Niet ver van Cuzco ligt de Sacred Valley, een heilige vallei waar de Inca’s overal sporen hebben achtergelaten. De Rio Urubamba meandert er langs steile hellingen met talloze Inca-ruïnes, slaperige dorpjes en de levendige markt van Pisac. Je vindt er de uitgestrekte zoutpannen Salinas de Maras en het Inca-laboratorium van Moray. En hoewel er genoeg te zien is, is de Sacred Valley vooral ook een fijne plek om enkele dagen (of waarom niet langer?) te ontsnappen aan de drukte van Cuzco.
De Sacred Valley heeft in het Spaans een nog nét iets mooiere naam: Valle Sagrado de los Incas. De vallei strekt zich uit van Pisac in het oosten tot Machu Picchu in het westen. Veel reizigers laten zich vanuit Cuzco per trein direct naar Machu Picchu vervoeren of rijden in het holst van de nacht per bus door de vallei om aan één van de vele trails naar Machu Picchu te beginnen. Maar hoe mooi de Machu Picchu ook is, ze slaan daarmee wel een aantal bijzondere plekken over, die zeker een bezoek waard zijn. Wij zetten enkele belangrijkste bezienswaardigheden van de Sacred Valley voor je op een rij.
| Leestip: Behalve Sacred Valley deden wij op onze reis door Peru natuurlijk ook nog veel andere interessante plekken aan. Lees hiervoor bijvoorbeeld onze blogs over hoofdstad Lima, de wandeltocht naar Rainbow Mountain, het bruisende festival Inti Raymi in Cuzco en onze dagtocht naar Machu Picchu.
Pisac: Inca-ruïnes en een levendige markt
Als je vanuit Cuzco met de bus afdaalt naar de Sacred Valley is Pisac een fijne eerste stop. In dit ontspannen dorpje vind je namelijk een gezellige markt en bijzondere terrassen tegen de heuvel, gebouwd door Inca’s.
Om met de markt te beginnen: hoewel sommige reisgidsen je anders doen vermoeden, is deze er elke dag. Een groot deel van de kraampjes op het centrale plein wordt ’s avonds niet eens afgebroken. Op sommige dagen is de markt van Pisac wel groter dan anders, maar je hoeft je reisschema er dus niet per se voor om te gooien.
Op het plein en in de omringende straten kun je volop souvenirs kopen, zoals de karakteristieke aardewerken stieren, die volgens lokaal gebruik op het dak van huizen worden geplaatst voor kracht en vruchtbaarheid. Hoewel de markt best een beetje toeristisch is, komen mensen uit de buurt van Pisac hier ook nog steeds hun groenten en fruit verhandelen. Je ziet er dan ook vooral veel maïs, in alle soorten en kleuren.
Even ontsnappen aan de drukke markt kan met een heerlijk fruitsapje op één van de balkons van cafés en restaurants rondom het plein, waar je de levendige handel van een afstandje kunt aanschouwen.
De tweede reden om Pisac te bezoeken zie je wanneer je vanaf de Plaza de Armas naar de steile helling achter het dorp kijkt: een spectaculair gelegen Inca-citadel met overblijfselen van ceremoniële en militaire gebouwen. Niet ver van het plein begint het pad waar je naar deze citadel toe kunt lopen. Het is een flinke klim en dat weten de taxichauffeurs ook. Het alternatief is dan ook om aan de rand van het dorp, bij de brug over de Urubamba, voor een stevige 30 sol een taxi naar de top van de berg te nemen.
Voor dat bedrag zorgde onze chauffeur er wel ook voor dat we een boleto turistico (hierover later meer) konden aanschaffen en kregen we instructies over welke route we lopend naar beneden moesten nemen. Er zijn namelijk verschillende routes die niet altijd allemaal toegankelijk zijn. Het is dus wel goed om dit vooraf even te checken. In zo’n 1,5 tot 2 uur wandel je vanuit de ruïnes terug naar het centrum van Pisac. Onderweg heb je uitzicht over de Inca-terrassen en Pisac zelf.
De zoutpannen van Maras
Vanuit het centraal in de vallei gelegen stadje Urubamba, maar ook vanuit Ollantaytambo, kun je een taxirit regelen naar de Salinas de Maras. Dit is een gebied met zoutpannen waar tijdens de Inca-periode al zout werd gewonnen. De zoutterrassen liggen in een smalle vallei en vormen een lappendeken in wit, bruin en alle kleuren daar tussenin. Hier en daar zijn mensen aan het werk om het zout te winnen uit zoutpannen waaruit het water verdampt is.
Als je hier met een taxi aankomt, zal de chauffeur direct doorrijden naar het hoogste punt, waar je een mooi overzicht hebt over het zoutwinningsgebied en waar vele winkeltjes het zout verkopen dat hier gewonnen wordt. Bij ons bezoek konden we daarna nog over een deel van de terrassen lopen, maar om het gebied te beschermen is dit sinds juni 2019 niet meer mogelijk. Gelukkig is dat wat deze plek bijzonder maakt er nog gewoon: het uitzicht.
Het Inca-laboratorium Moray
Niet ver van Maras ligt Moray, een plaatsje dat bekendstaat om een ander spectaculair overblijfsel uit de Inca-periode. Als je er aankomt hebt je geen idee wat je zou moeten zien, maar als je naar de rand loopt heb je plotseling een fenomenaal uitzicht op perfect cirkelvormige terrassen. Die zijn waarschijnlijk door de Inca’s aangelegd om er te experimenteren met de teelt van verschillende gewassen. De terrassen liggen namelijk op verschillende hoogten en niet elke plek krijgt evenveel zonlicht, wat de groei van gewassen kan beïnvloeden. In totaal liggen er drie van dit soort laboratoria. Omdat ze nog niet zo heel lang geleden zijn ontdekt en veel muren kwetsbaar zijn, kun je ze niet betreden. Wel kun je er omheen lopen en uitkijken over de bijzondere vormen van dit laboratorium.
De verdedigingswerken van Ollantaytambo
De weg langs de Rio Urubamba, dwars door de Sacred Valley, eindigt zo’n beetje in het dorpje Ollantaytambo. Vanuit hier kun je alleen nog de trein nemen naar het verderop gelegen Aguas Calientes. Het is een ideale uitvalsbasis voor een dagje Machu Picchu, dat alleen via Aguas Calientes te bereiken is, en startpunt voor veel trails naar Machu Picchu. Het is dan ook een relatief toeristische plek, maar in vergelijking met de geldmachine die Aguas Calientes is, heeft Ollantaytambo als bestemming op zich veel meer te bieden.
| Leestip: Wil je Machu Picchu ook vanuit Ollantaytambo bezoeken? Lees dan verder over je bezoek aan Machu Picchu.
Ollantaytambo is een klein dorpje met smalle straten met kasseien, waar een deel van de bevolking nog steeds gekleed gaat in de traditionele kleding uit de Inca-tijd. De sporen van dat verleden zijn in Ollantaytambo dan ook nog goed zichtbaar.
Aan twee steile hellingen naast het dorp bevinden zich namelijk de ruïnes die de voorvaderen van de bewoners van Ollantaytambo hebben achtergelaten. Met grote blokken graniet bouwden zij hele steden tegen de steile hellingen, teelden gewassen op de terrassen en bewaarden de oogst in de hoge pakhuizen. Volgens de overlevering nam Ollantaytambo een belangrijke plek in bij de opstand van de Inca’s tegen de Spaanse overheerser. Nadat Manco Inca uit Cuzco was verdreven, nam hij intrek in het fort in Ollantaytambo. Na enkele hevige gevechten met de Spanjaarden zocht hij uiteindelijk toevlucht tot Machu Picchu.
Hoe reis je door de Sacred Valley?
In Cuzco stikt het van de reisbureaus, dus een dagtrip of zelfs meerdaagse trip naar de Sacred Valley is zo geregeld. In Cuzco dalen de prijzen voor verschillende tours aanzienlijk naarmate je naar een reisbureau gaat dat verder van het toeristische centrum ligt.
| Reistip: Laat je liever je hele reis door Peru door een reisorganisatie regelen? Kijk dan eens op de website van Local Hero Travel. Zij werken met lokale reisspecialisten, die voor jou een reis op maat kunnen regelen. Zo reis je kleinschalig en verantwoord en ondersteun je de lokale gemeenschap. Je maakt gebruik van de kennis die de reisspecialist over Peru heeft, waardoor je plekken ziet die je zelf waarschijnlijk niet zomaar zou vinden.
Maar als je de tijd hebt, is het helemaal niet moeilijk om je tripje naar de Sacred Valley zelf te regelen. Vanuit Cuzco kun je een minibus naar Pisac of Urubamba nemen. Cuzco heeft meerdere busstations, dus check van tevoren even bij welk busstation je precies moet zijn. Tussen Pisac en Urubamba en Urubamba en Ollantaytambo rijden vrijwel de hele dag door collectivo’s. Mocht je onderweg in een van de dorpjes die je passeert willen uitstappen, dan kan dat! De collectivo’s stoppen overal.
Met het openbaar vervoer zijn Moray, Maras (voor de zoutmijnen) en Chinchero wat lastiger te bereiken. Er rijden weliswaar minibusjes, maar voor zover wij het konden begrijpen niet de hele dag door en bovendien ook niet exact naar de plek waar je naar toe wil. Je zult dus altijd een flink stuk moeten lopen.
Makkelijker is het om de genoemde sites vanuit Ollantaytambo of Urubamba met een eigen taxi te bezoeken. Taxichauffeurs weten precies wat toeristen willen en hebben daarom vaak al een goede route in gedachten. Reken op 100 (vanuit Urubamba) tot 120 (vanuit Ollantaytambo) sol voor een taxitripje van een halve dag naar Moray en de zoutmijnen. Informeer vooraf even bij je ho(s)tel of guesthouse voor het actuele richtbedrag, maar reken erop dat het jou als toerist nooit zal lukken om de prijs te bedingen die Peruanen zelf betalen. Ons lukte het in elk geval nooit.
| Accommodatie: In de Sacred Valley zijn verschillende leuke, kleinschalige hotels, hostels en guesthouses te vinden. Vooral tijdens het hoogseizoen (van juni tot en met augustus) kunnen accommodaties snel vol zitten en kan het handig zijn om vooraf te boeken. Wij verbleven in het relaxte Pisac Inca Guest House in Pisac en Munay Punku in Ollantaytambo.
Koop een Boleto Turistico
Veel Inca-ruïnes zijn alleen toegankelijk met een Boleto Turistico del Cusco. In de Sacred Valley kun je met dit ticket bijvoorbeeld Pisac, Ollantaytambo, Chinchero en Moray bezoeken. Dit combiticket kost 130 sol en is vanaf de aanschafdatum 10 opeenvolgende dagen geldig. Je koopt het heel eenvoudig bij de ingang van het complex dat je wil gaan bezoeken. Wanneer je voorafgaand aan je bezoek aan de Sacred Valley Cuzco al hebt bezocht, dan ben je waarschijnlijk al in bezit van dit ticket. Je hebt het namelijk ook nodig om Saqsayhuaman, Q’enko, Tambomachay, Puka Pukara en enkele musea in Cuzco te bezoeken.
Het ticket staat geregistreerd op naam, dus neem je paspoort mee en zorg dat je het altijd bij je hebt. Op de meeste plekken kun je geen los kaartje kopen, dus als je je boleto turistico vergeet zul je een nieuwe moeten kopen. Ook kun je een ticket kopen voor een bepaald deel. Pisac, Ollantaytambo, Chinchero en Moray kunnen bijvoorbeeld worden gecombineerd in één ticket voor 70 sol dat 2 dagen geldig is.
| Leestip: In Reizigersdilemma: welke reisgids verdient een plek in je backpack? lees je waarom wij voor onze reis door Peru voor een Lonely Planet kozen. In de editie die wij gebruikten is ook de Sacred Valley geschreven.
Laatst bijgewerkt op 16 juni 2019
Start je reis hier: Vliegtickets Peru | Reisgids Peru | Hotels in Peru | Vaccinaties Peru
Schrijf als eerste een reactie