AZERBEIDZJAN

Rondreizen in Azerbeidzjan: hoe doe je dat?

Straat in de oude stad van Baku, Azerbeidzjan

Combineer Azië met Europa, steenrijk met straatarm, mooi met lelijk en je krijgt Azerbeidzjan (ook wel Azerbaijan). Echt een populaire vakantiebestemming is het niet. De meeste mensen reizen hier naartoe voor werk of omdat ze een paar dagen over hebben na een rondreis door Georgië. Toch is het, met al zijn contrasten, een fascinerend land. Een rondreis door Azerbeidzjan hoeft misschien niet bovenaan je lijstje te staan, maar het verdient zeker een plekje ergens op dat lijstje. Maar hoe doe je dat dan eigenlijk, backpacken in Azerbeidzjan?

Visum

Nederlands paspoort

Niet geheel onbelangrijk: om naar Azerbeidzjan te kunnen reizen heb je een visum nodig. En dat kost óf geld óf tijd. In een (achteraf gezien) overmoedige bui besloten wij ons visum zelf aan te vragen bij de ambassade en kozen er dus voor om er tijd in te steken. Informatie over deze procedure vind je op de website van de ambassade in Den Haag.

Wij dachten onze aanvraag inclusief paspoorten via post in te kunnen dienen. Al snel werden we echter gebeld dat we toch écht zelf langs moesten komen. Dit staat inmiddels ook op de website, misschien wel dankzij onze poging. We reisden naar Den Haag, wachtten ruim een uur, kregen een post-it met een nummer erop en konden weer vertrekken. Dat alles om er twee weken later weer aan te kloppen om de post-it weer te ruilen voor onze paspoorten (inclusief visa!). Onze bezoekjes moesten we goed plannen, want de openingstijden van de ambassade zijn op z’n zachtst gezegd beperkt. Deze manier is dus vooral een aanrader als je veel tijd hebt of in de buurt van Den Haag woont, anders is een visumbureau waarschijnlijk makkelijker.

Er zijn diverse visumbureaus die visa voor Azerbeidzjan voor je kunnen regelen. Houd er wel rekening mee dat je, of je nu zelf naar de ambassade gaat of een visumbureau inschakelt, een aantal dingen moet opsturen: een aanvraagformulier, twee pasfoto’s, je paspoort en een kopie daarvan, een kopie van je vliegticket, een bewijs van betaling van de visa fee à 35 euro en een bevestiging van een hotelreservering. Deze hotelreservering moet ondertekend en gestempeld zijn door het hotel. Bij hotels weten ze van deze regeling, dus meestal zullen ze zonder problemen een scan van deze bevestiging naar je mailen.

Belgisch paspoort

Voor het aanvragen van een visum voor Azerbeidzjan met een Belgisch paspoort, geldt grotendeels dezelfde procedure. In België kun je terecht bij de ambassade in Brussel. Je zult dan dezelfde documenten moeten inleveren als met een Nederlands paspoort. Daarnaast is een brief van je werkgever (een soort werkgeversverklaring) of onderwijsinstelling vereist. Meer informatie hierover vind je op de website van de ambassade.

Baku, Azerbeidzjan

E-visa

Sommige websites, zoals die van de Belgische ambassade, verwijzen naar een evisa formulier. Hiermee kun je het aanvraagformulier online invullen en krijg je het ingevulde formulier als pdf opgestuurd. Hiermee moet je echter nog steeds zelf naar de ambassade. Het doet de naam e-visa dus niet echt eer aan.

Zoals je op deze website kunt lezen is het wel mogelijk om een Electronic Tourist Visa aan te vragen, maar dit gaat altijd via een reisorganisatie in Azerbeidzjan. De lijst van aangesloten reisorganisaties staat op de website, dus als je hierin geïnteresseerd bent kun je direct contact opnemen met één van deze organisaties.

Reizen door Azerbeidzjan én Armenië

Azerbeidjzjan en Armenië zijn met elkaar in conflict over de regio Nagorno-Karabach. De grens tussen deze twee landen is dan ook volledig afgesloten. Als je door Azerbeidzjan én Armenie wilt reizen, kun je echter wel via Georgië reizen. Hou er in dat geval rekening mee dat het moeilijk kan zijn om Azerbeidzjan binnen te reizen als je een stempel van Armenië in je paspoort hebt staan. Volgens sommige berichten kan het zelfs al een probleem zijn als je een reisgids bij je hebt waarin Nagorno-Karabach aangemerkt wordt als Armeens grondgebied. Armenië in reizen met een Azerbeidzjaanse stempel is minder problematisch. Het is dus handiger om eerst naar Azerbeidzjan te reizen en daarna pas naar Armenië.

Reizen door Azerbeidzjan én Georgië

De grens tussen Azerbeidzjan en Georgië is een stuk minder problematisch. Zolang je een geldig visum hebt voor Azerbeidzjan, kun je gewoon de grens oversteken. Op zoek naar een geschikte route? Lees dan hier over onze reisroute van 3 weken door Azerbeidzjan en Georgië.

Ateshga tempel bij Baku, Azerbeidzjan

Tapijten in de oude stad van Baku, Azerbeidzjan

Vervoer in Azerbeidzjan

Taxi’s

Als je gaat backpacken in Azerbeidzjan kan vervoer soms best een uitdaging zijn. Je kunt er daarom natuurlijk voor kiezen om je overal per taxi naartoe te laten brengen. Dit is echter niet goedkoop. Daarnaast zul je af en toe moeten onderhandelen over de prijs en moet je vóór instappen duidelijk een prijs afspreken.

Op sommige routes is de taxi sowieso je enige optie. Eén zo’n route is de weg van het stadje Qobustan naar de petroglyphen en mud vulcanoes. Wij namen de bus van Baku naar Qobustan. Bij een stoplicht gebaarde de buschauffeur naar een taxichauffeur en toen de bus even later stopte draaide iedereen in de bus zich naar ons om. We hoefden alleen nog maar uit de bus en in de taxi te stappen en ons dagtripje was geregeld. Dat is het voordeel aan toerist zijn in een niet-toeristisch land: zelfs als je niemand iets vertelt, weet iedereen dat je op weg bent naar de enige bezienswaardigheden in de regio.

Net als in veel landen in de regio is elke auto een potentiële taxi. Grote kans dat als je langs de weg gaat staan, er vanzelf iemand stopt die vraagt waar je naartoe wil. Het onderscheid met liften is niet heel duidelijk, maar vaak wordt er wel vanuit gegaan dat je voor de rit betaalt.

Bussen en marschrutka’s

Op veel andere routes kun je ook bussen of (soms nogal volgepropte) marschrutka’s nemen. Dit kan alleen wel wat wacht- en zoektijd kosten. Op de meeste routes rijden niet vaak bussen en het kan soms onduidelijk zijn waar ze precies vertrekken. Zeker als je geen Azeri of Russisch spreekt, is het handig om dit in je hotel even te checken. Gelukkig kom je ook af en toe mensen tegen die graag even hun Engels willen oefenen en je daarmee ook meteen verder kunnen helpen.

Drukke marshrutka bij Balakan in Azerbeidzjan

Vervoer van/naar Azerbeidzjan

Vliegen naar Baku

Er gaan op dit moment geen directe vluchten vanuit Nederland of België naar Baku (of Bakoe). Wel bieden diverse maatschappijen een vlucht met één overstap aan, zoals Turkish Airlines, Air France en Aeroflot. Zelf vlogen wij via Wenen met Austrian Airlines. Je bent dan zo’n 6 tot 7 uur onderweg.

Openbaar vervoer van/naar Georgië

Tussen Baku en Tbilisi (Georgië) rijden directe bussen en nachttreinen. Ook kun je zelf een bus of taxi nemen naar de grensovergangen tussen Lagodeki en Balakan en bij de Red Bridge (ook Krasny Most genoemd).

Accommodatie

In de meeste steden in Azerbeidzjan zijn prima hotels en soms zelfs hostels te vinden, die je vooraf online of bij aankomst kunt boeken. In sommige plaatsen, zoals Lahic, zijn er ook homestays. Dit is eenvoudige accommodatie bij mensen thuis, die je het makkelijkst ter plekke kunt regelen. In Lahic is de kans groot dat de eigenaar van een homestay jou vindt in plaats van andersom.

Eten

Eten in Azerbeidzjan betekent veel geroosterd vlees en veel vet, maar gelukkig ook veel verse kruiden en prima salades. In de Azerbeidzjaanse keuken vind je invloeden van de Turkse keuken, zoals dolma en baklava, en de Centraal-Aziatische keuken, zoals plov. Ook de stoofpot met bijvoorbeeld schapenvlees en traditionele piti van kikkerwten en lamsvet zijn populair. Daarnaast is er kebab, héél veel kebab.

Eten in Azerbeidzjan

Auto in Ivanovka, Azerbeidzjan

Geld

In Azerbeidzjan betaal je met de manat, die om ons onbekende redenen afgekort wordt tot AZN. In de meeste wat grotere plaatsen kun je op diverse plaatsen pinnen. Soms zijn pinautomaten echter buiten gebruik, dus zorg altijd voor wat reserve-manats.

Meer vragen over backpacken in Azerbeidzjan? Laat het ons weten!

Laatst bijgewerkt op 4 maart 2017

Lees ook

Schrijf als eerste een reactie

Laat een reactie achter