In de winter, als het in Nederland koud is en de regen maar niet overgaat in sneeuw, schijnt in Oman de zon en is het lekker warm. Een ideaal moment voor een rondreis door dit bijzondere land met zijn forten, moskeeën en woestijn. Rondreizen in Oman is niet moeilijk, maar voor de zekerheid geven we je toch alvast wat tips!
Visum voor Oman
Tot 21 maart 2018 hoefde je voor een reis door Oman vooraf geen visum te regelen en kon je bij aankomst op het vliegveld of aan de grens visa on arrival krijgen. Dat is nu veranderd. Nu moet je vóór vertrek online een e-visum aanvragen via de website van de Royal Oman Police (‘Apply for Tourist Visa’). Met een Nederlands of Belgisch paspoort krijg je voor 20 OMR, zo’n 42 euro, krijg je een visum dat 30 dagen geldig is of voor 50 OMR, zo’n 105 euro, een multi-entry visum.
Er is (of was!) ook een mogelijkheid om gebruik te maken van de Dubai / Oman Common Visa regeling. Als je eerst naar Dubai gaat en dan Oman inreist via Muscat Airport, de grensovergang bij Al-Wajajah of een haven, dan mag je – zonder extra kosten – 21 dagen in Oman verblijven. Je hoeft dus geen visum voor Dubai te hebben, een stempel die aantoont wanneer je in Dubai aangekomen bent is voldoende. Een stempel of visum voor Abu Dhabi of een ander emiraat is dan weer niet voldoende. Wel is er ook een Common Visa regeling met Qatar.
De overstap naar het nieuwe visa systeem lijkt nogal traag te gaan en het is ons niet helemaal duidelijk hoe deze common visa regeling op dit moment precies werkt. Check dit dus even als je hier gebruik van wilt maken en/of laat het ons weten als je meer weet!
Accommodatie in Oman
In Oman is voldoende goede accommodatie te vinden, zoals het Coral Muscat Hotel en Nizwa Hotel Apartments. Erg goedkoop is het echter niet, met prijzen voor een tweepersoonskamer vanaf ongeveer 60 euro. Hostels zijn er niet of nauwelijks.
Daarnaast mag een verblijf in de woestijn eigenlijk niet ontbreken. In het gebied Wahiba Sands (ook wel Sharqiya Sands genoemd) kun je de traditionele manier van leven van de bedoeïenen ervaren, een tocht maken op een kameel of kijken hoe de zon ondergaat achter de zandduinen. Er zijn diverse kampen waar je kunt verblijven, sommige in behoorlijk luxe Arabische stijl, andere met eenvoudige hutjes zonder elektriciteit.
Wij kozen voor het eenvoudige, maar toch sfeervolle Nomadic Desert Camp, voor zo’n 100 euro per persoon per nacht. Inderdaad, goedkoop is anders, maar de overnachting is dan wel inclusief heerlijk eten, jeeptocht door de zandduinen en een rit op een kameel. Dat is toch weer even anders dan bij de meeste hotels.
Vervoer naar en in Oman
Vluchten naar Oman
KLM vliegt elke dag rechtstreeks naar Muscat. Wij besloten echter naar Dubai te vliegen, omdat we daar ook graag een aantal dagen wilden doorbrengen.
| Lees ook: De mooiste plekken van Dubai: van glimmende gebouwen tot relaxte stranden.
Met de bus van Dubai naar Oman
Wij namen vanuit Dubai een bus naar Muscat. De dag voor vertrek gingen we langs bij het kantoortje van Al Khanjry in de buurt van Deira Clocktower, waar we alvast tickets boekten. Op dit moment (januari 2020) is echter niet meer te ontdekken of de bussen van Al Khanjry nog steeds rijden en waar ze dan vertrekken.
Wat in elk geval wél duidelijk is, is dat er dagelijks drie bussen van Mwasalat van Dubai naar Muscat rijden, om 07:30 uur, 15:30 uur en 23:00 uur. Deze vertrekken vanuit het busstation in Abu Hail en stoppen daarna nog bij Dubai Airport. Op dit moment kun je deze tickets niet online boeken, dus het handigst is om ter plekke tickets te kopen of van tevoren alvast naar het vertrekpunt te gaan. Mocht je niet zeker weten waar je moet zijn, dan is dat niet erg. Als het goed is weten taxichauffeurs waar je moet zijn voor de bus naar Oman.
Tijdens de reis van 6 tot 8 uur heb je genoeg tijd om het landschap te bekijken: zand, nog meer zand, bergen in de verte en een heleboel geiten op de weg. Daartussen zitten diverse grensposten, waar je steeds weer je paspoort tevoorschijn moet halen, maar die verder weinig stressvol zijn.
Auto huren in Oman
Toen we besloten naar Oman te gaan, hadden we al snel bedacht dat we wilden rondreizen met een huurauto. De wegen zijn namelijk erg goed en een auto geeft je de vrijheid om onderweg te stoppen bij forten, wadi’s of markten. Het enige waar je op voorbereid moet zijn is dat er zo nu en dan een kameel of geit de weg op wandelt. Een auto huren kan bij lokale of internationale verhuurbedrijven, bijvoorbeeld bij het vliegveld of in Muscat. Wij kozen voor Budget in Muscat en dat ging soepel. Mogelijk heb je een internationaal rijbewijs nodig, als het goed is kunnen ze je daar bij het verhuurbedrijf meer over vertellen.
Waar we minder makkelijk uitkwamen is of we dan wel of geen 4WD moesten huren. We kozen uiteindelijk voor een gewone auto en dat bleek prima te gaan! Uiteraard is het niet echt een goed idee op met een gewone auto de woestijn in te rijden, dus voor ons verblijf in het desert camp hebben we ons op laten halen in een dorpje aan de rand van Wahiba Sands. En eigenlijk had dat ook juist wel wat, want daardoor zaten we de auto bij een chauffeur die geboren leek te zijn in zijn 4WD en vol overtuiging de zandduinen af scheurde. Zelf hadden we dat vermoedelijk met nét iets minder enthousiasme gedaan.
Als je naar Jebel Shams wil, is een 4WD wel handig. Maar ook in dat geval kun je met een gewone auto een stuk de bergen in rijden en daar een lift regelen. Wij kregen die althans vanzelf aangeboden van een verkoper langs de weg. Voor de weg naar Jebel Akhdar is een 4WD zelfs verplicht: met een gewone auto word je tegengehouden bij een checkpoint. Gelukkig kun je in Nizwa vrij eenvoudig (bijvoorbeeld via je hotel) een auto met chauffeur regelen voor deze mooie tocht.
| Leestip: Meer over Nizwa en het bezoeken van Jebel Shams en Jebel Akhdar lees je op Oman: geiten, canyons en verlaten dorpen rondom Nizwa.
Openbaar vervoer in Oman
Wij hebben zelf weinig gebruik gemaakt van het openbaar vervoer in Oman en toeristen zonder huurauto (of cruiseschip) zie je weinig. Gezien de vriendelijkheid van de Omani hebben we echter het vermoeden dat liften niet zo’n probleem moet zijn. Bussen tussen steden zijn er niet veel, maar ze schijnen comfortabel te zijn en meestal op tijd te rijden.
In de steden rijden minibusjes en taxi’s. Hoewel er plannen zijn om meters in taxi’s verplicht te maken, heeft op dit moment vrijwel geen enkele taxi een meter. Onze ervaring is dan ook dat je soms flink moet onderhandelen met een taxichauffeur om een redelijke prijs te krijgen. Maar ach, dat geeft ook wel weer een vakantiegevoel.
De beste reisperiode
Zoals ik al schreef, is de winter een ideale periode om in Oman te zijn. In onze zomer kan de temperatuur oplopen tot zo’n 50 graden en hoeveel je ook van zon houdt: dat is misschien een beetje veel van het goede. De periode van november tot april is het droog en rond de 30 graden, eigenlijk zoals een zomer hoort te zijn.
Kleding in Oman
Oman is een islamitisch land, maar er zijn geen strenge kledingvoorschriften. Toch zullen de meeste mensen het wel waarderen als je rekening houdt met hun cultuur en niet te strakke of blote kleding draagt. Voor zowel mannen als vrouwen dus liever geen blote schouders of knieën. In moskeeën zijn er soms wel kledingvoorschriften. Meestal betekent dat dat armen en benen volledig bedekt moeten zijn en dat vrouwen een hoofddoek moeten dragen.
Eten in Oman
Dat je in Oman lekker kunt eten, zul je zelf vanzelf ontdekken. Uiteraard worden er veel Arabische gerechten gegeten, maar er is ook een duidelijke invloed te zien van de Indiase keuken. Er wordt veel rijst, lamsvlees en kip gegeten, vaak met dadels, kardemom en saffraan. Je kunt hier ook zonder problemen in kleine restaurantjes aan de straat eten, waar vooral fastfood zoals shoarma en falafel geserveerd wordt.
Laatst bijgewerkt op 5 januari 2020
Start je reis hier: Vliegtickets Oman | Hotels in Oman | Huurauto Oman | Reisgids Oman | Vaccinaties Oman | E-Visum Oman | Groepsreis Oman
16 Reacties
Me over ME
8 december 2017 om 17:39Handig al die informatie over Oman op een rijtje! Groetjes Me
Ps. De visa-kosten en procedures zijn trouwens recent veranderd. Op de officiele website van de Omaanse overheid kun je de laatste info vinden. https://evisa.rop.gov.om/en/
Travelosophy
12 december 2017 om 20:47Ah, bedankt voor de informatie! We gaan het blog zo snel mogelijk updaten 🙂
Claudia
28 januari 2018 om 13:08Wij hebben twee weken met jeep en daktent door Oman gereisd: echt een aanrader. Je mag overal wildkamperen. We stonden op de mooiste plekken. Het is een fantastisch land.
Travelosophy
28 januari 2018 om 13:46Dat klinkt ook goed zeg! Kan me voorstellen dat er prachtige plekken zijn om te kamperen 🙂 Hadden jullie de jeep en tent daar gehuurd?
Ben Meijer
25 september 2018 om 09:55Claudia, bij welke organisatie had je die jeep gehuurd?
Karin
28 april 2019 om 15:26Hallo Claudia,
Wij zijn van plan om in naar Oman te gaan. Waar heb jij de 4×4 gehuurd? En heb je nog tips
Hoor graag van je
Heleen
14 april 2018 om 20:31Mooi overzicht. Wij hebben ook een reis gemaakt door Oman met een huurauto en dat is ons supergoed bevallen! We hopen er gauw weer naartoe terug te gaan. 🙂
Travelosophy
17 april 2018 om 17:21Bedankt! Dat kan ik me helemaal voorstellen! Ik zie dat je zelf ook een blog hebt, dus ik kom zeker even lezen 🙂
Ayyoub
21 november 2018 om 13:12Hoi Sophy, leuke blog! Leest erg fijn. Wij gaan in december voor onze honeymoon naar Abu Dhabi en Dubai en willen ook nog een paar dagen naar Oman. Musandam en Musqat staat voorlopig nog op de planning. Heb je nog tips and tricks?
Alvast bedankt.
Travelosophy
22 november 2018 om 10:11Hoi Ayyoub, dank je wel! Dat klinkt als een fijne honeymoon 🙂 Musandam en Muscat zijn inderdaad erg leuk en als je tijd hebt zou ik zeker ook proberen enkele forten en wadi’s te bezoeken en in een desert camp in de woestijn te overnachten. In onze andere blogs vind je daar meer informatie over, maar laat het vooral weten als je nog specifieke vragen hebt. Veel plezier alvast!
Mireille
25 januari 2019 om 03:56Hi,
wij willen begin april een nacht verblijven in een hotel in de wahiba sands. We twijfelen of we dat thuis op voorhand al moeten boeken of dat we dat ook kunnen regelen als we in Muscat aankomen. Vanaf daar is het 2,5 uur rijden ongeveer, kunnen we dat prima zelf doen met een huurauto? Ben benieuwd naar jullie tips!
Erg leuk om je blog te lezen trouwens 🙂
Travelosophy
28 januari 2019 om 10:58Hoi Mireille, wat leuk! Het is inmiddels een paar jaar geleden dat wij in de Wahiba Sands sliepen, dus ik weet niet helemaal zeker wat nu de beste optie is. Ik denk dat het geen probleem is om dit kort van tevoren te regelen, maar voor zover ik weet is dit niet heel makkelijk in Muscat te regelen. Wij hebben er in elk geval geen reisbureaus gezien die dit aanbieden. Het makkelijkst is waarschijnlijk om dit online te doen, via de website van een desert camp of via Booking.com (al staan ze daar niet allemaal op). Je kunt prima met een huurauto naar de Wahiba Sands rijden (de wegen in Oman zijn erg goed!) en je wordt dan aan de rand van de woestijn opgehaald. Als je een gewone auto hebt, kun je die daar laten staan en dan met een 4WD van de accommodatie meerijden. Dit hebben wij ook gedaan. Als je een 4WD hebt kun je zelf achter deze auto aanrijden, maar dan moet je wel weten hoe je over zo’n terrein moet rijden. Wij waren stiekem wel blij dat we bij een ervaren chauffeur in de auto konden stappen ;). Mocht je meer info willen, dan laat het maar weten. Veel plezier alvast!
Marianne
16 maart 2019 om 23:35Hallo, wij zijn van plan later in het jaar naar Oman te reizen en een auto te huren. Ook via Dubai denk ik, lijkt me leuk om dat gelijk mee te nemen.
Wij willen gewoon de sfeer van het land opsnuiven en gaan geen lange wandelingen maken. Mijn vraag is: hoelang zijn jullie geweest? Ik denk zelf aan iets van ruim een week Oman, is dat voldoende? We hebben al een keer in Marokko een kameeltocht gemaakt met overnachting in de woestijn, dus ik weet nog niet of ik dat nog een keer ga doen.
Zou leuk zijn om te horen wat jullie ervaringen omtrent de duur van een reis zijn. Dank alvast! Marianne
Travelosophy
17 maart 2019 om 15:19Hallo Marianne, leuk dat jullie naar Oman gaan! Wij zijn er twee keer geweest, beide keren in combinatie met Abu Dhabi en/of Dubai en beide keren zo’n twee weken. Zonder reistijd en de tijd die we in de VAE doorbrachten, waren we ook steeds ongeveer een week in Oman. Als je vooral in het noorden wilt rondreizen, dan is dat echt voldoende. En als je niet per se de woestijn in wilt, dan heb je zelfs nog tijd om ook Musandam te bezoeken. Alvast veel plezier en laat het maar weten als je nog meer vragen hebt!
Brigitte
20 september 2019 om 08:39complimenten voor je site. Heel veel goede tips. Ook ik wil graag Oman combineren met Dubai. Weet je de laatste stand van zaken mbt het visum als je via Dubai Oman binnenkomt? Ik zit te puzzelen met de vluchten en zie dat transavia rechtstreeks op Dubai vliegt. Ik vraag me af of ik van het vliegveld in Dubai gemakkelijk naar Oman kan komen met openbaar vervoer en hoe lang dit duurt. Heb je tips? groetjes Brigitte
Travelosophy
21 september 2019 om 17:59Beste Brigitte,
Dat is leuk om te horen, bedankt!
Vanuit Dubai kun je inderdaad de bus nemen naar Oman. Naar Muscat ben je dan wel zo’n 8 uur onderweg. Wij hebben een paar jaar geleden een keer een bus genomen van Al Khanjry en dat ging prima. Die bussen rijden vanaf het busstation in Deira (zie ook hierboven) en je kunt online tickets reserveren op http://www.alkhanjry.online. Er is ook een bus van Mwasalat (bus 201), die drie keer per dag rijdt. Deze rijdt ook vanaf Dubai Airport, dus dat is voor jou waarschijnlijk nog een betere optie.
Hoe het nu zit met visa is mij ook niet helemaal duidelijk. Volgens mij bestaat een common visa nog steeds, dus dat zou betekenen dat je geen visum voor Oman nodig hebt als je maximaal drie weken eerder in Dubai aangekomen bent. Er is alleen weinig informatie over te vinden, dus het kan goed zijn om dit nog ergens na te vragen. In het ergste geval moet je op de grens alsnog een visum kopen, want als ik het goed begrijp is dat op dit moment nog gewoon mogelijk. Mocht je er meer over weten, dan horen we dat natuurlijk graag!
Alvast een goede reis,
Lieke