AZERBEIDZJAN

Rondreizen in Azerbeidzjan: hoe doe je dat?

Straat in oude centrum van Baku, Azerbeidzjan

Combineer Azië met Europa, steenrijk met straatarm, mooi met lelijk en je krijgt Azerbeidzjan (ook wel Azerbaijan). Echt een populaire vakantiebestemming is het niet. De meeste mensen reizen hier naartoe voor werk of omdat ze een paar dagen over hebben na een rondreis door Georgië. Toch is het, met al zijn contrasten, een fascinerend land. Een rondreis door Azerbeidzjan hoeft misschien niet bovenaan je lijstje te staan, maar het verdient zeker een plekje ergens op dat lijstje. Maar hoe doe je dat dan eigenlijk, backpacken in Azerbeidzjan?

Visum voor Azerbeidzjan

Niet geheel onbelangrijk: om naar Azerbeidzjan te kunnen reizen heb je een visum nodig. Tot enige tijd geleden betekende dat dat je moest afreizen naar de Azerbeidzjaanse ambassade in Den Haag of Brussel om je paspoort, allerlei formulieren en bevestigingen van vluchten en hotelreserveringen in te leveren en een week of twee later je paspoort (hopelijk mét visum!) weer op te halen. En aangezien de openingstijden van de ambassade op z’n zachtst gezegd beperkt zijn, moest je de bezoekjes goed plannen.

Monument in Baku, Azerbeidzjan

Paleis van Baku, Azerbeidzjan

Gelukkig is de procedure sinds januari 2017 een stuk eenvoudiger gemaakt om zo het toerisme te stimuleren. Als inwoner van diverse landen, waaronder Nederland en België, kun je je visum voor Azerbeidzjan nu namelijk online aanvragen via de officiële ASAN visumwebsite. Op deze website vul je je gegevens in, upload je een kopie van je paspoort en vul je je verblijfadres in Azerbeidzjan in. Dit laatste kan volgens andere reizigers gewoon de naam van een random hotel of hostel zijn. Nadat je de visumkosten van 20 dollar betaald hebt, krijg je dan binnen 3 dagen je visum opgestuurd. Er is zelfs een optie om je visum met spoed aan te vragen, dan heb je ‘m binnen enkele uren. Een standaard toeristenvisum is 30 dagen geldig.

| Let op: als je ‘evisa Azerbaijan’ opzoekt via Google, kom je ook een website tegen met een URL die erg lijkt op die van de officiële website, namelijk ‘evisa.com.az/en/’ (met .com in plaats van .gov). Deze site moet je dus niet hebben, want dit is de website van een commerciële organisatie, waar je het visum voor 65 dollar kunt aanvragen.

Reizen door Azerbeidzjan én Armenië

Azerbeidjzjan en Armenië zijn met elkaar in conflict over de regio Nagorno-Karabach. De grens tussen deze twee landen is dan ook volledig afgesloten. Als je door Azerbeidzjan én Armenie wilt reizen, kun je echter wel via Georgië reizen. Hou er in dat geval rekening mee dat het moeilijk kan zijn om Azerbeidzjan binnen te reizen als je een stempel van Armenië in je paspoort hebt staan. Volgens sommige berichten kan het zelfs al een probleem zijn als je een reisgids bij je hebt waarin Nagorno-Karabach aangemerkt wordt als Armeens grondgebied. Armenië in reizen met een Azerbeidzjaanse stempel is minder problematisch. Het is dus handiger om eerst naar Azerbeidzjan te reizen en daarna pas naar Armenië.

Reizen door Azerbeidzjan én Georgië

De grens tussen Azerbeidzjan en Georgië is een stuk minder problematisch. Zolang je een geldig visum hebt voor Azerbeidzjan, kun je gewoon de grens oversteken. Op zoek naar een geschikte route? Lees dan hier over onze reisroute van 3 weken door Azerbeidzjan en Georgië.

Tapijten in Baku, Azerbeidzjan

Ateshga vuurtempel nabij Baku, Azerbeidzjan

Vervoer in Azerbeidzjan

Taxi’s

Als je gaat backpacken in Azerbeidzjan kan vervoer soms best een uitdaging zijn. Je kunt er daarom natuurlijk voor kiezen om je overal per taxi naartoe te laten brengen. Dit is echter niet goedkoop. Daarnaast zul je af en toe moeten onderhandelen over de prijs en moet je vóór instappen duidelijk een prijs afspreken.

Op sommige routes is de taxi sowieso je enige optie. Eén zo’n route is de weg van het stadje Qobustan naar de petroglyphen en mud vulcanoes. Wij namen de bus van Baku naar Qobustan. Bij een stoplicht gebaarde de buschauffeur naar een taxichauffeur en toen de bus even later stopte draaide iedereen in de bus zich naar ons om. We hoefden alleen nog maar uit de bus en in de taxi te stappen en ons dagtripje was geregeld. Dat is het voordeel aan toerist zijn in een niet-toeristisch land: zelfs als je niemand iets vertelt, weet iedereen dat je op weg bent naar de enige bezienswaardigheden in de regio.

Kinderen in Baku, Azerbeidzjan

Verkopers bij auto in Ivanovka, Azerbeidzjan

Net als in veel landen in de regio is elke auto een potentiële taxi. Grote kans dat als je langs de weg gaat staan, er vanzelf iemand stopt die vraagt waar je naartoe wil. Het onderscheid met liften is niet heel duidelijk, maar vaak wordt er wel vanuit gegaan dat je voor de rit betaalt.


Bekijk hier de meest recente editie
[


Bussen en marschrutka’s

Op veel andere routes kun je ook bussen of (soms nogal volgepropte) marschrutka’s nemen. Dit kan alleen wel wat wacht- en zoektijd kosten. Op de meeste routes rijden niet vaak bussen en het kan soms onduidelijk zijn waar ze precies vertrekken. Zeker als je geen Azeri of Russisch spreekt, is het handig om dit in je hotel even te checken. Gelukkig kom je ook af en toe mensen tegen die graag even hun Engels willen oefenen en je daarmee ook meteen verder kunnen helpen.

Taxibusje marschrutka in Azerbeidzjan

Vervoer van/naar Azerbeidzjan

Vliegen naar Baku

Er gaan op dit moment geen directe vluchten vanuit Nederland of België naar Baku (of Bakoe). Wel bieden diverse maatschappijen een vlucht met één overstap naar Baku aan. Zelf vlogen wij vanuit Amsterdam via Wenen naar Baku met Austrian Airlines. Je bent dan zo’n 6 tot 7 uur onderweg.

Openbaar vervoer van/naar Georgië

Tussen Baku en Tbilisi (Georgië) rijden directe bussen en nachttreinen. Ook kun je zelf een bus of taxi nemen naar de grensovergangen tussen Lagodeki en Balakan en bij de Red Bridge (ook Krasny Most genoemd).

Accommodatie

In de meeste steden in Azerbeidzjan zoals Baku zijn prima hotels en enkele hostels te vinden, die je vooraf online of bij aankomst kunt boeken. In sommige plaatsen, zoals Lahic, vind je vooral kleinschalige accommodatie zoals homestays. Dit is eenvoudige accommodatie bij mensen thuis, die je het makkelijkst ter plekke kunt regelen. In Lahic is de kans groot dat de eigenaar van een homestay jou vindt in plaats van andersom.

Eten

Eten in Azerbeidzjan betekent veel geroosterd vlees en veel vet, maar gelukkig ook veel verse kruiden en prima salades. In de Azerbeidzjaanse keuken vind je invloeden van de Turkse keuken, zoals dolma en baklava, en de Centraal-Aziatische keuken, zoals plov. Ook de stoofpot met bijvoorbeeld schapenvlees en traditionele piti van kikkerwten en lamsvet zijn populair. Daarnaast is er kebab, héél veel kebab.

Eten in Sheki in Azerbeidzjan

Geld

In Azerbeidzjan betaal je met de manat, die om ons onbekende redenen afgekort wordt tot AZN. In de meeste wat grotere plaatsen kun je op diverse plaatsen pinnen. Soms zijn pinautomaten echter buiten gebruik, dus zorg altijd voor wat reserve-manats.

Laatst bijgewerkt op 15 maart 2019

Start je reis hier:  Vliegtickets Azerbeidzjan  |  Hotels in Azerbeidzjan  |  Huurauto Azerbeidzjan  |  Reisgids Azerbeidzjan  |  Visum Azerbeidzjan  |  Vaccinaties AzerbeidzjanGroepsreis Azerbeidzjan

Meer lezen?

7 Reacties

 • Reageren
  Jeroen
  2 oktober 2017 om 09:17

  Van de visum info klopt inmiddels niets meer. E visum is volledig digitaal 30 dagen single entry. Binnen 3 dagen krijg je m via de mail toegestuurd. Er is op internet ook een hoop te lezen over toestanden wanneer je met een (oude) auto de grens over wil. Hier hebben wij met een Landcruiser uit 2001 diesel in oktober 2017 niks van gemerkt. We moesten verplicht Road Tax en wa verzekering kopen voor bij elkaar $70

  • Reageren
   Travelosophy
   3 oktober 2017 om 12:38

   Hoi Jeroen,
   Bedankt, dat is goed (en handig!) om te weten! We gaan het even uitzoeken en dan updaten we deze pagina zo snel mogelijk 🙂 Klopt het dat jullie nu dan in Azerbeidzjan zijn? In dat geval: een hele goede reis!

  • Reageren
   Etienne Tessens
   6 december 2018 om 18:04

   Jeroen,
   Azerbeidzjan lijkt ons een mooie reisbestemming. Wij hebben het plan opgevat om in 2019 dit land te bezoeken met onze camper.
   Een visum zal wel geen probleem zijn, Ik raak echter niet wijs uit de tegenstrijdige berichten op het internet i.v.m. het wel of niet verplichte “carnet de passage” voor een eigen voertuig en of een reservatie in een hotel (en de bijhorende uitnodiging) nog vereist zijn.
   Graag Uw gewaardeerde mening

   M.v.g,
   Etienne Tessens.

  • Reageren
   Aniek
   28 december 2018 om 00:55

   Dag Jeroen en Etienne,

   Wij willen ook in 2019 met de camper Azerbeidzjan bezoeken, maar hebben ook verschillende berichten gelezen over de kosten van eigen vervoer in dit land. Weten jullie ondertussen al wat meer?

   Met vriendelijke groet,
   Arnoud & Aniek

   • Reageren
    Etienne Tessens
    31 januari 2019 om 17:07

    ANIEK,
    We hebben ondertussen vernomen dat een carnet de passage sinds 2017 niet meer vereist is. Een visa aanvragen is geen probleem maar een “letter of invitation” bekomen is nog steeds een niet opgelost probleem, we blijven zoeken …..

    M.v.g,
    Etienne
    E-mail: joseedebruyn@hotmail.com

    • Reageren
     Travelosophy
     1 februari 2019 om 08:45

     Hallo Etienne, we hebben zelf geen ervaring met rondreizen door Azerbeidzjan met een eigen camper, maar zou het niet voldoende zijn om één hotelovernachting te boeken en het hotel te vragen om een officiële bevestiging die je kunt indienen bij je visumaanvraag? Wij hebben toen ook bevestigingen van twee hotels ingediend en uitgelegd dat we andere overnachtingen nog niet geboekt hadden. Ik weet niet of dit ook een optie is als je met een camper rondreist? Je zou eventueel hotels kunnen boeken die je na je visumaanvraag weer kunt annuleren.

 • Reageren
  Etienne Tessens
  31 januari 2019 om 12:31

  ANIEK,
  We hebben vernomen dat een carnet de passage voor onze camper sinds 2017 niet meer nodig is. Een visum aanvragen is geen probleem maar een “letter of Invitation” is wegens het ontbreken van een verblijfplaats of adres in Azerbeidzjan wel problematisch. Voorlopig hebben we hiervoor nog geen oplossing gevonden, we zoeken verder ….

  M.v.g,
  Etienne
  E-mail: joseedebruyn@hotmail.com

 • Plaats een reactie