CHILI

Levendige parken en besneeuwde bergtoppen in Santiago de Chile

Costanera Center in Santiago de Chile, Chili

Na een flinke klim over een kronkelend pad bereiken we eindelijk ons doel. Hier, aan de voet van een 14 meter hoog Mariabeeld, worden we beloond met een weids uitzicht over Santiago de Chile. Het is vroeg in de ochtend, maar in de kleine kapel worden al druk gebeden gepreveld en kaarsjes aangestoken. Helaas kunnen we door de mist de bergtoppen van de Andes niet zien. Gelukkig weten we dat de hoofdstad van Chili nog veel meer uitzichtpunten voor ons in petto heeft. En dat niet alleen: de stad kent nóg een aantal bijzondere plekken die je tijdens een bezoek aan Santiago niet mag missen!

Cerro San Cristóbal

Het standbeeld van de Virgen de la Inmaculada Concepción (inderdaad, de Heilige Maagd Maria) en het bijhorende uitzicht over de stad hoef je niet per se te voet te bezoeken. De top van Cerro San Cristóbal is bijvoorbeeld ook per auto of fiets bereikbaar.

De meeste mensen kiezen er echter voor om vanaf de Plaza Caupolicán, aan het einde van de Pio Nono, de kabelbaan te nemen. Op een mooie dag kan het aan de voet van deze kabelbaan behoorlijk druk zijn. Vanaf dit plein loop je namelijk ook heel eenvoudig naar het Parque Metropolitano. De Cerro San Cristóbal is onderdeel van dit park, net als de dierentuin, botanische tuin, zwembaden en speeltuinen die zich op de flanken van de berg bevinden.

Mist op Cerro San Cristobal in Santiago de Chile, Chili

Barrio Lastarria

Aan de oostkant van de wijk Centro bevindt zich de stijlvolle en een tikje bohemian buurt Lastarria. Wanneer je door deze buurt loopt, waan je je eerder in een Zuid-Europese stad dan in Zuid-Amerika. Met al zijn theaters, bioscopen en hippe bars en restaurants komt deze buurt ’s avonds helemaal tot leven.

Het is ook in deze buurt dat je van het waanzinnige ijs van Emporio La Rosa kunt proeven. Lastarria heeft enkele mooie parken waar je met je ijsje doorheen kunt wandelen.

Straat in Barrio Lastarria in Santiago de Chile, Chili

Cerro Santa Lucía

Tussen Centro en Lastarria ligt de heuvel Santa Lucía. In het mooie park op deze heuvel kun je overdag ontsnappen aan de drukte van de stad. Aan het einde van een mooie, zonnige dag loopt het park vol met mensen. En met goede redenen. Vanaf de heuvel heb je namelijk een prachtig uitzicht over de stad.

Op het hoogste punt, de Torre Mirador, heb je een uitzicht van vrijwel 360 graden. Je bereikt dit punt heel eenvoudig door vanaf één van de twee imposante, met palmbomen omringde entrees van het park het netwerk van trappen en paadjes omhoog te volgen. Op weg naar het hoogste punt van deze berg kom je op de tussenliggende plateaus ook langs een kasteel en verschillende kerkjes en beelden. Niet zo’n zin in al dat klimwerk? Dan kun je ook vanaf Av. O’Higgins de de lift nemen.

Blik op Cerro Santa Lucia in Santiago de Chile, Chili

Uitzicht vanaf Cerro Santa Lucia in Santiago de Chile, Chili

Parque Forestral

Aan de noordkant van Lastarria ligt het langgerekte Parque Forestral. Dit park is het thuis van veel zwerfhonden die door de inwoners van Santiago met liefde worden verzorgd. Het park loopt, van west naar oost gezien, van het Museo Nacional de Bellas Artes naar metrostation Baquedano.

Ook dit park komt aan het eind van de middag tot leven: overal vind je spelende kinderen, verliefde stelletjes en politieke discussies. Ga dus zitten op een van de vele bankjes laat het Chileense leven van alledag aan je voorbij gaan.

Wanneer je hier de brug over de Río Mapocho oversteekt, sta je zo in uitgaanswijk Bellavista. Dat maakt het park de perfecte plek om te bezoeken voordat je ’s avonds naar Bellavista vertrekt voor een hapje, een drankje en misschien zelfs een dansje.

Het Parque Forestral in Santiago de Chile, Chili

Parque Forestral in Santiago de Chile, ChiliParque Quinta Normal

Ten westen van Centro, in de buurt van Barrio Brasil, ligt het mooie Parque Quinta Normal. In dit park ligt onder andere het prachtige gebouw van het Museo Nacional de Historia Natural. Ook huisvest het park het wetenschaps- en technologiemuseum, dat er qua omvang en staat van onderhoud weinig aantrekkelijk uitziet.

Qua natuur heeft dit park wel iets moois in petto. In de metershoge bomen leven namelijk tientallen papegaaien. Ga om ze te spotten af op hun enthousiaste gefluit!

Hoge bomen in Parque Quinta Normal in Santiago de Chile, Chili

Chili’s donkere periode

Het gebied in en om het Parque Quinta Normal kent vele musea. Eén van de meest indrukwekkende ligt net buiten het park.

Een eenzame vliegtuigtrap op een leeg plein, omringd door betonnen, strakke architectuur hint al naar wat je te wachten staat. Het Museo de la Memoria y lo Derechos Humanos doet verslag van de praktijken die er ten tijde van dictator Pinochet in Chili hebben plaatsgevonden. Hoewel het museum volledig in het Spaans is, weten ze de impact van de schending van de mensenrechten ook duidelijk over te brengen aan mensen die geen Spaans spreken. Verhalen van overlevenden, getuigenissen van martelingen, herinneringen aan de doden en een knappe reconstructie van de laatste uren van Salvador Allende maken van het museum een absolute must-see.

Het Museo de la Memoria y lo Derechos Humanos in Santiago de Chile, Chili

Costanera Center

Het nieuwe financiële hart van Santiago bevindt zich in de wijk Las Condes, in het oosten van de stad. Hier is in de afgelopen jaren de ene na de andere wolkenkrabber verrezen. Op een mooie, heldere dag vormen deze torens een mooi decor voor de besneeuwde bergtoppen die Santiago omringen.

Voor het mooiste uitzicht over de stad moet je de hoogste toren van Zuid-Amerika in. De Gran Torre Santiago is 300 meter hoog en huisvest ook een winkelcentrum en een enorm food court. Om het uitzichtpunt op de bovenste verdieping te bereiekn moet je eerst naar de kelder van het winkelcentrum. Hier koop je bij Sky Costanera eenvoudig een ticket om vervolgens binnen 2 minuten met de lift naar boven te suizen.

Uitzicht vanaf Costanera Center in Santiago de Chile, Chili

Vanuit het observatiedeck kun je de roltrap eventueel naar een nog hoger gelegen deck. Rond zonsondergang kan het hier behoorlijk druk worden. Maar gelukkig staat iedereen dan aan één kant, zodat je aan de andere kant nog steeds alle ruimte hebt om mooie plaatjes te schieten.

En als je dan toch in Santiago bent, overweeg dan ook zeker een (dag)tochtje naar Valparaíso, op zo’n 100 km van Santiago. Deze artistieke, maar ook enigszins rauwe havenstad is met al zijn prachtige street art erg kleurrijk.

Gepubliceerd op 31 december 2016

Start je reis hier: Vliegtickets Chili  |  Hotels in Chili  |  Huurauto Chili  |  Reisgids Chili  |  Vaccinaties Chili  |  Groepsreis Chili  |  Individuele rondreis Chili

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie