KIRGIZIË

Reisroute Kirgizië: een zware trekking naar Ala Kol en levendig Bishkek

Blauw water van Ala Kol, Kirgizië

Langs de uitgestrekte hoogvlaktes bij Song Kol naar Sovjetstad Karakol: een tijdje geleden beschreven we het eerste deel van onze reisroute door Kirgizië. Hoog tijd voor het tweede deel. Vanuit Karakol reizen we via het indrukwekkende Ala Kol naar hoofdstad Bishkek. Lees verder voor een verslag van onze ervaringen – om mee te nemen in je eigen plannen voor een rondreis door Kirgizië of om gewoon eens te lezen hoe backpacken in dit Centraal-Aziatische land eigenlijk gaat.

De bloemenvallei van Jeti Oguz

In Karakol bekijken we de kleurrijke Russisch-Orthodoxe Holy Trinity Cathedral en maken we een dagtripje naar Jeti Oguz. Deze rotsformatie, gelegen in een groene vallei niet ver van Karakol, wordt vanwege zijn bijzondere vorm ook the Seven Bulls genoemd. In de nabijgelegen bloemenvallei staan in de zomer yurts en vieren Kirgizische families vakantie. Even genoeg natuurschoon gezien? Dan kun je je in een nogal verpauperd sanatorium vergapen aan echte, authentieke Sovjetlelijkheid.

Orthodoxe kerk in Karakol, Kirgizië

Sanatorium nabij Karakol en Jeti Oguz, Kirgizië

Trekking naar het helderblauwe Ala Kol

Karakol zelf is een plaats die door reizigers vooral gebruikt wordt als startpunt voor trekkings door de indrukwekkende Tian Shan Mountains. Hoewel er meerdere aanbieders voor deze trekkings zijn, kiezen wij voor het ons inmiddels vertrouwde CBT, waar we een 3-daagse tocht naar het bergmeer Ala Kol boeken.

Dag 1

Samen met onze gids worden we naar het vertrekpunt gebracht. Hobbelend over de wel érg slechte weg stoten we regelmatig ons hoofd aan het dak van de oude Lada 4WD. Af en toe stoppen we om de motor te koelen met een emmer water. Tijdens het wandelen realiseren we ons al snel dat we deze tocht onderschat hebben. In de brandende zon, met een rugzak vol zware, oude kampeerspullen van CBT op onze rug, lopen we de steile helling op. Langzaam gaan de groene valleien over in ruige rotswanden.

Als we na uren klimmen eindelijk de laatste pas over zijn, zien we het prachtige Ala Kol meer: een ijsblauw bergmeer op ruim 3500 meter. Hier zetten we ons (kapotte) tentje op voor de nacht. Het is hier zo mooi dat we een bijna vergeten hoe erg we vandaag afgezien hebben.

Uitzicht op bergen bij Ala Kol, Kirgizië

Uitzicht op Ala Kol, Kirgizië

Dag 2

Als we na een koude nacht uit onze tent stappen zien we de zon al over Ala Kol schijnen. We kijken naar de helling die we op moeten om ons doel van die dag, de hot springs van Altyn Arashan, te bereiken. Eén en al gruis en steilheid. Omdat onze gids ons waarschuwt dat vandaag zwaarder wordt dan gisteren, besluiten het op te geven. We gaan over dezelfde route terug naar Karakol. We hadden de tocht onderschat. Achteraf waren die dragers die ons aangeraden werden dus toch niet zo’n gek idee. Gelukkig hebben we uitzicht op Ala Kol niet hoeven missen.

Terug in Karakol kunnen we overnachten bij onze gids. Hij heeft namelijk nog wel een stapelbedje voor ons vrij. Samen gaan we eten in zijn favoriete restaurant: een terras met plastic stoelen aan een rotonde, waar je alleen hoeft te kiezen hoeveel grote, gloeiendhete shaslicks je wil.

Uitzicht op woonflats in Karakol, Kirgizië

Van Karakol naar Bishkek

Onze gids brengt ons naar de taxistandplaats, vanuit waar we een shared taxi zullen nemen naar Bishkek. We worden enthousiast ontvangen en naar een auto gedirigeerd. Dan is het wachten op medepassagiers, met al hun bagage en kinderen. Als er dan echt niets of niemand meer bij kan, zetten we koers richting de hoofdstad.

We komen langs Cholpon Ata, een badplaats aan het enorme Issyk Kol meer die populair is bij locals, Kazachen en Russen. Dure auto’s rijden langs winkeltjes met opblaasdieren, mannen met dikke buiken in speedo’s en borden die de weg wijzen naar discotheken. Het heeft verdacht veel weg van een verlopen Spaanse badplaats, dus wij vinden het niet erg om door te rijden naar Bishkek.

Museum in Bishkek, Kirgizië

In Bishkek ontdekken we dat taxichauffeurs die de weg weten schaars zijn. Gelukkig vinden we één chauffeur die als laatste redmiddel zijn navigatiesysteem aanzet en ons (stiekem best wel luxe) hotel weet te vinden. Bishkek is een levendige stad met een relaxte sfeer en verrassend veel restaurants en bars.

Wil je nog even het echte Centraal Azië beleven? In dat geval kun je op de markt van Osh bazaar rondwandelen tussen de prachtig gedecoreerde broden, kunstig opgestapelde groenten en fruit en traditionele kleding. Voor een mooi staaltje Sovjetarchitectuur, kun je daarentegen het best naar het State Historical museum gaan. In deze grijze betonnen blok verhalen grote bronzen beelden over de gloriedagen van Lenin. Enige verbeeldingskracht is hier wel handig, want hoewel je als buitenlander een hogere entreeprijs betaalt, zijn alle teksten in het Russisch.

Picknicken in Ala Archa National Park

Op één van onze laatste dagen in Kirgizië maken we vanuit Bishkek een dagtrip naar Nationaal Park Ala Archa. In de groene vallei, omringd door flink bergtoppen kun je wat picknicken, nippen van een glaasje kymys (gefermenteerde paardenmelk) of een serieuze wandeling maken.

Ala Archa National Park nabij Bishkek, Kirgizië

Voor ons is daarna helaas alweer tijd om Kirgizië te verlaten. Kirgizië, wat was je fijn – met je nomaden die met hun yurts en vee over groene weiden trekken, indrukwekkende bergen in wie wij onze meerdere hebben moeten erkennen en de grenzeloze gastvrijheid waarmee we ontvangen werden.

Gepubliceerd op 3 september 2016

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie