SINGAPORE

Een stopover in Singapore: authentieke wijken en moderne architectuur

Marina Bay vanuit Marina Bay Sands, Singapore

Het ene moment loop je door de kleurrijke straten van Chinatown of Little India, het andere moment begeef je je tussen zakenmensen en luxe winkels in moderne wolkenkrabbers. De stadstaat Singapore is verrassend veelzijdig en heeft elk type reiziger iets te bieden – zelfs de reiziger die van natuur houdt. Dus als je onderweg naar Zuidoost-Azië of Australië toch overstapt in Singapore, waarom zou je dan niet wat langer blijven voor een stopover? In één dag kun je al een heleboel interessante plekken bezoeken. Wij zetten er alvast enkele op een rij!

Cultuur snuiven in Singapore’s authentieke wijken

Singapore bestaat niet uitsluitend uit wolkenkrabbers van glas en staal. Integendeel: de stad werd door de Britten op een doordachte manier ontwikkeld, waardoor het huidige Singapore verschillende wijken kent met elk hun eigen oorsprong en karakter.

Chinatown

Singapore is waarschijnlijk één van de schoonste steden ter wereld. Zelfs Chinatown is daarom in vergelijking met andere Chinatowns in de wereld behoorlijk schoon te noemen. En schoon klinkt misschien saai, maar net als in Chinese wijken in andere steden heerst er ook in de Singaporese variant volop drukte en lawaai. Je kunt hier struinen door straten en steegjes vol met kleine winkels die vaak van generatie op generatie overgedragen worden en die de meest uiteenlopende dingen verkopen. Probeer zeker ook de heerlijke Singapore noodles in één van de talloze restaurants aan Smith St., ook wel Chinatown Food Street genoemd.

Straat in Chinatown, Singapore

Aan de zuidkant van Chinatown vind je een bonte en rijkversierde gebouw dat afsteekt tegen de overwegend saaie laagbouw van deze wijk: de Buddha Tooth Relic Temple. Eén reden om deze tempel te bezoeken, is de indrukwekkende stilte die binnen heerst, ondanks alle drukte buiten. Een andere reden is de tand die er tentoongesteld wordt en die naar verluidt van Boeddha afkomstig is. Gezien het aantal tempels die claimen een tand van Boeddha in hun bezit te hebben, lijkt het erop dat Boeddha verdacht veel tanden had. Geloofwaardig of niet, een interessant verhaal is het zeker.

Buddha Tooth Relic Temple, Singapore

Kampong Glam

In de wijk Kampong Glam, niet ver van Chinatown, hangt een oosterse sfeer. Deze wijk werd ontwikkeld voor de inwoners uit Maleisië en andere islamitische landen en de Sultan moskee met zijn grote, gouden koepel vormt dan ook het middelpunt. In de straten daar omheen – Arab Street, Muscat Street, Baghdad Street en Bussorah Street – tref je het gebruikelijke recept van winkeltjes met tapijten en Oosterse lampen en restaurants met falafel en kebab. Wanneer je van streetart houdt, is het kleurrijke en kunstzinnige Haji Lane een absolute aanrader.

Little India

Vrijwel naast Kampong Glam ligt een andere levendige wijk: Little India. Ook hier kun je je vergapen aan de vele winkeltjes bomvol souvenirs, kruiden en textiel, dit keer in Indiase sferen. Op Serangoon Road vind je Hindoeïstische tempels en mensen in prachtige, traditionele kleding. Uiteraard kun je in deze wijk ook terecht als je op zoek bent naar een spicy Indiase curry. Rondom Deepavali is Little India op zijn mooist: speciaal voor het festival van het licht wordt de wijk versierd met duizenden lichtjes in alle kleuren.

Little India, Singapore

Geschiedenis en cocktails in Singapore’s Downtown

Het hart van Singapore wordt ook wel Central Area of Central Business District genoemd. Dit is de plek waar oude, koloniale gebouwen naast hoge wolkenkrabbers staan en waar je met een cocktail in je hand kunt genieten van Singapore’s nachtleven.

Toch liever winkelen? Ga dan naar Orchard Road. Aan deze boulevard van meer dan 2 kilometer lang vind je vrijwel alle grote en bekende merken.

Colonial District

Aan de oevers van de Singapore River stichtte de Brit Sir Thomas Raffles in 1819 de handelspost Singapore. Enkele gebouwen die na deze kolonisatie werden gebouwd bestaan nog steeds. Ze vormen vaak een bijzonder contrast met de moderne hoogbouw.

Om een beeld te krijgen van Singapore tijdens de Britse overheersing, kun je een wandeling maken langs het Fullerton Hotel, Raffles Hotel, The Arts House, Supreme Court en City Hall. Vlakbij het Fullerton Hotel ligt ook Merlion Park met hét symbool van Singapore: een waterspuwende kruising tussen een leeuw en een vis. Vanaf deze plek heb je een mooi uitzicht op Marina Bay.

Downtown, Singapore

Merlion bij Marina Bay, Singapore

Quay Area

Overdag is het er rustig, maar ’s avonds is er aan de oevers van de Singapore River – bij Clarke Quay, Robertson Quay, Boat Quay en Alkaff Quay – volop leven door de vele restaurants en bars. Je kunt er een boottochtje over de rivier maken of gewoon op een terras neerstrijken voor een drankje en lekker eten.

Marina Bay

De bouw van Marina Bay Sands kostte niet minder dan 5 miljard dollar. Met meer dan 2000 hotelkamers, ruimtes voor concerten en congressen, theaters, restaurants en een rooftop bar met infinity pool is het één van de meest populaire plekken van Singapore geworden.

Het zwembad is helaas alleen toegankelijk voor hotelgasten, maar bij CÉ LA VI Restaurant and SkyBar kun je met een drankje van het uitzicht genieten. Reken wel op flinke prijzen en entree. Klinkt CÉ LA VI iets te decadent maar wil je wel vanuit Marina Bay Sands uitkijken over Singapore? Dan kun je terecht bij het Sands Skypark Observation Deck.

In de buurt van Marina Bay Sands vind je ook de pit lane van het Formule 1 circuit, het reuzenrad Singapore Flyer Wheel, de op durianvruchten lijkende Esplanade – Theatres on the Bay en de ’s avonds prachtig verlichte Gardens by the Bay.

Marina Bay Sands, SingaporeBijzondere natuur in Singapore’s jungles

Ontvlucht je liever de drukte van de grote stad? Bezoek dan de Singapore Botanic Gardens: al meer dan 150 jaar oud en sinds 2015 zelfs de enige tropische tuin op UNESCO’s werelderfgoedlijst. Bij een wandeling door deze enorme en prachtig aangelegde tuin zie je bijzondere planten en bomen aan groene vijvers. Voor je het weet loop je zelfs door een stukje jungle, inclusief diverse vogelsoorten en hagedissen.

Voor nóg meer natuur ga je naar nog iets noordelijker gelegen Bukit Timah Nature Reserve. Hier kun je – midden in de stad – diverse wandelingen maken door het tropisch regenwoud.

Buddha Tooth Relic Temple, Singapore

Gepubliceerd op 1 augustus 2017

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie