MYANMAR

Betoverend Bagan: verken de eeuwenoude pagodes en tempels

Pyathada paya in Bagan, Myanmar

Het is voor veel mensen hét hoogtepunt van een reis door Myanmar: Bagan. Rondom deze stad liggen namelijk duizenden eeuwenoude tempels en pagodes, verspreid door het landschap. Je kunt er een fiets of scooter huren om langs de mooiste plekken te rijden en de mystieke omgeving in je op te nemen. 

Waar we ook kijken, overal staan pagodes. Hun gouden punten prikken gaatjes in de helblauwe lucht. In het vlakke landschap staan her en der bomen tussen het dorre gras. Over de slingerende zandweg voor ons sjokt een groep buffels voorbij. Stof waait op en wij wachten tot we verder kunnen rijden.

Op onze elektrische scooters rijden we kriskras door het gebied, soms over verharde wegen en dan weer over zandpaden. Ondertussen trekt de ene na de andere tempel en pagode aan ons voorbij, elk schreeuwend om een fotostop. Bij sommige bezienswaardigheden wemelt het van de toeristen, maar bij de meeste zijn we bijna of helemaal alleen.

Bij een klein dorpje stuiten we op een feest. Er vindt een inwijdingsceremonie plaats voor jonge meisjes die net een tijd in het klooster hebben doorgebracht. Ze zijn zwaar opgemaakt en kijken vanuit versierde ossenkarren of zelfs vanaf de rug van een olifant neer op hun publiek. Ook wij staan te kijken en al snel worden we uitgenodigd om te komen kijken bij een tempel. Daar roeren mannen in enorme potten eten en staat de tent al klaar. Hier zal het feest straks verder gaan.

We kijken rond en stappen dan weer op onze scooters, er zijn namelijk nog veel meer dingen die we willen zien. En ja, die dingen zijn vooral héél veel tempels. Maar waar begin je dan?

Boeddhistische ceremonie in Bagan, Myanmar

De tempels en pagodes van Bagan

In een gebied van ruim 75 vierkante kilometer rondom Bagan zijn naar schatting 2000 tempels en pagodes te vinden. Als je ze allemaal grondig wil bekijken, dan mag je hier zeker een jaar voor reserveren. Vind je dat toch een beetje lang? Dan is het vast goed om te weten dat je in twee tot drie dagen al een heleboel moois kunt zien. Op één dag, van zonsopgang tot zonsondergang, kun je al flink wat tempels en pagodes bezoeken.

Welke tempels in Bagan je zeker moet zien…

De tempels die wij aanraden zijn, niet voor niets, veelbezochte plekken. Ze zijn namelijk zowel van binnen als van buiten erg indrukwekkend. Hoeveel tempels er ook zijn, ze zijn allemaal verschillend. Sommige zijn zo helderwit dat ze afsteken tegen het landschap, terwijl andere er juist in op lijken te gaan. Binnen loop je vaak door donkere gangen om zo nu en dan uit te komen bij nissen met gigantische gouden beelden en prachtig beschilderde muren. Veel tempels en pagodes kun je beklimmen om van boven uit te kijken over de omgeving.

Thatbyinnyu tempel in Bagan, Myanmar

Ananda tempel in Bagan, MyanmarWelke plekken volgens ons zeker op je lijstje moeten staan zijn de Ananda tempel uit het jaar 1090 en de Shwezigon Pagoda als belangrijkste pelgrimsplek. Ook de Htilominlo, Dhammayangyi, Thatbyinnyu en Sulamani tempels zijn stuk voor stuk indrukwekkende bouwwerken waar je ogen te kort komt.

…en welke populair zijn bij zonsopgang en zonsondergang

Bij zonsopgang of zonsondergang is Bagan op zijn mooist. Tijdens zonsopgang trekt de ochtendnevel langzaam op en is de hemel gevuld met talloze luchtballonnen. Tijdens zonsondergang kleurt de lucht langzaam rood en verdwijnt de zon achter de tempels.

Voor mooiste uitzichten neem je dus plaats op een tempel waar je uitzicht hebt op andere tempels. De Shwesandaw Pagoda, Shwegugyi Paya, Mimalaung Kyaung en Pyathada Paya zijn enkele van die geschikte plekken.

Tempels bij zonsondergang in Bagan, Myanmar

Tempels in Bagan, Myanmar

Tempels en pagodes in Bagan, Myanmar

Aangezien de tempels niet gebouwd zijn op al die mensen die ze nu bezoeken, is de tendens dat de overheid – terecht – steeds meer restricties oplegt. De bouwwerken zijn namelijk oud en vaak zeer kwetsbaar. Dit bleek bijvoorbeeld bij de aardbeving van augustus 2016. Om die reden is het nu al verboden om sommige tempels – waaronder de Pyathada Paya – te beklimmen en wordt er gewerkt aan een algeheel verbod, ondanks de weerstand van lokale touroperators.

De markt van Nyaung U

Als je je portie tempels en pagodes wel hebt gehad of als je op zoek bent naar iets te eten, dan is de lokale markt in het plaatsje Nyaung U een absolute aanrader. Al bukkend – want lange Europeanen – loop je door smalle gangetjes van de kleurrijke markt, langs stalletjes vol rode pepers, rode uien en allerlei andere soorten groenten en fruit. Daartussen liggen verkopers te slapen of staan juist hele families hun waren aan te prijzen.

Markt in Nyuang U bij Bagan, Myanmar

Praktische tips voor een bezoek aan Bagan

Accommodatie en eten in Bagan

Bagan is eigenlijk een verzamelnaam voor het hele gebied met tempels en pagodes. Bij het boeken van een hotel kan het dus handig zijn om even goed op te letten in welke plaats je hotel ligt. Parallel aan de Ayeyarwadi rivier liggen – van zuid naar noord – New Bagan (met resorts en midrange accommodaties), Old Bagan (met de meest belangrijkste tempels en duurdere resorts) en Nyaung U (met de goedkoopste accommodaties). Ook zijn er nog de kleinere dorpjes Myinkaba en Wet Kyi Inn.

Aangezien Bagan een toeristische hotspot is, is het raadzaam om accommodatie vooraf te reserveren. Reken ook op hogere prijzen dan elders in Myanmar. In alle plaatsen zijn bovendien voldoende restaurants te vinden, al kunnen de populaire restaurants vaak vol zitten.

Vervoer in en rondom Bagan

Als je zoveel mogelijk van Bagan wilt zien, dan kun je het beste een scooter (die ze daar e-bike noemen) of fiets huren. Deze kun je bijna 24/7 huren bij verhuurpunten in de dorpen en vaak ook bij je ho(s)tel. De huur van een e-bike kost doorgaans tussen de 5 en 10 euro per dag, afhankelijk van het type dat je huurt. Controleer voor vertrek wel goed de staat van de e-bike, waaronder de remmen en de verlichting. De accu’s gaan een dag mee en meestal krijg je een nummer mee dat je kunt bellen als je plots met een lege accu komt te staan.

Tempel en ebikes in Bagan, Myanmar

De huur van een fiets is uiteraard goedkoper, maar aangezien het hier flink warm kan worden en veel tempels op de central plain met zandpaden zijn verbonden, kan dit een zware onderneming zijn.

Kaarten van het gebied zijn volop gratis verkrijgbaar. Hoewel niet zeer gedetailleerd, zijn ze goed genoeg om niet te verdwalen.

Tot slot kun je ook via het hotel of een touroperator in een dorp excursies boeken. Het voordeel is dat je in een busje met airconditioning wordt rondgereden, het nadeel is dat je niet de regie hebt over welke tempels je gaat bezoeken.

Entreeticket voor Bagan

Voor de tempels en pagodes in Bagan heb je als toerist een entreeticket voor het hele gebied nodig. Wanneer je met een bus of taxi de toegangswegen van het gebied nadert, zal de chauffeur ongetwijfeld voor je stoppen bij een controlepost. Hier krijg je in ruil voor 15 dollar of euro een ticket dat een week geldig is. Zorg dat je dit ticket altijd bij je hebt. Ook wanneer je via een vlucht of boottocht in Bagan arriveert, kom je vanzelf bij een controlepost waar je het ticket kunt kopen. En ja, er zijn vast ook manieren om de controleposten te omzeilen, maar als toerist mag je ook best iets bijdragen aan het onderhoud van dit bijzondere gebied, toch?

Boeddhabeelden in Bagan, Myanmar

Kleding

Aangezien de tempels en pagodes nog steeds een religieuze betekenis hebben, is het niet meer dan logisch om hier als toerist rekening mee te houden. Drink hier dus geen alcohol en let op je kleding. Draag bijvoorbeeld een lange broek of rok of neem een omslagdoek mee. Korte mouwen zijn toegestaan.

Aangezien je alle plekken alleen met blote voeten mag betreden, is het wel handig om geen ingewikkelde schoenen te dragen. Slippers zijn eigenlijk het meest ideaal. Die zijn ook bij sommige tempels te koop. In ons geval toverde de verkoopster met één blik op onze voeten de juiste maat tevoorschijn.Hoe kom je in Bagan?

Bagan is over land, lucht en water bereikbaar. Afhankelijk van je eigen planning heb je dus genoeg mogelijkheden om deze bijzondere plek in je reisschema op te nemen.

Vliegtuig

Het vliegveld van Bagan is geen internationale luchthaven, maar je vanuit onder andere Mandalay en Yangon kun je een binnenlandse vlucht naar Bagans vliegveld nemen.

Boot

De ruim 2000 kilometer lange Ayeyarwady rivier doorkruist Myanmar van noord naar zuid. Behalve Bagan liggen ook de koningssteden Mandalay en Sagaing aan deze rivier. Een boottocht vanuit Mandalay is dus een niet heel snelle, maar wel erg leuke optie! Hierbij heb je de keuze uit toeristenboten (bijvoorbeeld Malikha River Cruises en Shwe Keinnery) of de standaard ferries. Dit kun je vaak ter plekke via je hotel of een lokale touroperator boeken.

Bus, taxi en trein

Myanmar heeft een vrij goed georganiseerd bussysteem en vanuit vrijwel alle grotere plaatsen kun je een bus naar Bagan te nemen. Tickets kun je (liefst enkele dagen voor vertrek) op het busstation of bij je hotel regelen. Het busstation van Bagan ligt buiten Nyaung U, een beetje in the middle of nowhere. Wanneer je geen pick-up hebt geregeld door je hotel, kun je ter plekke ook een taxi nemen.

Zeker als je met meerdere personen reist, kan het ook interessant zijn om ook voor langere trajecten een taxi te huren. Het voordeel hiervan is dat je onderweg op mooie plekken kunt stoppen en direct bij het hotel wordt afgezet.

Tot slot is Bagan ook per trein vanuit Mandalay en Yangon bereikbaar. Echt populair is deze optie niet, omdat de reis lang en weinig comfortabel is. Het treinstation van Bagan ligt niet ver van het vliegveld, ten oosten van de stad.

Gepubliceerd op 17 september 2017

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie