JAPAN

Reisroute door Japan: in 3 weken langs eeuwenoude tempels en moderne steden

Rituelen bij tempel in Kyoto, Japan

De Japanners mixen eeuwenoude tradities met moderne steden en een vleugje natuur. Daar gieten ze nog een sausje van de unieke Japanse cultuur overheen voor een indrukwekkend resultaat: een gevarieerd land dat je als buitenstaander nooit helemaal kunt doorgronden. Wij reisden 3 weken per bullet train door Japan en delen graag onze reisroute langs tempels, wolkenkrabbers en lekker eten met je.

Bruisend -en een tikkeltje bizar- Tokyo

De meeste rondreizen door Japan starten in Tokyo, een stad die met recht een metropool genoemd kan worden. Gebouwen die hoog de lucht in steken? Het drukste voetgangerskruispunt ter wereld? Check!

Maar Tokyo heeft meer dan alleen gebouwen en drukte. Verspreid door de stad liggen prachtige tempels, zoals de bekende de Senso-ji tempel, een felrood gebouw waar Japanners geroutineerd gebeden prevelen en offers brengen. Voor het beste uitzicht op de skyline van Tokyo kun je per monorail naar Odaiba reizen. Of misschien wil je wel zien waar de vis voor al die heerlijke sushi vandaan komt? Wandel dan rond tussen de verse zalm en tonijn op de enorme Tsukiji vismarkt.

Zonsondergang op Odaiba Beach in Tokyo, Japan

En natuurlijk, Tokyo zou Tokyo niet zijn als het niet ook wat vreemde trekjes had. Laat je inspireren door de over-the-top kleding in Harajuku, zing karaoke in een hokje voor één persoon (of desnoods een klein groepje) en bezoek één van de enigszins bizarre maid cafés.

Wij blijven drie nachten in Tokyo en aangezien dat nooit genoeg kan zijn, komen we hier aan het eind van de reis nog terug.

File op de Mount Fuji

Eén van de meest bekende plaatjes van Japan is die van de Mount Fuji die uitsteekt in het landschap. Wij besluiten dat we die beroemde berg niet alleen willen zien, maar ook op de top willen staan. Daarom nemen we vanuit Tokyo de bus naar de voet van de Mount Fuji en wandelen we naar een berghut waar we de nacht zullen doorbrengen.

De volgende ochtend staan we vroeg op om op de top van de zonsopgang te genieten. En met ons vele anderen. Want druk is hier een understatement. Massa’s Japanners wandelen in hun fluoriserende outdoorkleding en met hun hightech wandelstokken met ons mee naar boven. We hadden verwacht dat dit deel van onze reis vooral rust en natuur zou bieden, maar oh, wat hadden wij het mis!

Tempels en strand in Kamakura

Vermoeid van de beklimming van Mount Fuji reizen we naar Yokohama. Yokohama is een miljoenenstad net ten zuiden van Tokyo, die wij vooral als uitvalsbasis gebruiken voor een bezoek aan Kamakura.

In Kamakura vind je de fijne combinatie van strand en tempels. Met een treintje en te voet kun je in één dag al heel veel van de bezienswaardigheden van deze kleine stad zien. Naast het enorme boeddhabeeld Kotokuin zijn er vooral heel veel tempels, waarvan de Hasedera tempel de bekendste is.

Tempels en tradities in Nikko

Vanuit Yokohama stappen we weer in de trein naar Tokyo, om vanuit daar naar het noordelijker gelegen Nikko te reizen. Dit is niet per se de meest logische route en je kunt er uiteraard ook voor kiezen om vanuit Tokyo direct naar Nikko te reizen. Gelukkig zijn de afstanden klein en is het Japanse treinsysteem perfect georganiseerd.

Nikko is een stadje vol UNESCO werelderfgoed in een heuvelachtig en bosrijk gebied. Je kunt er urenlang dwalen langs eeuwenoude tempels. Vooral het Toshogu complex, gewijd aan de vroegere heerser Tokugawa Ieyasu is indrukwekkend.

Ook is Nikko een fijne plek om even bij te komen van de drukte van de steden en te proeven aan het traditionele Japanse leven. Zo verblijven wij er in een authentieke ryokan en dompelen we ons ’s avonds onder in een onsen midden in het bos.

Tempels, geisha’s en… tempels in Kyoto

Kyoto is een stad die niet mag ontbreken op je reisroute door Japan. Ja, het is toeristisch, maar niet voor niets. In Kyoto liggen zoveel tempels dat tempelmoeheid een serieuze bedreiging vormt. Voor die toeslaat moet je in elk geval een bezoek brengen aan Kinkakuji, het gouden paviljoen: een glimmende, gouden tempel in een groene Japanse tuin. Ook de duizende rode torii van Fushimi Inari Taisha wil je vast niet missen.

Ook vind je in Kyoto de beroemde wijk Gion, het centrum van de geishacultuur. De meeste geisha’s zitten niet te wachten op fotograferende toeristen, maar met een beetje geluk zie je wel enkele geisha’s in hun mooiste kimono’s voorbijschieten.

Helaas moet je accepteren dat je nooit alle tempels van Kyoto kunt zien, zelfs als je hier net als wij vier nachten verblijft.

Over-the-top Osaka

Osaka is misschien niet Japans mooiste stad, maar kleurrijk is hij zeker. In Osaka, en dan vooral het gebied rondom Dotonbori Street, lijkt alles om eten te draaien. Restaurants schreeuwen om aandacht met neonlichten en over-the-top versieringen. Het is dé plek om aan te schuiven aan een lopende band voor heerlijke sushi.

Wij verblijven er drie nachten in een dubieuze wijk vol love hotels. Ons plan is om vanuit Osaka dagtochten te maken naar Nara en Mount Koya (Koyasan). Maar hoe ontzettend mooi al die tempels ook zijn, de tempelmoeheid dreigt toe te slaan. Daarom besluiten we Mount Koya over te slaan en een dagtocht te maken naar Hiroshima. En dat blijkt een goede keuze.

Indrukwekkende geschiedenis in Hiroshima

Hiroshima. De plek waar ruim zeventig jaar geleden de wereld leek op te houden te bestaan. Het Hiroshima Peace Memorial Museum, in het Peace Memorial Park, laat op een indrukwekkende manier zien wat de impact van de atoomboom geweest is. Met kleine dingen als een horloge dat stil is blijven staan op de tijd dat de bom viel, maar ook met een oproep aan landen die nog steeds atoomwapens hebben.

Tempels en herten in Nara

Vroegere hoofdstad Nara is niet meer de grote stad die het ooit geweest is, maar de prachtige gebouwen uit die tijd staan er nog steeds. Acht daarvan prijken op UNESCO’s werelderfgoedlijst. Het meest indrukwekkend is de Todai-ji tempel met zijn 16 meter hoge boeddhabeeld, de Daibutsu.

Nara’s religieuze bouwwerken liggen verspreid in een mystieke, parkachtige omgeving waar massa’s herten rondwandelen. Maar hoe schattig ze er ook uitzien, als ze denken dat je iets eetbaars voor ze hebt, komen ze zónder twijfel en mét hun gewei in de aanslag op je af.

Beren verjagen op de wandelroute van Magome naar Tsumago

Vanuit Osaka reizen we naar Magome, een klein plaatsje in de Japanse Alpen. Magome ligt aan een oude postroute, die je te voet kunt volgen tot aan het acht kilometer verderop geleden Tsumago. Het is een eenvoudige, maar mooie wandeling door het bos en langs kleine, oude dorpjes.

De wandelroute is, zoals alles in Japan, strak georganiseerd met bordjes die de route aangeven en bellen langs de route om beren te verjagen. Wij blijken erg succesvol in het verjagen van de beren. Of ze zijn er gewoon niet, daar zijn we nog niet helemaal uit.

Fietsen door het samoerai district van Kanazawa

Na onze wandeling van Magome naar Tsumago overnachten we in Nagoya. Vanuit daar nemen we een trein die ons door een groen en bergachtig landschap naar Kanazawa brengt. Daar zullen we twee nachten blijven.

In Kanazawa kun je eenvoudig fietsen huren om bijvoorbeeld mee langs het kasteel, de prachtige Japanse tuin van Kenroku-en of de traditionele wijk Higashi Chaya te touren.

Terug naar Tokyo

Vanuit Kanazawa stappen we voor het laatst in de Shinkansen (bullet train). Terug naar het fijne Tokyo, waar we nog twee nachten blijven en onze reis geheel in stijl afsluiten met een avondje karaoke.

Gepubliceerd op 20 januari 2017

Lees ook

2 Reacties

 • Reageer
  Dewi
  20 januari 2017 at 08:45

  Dat lijkt me een hele mooie route. Ga ik zeker onthouden! Japan staat heel hoog op mijn lijstje, maar tot nu toe leek het me altijd te duur. Mag ik vragen hoeveel jullie ongeveer kwijt waren in 3 weken?

  • Reageer
   Travelosophy
   20 januari 2017 at 10:12

   Leuk om te horen! Japan is inderdaad niet goedkoop, maar volgens mij ook niet veel duurder dan veel Europese bestemmingen. Heb even opgezocht wat wij toen kwijt waren: in totaal zo’n 2500 euro per persoon voor ruim 3 weken. Dat is dus inclusief vliegtickets, hotels, JR rail pass en alles wat we daar nog uitgegeven hebben.

  Laat een reactie achter