ESTLAND

Tallinn: historisch hart met een hippe rand

Patkuli vaateplats in Tallinn, Estland

In het historische centrum van Tallinn waan je je in een middeleeuws sprookje. Je struint er door nauwe straatjes met kleurrijke huizen en loopt over hoge stadsmuren. Maar er is meer te beleven in de hoofdstad van Estland. Vlak buiten het oude centrum zijn oude fabriekscomplexen namelijk omgetoverd tot hippe plekken waar cultuur, creativiteit en lekker eten samenkomen. Die combinatie van hip en historisch maakt Tallinn een fijne stad voor een stedentrip!

Tijdens onze korte roadtrip door de Baltische Staten konden we na hoofdsteden Vilnius en Riga de hoofdstad van Estland natuurlijk niet overslaan. Veel wisten wij niet van deze stad. We verwachtten een kleine, grauwe stad uit Sovjettijden, waar weinig te beleven zou zijn. Gelukkig kwam die verwachting niet uit. Eenmaal in het historische centrum werden we verrast door de mooie, oude gebouwen en de sprookjesachtige sfeer die deze middeleeuwse stad ademt. Buiten de oude stadsmuren genoten we ‘s avonds in oude fabriekscomplexen van lokale biertjes en aten we in restaurants met een mix van traditionele gerechten zoals borsjtsj of kartulisalat en gerechten uit meer exotische delen van de wereld. 

Het oude centrum van Tallinn

Tallinn heeft de afgelopen decennia een sterke vooruitgang doorgemaakt. Aan het einde van de Sovjetperiode was havenstad Tallinn verworden tot zo’n typische, grauwe Sovjetstad. Het historische deel verkeerde door geldgebrek in een vervallen toestand en was zelfs grotendeels verlaten. Vanaf 1991 was Estland niet langer deel van de Sovjet Unie: het werd onafhankelijk. Niet lang daarna werden delen van de stad UNESCO tot werelderfgoed benoemd. Langzaam knapte het historische centrum op en ontpopte Tallinn zich tot de bijzondere stad die het nu is.

Alexander Nevsky Cathedral in Tallinn, Estland

Het oude centrum, Vanalinn, is vrij compact en daardoor dus goed te voet te verkennen. Je kunt ervoor kiezen om de wandelroute van Lonely Planet te volgen, maar je kunt uiteraard ook zonder plan rondlopen. Verdwalen zul hier niet snel. Een wandeltocht zal je hoe dan ook over straatjes met kasseien voeren, langs oude huizen van koopmannen en andere welgestelden van lang vervlogen tijden, langs kerken en winkeltjes met de onvermijdelijke souvenirs, maar ook langs een heleboel restaurantjes en cafeetjes. Sommige daarvan doen je geloven dat de tijd hier heeft stilgestaan, andere laten je juist de moderne kant van Estland zien. Er verschijnen in Tallinn steeds nieuwe restaurants en in veel daarvan kun je voor weinig geld op topniveau eten.

Stadhuisplein in Tallinn, Estland

Pikk jalg in Tallinn, Estland

Voor een mooi uitzicht over de stad kun je in Toompea, de citadel in het hoger gelegen deel van het historische centrum, naar de uitzichtpunten Patkuli vaateplats en Kohtuotsa vaateplats. De route hier naartoe loopt onder andere via het pittoreske weggetje Pikk jalg, waar schilders aan het werk zijn en hun kunst proberen te verkopen. Vanaf de uitzichtspunten kijk je uit over de pieken van kerken, rode daken en lichtblauwe of okergele muren van de huizen in het lagergelegen deel van de stad.

Omdat het middeleeuwse centrum van Tallinn niet bijzonder groot is – wat uiteraard zijn charme heeft – en regelmatig wordt aangedaan door cruiseschepen – waar wij niet zo’n fan van zijn – kan het op sommige plekken nogal druk zijn. Maar wanneer je even van de drukke straten af gaat en een eigen route neemt door de vele straatjes heb je Tallinn gelukkig af en toe helemaal voor jou alleen.


Bekijk hier de meest recente editie
Bekijk hier de meest recente editie


Buiten het oude centrum van Tallinn

Net buiten de muren van het oude centrum wordt Tallinn opeens verrassend modern. Oké, de enorme en potsierlijke Linnahall aan de noordkant vergeten we even. Deze betonnen kolos, die als congrescentrum en concerthal heeft dienstgedaan, is ter ere van de Olympische Spelen van 1980 geopend en wacht nu al een flinke tijd op een fikse opknapbeurt en een nieuwe bestemming. Als (niet erg) stiekeme liefhebbers van Sovjetrelikwieën juichen we dit natuurlijk toe. Maar goed, los van de Linnahall lijkt de architectuur van het Sovjetverleden in hoog tempo plaats te maken voor een mix van moderne nieuwbouw en oude fabriekscomplexen die aan hun zoveelste leven beginnen.

Zo is er aan de oostkant van het oude centrum de wijk Rotermanni. Hier is een gebied met oude pakhuizen omgeturnd tot een gebied met moderne appartementen, winkels en restaurants.

Telliskivi in Tallinn, Estland

Restaurant F-Hoone Telliskivi in Tallinn, Estland

Onze favoriet is echter het rauwere Telliskivi Creative City. Aan de westkant van het oude centrum, achter Toompea, is een enorm fabriekscomplex en rangeerterrein veranderd in een culturele hotspot. Je vindt er kunst, concept stores, kleine brouwerijen en fijne restaurants. Op en top hipster dus. Onze aanraders: F-Hoone (verrassend lekkere bietensoep!) en Lendav Taldrik (voor een goede Indiase curry!).

Hoe kom je er?

Je kunt net zoals wij met een huurauto een reis door de Baltische Staten maken en bijvoorbeeld Riga of Vilnius als start- en/of eindpunt nemen. Als je Tallinn liever als een aparte citytrip bezoekt, dan kun je natuurlijk ook direct vanuit Amsterdam naar Tallinn vliegen. Vanuit Amsterdam vertrekken vluchten van KLM, LOT en Air Baltic. Aangezien KLM en Air Baltic een codeshare hebben en de vlucht door Air Baltic wordt uitgevoerd, heeft het vaak geen zin om extra betalen voor de KLM-vlucht. De prijzen voor het inchecken van bagage verschillen ook tussen beide maatschappijen, dus neem dit ook mee in je overweging.

Gepubliceerd op 10 oktober 2017

Start je reis hier: Vliegtickets Tallinn  |  Hotels in Tallinn  |  Huurauto Tallinn  |  Reisgids Baltische Staten  |  Fly & Drive Baltische Staten  |  Groepsreis Baltische Staten

Meer lezen?

6 Reacties

 • Reageren
  Ana Rita
  11 oktober 2017 om 20:19

  Tallinn stond al op mijn wishlist maar na het zien van jouw foto’s ben ik al helemaal verkocht 😀
  Thanks voor het delen!

  • Reageren
   Travelosophy
   12 oktober 2017 om 09:28

   Haha, leuk om te horen! Dank je wel!

 • Reageren
  Marcella
  11 oktober 2017 om 22:09

  Wat lijkt het me tof om dit deel van Europa te ontdekken. Heel benieuwd naar. Leuk blog, ik ga ‘m opslaan!

  • Reageren
   Travelosophy
   12 oktober 2017 om 09:30

   Bedankt! Ja, de Baltische staten zijn inderdaad erg leuk en eigenlijk ook heel makkelijk te bereizen met bijvoorbeeld een (huur)auto. Zou het dus zeker aanraden!

 • Reageren
  Cristina
  12 oktober 2017 om 08:42

  Ik had niet verwacht dat Talinn er zo mooi en schattig zou uitzien! De komende jaren ga ik terug in België zijn en zou het ideaal zijn om de Baltische staten eens te bezoeken. Bedankt om me op ideeën te brengen! 🙂

  • Reageren
   Travelosophy
   12 oktober 2017 om 09:32

   Ah, leuk! Binnenkort komt er ook een blogje online over onze route door Estland, Letland en Litouwen, misschien ook wel handig dan 😉

  Plaats een reactie