GEORGIË

Wat je moet weten als je gaat rondreizen in Georgië

Busstation van Akhaltsikhe, Georgië

Met je backpack op je rug nieuwe plekken ontdekken waar nog weinig toeristen komen? Of toch écht vakantie vieren in een mooi land met goede wijn en lekker eten? Als je gaat rondreizen in Georgië, krijg je the best of both worlds. Zonder overdadige luxe, maar met een flinke dosis gastvrijheid. Lees hier wat je moet weten over een rondreis door Georgië.

Rondreizen in Georgië

In Georgië kun je prima zelf rondreizen. Wij boekten vooraf een ticket, stippelden een route uit en zochten alvast wat accommodaties op. De rest regelden we ter plekke. Guesthouses boekten we soms online, maar soms vroegen we ook op de plek waar we verbleven of ze alvast vooruit wilden bellen naar een volgend guesthouse. Onze reis verliep zonder problemen, maar we hadden vooraf natuurlijk al best wat informatie verzameld.

| Reistip: Heb je geen tijd (of zin) om alles zelf uit te zoeken? Kijk dan eens op de website van Local Hero Travel. Zij werken met lokale reisspecialisten, die voor jou een reis op maat kunnen regelen. Zo reis je kleinschalig en verantwoord en ondersteun je de lokale gemeenschap. Je maakt gebruik van de kennis die de reisspecialist over Georgië heeft, waardoor je plekken ziet die je zelf waarschijnlijk niet zomaar zou vinden.

Reizen naar Georgië

Vliegen naar Tbilisi

KLM’s partner Georgian Airlines vliegt twee keer per week, op maandag en zaterdag, rechtstreeks van Amsterdam naar Tbilisi. Daarnaast kun je met bijvoorbeeld Ukraine International Airlines, AirBaltic of LOT van Amsterdam, Brussel of Düsseldorf naar Tbilisi vliegen, maar reken dan wel op een overstap.

Goedkope vluchten naar Kutaisi

Hoewel vliegen naar Tbilisi redelijk eenvoudig is, is dit niet per se de goedkoopste manier om Georgië te bereiken. Als je voor cheap gaat, check dan vooral ook de vluchten vanuit bijvoorbeeld Eindhoven naar Kutaisi met Wizzair. Kutaisi ligt ruim 200 kilometer ten westen van hoofdstad Tbilisi en de kans is groot dat je hier sowieso een stop wilt maken tijdens je rondreis.

Vrachtwagen bij David Gereja, Georgië

Visum voor Georgië

Heb je een Nederlands of Belgisch paspoort? Dan heb je geen visum nodig! Let er wel op dat je paspoort bij vertrek uit Georgië nog 6 maanden geldig moet zijn.

Vervoer in Georgië

Huurauto

Zelf een auto huren om mee over de Georgische wegen te hobbelen? Dat kan! Er zijn genoeg verhuurbedrijven te vinden, inclusief grote verhuurders als Sixt en Hertz.

Georgiërs lijken alleen niet zoveel op te hebben met verkeersregels, dus bereid je wel voor op wat intensieve tochten. Ook zijn goede wegen vrij schaars. Dit betekent echter niet dat je per se een 4WD nodig hebt, want grote delen van het land zijn prima te bereiken met een gewone auto. Er zijn wel uitzonderingen. De weg naar het kloostercomplex David Gareja, op de grens met Azerbeidzjan, is bijvoorbeeld al wat minder geschikt voor gewone auto’s en natuurgebied Tusheti, in de Caucasus, is echt alleen met een 4WD bereikbaar.

Auto op weg naar Tusheti, Georgië

Openbaar vervoer

Tijdens onze reis door Georgië besloten wij om geen auto te huren, maar om rond te reizen met het openbaar vervoer. Niet alleen omdat in een huurauto rondrijden ons stiekem best spannend leek, maar vooral ook omdat je op die manier zoveel mensen spreekt en zoveel leert over hoe dingen geregeld zijn. Of juist niet geregeld zijn.

Voor het openbaar vervoer ben je in Georgië vooral aangewezen op marshrutka’s, bussen en (gedeelde) taxi’s.

Reizen in een marshrutka, Georgië

Bussen en marshrutka’s

Bussen rijden vaak op vaste tijden, marshrutka’s vertrekken als ze vol zijn of als de chauffeur vindt dat hij lang genoeg stilstaat. Ontdekken waar bussen en marshrutka’s precies vertrekken en waar ze naartoe rijden kan soms best een uitdaging zijn.

Gelukkig wordt vaak iedereen ingeschakeld om ervoor te zorgen dat je uiteindelijk toch op de juiste plek terechtkomt. Er zijn altijd wel Georgiërs te vinden die je graag willen helpen. En als ze dat doen, dan laten ze je pas gaan als ze zeker weten dat je goed bent overgedragen aan de volgende persoon.

Het kan zomaar gebeuren dat de eigenaar van een guesthouse aan een taxichauffeur uitlegt welke bus je moet hebben, zodat die taxichauffeur je op het busstation kan voorstellen aan medereizigers. Die medereizigers kunnen je dan niet alleen vertellen in welke bus je precies moet stappen, maar ook zorgen dat iemand je vertelt wanneer je er weer uit moet. En als er toch iets misgaat in dat plan en je de bus mist, kijk dan niet vreemd op als iemand de chauffeur belt om toch nog even terug te komen. Welkom in Georgië!

Busstation van Akhaltsikhe, Georgië

Gedeelde taxi’s

Als je even geen zin hebt in een oud, rammelend busje vol mensen en bagage, dan kun je op veel routes ook kiezen voor (gedeelde) taxi’s. Die vertrekken vaak in de buurt van busstations. Los van een beetje extra comfort, is het ook handig dat deze taxi’s ook even stoppen op mooie plekken op de route. Zo gaan chauffeurs die je over de Georgian Military Highway van Tbilisi naar Kazbegi brengen er vaak zelf al vanuit dat je even wilt rondkijken bij het Ananuri klooster en bij het Monument voor de vriendschap tussen Rusland en Georgië.

Oude auto in Kazbegi in Georgië

De prijzen voor taxi’s liggen niet zo vast als die van bussen en marshrutka’s, dus je zult wel even moeten onderhandelen! Vaak is het handig om op zoek te gaan naar iemand die Engels spreekt, maar zelf geen chauffeur is. Als je diegene vraagt wat een goede prijs zou zijn voor een taxi, is de kans groot dat hij of zij ook meteen die goede prijs met de chauffeur vastlegt.


Bekijk hier de meest recente editie
Bekijk hier de meest recente editie


Accommodatie

In grotere steden in Georgië, voornamelijk in Tbilisi, vind je alle soorten accommodatie: van basic hostel tot luxe hotel. Daarbuiten zijn er vooral heel veel guesthouses. Guesthouses (of homestays) zijn vaak huizen van families die enkele kamers verhuren aan toeristen. Zelfs als je maar één nachtje blijft, word je vaak volledig in de familie opgenomen. De mama des huizes (jep, de verhoudingen zijn hier vrij traditioneel) ontvangt je met lekker eten, wanneer je ook aankomt. Gastvrijheid op z’n Georgisch!

Vooraf boeken is meestal niet nodig. Je kunt bijvoorbeeld in het guesthouse waar je verblijft, vragen of ze in de volgende plaats een guesthouse kennen. Vaak kunnen ze dan meteen even bellen om voor je te reserveren. Mocht je toch al willen boeken, overweeg dan zeker Nitsa Guest House in Gori, Giorgi’s Homestay in Kutaisi, Zandarashvili Guest House in Sighnagi.

Straat met guesthouse in Gori, Georgië

Geld

In Georgië betaal je met de Lari (GEL). Er wordt hier vooral heel veel cash betaald, dus het is goed om te weten dat er in de steden overal pinautomaten te vinden zijn.

Reisperiode

De beste reisperiode voor Georgië is het voorjaar (april-mei) of het najaar (september), voor of na de koude winter. In de zomermaanden kun je Georgië ook prima bezoeken, maar wij spreken uit ervaring als we zeggen dat het dan ook behoorlijk warm kan worden.

Lees verder over de highlights van Georgië of doe inspiratie op voor je reisroute door Georgië (en Azerbeidzjan!).

Laatst bijgewerkt op 12 maart 2019

Start je reis hier: Vliegtickets Georgië  |  Huurauto Georgië  |  Hotels in Georgië  |  Reisgids Georgië  |  Vaccinaties Georgië

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie