KIRGIZIË

Reisroute Kirgizië: een zware trekking naar Ala Kol en levendig Bishkek

Reizen door Kirgizië in Centraal Azië (15)

Langs de uitgestrekte hoogvlaktes bij Song Kol naar Sovjetstad Karakol: een tijdje geleden beschreven we het eerste deel van onze reisroute door Kirgizië. Hoog tijd voor het tweede deel. Vanuit Karakol reizen we via het indrukwekkende Ala Kol naar hoofdstad Bishkek. Lees verder voor een verslag van onze ervaringen – om mee te nemen in je eigen plannen voor een rondreis door Kirgizië of om gewoon eens te lezen hoe backpacken in dit Centraal-Aziatische land eigenlijk gaat.

Reizen door Kirgizië. Je zou er misschien niet snel aan denken. Toch is het mogelijk én erg leuk! In ons blog Backpacken in Kirgizië: zo doe je dat! legden wij al uit wat je in dat geval moeten weten over visa, vervoer en accommodaties. Lees je liever eerst een korte introductie over wat je kunt verwachten in Kirgizië? Lees dan ons blog Rondreizen in Kirgizië: langs bergen, yurts en Sovjetsteden.

| Leestip: Benieuwd naar het eerste deel van onze reis door Kirgizië? Lees dan ons blog Reisroute Kirgizië: van Adijon naar Karakol.

De bloemenvallei van Jeti Oguz

In Karakol bekijken we de kleurrijke Russisch-Orthodoxe Holy Trinity Cathedral en maken we per taxi een dagtripje naar Jeti Oguz. Deze rotsformatie, gelegen in een groene vallei niet ver van Karakol, wordt vanwege zijn bijzondere vorm ook the Seven Bulls genoemd. In de nabijgelegen bloemenvallei staan in de zomer yurts en vieren Kirgizische families vakantie. Even genoeg natuurschoon gezien? Dan kun je je in een nogal verpauperd sanatorium vergapen aan echte, authentieke Sovjetlelijkheid. Als je de buitenkant van dit gebouw ziet, dan zou je niet verwachten dat het nog steeds in gebruik is.

Reizen door Kirgizië in Centraal Azië (56)

Reizen door Kirgizië in Centraal Azië (52)

Reizen door Kirgizië in Centraal Azië (51)

Trekking naar het helderblauwe Ala Kol

Karakol zelf is een plaats die door reizigers vooral gebruikt wordt als startpunt voor trekkings door de indrukwekkende Tian Shan Mountains. Hoewel er meerdere aanbieders voor deze trekkings zijn, kiezen wij voor het ons inmiddels vertrouwde CBT. Bij hun kantoortje in de stad boeken wij we een 3-daagse wandeltocht naar het bergmeer Ala Kol.

Dag 1

Samen met onze gids worden we naar het vertrekpunt gebracht. Hobbelend over de wel érg slechte weg stoten we regelmatig ons hoofd aan het dak van de oude Lada 4WD. Af en toe stoppen we om de motor te koelen met een emmer water. Tijdens het wandelen realiseren we ons al snel dat we deze tocht onderschat hebben. In de brandende zon, met een rugzak vol zware, oude kampeerspullen van CBT op onze rug, lopen we op een behoorlijke hoogte de steile helling op.

Onderweg gaan de groene valleien langzaam over in ruige rotswanden. Als we na uren klimmen eindelijk de laatste pas over zijn, zien we het prachtige Ala Kol meer: een ijsblauw bergmeer op ruim 3500 meter. Hier zetten we ons (kapotte) tentje op voor de nacht. Het is hier zo mooi dat we een bijna vergeten hoe erg we vandaag afgezien hebben.

