AZERBEIDZJAN GEORGIË

Reisroute: in 3 weken door Azerbeidzjan en Georgië

Ananuri klooster in Georgie

Rondreizen door Azerbeidzjan en Georgië is reizen langs de rand van Europa. Terwijl je in Azerbeidzjan nog de nabijheid van het Midden-Oosten voelt, is Georgië al verrassend Europees. En juist omdat de landen zo van elkaar verschillen, vormen ze samen een fascinerend duo voor een rondreis. Wij reisden in 3 weken met het openbaar vervoer door Azerbeidzjan en Georgië en we delen graag onze reisroute met je!

Azerbeidzjan

Azerbeidzjan is niet bepaald een toeristische trekpleister. Sterker nog, het is een land met meer visumregels dan bezienswaardigheden. Reden genoeg dus om je af te vragen of een reis naar Azerbeidzjan de moeite waard is. En toch, als je een vreemd, droog land met op z’n tijd een toeristische anti-climax wel kunt waarderen, dan kan het antwoord zomaar ‘ja’ zijn.

Azerbeidzjan kent namelijk een bijzondere mix van Oosterse en Sovjetinvloeden en heeft een hoofdstad die de competitie aangaat met Dubai. Voor een eerste indruk van Azerbeidzjan reis je in een kleine week van Baku naar de grens met Georgië.

Baku

De eerste 2 of 3 dagen van je rondreis breng je door in (en rondom) Baku, een stad met imposante nieuwe gebouwen en opgepoetste, maar verrassend mooie oude binnenstad. ’s Avonds slenter je met een groot deel van Baku’s inwoners over de boulevard langs de Kaspische zee.

Boulevard en Flame Towers in Baku, Azerbeidzjan

Vanuit Baku kun je een tochtje van een halve dag maken naar Absheron Peninsula, want daar liggen onder andere de Atesha tempel en Yanar Dag (als je daar na dit gelezen te hebben tenminste nog naartoe wil). Ook kun je een dagtocht maken naar Qobustan National Park, om daar de voor Azerbeidzjaanse begrippen indrukwekkende petrogliefen te bekijken. Om hier te komen kun je eerst een bus nemen en daarna in een taxi stappen. Onderweg stop je bij Sixov Beach, de Bibi Heybat moskee en de fameuze mud vulcanoes.

Lahic en Ivanovka

Vanuit Baku reis je per bus of (gedeelde) taxi verder het binnenland in naar Lahic, een bergdorpje gelegen aan de rand van de Caucasus. Je kunt hier overnachten in een homestay, maar je kunt er ook voor kiezen om door te reizen naar Ivanovka voor het ultieme Sovjetgevoel.

Sheki

Na een overnachting in Lahic of Ivanovka reis je door naar Sheki. Sheki is een oude stad met een karavanserai die herinnert aan de oude Zijderoute. In deze karavanserai kun je zelfs nog overnachten, hoewel niet iedereen daar even positief over is. In Sheki bekijk je het paleis van de Khan en geniet je bij een chaixana van een typisch Azerbeidzjaanse piti: een soep met lamsvlees en kikkererwten.

De volgende dag reis je vanuit Sheki naar Balakan, om vanuit daar de grens over te steken naar Georgië.

Georgië

In Georgië word je met open armen ontvangen. Als je aankomt bij een guesthouse wordt er vaak meteen lekker eten en lokale wijn tevoorschijn getoverd. Het gevarieerde landschap ligt vol bijzondere oude kloosters. Waar je in Azerbeidzjan misschien wat tijd nodig hebt om het land te gaan waarderen, kan Georgië zomaar zorgen voor de backpackers versie van een instant love affair.

Sighnaghi

Als je de grens oversteekt van het Azerbeidzjaanse Balakan naar het Georgische Lagodekhi, beland je in wijngebied Kakheti. Eén van de mooiste plaatsjes in die regio is Sighnaghi, waar een bijna Toscaans sfeertje hangt. Vanuit Sighnaghi kun je een dagtocht maken naar David Gareja, een afgelegen klooster gebouwd in de bergen.

Uitzicht over Sighnaghi in Kakheti, Georgie

David Gareja, Georgië

Tusheti

Nationaal Park Tusheti ligt in het noordoosten van Georgië, tussen de pieken van de Caucasus. De weg hier naartoe kun je alleen afleggen met een 4WD, die het guesthouse voor je kan organiseren. Over de 150 km vanuit Sighnagi doe je bijna een hele dag.

Wachttoren in Omalo, Tusheti Georgië

In Tusheti overnacht je in kleine dorpjes bij mensen thuis. Je kunt hier wandelingen maken van één of meerdere dagen. Wij verbleven twee nachten in Omalo en waren van plan naar de dorpjes Shenako en Diklo te lopen. Een avond met zelfgestookte drank en enthousiast toostende Georgiërs gooide echter roet in het eten.

Napareuli

Terug in de bewoonde wereld (en hersteld van de kater!) is het tijd om een wijngaard te bezoeken. Rondom Telavi en Napareuli kun je op diverse plekken proeven van Georgische wijnen en overnachten tussen de wijngaarden. Je kunt kiezen voor flinke luxe of bijvoorbeeld voor het ontspannen Twins Old Cellar in Napareuli.

Kazbegi

Vanuit Napareuli of Telavi reis je met openbaar vervoer en/of een gedeelde taxi via hoofdstad Tbilisi naar Kazbegi. Wanneer je met een (gedeelde) taxi over de Georgian Military Highway naar het noorden reist, kun je onderweg stoppen bij het Ananuri klooster en bij het Monument voor de vriendschap tussen Rusland en Georgië.

Tsminda Sameba kerk in Kazbegi, Georgië

In Kazbegi (of Stepantsminda) hangt een relaxte backpackerssfeer. Er komen hier veel mensen op weg naar Mount Kazbek, één van de hoogste bergen van de Caucasus. Nog meer mensen zijn echter op weg naar de Tsminda Sameba (of Gergeti Trinity) kerk, gelegen op een heuvel en omgeven door hoge bergtoppen. Deze wandeling kost je (heen en terug) ongeveer een halve dag, dus als je dit in de ochtend doet kun je in de middag nog (wederom via Tbilisi) naar Gori reizen.

Gori

Gori heeft zijn bekendheid te danken aan weinig positieve gebeurtenissen. Het is de stad die in 2008 betrokken raakte bij het conflict met Zuid-Ossetie, de stad waar je ook nu nog (of juist nu) de dreiging van Rusland voelt en de stad waar Stalin geboren werd.

Aan die laatste gebeurtenis heeft het museum overgehouden dat vooral fascinerend is door de spanning tussen herinneringen aan Stalin als grote leider en Stalin als massamoordenaar van het Sovjetrijk.

Vanuit Gori kun je eenvoudig een bus nemen naar Uplistsikhe, een verlaten dorp uitgehouwen in de rotsen. Op deze bijzondere plek heb je uitzicht over de Mtkvari vallei.

Kutaisi

Om met de bus vanuit Gori in Kutaisi te komen, moet je een bus aanhouden op de snelweg tussen Tbilisi en Kutaisi. Instructies hiervoor zijn verkrijgbaar in guesthouses in Gori en bij Georgiërs die dezelfde route afleggen.

Als je twee nachten in Kutaisi verblijft, kun je de Bagrati kathedraal bekijken en rondwandelen over de markt en langs de Rioni rivier. Ook kun je dan nog een dagtochtje maken langs het Motsameta klooster, het Gelati klooster en de Prometeus grotten.

Fresco's in de Bagrati kathedraal in Kutaisi, Georgië

Akhaltsikhe

Vanuit Kutaisi neem je de bus naar Akhaltsikhe, een stad in het zuidwesten van Georgië. In Akhaltshikhe vind je het oude, maar sterk gerenoveerde Rabati kasteel. Voor veel mensen is dit echter vooral een plek is waar ze verblijven op weg naar Vardzia.

Het indrukwekkende Vardzia is een enorm complex van grotwoningen met overal trappen, tunnels en zelfs een kerk vol fresco’s. Vanuit hier reis je naar hoofdstad Tbilisi.

Tbilisi

Tbilisi is een levendige stad vol cafés en restaurants. Bezoek er een badhuis in de oude stad, neem de kabelbaan naar het uitzichtpunt bij het fort, bekijk de expositie over de Sovjet-onderdrukking in het National Museum of Georgia en wandel door de oude wijken.

Street art in Tbilisi, Georgie

Vanuit Tbilisi kun je ook een dagtochtje maken naar Mtshketa, een historische stad die zich UNESCO World Heritage Site mag noemen.

Gepubliceerd op 3 maart 2017

Lees ook

Schrijf als eerste een reactie

Laat een reactie achter