MYANMAR

3 weken in Myanmar: gouden tempels, monniken en boeddhabeelden

Monnik bij tempel in Myanmar

Gouden tempels die blinken in het zonlicht, boeddhistische monniken in rode gewaden, drukke markten en akkers vol rode pepers: Myanmar is misschien wel het meest authentieke land van Zuidoost-Azië. Tijdens een rondreis van drie weken kun je al veel van dit gevarieerde land zien, zeker als je voor deze reisroute kiest. Zonder binnenlandse vluchten, maar mét de Myanmars Big Four (Yangon, Mandalay, Bagan en het Inle meer) en een aantal minder toeristische plaatsen.

Yangon

Als je je rondreis start in de grootste stad van Myanmar, kun je niet om de grootste tempel van het land heen. In Yangon (het voormalige Rangoon) staat namelijk de indrukwekkende Shwedagon Pagoda.

Shwedagon Pagoda in Yangon Myanmar

In Yangons China Town vind je volop Aziatische drukte en chaos. Overal zijn mensen, op straat wordt alles verkocht waar je mogelijk naar op zoek zou kunnen zijn en om het af te maken worden onfrisse luchtjes regelmatig afgewisseld met lekkere geuren van kruidig eten.

Wat rustiger winkelen kan bijvoorbeeld op de Bogyoke Aung San Markt, een overdekte markt waar naast allerlei andere spullen vooral veel longyi’s (typisch birmese omslagdoeken) en sieraden verkocht worden.

Wij kiezen ervoor om na aankomst één dag in Yangon te verblijven voordat we de bus nemen naar onze volgende bestemming. Acht uur lang on the road to Mandalay. Vanuit de luxe bus zien we in het vlakke, groene landschap overal pagoda’s en boeddhabeelden uitsteken.

| Accommodatie: In Yangon overnachten we in Hotel 15th street @ Downtown Yangon. Dit is een simpel, maar leuk klein hotel midden in China Town.

Mandalay

Mandalay is geen stad om direct verliefd op te worden. Het is er druk en chaotisch en in het centrum zijn weinig bezienswaardigheden te vinden. Toch is het een fijne plek om een dag of drie door te brengen. Stap op de ferry naar Mingun, oefen Engels met monniken en studenten op Mandalay Hill en bezoek de koningssteden buiten Mandalay.

Boeddistische ceremonie Myanmar

Je bezoek aan Mandalay op een mooie manier afsluiten? Strijk dan neer op de plastic stoelen op het terras van Shan Ma Ma voor heerlijke noodles.

Vanuit Mandalay kun je de boot naar Bagan nemen: in zo’n 10 uur vaar je dan de Irrawaddy rivier af. Wij nemen echter een minibus naar Monywa, op ongeveer 3 uur rijden van Mandalay.

| Accommodatie: Wij kiezen hier voor het Royal Pearl Hotel. Hoewel het qua styling misschien niet helemaal onze smaak is, is de ligging perfect en het personeel super behulpzaam.

Monywa

Veel toeristen die door Myanmar rondreizen slaan de enorme boeddhabeelden en over-the-top tempels van Monywa over. En dat is jammer, want los van het feit dat de bezienswaardigheden absoluut de moeite waard zijn, hangt er een bijzondere sfeer. Veel mensen hier zijn namelijk nieuwsgierig naar toeristen en willen graag met je op de foto.

Mannen bij Thanboddhay Pagoda Myanmar

We overnachten in Monywa en nemen de volgende dag een volle, lokale bus naar Bagan. Comfortabel is anders, maar gezellig is het zeker.

| Accommodatie: In Monywa verblijven we in het Win Unity Resort. Het woord ‘resort’ doet het helaas luxueuzer klinken dan het is. Toch is het geen slechte plek, zeker als je bedenkt hoe weinig opties er qua accommodatie zijn in Monywa.

Bagan

Bagan. Voor veel mensen dé reden om Myanmar te bezoeken. Rondom Bagan liggen duizenden eeuwenoude tempels verspreid door het landschap. Dat levert prachtige uitzichten op, vooral tijdens zonsopgang en –ondergang, wanneer de mist zorgt voor een mystieke sfeer.

Boeddhabeeld in tempel van Bagan Myanmar

Tempels in Bagan Myanmar

Wij verblijven drie nachten in New Bagan, waar ook diverse leuke restaurants te vinden zijn. Je kunt hier eenvoudig e-bikes huren. Hierop hobbelen wij twee dagen rond om zoveel mogelijk tempels te bekijken.

In Bagan kun je ook dagtrip maken naar Mount Popa, een heilige berg met bovenop (hoe kan het ook anders?) een klooster. Je kunt daarvoor een bus of taxi nemen naar Kyauk Padaung of een tour regelen vanuit Bagan.

Als het voor ons tijd is om Bagan te verlaten, nemen we een minibus die ons in 8 uur (luid toeterend) naar Kalaw brengt.

| Accommodatie: In Bagan slapen we in het Kaday Aung hotel, met bijzondere kamers, fijne ontbijtjes en een zwembad omringd met palmbomen.

Kalaw

Kalaw is een ontspannen plek, waar het door de hoogte vaak een stuk koeler is dan in veel andere steden in Myanmar. Reizigers komen hier voor de markt waar kopers en verkopers van diverse bergstammen op af komen, maar vooral ook voor de trekkings. Kalaw zou zomaar de trekkinghoofdstad van Myanmar kunnen zijn, met vele reisbureaus die met alle liefde gids, vervoer en accommodatie voor je trekking willen regelen.

Man met buffel tijdens trekking van Kalaw naar Inle Myanmar

Peperoogst tijdens trekking van Kalaw naar Inle Myanmar

Ook voor ons is dit de belangrijkste reden dat wij in Kalaw zijn. Voordat we voor een dagje naar Pindaya reizen, reserveren we er alvast een trekking naar het Inle meer.

| Accommodatie: We overnachten bij Unique Bed & Breakfast, gelegen op een mooie plek buiten de stad. Het is dan nog een klein hotel, waar we door de familie uitgenodigd worden voor de kerstbarbecue. Die kleinschaligheid lijkt inmiddels verdwenen te zijn en een deel van de sfeer daarmee misschien ook wel.

Pindaya

Net als Monywa is ook Pindaya een plek die niet op veel reisroutes door Myanmar voorkomt. Toch zijn er twee goede redenen om Pindaya niet over te slaan. De eerste is dat je ook vanuit hier prachtige trekkings kunt maken, op routes die minder drukbewandeld zijn dan bijvoorbeeld de populaire route tussen Kalaw en Inle.

Vrouwen bij boeddhabeeld in Pindaya Myanmar

Boeddhabeelden in Shwe Oo Min Cave Pindaya Myanmar

De tweede reden om Pindaya te bezoeken is de Shwe Oo Min Cave, een grot gevuld met duizenden boeddhabeelden uit de hele wereld. Steeds als je denkt dat je wel genoeg boeddha’s gezien hebt, blijken er nog veel meer voor je klaar te staan.

Wij overnachten één nacht in Pindaya, voordat we een taxi terug naar Kalaw nemen. Terwijl de zon opkomt, rijden we door de kleurrijke velden van het landbouwgebied tussen Pindaya en Kalaw.

| Accommodatie: Bij gebrek aan betere opties kiezen we voor het Global Grace Pindaya hotel. Dat blijkt een nogal afgeleefd hotel, waar we het ontbijtbuffet uit voedselveiligheidsoverwegingen maar even overslaan. Als we opnieuw naar Pindaya zouden reizen, zouden we kiezen voor Cottage House.

Inle meer

Vanuit Kalaw wandelen we in twee dagen naar het Inle meer. Het is een mooie trekking, die ons over een glooiend landschap langs kleine dorpjes brengt. Daar liggen pepers te drogen die zojuist geoogst zijn en komen kinderen nieuwsgierig kijken als er wandelaars langskomen.

De tweede dag van onze trekking bereiken we het Inle meer. We steken het meer over met een bootje en komen aan in Nyaung Shwe, waar we twee nachten zullen blijven tot onze nachtbus naar Yangon vertrekt.

Het Inle meer is één van de hoogtepunten van een rondreis door Myanmar. Met een bootje kun je over het meer varen, tussen de floating garden en de vissers door. Onderweg meer je aan bij bijzondere markten, kloosters en dorpjes.

Boot bij floating gardens op Inle Meer in MyanmarEven genoeg water gezien? Dan kun je ook op een fiets de omgeving van het Inle meer verkennen en bij de wijngaarden van Red Mountain Estate genieten van lokale wijnen en een prachtig uitzicht.

| Accommodatie: We verblijven twee nachten in Hotel Brilliant, dat inderdaad best brilliant blijkt te zijn. De sfeer is relaxed, de kamers comfortabel en het personeel erg aardig.

Yangon

Bij een rondreis door Myanmar is de kans groot dat je de laatste dagen doorbrengt in Yangon. Naast de Shwedagon Pagoda en de markten, kun je hier bijvoorbeeld ook met een ferry de rivier oversteken om Myanmars grootste stad op een andere manier te zien of je reis afsluiten met de lekkerste Shan noodles van de 999 Shan Noodle Shop.

Straten in Yangon Myanmar

| Accommodatie: In Yangon verblijven in het Taw Win Garden Hotel, een relatief luxe zakenhotel. Tussendoor verblijven we één nacht in het Eternity Resort in Kinpun.

Vanuit Yangon kun je ook naar Kyaiktiyo, de Golden Rock, reizen. Deze heilige plek is al zijn drukte en goudheid nogal intens en erg bijzonder. Wij reizen per taxi naar de Golden Rock en verblijven één nacht in Kinpun voordat we terugreizen naar Yangon.

| Reistip: Wij planden en regelden onze reis door Myanmar zelf. En hoewel dat prima te doen is, kost het natuurlijk wel behoorlijk wat tijd om alles uit te zoeken. Laat je dat uitzoeken liever aan iemand anders over? Kijk dan eens op de website van Local Hero Travel. Zij werken met lokale reisspecialisten, die voor jou een reis op maat kunnen regelen. Zo reis je kleinschalig en verantwoord en ondersteun je de lokale gemeenschap. Je maakt gebruik van de kennis die de reisspecialist over Myanmar heeft, waardoor je plekken ziet die je zelf waarschijnlijk niet zomaar zou vinden.

Gepubliceerd op 29 december 2016

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie