De Balkan is een relatief onbekend stukje Europa. Toch heeft het alle kenmerken van een perfecte reisbestemming: zonnige stranden, hoge bergen, helderblauwe meren, mooie stadjes en veel geschiedenis. Die geschiedenis was soms behoorlijk heftig en de sporen van de oorlog in de jaren ’90 zijn op veel plekken nog zichtbaar. Maar omdat de Balkan zoveel meer is dan die verschrikkelijke oorlog, stapten wij in de auto voor een roadtrip van ruim 3 weken langs bezienswaardigheden in Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en het noorden van Albanië. Onze route en tips voor een roadtrip door de Balkan delen we graag met je!
Echt een onbekende vakantiebestemming is de Balkan misschien niet. Jaarlijks weten inderdaad honderdduizenden mensen, waaronder veel Nederlanders, de weg naar Kroatië wel te vinden. Het resultaat is helaas dat het er op veel plekken razendsnel duur en druk werd. Sinds Games of Thrones zucht Dubrovnik onder het toeristische geweld en weten ook de andere badplaatsen in het land niet meer wat ze met al die toeristen aanmoeten. Voor ons reden genoeg om de kust van Kroatië tijdens deze roadtrip door de Balkan over te slaan en op zoek te gaan naar wat minder bekende plekken.
Met eigen auto naar de Balkan
Wij maakten onze roadtrip met onze eigen auto. Als je de tijd hebt, kun je namelijk prima zelf rijden. Je hoeft dan geen auto te huren en kunt bijvoorbeeld een tent meenemen om te kamperen op één van de vele mooie campings op de Balkan. Mocht je minder tijd (of geen auto) hebben, dan kun je natuurlijk ook een vlucht boeken en ter plekke een auto huren. Check dan van te voren wel even of je met die auto ook echt alle grenzen over mag.
Na wat gepuzzel kwamen we uit op een mooie route van 3 tot 4 weken door Bosnië en Herzegovina, Montenegro en een deel van Albanië, met een korte stop in de Kroatische hoofdstad Zagreb. Wil je 4 weken of zelfs langer rondreizen door de Balkan? Dan zijn er voldoende opties om deze reis verder uit te breiden, bijvoorbeeld door meer tijd in Albanië door te brengen (en dat kunnen we zeker aanraden!) of door bijvoorbeeld ook Servië, Kosovo en/of Noord-Macedonië te bezoeken. Verder rijd je (als je zelf naar de Balkan rijdt) sowieso door Slovenië, waar je natuurlijk ook meer tijd kunt doorbrengen. Ga je juist korter dan 3 weken? Dan zul je het noordelijke deel van Albanië waarschijnlijk moeten overslaan, omdat dit het verste punt op de route is.
Cultuur en lokale specialiteiten in Zagreb
Zagreb is een mooi startpunt voor een roadtrip door de Balkan. Met twee autodagen vanuit Nederland is de hoofdstad van Kroatië prima te bereiken. Eén tot anderhalve dag is daarna voldoende om de highlights van deze stad te verkennen. Wij bleven er twee nachten en ontdekten al snel hoe leuk Zagreb eigenlijk is.
De oude stad bestaat uit twee delen, Gornji Grad (de bovenstad) en Donji Grad (de benedenstad). In de bovenstad dwaal je door smalle straatjes met gekleurde huizen, langs pleinen met kerken en markten en verschillende andere bezienswaardigheden. In de benedenstad vind je vooral grote, statige gebouwen uit voornamelijk de Habsburgse tijd en een vleugje vergane glorie. Als je even uitgewandeld bent, strijk je neer op één van de vele terrassen voor één van de vele lokale gerechten.
| Accommodatie: We verblijven twee nachten in een mooie studio van MINT Boutique Studio Apartments.
Dwars door groen Bosnië en Herzegovina
Op slechts een paar uur rijden van Zagreb liggen de beroemde en drukke Plitvice watervallen. Nog net iets verder, als je de grens met Bosnië en Herzegovina gepasseerd bent, worden de toeristen schaars en blijft het landschap net zo mooi. Hier, tussen de groene heuvels, vind je óók fantastische watervallen, kristalheldere riveren, restaurantjes met cheasy Balkan beats en de eerste levensbehoefte van de Balkanners: sterke koffie en goedkope sigaretten.
| Lees ook: Rondreizen door Bosnië en Herzegovina: highlights en tips.
Noord-west en centraal Bosnië en Herzegovina
Als we Bosnië en Herzegovina binnenrijden, hobbelen we over deels onverharde wegen naar de watervallen in Nationaal Park Una en struinen we door de oude centra en kastelen van Jajce en Travnik.
Ook worden we verliefd op Sarajevo. In het oude centrum van de hoofdstad hangt een oosters sfeertje, dat je meeneemt naar Ottomaanse tijden. De vergelijking met Istanbul is hier snel gemaakt. Daarbuiten zie je echter dat vrijwel elk gebouw sporen van de belegering tijdens de Balkanoorlog draagt. Ook de verlaten gebouwen en bouwwerken voor de Olympische Spelen in de heuvels rondom de stad vertellen het verhaal van deze donkere periode.
Vanuit Sarajevo maken we een dagtocht naar Srebrenica, een plek waarvan we natuurlijk het liefst hadden gehad dat deze totaal onbekend zou zijn. Helaas is de realiteit anders. Om die realiteit beter te begrijpen, besluiten we er naartoe te rijden om het museum en de begraafplaats voor de slachtoffers van de genocide te bezoeken. Of je dit zelf ook ziet zitten, kun je alleen zelf bepalen, maar wij vonden het heel indrukwekkend.
| Accommodatie: We verblijven twee nachten in Unaqua Apartments in Kulen Vakuf (Nationaal Park Una) en vervolgens drie nachten in Hotel Ovo Malo Duše in Sarajevo.
Zuid-west Bosnië en Herzegovina
Na verschillende porties ćevapčići met brood en pullen Sarajevsko bier rijden wij zuidwaarts. We bezoeken de bron van de rivier waar het land haar naam aan te danken heeft, Vrelo Bosna, en bewonderen de bruggen in Konjic en Mostar. De eeuwenoude brug van Mostar werd wereldberoemd vanwege de vernietiging in de oorlog. Ook veel andere delen van het oude centrum doorstonden de oorlog niet. Nu is het centrum (misschien iets té enthousiast) gerestaureerd en trekt het volop toeristen, onder andere uit het nabijgelegen Dubrovnik. Rondom dat centrum vind je minder gerestaureerde wijken, waar kleurrijke street art prijkt op kapotgeschoten gebouwen.
De route tussen Konjic en Mostar is adembenemend, vooral daar waar het alpenachtige landschap van centraal Bosnië en Herzogovina plaatsmaakt voor het ruigere Adriatische landschap richting de kust. Wegen leiden er langs felgroene meren en canyons. Ook na Mostar blijft de route mooi. We bezoeken het klooster van Blagaj, beklimmen het tegen een heuvel gelegen dorpje Počitelj en worden we door regen en onweer weggejaagd bij de watervallen van Kravica, die bij beter weer ongetwijfeld ook erg mooi zijn. In het stadje Trebinje wandelen we door het oude centrum en proeven de heerlijke wijn die in deze streek gemaakt wordt.
| Accommodatie: We verblijven twee nachten in Villa Salvia in Mostar en vervolgens één nacht in Hotel Platani in Trebinje.
Langs de kust van Montenegro
Het vervolg van onze roadtrip door de Balkan leidt ons naar Montenegro. Groot is dit land voor Balkanbegrippen niet, maar veelzijdig is het wel. We reizen er langs de picture-perfect Adriatische kust met pittoreske plaatsjes, bezoeken de nogal saaie hoofdstad en volgen enorm veel bochtige en smalle wegen naar een adembenemend berglandschap.
Italiaanse sferen aan de Adriatische Zee
Komend vanuit Bosnië en Herzegovina verkennen wij eerst de Baai van Kotor. We belanden in een fjordenlandschap en zien hoe uitlopers van de Middellandse Zee zich een weg banen tussen hoge bergen. Aan deze baai liggen verschillende historische plaatsen, waar je je eerder in Toscane dan op de Balkan waant. Zo geniet je er van zonnige terrassen in het oude centrum van Herzeg Novi, kijk je uit over het water in het kleine, idyllische Perast en klim je naar de vesting voor uitzicht over Kotor.
Doordat de baai geschikt is voor cruiseschepen, zijn deze plaatsen tijdens het hoogseizoen (de zomer) wel erg druk. Mede daardoor liggen de prijzen hier een stuk hoger dan in Bosnië en Herzegovina. Ook als je naar het binnenland van Montenegro reist, zul je zien dat de prijzen van eten, drinken en overnachten al snel halveren. Die drukte en de prijzen zijn zeker geen reden om dit gebied over te slaan, want mooi is het absoluut. Wel kun je overwegen hier niet te lang te blijven en in plaats daarvan wat meer tijd vrij te houden voor de nationale parken in het binnenland.
| Accommodatie: Na één nacht in Apartmani Armonia in Perast, slapen we twee nachten in Apartment Mistovic in Kotor.
Nationale parken in Zuid-Montenegro
Vanuit de Baai van Kotor vervolgen wij onze weg via bergwegen, waar we de tel kwijtraken in alle haarspeldbochten en belanden op wegen die we in Nederland als fietspad zouden aanmerken. Eerst reizen we door Lovćen National Park en voormalige hoofdstad Cetinje, om daarna via het Skadar meer in het historische Stari Bar te belanden. Vanwege de drukte besluiten we andere historische plaatsen aan de kust van Montenegro, zoals Budva en Sveti Stefan over te slaan. Het is tijd voor Albanië!
| Accommodatie: We slaan voor één nacht ons tentje op op camping Bartula – My Olive Garden Camp in Stari Bar.
Wandelen en uitrusten in de Albanese Alpen
In Albanië is het heerlijk rustig. Eerder bezochten ze al het midden en het zuiden van dit bijzondere land en nu kunnen we hier eindelijk het ruige noorden aan toevoegen. Na een kort verblijf in de stad Shkodër reizen we per ferry over het Koman meer naar de Albanese Alpen. Hier wandelen we in één dag vanuit Valbona naar Theth. Na deze prachtige wandeling rusten we een paar dagen uit aan de Albanese kant van het Skadar meer, dat hier Lake Shkodra genoemd wordt. Daarna keren we terug naar Montenegro.
| Accommodatie: We slapen één nacht in The Red Bricks Hotel in Shkodër, dan één nacht in Guesthouse Skender Selimaj in Valbona en twee nachten in Theth, waarvan één in Guesthouse Panorama en één in Guesthouse Dritan Tethorja. Meer over deze accommodaties lees je in het blog over onze wandeling door de Albanese Alpen. Terug in Skhodër overnachten we nog twee nachten op de camping van Lake Shkodra Resort, waar je vanwege de glamping-opties ook prima zonder tent terecht kunt.
| Reistip: Als je meer tijd hebt én meer van Albanië wilt ontdekken, dan kun je deze roadtrip uitbreiden met bijvoorbeeld hoofdstad Tirana, de oude dorpen Berat en Gjirokastër of de paradijselijke stranden aan de kust. Lijkt dat je wat? Lees dan vooral ook onze andere blogs over reizen door Albanië.
Over bergen en door tunnels in het binnenland van Montenegro
Weer noordwaarts begint eigenlijk de weg naar huis, maar daar denken we nog even niet aan. Eerst is het tijd voor die andere helft van Montenegro. We proeven en kopen heerlijke Montenegrijnse rode wijn bij de Plantaže wijngaard en verbazen ons over het totale gebrek aan toeristische hoogtepunten in hoofdstad Podgorica, voordat we doorrijden naar het noordoosten van Montenegro.
We besluiten het populaire Ostrogklooster even te laten voor wat het is, omdat we hier in deze periode net zo’n drukte verwachten als aan de kust. In plaats daarvan zetten we koers naar de Tara Canyon. De wegen daar naartoe leiden ons door in rotsen uitgehakte tunnels waar vrachtwagens en bussen midden op de weg moeten gaan rijden. In het donker, welteverstaan. Dat maakt de route een tikje stressvol, maar ook absoluut de moeite waard. Rijdend over de slingerende wegen door de vallei vang je zo nu en dan een glimp van de heldergroene Tara rivier. We stoppen bij de Tara Bridge, waar tientallen mensen over de diepe kloof naar de overkant tokkelen, voordat we aankomen in Žabljak.
| Accommodatie: We slapen één nacht in een schattig huisje van Pension Karadzic, net buiten Žabljak.
Spectaculaire wegen in Noord-Montenegro
Žabljak is het toeristisch centrum van Durmitor National Park. En zoals het een skioord betaamt, is Žabljak is de zomer niet bepaald een mooie plek. De omgeving is echter een heel ander verhaal. Durmitor is met zijn kloven en meren – waaronder het bekende Crno Jezero (Black Lake) – één van de mooiste nationale parken van Europa.
Niet geheel verrassend is de weg die door Durmitor loopt, Panoramic Road (P14), dan ook één van de mooiste wegen die we ooit hebben gereden. Waar je eerst door een soort van toendralandschap rijdt, wordt dit even later ingeruild voor een alpinelandschap bezaaid met stenen en rotsformaties. Wanneer je denkt dat het niet meer mooier kan, dan duikt daar plotseling de Piva Canyon op, waar helblauw water zich een weg baant door een groen berglandschap. Wat volgt is een spectaculaire afdaling, waar uitzicht afgewisseld wordt met – wederom – in rotsen uitgehakte tunnels, dit keer zelfs met haarspeldbochten én een t-splitsing erin.
Terug naar huis via Bosnië en Herzegovina
Na onze toch door Durmitor steken we de grens over en overnachten we in Foča, vanuit waar we de volgende dag doorrijden we naar Banja Luka. We zijn hier in de Republika Srpska, het deel van Bosnië en Herzegovina waar vooral Bosnische Serviërs wonen. Het is na Sarajevo de grootste stad van Bosnië en Herzegovina, maar het voelt alsof we in een ander land zijn. Hier vind je geen oosters sfeertje, maar orthodoxe kerken en architectuur die niet zou misstaan in de Sovjet-Unie. En daarmee is het wat ons betreft een waardige afsluiting van de gevarieerde roadtrip door de Balkan.
| Accommodatie: We slapen één nacht op camping Autocamp Drina in Foča en één nacht in Apart-hotel Integra in Banja Luka.
Gepubliceerd op 11 juni 2020
Start je reis hier: Reisgids Westelijke Balkan | Reisgids Albanië | Vliegtickets Balkan | Huurauto Balkan | Hotels in Kroatië | Hotels in Bosnië en Herzegovina | Hotels in Montenegro | Hotels in Albanië | Groepsreis Balkan
4 Reacties
Nico Pijls
2 juni 2021 om 17:21Ik wil in september graag een vacantie maken met eigen auto (2 personen) door kroatie, bosnie-Herzegovina, Montenegro, albanie (totale reisduur 3-4 weken). waar kan ik terecht voor reisvoorstellen, reserveringen, etc? Verblijf in hotels (hoeven niet super-de-luxe te zijn maar wel rustig en schoon en liefst authentiek)
Travelosophy
3 juni 2021 om 20:10Dag Nico, wat een fijn vooruitzicht! Wij boeken eigenlijk nooit alles bij één organisatie en reserveren onze hotels apart. De accommodaties waar wij verbleven staan in dit blog en ook in ons blog over rondreizen door Albanië (https://travelosophy.nl/roadtrip-albanie-10-dagen/) vind je links naar accommodaties. Volgens mij voldoen veel daarvan wel aan de eis van niet super-de-luxe, maar wel rustig, schoon en authentiek. Verder hebben we contact met Better Places, die veel reizen in deze regio organiseren. Ze hebben hele mooie routes en kunnen ook een voorstel op maat maken. Alvast een hele mooie reis gewenst!
Ingge Briaire
22 juni 2022 om 12:59Wat een jaloersmakende reis, verslag en foto’s staan erin jullie blog. Ik reageer op jullie verslag omdat het ook recent is, 2020.
Ik ben een alleenstaande vrouw, die in mijn auto kan overnachten. Uiteraard wel op campings. Mijn plan is om langs de kust route van de Balkan naar Griekenland te reizen. Ik ben al eerder naar Griekenland gegaan vanuit Ancona naar Patras.
Zelf zie ik geen beren op de weg en denk gewoon: gaan. Maar toch wil ik graag van jullie weten of dit als alleen gaande vrouw geen problemen geeft?
Moet ik nog iets weten over de diverse grenzen en landen die ik passeer? Bijvoorbeeld handige kaarten of boekjes? Ik ben geen echte planner en zie vaak wat er op mijn pad komt. Mijn grote vriend is de Tom Tom.
Ik wil in augustus vertrekken, wel vakantie tijd. Omdat ik 6 weken voor deze reis wil uittrekken en de vorige reis ervaren heb dat eind september al veel campings gesloten zijn, wil ik half september weer thuis komen.
Alvast bedankt voor jullie reactie,
met vriendelijke groet, ingge
Travelosophy
29 juni 2022 om 13:42Hoi Ingge,
Dank voor je reactie en wat een mooie plannen! Wij hebben als stel rondgereisd, dus we kunnen helaas niet goed inschatten hoe het zou zijn om hier als vrouw alleen rond te reizen. Je zult waarschijnlijk wat meer op je hoede moeten zijn, zeker ’s avonds, maar dat geldt waarschijnlijk overal. Qua grenzen zijn er volgens mij weinig bijzonderheden. Wij hebben voor onze reis in elk geval niks hoeven regelen. Verder hebben wij vooral de Lonely Planet Western Balkans gebruikt en de Bradt guide voor Albanië.
Alvast veel plezier!
Lieke