ALBANIË

Praktische tips voor een rondreis door Albanië

Dhermi, Albanië

Een mooie kustlijn, een fascinerende geschiedenis, heerlijk eten: Albanië is een fijne plek om je vakantie door te brengen. Toch is het misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt als je op zoek bent naar een vakantiebestemming. Veel mensen associëren Albanië toch vooral met criminaliteit, corruptie en armoede en denken dan ook dat het een gevaarlijk of moeilijk land is om rond te reizen. Gelukkig klopt er weinig van dat beeld: rondreizen in Albanië is relaxed en relatief eenvoudig!

Visum voor Albanië

Om naar Albanië te reizen heb je geen visum nodig. Je kunt zelfs je paspoort thuislaten, want een Europese identiteitskaart is hier voldoende.

Kasteel van Gjirokaster, Albanië

Vervoer in en naar Albanië

Naar Albanië

Albanië is sinds mei 2017 een stuk makkelijker te bereiken dan daarvoor: Transavia vliegt tussen mei en oktober namelijk drie keer per week rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Tirana Nënë Tereza Airport (Rinas), Albanië’s enige internationale luchthaven. Vanuit België vlieg je met TUI fly drie keer per week direct van Brussel naar Tirana. Verder kun je bijvoorbeeld relatief goedkoop met Wizzair vliegen vanuit Eindhoven, maar dan moet je wel overstappen, bijvoorbeeld in Boedapest.

Een interessant alternatief is om naar het Griekse Corfu te vliegen. Dat kan bijvoorbeeld heel goedkoop met Easyjet. Vanaf Corfu kun je dan in ongeveer een uur met een ferry naar het Albanese Sarande reizen. Er zijn meerdere maatschappijen die deze overtocht aanbieden, zoals Ionian Cruises en Finikas Lines. Tickets zijn te koop bij het vertrekpunt.

Rotonde in Tirana, Albanië

In Albanië

Auto huren

Rondreizen in Albanië gaat het makkelijkst met een huurauto. Het land is ongeveer zo groot als België, dus de afstanden zijn klein. En hoewel Albanese wegen geen goede reputatie hebben, is zelf rijden hier geen probleem. De meeste belangrijke wegen zijn goed en de vele Mercedessen die Albanië telt (en die paar andere auto’s) rijden niet ontzettend hard of asociaal. Oké, verkeersregels worden vooral als een suggestie opgevat en je moet voorbereid zijn op een incidentele kudde schapen op de weg, maar als je daar niet te hard van schrikt heb je weinig te vrezen.

Schapen op de weg, Albanië

In Tirana zijn genoeg bedrijven te vinden die je met alle liefde een auto willen verhuren. Een klein nadeel is dat ze niet allemaal even goed bekendstaan. Zoals in veel landen betalen mensen soms bijvoorbeeld dubbel voor hun verzekering, omdat ze tijdens het online boeken een verzekering toegevoegd hebben, maar dan bij het ophalen van de auto er toch van overtuigd worden dat die verzekering niet voldoende is en ze toch écht nog een extra verzekering moeten afsluiten. Irritant genoeg zijn verhuurbedrijven vaak niet erg duidelijk in hun voorwaarden, dus blijf vragen tot je voldoende informatie hebt.

Kronkelende weg langs Albanese Riviera, Albanië

Gelukkig ging het huren, ophalen en terugbrengen van onze auto bij ons erg soepel. We boekten via Alamo.nl en kregen de instructie om de auto op te halen bij Enterprise op Tirana Airport. Daar werden ons geen onnodige extra’s aangesmeerd en waren ze zo vriendelijk dat we na het terugbrengen van de auto zelfs nog een lift naar Tirana kregen.

Openbaar vervoer

Zelf hebben we, los van wat bussen en taxi’s in Tirana, geen ervaring met het openbaar vervoer in Albanië. Wel ontmoetten we diverse backpackers die voornamelijk met bussen rondreisden. Dit lijkt ook een prima optie, als je tenminste voldoende tijd hebt.

Accommodatie in Albanië

In Albanië is volop accommodatie beschikbaar. Wij verbleven in kleine hotels, hostels en een Airbnb. De nieuwheid van veel van die plekken suggereert dat het toerisme hier in opkomst is. Als je buiten het hoogseizoen (vooral augustus) reist, hoef je meestal niet van tevoren te boeken. Wij deden dit wel, omdat we hier dan tijdens onze reis geen tijd meer aan hoefden te besteden en de leukste plekken konden uitzoeken.

Straatje in Gjirokaster, Albanië

De beste reisperiode voor Albanië

De beste reistijd voor Albanië is de periode van mei tot en met september. Hou je niet van hitte? Dan kun je hier beter niet naartoe reizen in de maanden juli en augustus. In augustus kan het ook erg druk zijn, omdat zowel Albanezen als Italianen er dan vakantie vieren. De winter kan in Albanië erg koud en nat zijn.

Geld

In Albanië betaal je met de Lek. En daar heb je er eigenlijk niet eens zoveel van nodig, want Albanië is niet duur! Eten en drinken in een restaurant kun je voor zo’n 5 tot 10 euro per persoon. Accommodatie is in verhouding wel wat duurder, maar voor zo’n 40-50 euro heb je een tweepersoonskamer in een prima hotel.

Geld opnemen bij een pinautomaat kan op heel veel plekken. Pinnen of met creditcard betalen in winkels, hotels en restaurants is echter nog niet standaard. Met kaart betalen in een hotel is ons althans nergens gelukt.

Uitzicht in Gjirokaster, Albanië

Veiligheid in Albanië

Albanië heeft niet de beste reputatie als het gaat om veiligheid, vooral vanwege de Albanese maffia, die niet alleen in het land zelf, maar ook daarbuiten actief is. Als toerist is de kans echter erg klein dat je daarmee te maken krijgt en over het algemeen is Albanië dan ook een erg veilig land om rond te reizen. Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er geen bijzondere veiligheidsrisico’s en wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niets kan overkomen. Het is altijd goed om niet te lopen pronken met dure spullen en op te letten als je ’s avonds alleen over straat loopt, maar dat geldt eigenlijk in elk land. Wat ons betreft is veiligheid absoluut geen reden om te twijfelen over een reis naar Albanië!

Heb je meer vragen over rondreizen in Albanië? Laat het ons dan weten, we denken graag met je mee!

Laatst bijgewerkt op 21 oktober 2017

Lees ook

2 Reacties

 • Reageer
  Jessica
  10 april 2017 at 12:01

  Hoi,
  in augustus wil ik graag op vakantie naar Albanië, samen met mijn dochter van 7 jaar. De optie naar Corfu vliegen en dan met de ferry oversteken, lijkt me een leuk plan.
  Mijn vraag is of jullie dit als veilig inschatten? (vrouw met alleen een kind)

  Groetjes Jessica

  • Reageer
   Travelosophy
   10 april 2017 at 14:54

   Hoi Jessica,

   Dat klinkt inderdaad als een erg leuk plan!

   Ik heb nooit als vrouw alleen (met of zonder kind) door Albanië gereisd, dus ik kan natuurlijk niet helemaal inschatten hoe veilig dit is, maar denk niet dat het problemen zou opleveren. In Albanië heerst zeker een machocultuur, maar de mensen die wij er ontmoet hebben waren bijna zonder uitzondering vriendelijk en gastvrij. Het is natuurlijk goed om op te letten als je ’s avonds alleen (of met z’n tweeën) over straat loopt, maar dat geldt bijvoorbeeld ook in andere Zuid-Europese landen (en in Nederland).

   Veel plezier alvast!

   Groetjes, Lieke

  Laat een reactie achter