INDIA

Een street food tour door Mumbai: van pani puri tot jalebi

Verkoper op Chowpatty Beach bij street food tour door Mumbai, India

Mumbai heeft alles in veelvoud: er zijn véél mensen, véél kleuren, véél geuren en véél eetkraampjes. Je kunt hier dan ook – soms zelfs letterlijk – niet om het street food heen. India staat echter niet bekend om zijn voedselveiligheid, dus het kan een beetje tricky zijn om het eten te proberen. Wij kiezen daarom voor een street food tour met een gids die ons door Mumbai sleept voor de lekkerste sev puri, kulfi en kebab.

Chaat en ondergaande zon op Chowpatty Beach

Terwijl de zon langzaam ondergaat, stroomt Chowpatty Beach vol. Jonge stelletjes kijken uit over de zee en de skyline van Mumbai. Kinderen rennen achter elkaar aan terwijl hun ouders in de rij staan bij de eetkraampjes voor chaat, zoals street food hier genoemd wordt. Bij één van die kraampjes bijten wij in pani puri, de gefrituurde deegbolletjes gevuld met onder andere water, kruiden en aardappel die hier zo populair zijn. Ondertussen vertelt onze gids ons over de stad, haar inwoners en het eten. We hebben inmiddels al best wat bezienswaardigheden in Mumbai gezien, maar het is interessant om meer te horen van iemand die de stad goed kent.

| Lees ook: 9x Mumbai: van koloniale gebouwen tot pittig street food.

Sev puri op Chowpatty Beach tijdens street food tour door Mumbai, India

Chowpatty Beach in Mumbai, India

Kraampjes op Chowpatty Beach in Mumbai, India

Nadat we ook sev puri – knapperig deeg met daarin een mix van aardappel, chutney’s en stukjes krokante noodles – geproefd hebben, gaan we tussen de Indiase families op het strand zitten. Een klein meisje kijkt ons nieuwsgierig aan en vraagt voorzichtig of ze een selfie met ons mag maken. Daarna is het tijd voor de volgende gang: pav bhaji, groentecurry met een zacht broodje. Als we dan ook al kulfi, een soort ijs van gecondenseerde melk met smaken als mango, rozenwater en pistache, voorgeschoteld krijgen, hebben we het gevoel dat we er al een serieuze maaltijd op hebben zitten.

Kleuren, geuren en drukte op Mohammed Ali Road

Maar er is meer. En daarvoor moeten we eerst de stad doorkruisen. Eerst met een busje, daarna te voet. We banen ons een weg door de mensenmassa’s, steken met gevaar voor eigen leven drukke straten over, verbazen ons over geiten die truien dragen en volgen een koe in de richting van Mohammed Ali Road. Het is hier druk, druk, druk en je wordt hier regelmatig overvallen door een walm chilipepers.

Mohammed Ali Road ligt in een islamitische wijk en staat namelijk bekend om zijn street food. Je vindt hier één van de bekendste khau galli’s van Mumbai: een smal straatje vol met kleine restaurantjes. Dit is dé plek om kebabs te eten en je ziet hier dan ook overal stukken vlees in allerlei gekleurde kruidenmengsels. Waar de gerechten op Chowpatty Beach allemaal vegetarisch zijn, is het eten hier voornamelijk non-veg.

Markt bij Mohammed Ali Road in Mumbai, India

Street food op Mohammed Ali Road in Mumbai, India

Street food in Mumbai, India

We stoppen bij een klein kraampje. Onze gids bestelt vanalles voor ons en even later zitten we aan een klein tafeltje vol met gerechten als chicken tikka, kebab en baida roti. We eten hier ontzettend lekker op een plek waar we zelf niet zomaar zouden gaan zitten.

Daarna lopen we verder door de drukke straten totdat we aankomen bij de laatste stop van vanavond: Taj Icecream. Volgens sommigen wordt hier het beste roomijs van Mumbai gemaakt. De winkel wordt gerund door een familie die dit al meer dan honderd jaar doet en die dan ook geheel toepasselijk ‘Icecreamwala’ heet. We eten er heerlijk ijs en alsof we dan nog niet bijna ontploffen proberen we ook nog de jalebi. Jalebi is een gerecht van bloem en suikersiroop in een vreemde spiraalvorm. Plakkerig, oranje en superzoet: een bijzondere afsluiter van deze street food tour.

Mohammed Ali Road tijdens street food tour door Mumbai, IndiaHoe regel je een street food tour door Mumbai?

Wij maakten deze tour met Reality Tours. Deze organisatie biedt verschillende tours aan in Mumbai en Delhi. Ze hebben diverse projecten opgezet in de sloppenwijk Dharavi en daar gaat het overgrote deel van hun winst naartoe. Dat was voor ons een belangrijke reden om juist voor Reality Tours te kiezen. Zij zijn overigens op geen enkele manier betrokken bij dit artikel. We raden ze gewoon aan omdat we blij waren dat we voor deze organisatie gekozen hadden.

Als je ook een street food tour met Reality Tours wilt maken, kun je online reserveren. De tour duurt drie tot vier uur en kost 1800 rs (zo’n 23 euro) per persoon. Al het eten zit daarbij inbegrepen. Mocht je – net als wij – problemen hebben met online betalen, dan kun je ze dat laten weten en ter plekke betalen. In de meeste gevallen zal het ook geen probleem zijn om zonder reservering bij het verzamelpunt te verschijnen.

Het verzamelpunt is op Churchgate Station, net ten noorden van de populaire wijk Colaba. Voor deze tour moet je daar om 17:30 uur zijn. Daar stap je samen met de gids in de trein die je naar Chowpatty Beach brengt. De tour eindigt bij Mohammed Ali Road, waar de gids een taxi voor je regelt om je terug naar je hotel te brengen.

Gepubliceerd op 18 juni 2019

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie