet liggen.

Daarnaast zijn er verschillende andere dzongs, kloosters en valleien. In Bhutan: reizen door het verborgen koninkrijk in de Himalaya lees je welke daarvan wat ons betreft echt tot de highlights behoren.


Bekijk hier de meest recente editie


West-Bhutan, Oost-Bhutan of gewoon allebei?

De meeste reisroutes beslaan vooral het westen van Bhutan. Hier vind je namelijk de enige internationale luchthaven van het land en de bekendste bezienswaardigheden. Dit is dan ook het meest ontwikkelde deel van het land. Reis je liever nog wat verder van de gebaande paden? Of wil je graag een langere trekking maken? Overweeg dan ook zeker het oosten. Houd er dan wel rekening mee dat de omstandigheden daar wat primitiever zijn en reizen er ook langer zal duren.

De 108 stupas van de Druk Wangyal Khang Zhang Chortens, Bhutan

Boerderijen in groene vallein in Bhutan

Wij besloten om in het westen te blijven en niet verder te gaan dan de Phobjikha vallei. Zo hoefden we geen binnenlandse vlucht te maken en maakten we voor ons gevoel optimaal gebruik van de tijd die we in Bhutan hadden. Als we in dezelfde tijd namelijk nog verder naar het oosten zouden gaan, zouden we namelijk verschillende bezienswaardigheden moeten overslaan en lange reisdagen moeten maken.

Uitzicht op de Khamsum Yulley Namgyel Chorten, Bhutan

Oude vrouw werkt op een akker nabij Lobesa, Bhutan

Vrouwen op de markt nabij Lobesa, Bhutan

Naar de Haa vallei of toch naar de Phobjikha vallei?

Houd er in je planning rekening mee dat je de eerste en de laatste dag van je reis niet veel kunt doen vanwege tijden van internationale vluchten en/of reistijd vanaf of naar de grens. Als je vier nachten blijft, heb je effectief drie dagen in Bhutan. Dat is zo’n beetje het minimum om de belangrijkste bezienswaardigheden te zien. Wij kozen ervoor om zes nachten te blijven en hadden dus net wat meer tijd. Daardoor konden we naast de highlights ook nog de Haa vallei óf de Phobjikha vallei bezoeken.

De Haa vallei is een smalle, lange vallei in het westen van Bhutan, niet ver van de Paro vallei. Je kunt er in een paar uur naartoe reizen, rondwandelen door de omgeving en de dag erna weer terug.

De Phobjikha vallei ligt al snel een dagje rijden van hoofdstad Thimpu en is een logische uitstap als je ook naar Punakha reist. Wij kozen uiteindelijk voor deze vallei vanwege de mooie plaatjes en omdat we graag het klooster van Gangtey wilden bezoeken. Bovendien overwinteren hier elk jaar duizenden kraanvogels. Wij waren helaas net een paar weken te vroeg om de reusachtige vogels neer te zien strijken in deze afgelegen vallei.

Monnik loopt over het binnenplein in Paro Dzong, Bhutan

Tempel in het bos op de weg naar Tiger's Nest, Bhutan

Paro Dzong bij ondergaande zon, Bhutan

Wel of niet rekening houden met tsechu’s?

Bhutan staat bekend om zijn meerdaagse religieuze festivals, de tsechu’s. De traditionele maskers en kostuums worden dan tevoorschijn gehaald om rituele dansen op te voeren.

De tsechu’s vinden vooral in maart en oktober/november, maar eigenlijk het hele jaar door plaats. Als je dit graag wilt meemaken, kun je het best een festivalreis boeken of de reisorganisatie te vragen een reis rondom een tsechu te plannen. Er is dan natuurlijk wel kans dat je minder tijd overhoudt voor andere bezienswaardigheden.

Wij konden tijdens onze reis in oktober 2018 helaas geen festival bijwonen. Het enige festival in onze week was in Bumthang en dat was te ver weg. Is het voor jou een absolute must, bekijk dan de tsechu planning voor bijvoorbeeld 2020.

De laatste trappen naar het Tiger's Nest, Bhutan

Als je je reis naar Bhutan gaat plannen, zijn er dus best wat afwegingen te maken. Voor welke reisroute kies je? Welke bezienswaardigheden moet je absoluut zien? En plan je je reis rondom tsechu’s? Hopelijk hebben we je al enigszins kunnen helpen met die overwegingen.

| Leestip: In de blogs 7 Praktische vragen en antwoorden over reizen naar Bhutan beantwoorden wij de vragen die je misschien hebt als je overweegt naar Bhutan te reizen.

Je kunt je vragen en afwegingen natuurlijk ook bij de reisorganisatie neerleggen. Want dat is het voordeel van verplicht een georganiseerde reis boeken: er is zijn altijd mensen die met je mee kunnen denken om voor jou de mooiste reis te plannen.

Gepubliceerd op 15 december 2019

Start je reis hier:  Reisgids Bhutan  |  Vaccinaties Bhutan  |  Groepsreis Bhutan  |  Individuele rondreis Bhutan  

Meer lezen?

2 Reacties

  • Reageren
    Linda | travellersoftheworld
    22 december 2019 om 16:30

    Dit lijkt mijn zo’n bijzonder land om te bezoeken en staat bij ons zeker op het lijstje. Voor nu hebben we het geld alleen niet. Ik heb gelijk ook wat van je andere Bhutan artikelen gelezen en ben zeker enthousiast!

    • Reageren
      Travelosophy
      23 december 2019 om 14:15

      Leuk om te horen! Het is inderdaad wel een bestemming waar je helaas even voor moet sparen, maar hoop voor jullie dat jullie het toch een keer van het lijstje kunnen strepen 🙂

    Plaats een reactie