Reizen door Kirgizië in Centraal Azië (11)

Reizen door Kirgizië in Centraal Azië (13)

Dag 2

Als we na een koude nacht uit onze tent stappen zien we de zon al over Ala Kol schijnen. We kijken naar de helling die we op moeten om ons doel van die dag, de hot springs van Altyn Arashan, te bereiken. Eén en al gruis en steilheid. Omdat onze gids ons waarschuwt dat vandaag zwaarder wordt dan gisteren, besluiten het op te geven. We gaan over dezelfde route terug naar Karakol. We hadden de tocht onderschat. Achteraf waren die dragers die ons aangeraden werden dus toch niet zo’n gek idee. Gelukkig hebben we uitzicht op Ala Kol niet hoeven missen.

Terug in Karakol kunnen we overnachten bij onze gids. Hij heeft namelijk nog wel een stapelbedje voor ons vrij. Samen gaan we eten in zijn favoriete restaurant: een terras met plastic stoelen aan een rotonde, waar je alleen hoeft te kiezen hoeveel grote, gloeiendhete shaslicks je wil.

Reizen door Kirgizië in Centraal Azië (12)

Reizen door Kirgizië in Centraal Azië (46)

Van Karakol naar Bishkek

Na een goede nachtrust, maar met flinke spierpijn, brent onze gids ons naar de taxistandplaats van Karakol. Hier nemen we een shared taxi naar de hoofdstad van Kirgizië: Bishkek. Zoals het gaat in Kirgizië, worden we enthousiast ontvangen en naar een auto gedirigeerd. Dan is het wachten op medepassagiers, met al hun bagage en kinderen. Als er dan echt niets of niemand meer bij kan, zetten we koers richting de hoofdstad.

We komen langs Cholpon Ata, een badplaats aan het enorme Issyk Kol meer die populair is bij Kirgiezen, Kazachen en Russen. Dure auto’s rijden langs winkeltjes met opblaasdieren, mannen met dikke buiken gaan er gehuld in speedo’s en veel borden die de weg wijzen naar discotheken. Het heeft verdacht veel weg van een verlopen Spaanse badplaats, dus wij vinden het niet erg om door te rijden naar Bishkek.

In Bishkek ontdekken we dat taxichauffeurs die de weg weten schaars zijn. Gelukkig vinden we één chauffeur die als laatste redmiddel zijn navigatiesysteem aanzet en ons (stiekem best wel luxe) hotel weet te vinden. Bij een eerste verkenning van Bishkek concluderen we dat het een levendige stad is met een relaxte sfeer en verrassend veel restaurants en bars.

Om het echte Centraal-Azië nog even goed te beleven bezoeken we de markt van Osh bazaar en wandelen we er rond tussen de prachtig gedecoreerde broden, kunstig opgestapelde groenten en fruit en traditionele kleding. En voor een mooi en laatste staaltje Sovjetarchitectuur bezoeken we het State Historical museum. In deze grijze betonnen blok verhalen grote bronzen beelden over de gloriedagen van Lenin. Enige verbeeldingskracht is hier wel handig, want hoewel je als buitenlander een hogere entreeprijs betaalt, zijn alle teksten in het Russisch.

Reizen door Kirgizië in Centraal Azië (58)

Reizen door Kirgizië in Centraal Azië (60)

Picknicken in Ala Archa National Park

Op één van onze laatste dagen in Kirgizië maken we per taxi vanuit Bishkek een dagtrip naar Nationaal Park Ala Archa. In de groene vallei, omringd door flink bergtoppen kun je wat picknicken, nippen van een glaasje kymys (gefermenteerde paardenmelk) of een serieuze wandeling maken.

Reizen door Kirgizië in Centraal Azië (64)

Voor ons is daarna helaas alweer tijd om Kirgizië te verlaten. Kirgizië, wat was je fijn – met je nomaden die met hun yurts en vee over groene weiden trekken, indrukwekkende bergen in wie wij onze meerdere hebben moeten erkennen en de grenzeloze gastvrijheid waarmee we ontvangen werden.Meer Centraal-Azië?

Wij combineerden onze reis door Kirgizië met een reis door buurland Oezbekistan. Vanuit Tashkent maakten wij hier een reis langs drie beroemde steden aan de oude Zijderoute: Khiva, Bukhara en Samarkand. Lees hier onze blogs over ons reis door Oezbekistan.

Gepubliceerd op 3 september 2016

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie