LITOUWEN

Citytrip naar Vilnius: 5x zien en doen

De Gates of Dawn in Vilnius, Litouwen

De Litouwse hoofdstad Vilnius is een stuk minder bekend dan zijn Baltische broertjes Riga en Tallinn. Door de straten van de oude universiteitsstad lopen dan ook meer studenten dan toeristen. En hoewel dat stiekem natuurlijk best fijn is, mag de wereld best weten hoe leuk Vilnius eigenlijk is. Wij werden in elk geval een beetje verliefd op het historische centrum, de oude wijken en vooral ook de fijne restaurants en bars van deze ontspannen stad. In dit blog delen we graag onze vijf favorieten met je.

#1 De oude stad

Vilnius heeft een compact historisch centrum. Het hart daarvan is Cathedral Square, met daarop – niet geheel verrassend – de kathedraal. Naast dit indrukwekkende, witte gebouw staan een klokkentoren die uitzicht biedt over de stad en het Palace of the Grand Dukes of Lithuania.

De Cathedral Square in Vilnius, Litouwen

Rij oude huizen in Vilnius, Litouwen

Achter Cathedral Square ligt een heuvel, Gediminas Hill, met daarop de Gediminos Tower. De toren is een overblijfsel van het kasteel dat op deze heuvel lag en ook vanuit hier heb je uitzicht over de stad: over de mooie oude gebouwen, over de Three Crosses Hill en over Pilies Gatvé, Vilnius’ meest toeristische straat. In de stad zie je overal torens en koepels van kerken uitsteken: sommige katholiek, andere orthodox, maar allemaal drukbezocht.

Het modernere deel van de stad vind je rondom Gedimino Prospektas, de brede straat die vanuit Cathedral Square naar het Westen loopt.

| Reistip: Behalve Vilnius hebben ook Riga en Tallinn een historische binnenstad. Reden genoeg voor een roadtrip langs deze bijzondere steden. Wij schreven al eerder over Tallinn, de omgeving van Riga en onze reisroute door de Baltische Staten.

#2 De universiteit

Midden in Vilnius ligt de universiteit, die in 1579 gesticht werd door katholieke monniken, Jesuiten. Hier wandel je tussen de studenten over de dertien binnenplaatsen en door de oude gebouwen, langs bibliotheken en kerken in allerlei bouwstijlen.

De binnenplaats van de universiteit van Vilnius, Litouwen

De Assembly Hall van de universiteit van Vilnius, Litouwen

Je kunt je hier bijna voorstellen hoe het was om hier in de 16e eeuw te studeren. Met al die oude gebouwen heeft de universiteit nu inmiddels wel een probleem: er is te weinig geld voor al het onderhoud dat daarvoor nodig is. Sommige delen zijn daarom helaas maar gedeeltelijk gerenoveerd.

#3 The Museum of Genocide Victims (het KGB museum)

Litouwen is een relatief onbekend land en dat komt niet alleen omdat het zo klein is. Het land lijkt nog op zoek te zijn naar zijn identiteit en als het die al gevonden heeft, schreeuwt het die in elk geval niet van de daken. En dat is waarschijnlijk niet zonder reden, want pas na de val van de Sovjet-Unie kwam er een einde aan een lange geschiedenis van bezetting door allerlei landen. Litouwen is eindelijk onafhankelijk, maar lijkt nog niet helemaal te weten wat het daarmee aan moet.

Het Museum of Genocide Victims, KGB museum in Vilnius, Litouwen

De KGB gevangenis in Museum of Genocide Victims in Vilnius, Litouwen

Wie meer wil weten over die geschiedenis van bezetting, kan terecht in het voormalige KGB gebouw. Daar vind je nu namelijk, niet geheel toevallig, het ‘Museum of Genocide Victims’. Je kunt hier exposities bekijken over Litouwen in de Sovjetperiode. Ook kun je afdalen naar de kelder, waar zich vroeger de KGB gevangenis bevond. Een indrukwekkende plek, die je de Litouwers iets beter doet begrijpen.

Meer informatie over de openingstijden en locatie van het museum vind je op de website van het Museum of Genocide Victims in Vilnius.


Bekijk hier de meest recente editie
Bekijk hier de meest recente editie


#4 Užupis

Užupis is Vilnius’ eigenzinnige wijk. Mooi? Nee, dat niet per se. En met zijn twee hoofdstraten is het ook niet echt groot. Wat Užupis vooral zo bijzonder maakt, is zijn verhaal. De wijk heeft op 1 april 1997 namelijk zijn onafhankelijkheid uitgeroepen en viert dat nog steeds jaarlijks op 1 april. En met een eigen vlag, grondwet, leger en president gaan de inwoners het zelf al bíjna serieus nemen.

De engel van Uzupis in VIlnius, Litouwen

Streetart in Uzupis in Vilnius, Litouwen

Het centrale punt van Užupis is het standbeeld van een engel. Daar omheen vind je straten met soms wat vervallen huizen, sommige nog daterend uit de tijd dat dit voornamelijk een Joodse wijk was. Op dit moment wonen hier vooral veel kunstenaars en dat is te zien aan de hoeveelheid street art in deze wijk.

#5 Eten en drinken

Het zou zomaar kunnen dat je de Baltische Staten niet direct associeert met lekker eten. Iets met aardappelen en ingemaakte kool misschien? Als dat inderdaad is wat je verwacht van het eten in Litouwen, is dit het moment om je beeld bij te stellen. Vooral Vilnius heeft naast een aantal goede, traditionele restaurants namelijk ook een heleboel moderne restaurants: van hipster hotspot tot culinair verantwoord.

Ook vind je in Vilnius overal hippe koffietentjes, waar je tussen de studenten met hun laptops van een café latte kunt genieten. ‘s Avonds kun je terecht in Vilnius’ clubs en bars voor cocktails en (verrassend lekkere!) Litouwse speciaalbieren. Dit alles tegen Oost-Europese prijzen, wat stiekem natuurlijk ook wel fijn is.

| Leestip: Benieuwd waar je lekker kunt eten en drinken in Vilnius? Lees dan ons blog 11x Eten en drinken in hip Vilnius.

Meer zien van Vilnius?

Veel mensen reizen voor een korte stedentrip van één of twee dagen naar Vilnius, maar als ook je langer blijft, hoef je je niet te vervelen. Je kunt bijvoorbeeld met een gids langs de (op sommige plekken nogal aanwezige) bouwwerken uit de Sovjet periode of door de oude Joodse wijk wandelen. Ook kun je dagtrips maken naar het kasteel in Trakai, de stad Kaunas of (als je genoeg tijd hebt) het indrukwekkende Hill of Crosses.

Een avond in Vilnius, Litouwen

Hoe kom je er?

Met KLM-partner Air Baltic vlieg je vanuit Amsterdam in twee uurtjes direct naar Vilnius International Airport. Ook van Eindhoven naar Vilnius zijn er mogelijkheden, bijvoorbeeld met Wizzair.

Vanuit het vliegveld kun je voor zo’n 10 tot 15 euro een taxi nemen naar het centrum, maar een bus (of eventueel trein) is goedkoper en vaak bijna net zo makkelijk. Het buskaartje van 1 euro kun je bij de chauffeur kopen. Buslijnen 1, 2 en 3G rijden naar het centrum en Google Maps kan je precies vertellen welke bus het dichtst bij de hotel stopt.

Vervoer en accommodatie in Vilnius

Vilnius is een kleine stad, waar bijna alles waar je als toerist wil zijn te voet bereikbaar is. Mocht je dat toch niet zien zitten, dan kun je één van de vele (trolley)bussen nemen. Kaartjes daarvoor kun je in de bus kopen en zelf afstempelen.

In de oude stad en rondom Gediminos Prospektas zijn een heleboel hostels en hotels te vinden. Wij verbleven in het mooie 15th Avenue hotel, met fijne kamers op een erg centrale locatie. Zeker een aanrader!

Laatst bijgewerkt op 18 januari 2018

Start je reis hier:   Vliegtickets Vilnius  |  Huurauto Vilnius  |  Hotels in Vilnius |  Reisgids Baltische Staten  |  Fly & Drive Baltische Staten  |  Groepsreis Baltische Staten

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie