REISTIPS

Reizigersdilemma: welke reisgids verdient een plek in je backpack?

Reisgidsen Lonely Planet Best of Peru - Beste Reisgids Vergelijking

Ticket geboekt? Yes! Dan is het nu tijd voor een nieuwe afweging: welke reisgids gaat er mee in je backpack? Grote kans dat je uitkomt bij een Lonely Planet. Maar wat zijn de andere opties eigenlijk? En als het dan toch een Lonely Planet wordt, ga je dan voor een standaard of een ‘best of’ reisgids? Om je te helpen bij die afwegingen, lees je hier hoe wij de beste reisgids kiezen, zoals voor onze reis naar Peru.

De Lonely Planet discussie

Reizigers kun je grofweg indelen in twee groepen: zij die zweren bij Lonely Planet reisgidsen en zij die Lonely Planet te mainstream vinden. Die laatste groep is bang de unieke ervaring van het reizen kwijt te raken en terecht te komen op platgetrapte paden. Niet geheel onterecht, want ook wij zijn meer dan eens beland op plekken die met de komst van toeristen hun authenticiteit kwijtgeraakt lijken te zijn en waar in restaurants op elke tafel de beroemde blauwe gids ligt.

Zo stel je je avontuurlijk reizen natuurlijk niet voor. Maar in plaatsen die amper toeristen trekken en waar de weinige restaurants die er zijn er wel erg shady uitzien, zijn we soms toch wel erg blij om op aanraden van Lonely Planet in zo’n restaurant terecht te komen. Ook redt de reisgids ons regelmatig op grote, chaotische busstations waar een systeem ver te zoeken lijkt en zorgen de specifieke instructies ervoor dat we tóch dat bijzondere uitzichtpunt vinden.

Wij kiezen er dus meestal weer voor om het vliegtuig in te stappen met een Lonely Planet. Niet om daar blind op te vertrouwen en de bezienswaardigheden te bezoeken die elke reiziger bezoekt, maar wel om bij twijfel in te bladeren op zoek naar praktische informatie of om een beeld te krijgen van wat er in elke plaats te zien is.

Maar er zijn toch ook andere reisgidsen?

Jep, dat zeker. En die andere reisgidsen zijn vaak ook erg goed. Je kunt dus heel rebels een Rough Guide, Footprint gids of Bradt Guide in je koffer stoppen, zonder daarbij een enorme risico te nemen. Deze andere gidsen raden soms net een andere accommodatie of tour aan, waardoor je op sommige plekken de drukte van Lonely Planet reizigers kunt mijden. Meestal is het verschil tussen de verschillende gidsen echter vrij klein.

Waar verschillende gidsen wel in verschillen, is welke landen er beschikbaar zijn en wanneer de laatste editie uitgegeven is. In veel landen veranderen bustijden en -routes voortdurend en verdwijnen en verschijnen er steeds reisbureaus, hotels en restaurants. Wij proberen daarom steeds de reisgids te kiezen die het meest recent uitgebracht is.

Om die reden kwamen wij voor onze reis naar Myanmar bijvoorbeeld uit bij een Rough Guide. Echt enthousiast werden we daar helaas niet van: voor ons gevoel miste er soms informatie die in Lonely Planets meestal wel te vinden is, klopten de kaartjes vaak niet en konden we maar niet wennen aan de indeling. Dat hoeft echter niet voor elke Rough Guide te gelden, want net zoals Lonely Planets onderling sterk van elkaar kunnen verschillen, doen Rough Guides dat ook.

Vergelijking reisgidsen - Beste Reisgids Vergelijking

Dan zijn er natuurlijk ook nog gidsen die minder praktische reisinformatie geven, maar juist meer achtergrondinformatie, zoals die van Capitool. Als je een georganiseerde reis maakt en dus geen vervoer en accommodatie meer hoeft te regelen, is die misschien wel handiger. Ook als je naar een land gaat waar dit heel eenvoudig is of als je genoeg tijd hebt om ter plekke dingen uit te zoeken, kunnen dit soort gidsen een prima optie zijn.

Reden genoeg dus om eerst eens de opties te bekijken en verschillende boeken door te bladeren, voordat je een beslissing neemt.

Lonely Planet’s Best of Peru of de standaard Peru reisgids?

Voor onze aanstaande trip naar het zuidelijke deel van Peru kwamen we als vanouds bij Lonely Planet uit. Maar toen ontdekten we dat er naast de standaard Lonely Planet Peru reisgids ook nog een andere optie was: de Lonely Planet’s Best of Peru reisgids. We bestelden ze allebei, om beide boeken eens goed te kunnen vergelijken.

De Best of Peru is een wat luxere versie van de standaard gids, gericht op wat kortere reizen. Hij is gedrukt op dikker, glanzend papier en er staan meer foto’s in. De eerste indruk is goed.

Lonely Planet Best of Peru - Beste Reisgids Vergelijking

Als we wat beter kijken, zien we echter dat de gids vooral een kortere versie is van de gewone Peru reisgids. Er staan geen accommodaties in en de bezienswaardigheden en restaurants in deze gids zijn een selectie uit die in de standaardgids. De beschrijving is precies hetzelfde. Waar de Best of Peru reisgids bijvoorbeeld 7 restaurants in Arequipa beschrijft, beschrijft de Peru reisgids diezelfde plus nog 15 extra.

Ook is er minder informatie te vinden over vervoer. In totaal is de Lonely Planet’s Best of Peru met zijn 324 pagina’s dan ook een stuk beknopter dan de Lonely Planet Peru met 574 pagina’s. Voor een gids die zich richt op reizigers die niet heel low-budget rondreizen en relatief kort in een land doorbrengen, verwacht je meer achtergrondinformatie en bijzondere tips over onontdekte plekjes. Die informatie lijkt ‘Best of’ gids echter niet te bieden.

Lonely Planet Best of Peru Machu Picchu - Beste Reisgids Vergelijking

Wel zijn er in de Lonely Planet’s Best of Peru wat meer mooie plaatjes te vinden en geeft de reisgids meer suggesties voor korte rondreizen (van 5 dagen tot 2 weken), waar de standaard gids vooral langere reizen voorstelt. Als je zo’n korte reis maakt, is de kans echter groot dat je deze van tevoren al uitgestippeld hebt.

Ons gevoel is dus dat deze lijn van Lonely Planet ‘Best of’ gidsen weinig toevoegt. The Best of Peru lijkt in elk geval vooral handig als je lijdt aan keuzestress en dus liever niet al te veel opties hebt. Wij geven toch maar weer de gewone Lonely Planet een plekje in onze backpack!

Bij welke reisgids zweer jij? Of met welke gids heb je juist slechte ervaringen?

Gepubliceerd op 12 april 2017

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie