INDIA

Reizen door zuidelijk India: van Bangalore naar Mumbai

Kleurige huizen in Panaji in Goa, India

Als je besluit om te gaan reizen door India, kun je behoorlijk vastlopen in het uitstippelen van je route. India is namelijk zó groot en er zijn zóveel indrukken op te doen dat je tijdens een reis van een paar weken onmogelijk alles kunt zien. Tijdens onze eerdere reizen door India bezochten we bezienswaardigheden in het noorden, zoals de Taj Mahal, Jaipur, Varanasi en de staat Sikkim. Dit keer wilden we naar het tropische zuiden, waar we na wat gepuzzel kozen voor een route van zo’n twee weken van IT-hoofdstad Bangalore naar miljoenenstad Mumbai. Hier delen we onze reisroute, die je meeneemt langs de vele tempels van Hampi, yogaparadijs Mysore en de ontspannen stranden van Goa.  

Over stoffige wegen langs oude tempels lopen vrouwen in felgekleurde sari’s. Bij een fruitkraampje staat een koe en terwijl hij in de verte staart bewegen alleen zijn kaken. Een oude man met een verweerd gezicht en met witte doeken rond zijn hoofd kijkt op van zijn krant om de chauffeur van een groen-gele tuktuk te groeten. Het is een clichébeeld van India, maar toch is dit precies wat je hier dagelijks ziet. India is écht zo mooi als op die plaatjes in reisfolders. Maar het is vaak ook écht zo lelijk als op plaatjes die je soms juist in het nieuws ziet.

Als je door zuidelijk India reist zie je die verschillende kanten, van de magische tempels van Hampi en bloedmooie stranden van Goa tot de smerigste wijken van Mumbai. Wij reisden in twee weken van Bangalore naar Mumbai en hoewel het niet de eerste keer was dat we India bezochten, probeerden we nog steeds te begrijpen of dat wat we voelen voor het land nu haat of liefde is. Maar het is hoe dan ook een land dat je raakt en dat maakt deze reis sowieso de moeite waard. En als je dan naar het zuiden van India reist, dan kunnen we je deze route – met misschien wat kleine aanpassingen – absoluut aanbevelen.

Bangalore

Wij starten onze reis in Bangalore, de stad die vooral bekend is als de IT-hoofdstad van India. Hier komen jonge Indiërs uit het hele land naartoe om een baan als software developer te bemachtigen. Die aantrekkingskracht heeft ervoor gezorgd dat Bangalore in enkele jaren van een kleine, koloniale stad is uitgegroeid tot een volwaardige metropool.

Het treinstation van Bangalore, India

Omdat we vanuit op-en-top georganiseerd Singapore komen, zien we weer even op tegen de drukte en chaos van India’s miljoenensteden. We kiezen er daarom voor om onze tijd in Bangalore vooral in de hippe wijk Indiranagar door te brengen. En dat blijkt een goede keuze! In Indiranagar vind je allerlei fijne restaurants, waar naast Indiase gerechten vooral ook heel veel gerechten uit andere delen van de wereld op het menu staan. Verder staat Bangalore bekend om zijn kleine bierbrouwerijen, waar je verrassend lekkere craft beers kunt drinken. Ook die vind je voornamelijk in Indiranagar. Daarmee is deze wijk een prima plek om rustig aan India te wennen.

| Accommodatie: Overnachten in Bangalore is (voor Indiase begrippen) niet goedkoop, zeker niet als je in Indiranagar wilt overnachten. Wij kiezen daarom voor een eigen kamer in het Backpacker Panda hostel. Wij zijn geen echte fans van hostels, maar we hebben hier een prima kamer en als je graag andere mensen wilt ontmoeten, zit je hier sowieso goed.

Mysore

Vanuit Bangalore reizen we in 2,5 uur met de trein naar Mysore, een stad ten zuidwesten van Bangalore. Aangezien we hierna juist verder naar het noorden reizen, ligt het een beetje uit de richting. Mocht je niet zoveel tijd hebben, dan kun je dus overwegen deze stad over te slaan. Als je vanuit Bangalore direct verder reist naar Hampi, mis je niet bijster veel. Toch heeft Mysore zeker een aantal mooie plekken, dus als je juist vanuit het zuidelijke Kerala komt, dan kun je het eigenlijk bijna niet overslaan.

Mysore is vooral bekend als de geboorteplaats van de Ashtanga yoga en er zijn hier dan ook veel yogascholen te vinden. Toch is de belangrijkste bezienswaardigheid van Mysore een paleis. Mysore Palace is na een brand aan het eind van de negentiende eeuw volledig gerestaureerd. Het is een enorm bouwwerk omringd door uitgestrekte tuinen. Binnen kun je via de app Pinakin een audiotour volgen om meer te weten te komen over het gebouw en zijn koninklijke bewoners.

Het enorme Mysore Palace in Mysore, India

Vrouwen op de markt van Mysore, India

Verkoper op de markt van Mysore, India

Misschien nog wel interessanter vonden wij de Devaraja Market in het centrum van Mysore. Op deze verrassend schone en kleurrijke markt vind je alle soorten groenten, fruit en bloemen. Ook zijn er kraampjes waar parfum, etherische oliën en gekleurd tikka powder verkocht worden door vriendelijke verkopers die graag hun talen oefenen met toeristen.

| Accommodatie: Wij overnachten in Mysore bij Laika Heritage Stay, een groot, authentiek huis met mooie kamers op een heerlijk rustige plek.

Hampi

We nemen een nachttrein naar Hampi en ondanks dat we een tikje vermoeid aankomen, zien we meteen hoe bijzonder deze plek is. Verspreid over een bijna buitenaards landschap vol met grote keien staan overal tempels, verbonden door stoffige wegen. Hoewel al die tempels best wat toeristen aantrekken, zijn velen nog steeds vooral het domein van onverschrokken aapjes. Hampi is inmiddels op de UNESCO werelderfgoedlijst beland, maar de guesthouses en restaurants zijn nog steeds behoorlijk basic. Er hangt hier een hippiesfeer waar we eigenlijk weinig mee hebben, maar de stad en het landschap zijn zo bijzonder dat we toch vooral onder de indruk zijn.

| Leestip: in dit blog over Hampi lees je meer over de vele tempels en de bijzondere sfeer van deze stad.

Details van een tempel in Hampi, India

Uitzicht over de omgeving van Hampi, India

In twee dagen leggen we te voet (en per tuktuk) behoorlijk wat kilometers af: langs de Virupaksha tempel bij Hampi bazaar, langs het water naar de Vittala tempel, door de Royal en Zanana enclosures in het zuiden en langs de afgelegen Achyutaraya Temple. ’s Avonds zien we de zon ondergaan vanaf uitzichtspunten op Hemakuta Hill en Matangha Hill. Daar realiseren we ons hoeveel tempels we nog niet gezien hebben. Maar helaas, de tijd is beperkt en in Hampi ligt het risico van een tempeloverdosis op de loer.

| Accommodatie: Slaapplekken in Hampi zijn vaak dus nogal basic en dat geldt ook voor guesthouse Kalyan, waar wij overnachten. Toch blijkt het een prima plek om te slapen, met schone kamers, een behulpzame eigenaar en een handige ligging bij Hampi bazaar.

Goa

Vanuit Hampi reizen we per trein en diverse bussen naar Goa. We zijn nieuwsgierig naar deze staat aan de Indiase westkust. Want Goa, alleen die naam draagt toch al een vleugje magie met zich mee? Het is de ultieme vakantiebestemming, met wuivende palmen langs paradijselijke stranden en een flinke scheut spiritualiteit. Ook is het een plek die decennia geleden een enorme aantrekkingskracht had op rondreizende hippies die naar de Indiase staat trokken voor yoga, drugs en wilde feesten.

| Leestip: lees verder over de mooiste stranden van Zuid-Goa.

Een strand in Goa, India

We kiezen ervoor om naar het zuidelijke deel van Goa te reizen. Zo mijden we de vele feesten en voornamelijk Russische toeristen in het noorden. In het zuiden, rondom Palolem en Patnem beach, lijkt de afgelopen decennia in elk geval niet echt veel veranderd te zijn. Veel – maar zeker niet alle – hippies zijn inmiddels naar huis teruggekeerd, maar accommodatie en restaurants zijn nog steeds te vinden in eenvoudige hutjes aan de stranden. Veel van die stranden zijn nog steeds paradijselijk en in de kleurrijke straten en vele karakteristieke kerkjes van Panjim en Oud Goa proeven we nog de invloed van de Portugese overheersers die het hier tot in de jaren ’60 voor het zeggen hadden.

| Accommodatie: In Goa kun je eigenlijk bijna niet anders dan in een hutje op het strand overnachten. En hoewel de prijzen misschien wat luxe doen vermoeden, zijn die hutjes vaak echt nogal simpel. Wij kiezen voor iets meer luxe – inclusief open badkamer waar zo nu en dan kokosnoten naar binnen komen vallen – bij Patnem Dwarka. Ook overnachten we nog twee nachten in Hospedaria Abrigo de Botelho in Panjim, om vanuit daar Oud Goa te bezoeken.Mumbai

Vlakbij Oud Goa, in Karmali, stappen we in een trein die ons in 8 uur naar het centrum van Mumbai brengt. We zijn al ruim vier maanden onderweg en in Mumbai sluiten we onze reis af. Mumbai blijkt, zoals we al voorzien hadden, best een intense afsluiter. Want wat is het groot, wat is het druk en wat is hier veel te doen! Hier wandel je langs de indrukwekkende koloniale bouwwerken in de wijken Colaba en Fort, kijk je een Bollywoodfilm in een bioscoop in art-decostijl, proef je heerlijke pani puri en kulfi tijdens een streetfood tour of ga je lunchen in de hippe wijk Bandra.

| Leestip: lees verder over de bezienswaardigheden van Mumbai in het blog 9x Mumbai: van koloniale gebouwen tot pittig street food.

Vrouwen op weg naar de Haji Ali moskee in Mumbai, India

Het koloniale treinstation van Mumbai, India

Naast al die mooie kanten, heeft Mumbai echter ook een donkere kant. Het is namelijk ook stad waar zwaar werk gedaan wordt. Niet in goed georganiseerde fabrieken buiten de stad, maar in wijken midden in de stad waar de werk- en woonomstandigheden slecht zijn. Dat zie je bijvoorbeeld als je Dhobi Ghat bezoekt, waar de was voor de hele stad gedaan wordt, of wanneer je met een gids door de sloppenwijk Dharavi loopt, waar afval verwerkt wordt. En hoewel je na enkele weken in India misschien al wat gewend bent, blijft het heftig om te zien hoe mensen hier wonen en werken. Maar ook dat is Mumbai en voor ons is dat een reden om toch ook die kant te willen zien.

| Accommodatie: In Mumbai kiezen we weer voor een tweepersoonskamer in een hostel uit de Backpacker Panda keten: Backpacker Panda Colaba. Ook hier zijn andere soorten accommodatie namelijk niet goedkoop en dit hostel is ideaal gelegen in de wijk Colaba. Wil je je reis toch liever in stijl afsluiten? Kies dan voor het icoon van Mumbai: het luxe Taj Mahal Palace Hotel. Of kies voor het bijbehorende The Taj Mahal Tower hotel, dat is namelijk iets goedkoper én biedt een kleine kans op een upgrade naar het Taj Mahal Palace.

Hoe reis je naar Zuid-India?

Voor deze reis is het het makkelijkst om een open jaw ticket te boeken. Dit kun je doen door op Skyscanner te kiezen voor de optie ‘multi-stad’. Op de heenweg vlieg je dan bijvoorbeeld van Amsterdam naar Bangalore en op de terugweg vanuit Mumbai naar Amsterdam.

Gepubliceerd op 20 maart 2019

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie