Op het Arabisch schiereiland verrijzen met hoge snelheid steden vol glimmende wolkenkrabbers, met Dubai en Abu Dhabi als blikvangers. Verrassend genoeg gebeurt dit in Oman juist niet. Hier vind je nog talloze forten uit vroegere tijden: op strategische plekken aan de kust, naast vlaktes vol palmbomen of midden in een stad. Tijdens een rondreis door Oman kun je makkelijk een aantal van deze vaak sprookjesachtige forten bezoeken. Ze geven een mooi beeld van hoe het leven hier eeuwen geleden geweest moet zijn.
Als je gaat rondreizen door het magische Oman, is de kans groot dat je begint in de hoofdstad Muscat. Boven deze stad zie je al de torens van het Mutrah fort, het Al Mirani fort en het Al Jalali fort uitsteken. Van deze forten, gebouwd ten tijde van de Portugese bezetting, is alleen het Al Jalali fort te bezoeken. Gelukkig zijn er in het noorden van Oman nog veel meer – en eigenlijk zelfs mooiere! – forten te vinden.
Het noorden van Oman wordt in tweeën gespleten door het Hadjargebergte. Deze bergketen loopt van de grens met de Verenigde Arabische Emiraten tot aan de Golf van Oman en aan beide kanten vind je enkele forten. Vooral Rustaq en Nakhal in het noorden en Jabrin, Bahla en Nizwa in het zuiden zijn absoluut een bezoek waard.
Rustaq fort
Op 1,5 uur rijden van Muscat ligt het fort van Rustaq. Vanwege de gunstige ligging tussen de kust en het Hadjargebergte was Rustaq in de 17e eeuw een tijd de hoofdstad van Oman. Net als veel andere forten van Oman is ook dit fort flink gerestaureerd. Hoewel het misschien iets té hard gerestaureerd is, geeft het een goede indruk van hoe deze complexen er vroeger uitzagen.
Rustaq fort is niet ingericht, dus je ziet er vooral lege kamers en lege binnenplaatsen. Het mooiste onderdeel van dit fort is dan ook het uitzicht: Rustaq aan de ene kant en de bergen aan de andere kant.
Nakhal fort
Vijftig kilometer dichter bij Muscat ligt het fort van Nakhal. Route 13, de weg die de plaatsen Nakhal en Rustaq verbindt, gaat door een prachtig, bergachtig landschap en is een absolute aanrader als je met een huurauto door Oman reist. Als je Nakhal bereikt, zie je boven op een rots het fort uit de 19e eeuw liggen.
Net als het fort van Rustaq is ook dit fort gerestaureerd en is er binnen op zich niet heel veel te zien. Toch is het leuk om door dit – enigszins chaotische – bouwwerk te dwalen, door smalle gangen en allerlei kamers, waar je je steeds weer afvraagt af of er om dat hoekje nóg meer fort op je ligt te wachten. Heb je echt alle ruimtes gezien? Dan kun je ook hier genieten van het uitzicht. Vanuit Nakhal fort kijk je namelijk uit over de uitgestrekte dadelplantages waarvoor het fort in vroegere tijden bescherming bood.
Jabrin castle
Het fort van Jabrin (of Jabreen) wordt meestal kasteel genoemd, omdat het in de eerste instantie gebouwd werd om in te wonen. Pas later kreeg het een rol in de verdediging van het gebied en werd het dus een fort. Dit fort is zo’n beetje de sultan onder de gerenoveerde forten van Oman. Het stamt uit 1675 en is niet alleen perfect gerestaureerd, maar ook grotendeels ingericht. Dit fort geeft dan ook de beste indruk van hoe het leven hier in vroegere tijden geweest moet zijn.
Bij de entreeprijs zit een goede audiotour inbegrepen, die je onder andere meeneemt naar de keuken vol potten en pannen, de met kleden gedecoreerde woonruimtes, de afschrikwekkende gevangenis, de kelders waar dadelsiroop werd gemaakt en vertrekken waar gasten werden ontvangen. Als je dus geen tijd hebt om alle Omaanse forten te bezoeken – of als je bang bent voor fortmoeheid – dan is Jabrin dus absoluut een aanrader.
Bahla fort
Het fort van Bahla staat wat ons betreft op nummer twee en niet alleen omdat het op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Binnen in het fort is het, zoals bij de meeste forten kaal, stoffig en leeg, maar de fotogenieke ligging maakt dat meer dan goed.
Het uit de 12e eeuw stammende fort van Bahla ligt deels op een rots. Buiten de hoge muren liggen oude en vervallen lemen huizen. Iets verder, tussen de palmen, zie je de nieuwe huizen waar de bewoners van die vervallen huizen naartoe zijn verhuisd. De combinatie van de typische Omaanse architectuur van de lemen huizen en het fort levert een mooi plaatje op, zeker rond zonsondergang, als het fort al gesloten is.
Nizwa fort
Om heel eerlijk te zijn kunnen we weinig zeggen over de binnenkant van Nizwa fort, want op twee verschillende reizen slaagden we er namelijk niet in om het te bezoeken. De eerste keer omdat we in alle vroegte de geitenmarkt en de souq bezochten om daarna weer snel door te reizen en de tweede keer omdat we de hele dag in Jebel Akhdar doorbrachten en pas na sluitingstijd weer in Nizwa aankwamen. Gelukkig is de enorme ronde toren die het fort markeert ook vanaf de buitenkant al indrukwekkend om te zien.
| Leestip: Meer over die bijzondere geitenmarkt, de souq van Nizwa en de uitzichten bij Jebel Akhdar lees je op Oman: geiten, canyons en verlaten dorpen rondom Nizwa.
Openingstijden van de forten in Oman
De belangrijkste forten van Oman zijn elke dag geopend. Doorgaans betekent dit dat ze van zaterdag tot en met donderdag in elk geval tussen 09.00 uur en 16.00 uur geopend zijn. De openingstijden kunnen echter per fort variëren. Op vrijdagen zijn ze vaak maar tot 11.00 uur open vanwege het vrijdaggebed. Dit hoeft niet per se een probleem te zijn bij rustigere forten als Nakhal en Rustaq. Hier arriveerden wij laat op een vrijdagmiddag, maar de mannen bij de poort stonden erop dat we binnen zouden komen om forten te bezichtigen.
Gepubliceerd op 19 januari 2019
Start je reis hier: Vliegtickets Oman | Hotels in Oman | Huurauto Oman | Reisgids Oman | Vaccinaties Oman | E-Visum Oman | Groepsreis Oman
Schrijf als eerste een reactie