COOKEILANDEN

Paradijselijk Rarotonga: relaxen op de tropische Cookeilanden

Strand op Rarotonga, Cookeilanden

Gastblogger Mart maakte onlangs een lange reis door Australië en Nieuw-Zeeland. Op zoek naar een nóg tropischere bestemming belandde hij op de Cookeilanden. Hij vond er alle clichés over paradijselijke eilanden: wuivende palmbomen, witte stranden en een zee vol koraalriffen. In dit blog vertelt hij over het eiland Rarotonga, waar de langste en meteen enige verharde weg 30 km lang is en precies het eiland rondgaat.

’s Ochtends open ik de deur van ons huisje en slenter ik een paar meter door het fijne, hagelwitte zand richting zee. Het helderblauwe water roept om een frisse duik. Ik zet mijn duikbril op, trek zwemvliezen aan en dompel me letterlijk onder in de wereld van koraal en tropische vissen. Hoewel ik dit nu al een paar dagen doe, verveelt het geen minuut. Na het snorkelen raap ik op het strand een verse kokosnoot op of pluk ik een papaya uit de boom naast het huisje. Wie wil er nu niet zo zijn dag beginnen? Welkom op de Cookeilanden!

De Cookeilanden, in het Maori Kūki ‘Āirani genaamd, liggen niet bepaald naast de deur. Zelfs vanaf Auckland – Nieuw-Zeelands meest noordelijke internationale luchthaven – is het nog steeds een royale 3000 kilometer tot dit tropische paradijs. Als je dus écht van de gebaande paden af wil, dan lijkt dit the place to be. Met die gedachte besloten wij onze reis door Australië en Nieuw-Zeeland met deze bestemming te verlengen. Om toch een beetje een idee te hebben waar we naar toe zouden gaan, besloten wat onderzoek te doen. Zo ontdekten wij dat de Cookeilanden uit 15 eilanden bestaan, waarvan hoofdeiland Rarotonga het grootst is. En dat groot is relatief. De 15 atollen bestrijken samen weliswaar een oppervlakte van 2,2 miljoen vierkante kilometer, maar aan echt landoppervlak blijft er slechts een schamele 236 vierkante kilometer over. Toen we foto’s zagen van de eilanden, stond het besluit vast: op naar het paradijs!

Uitzicht vanaf huisje op Rarotonga, Cookeilanden

Snorkelen op Rarotonga, Cookeilanden

Het boeken van een ticket leverde uiteindelijk toch wat denk- en puzzelwerk op. Tussen Nieuw-Zeeland en de Cookeilanden bevindt zich namelijk de datumgrens. Zo kan het dus voorkomen dat je op de heenweg op zaterdagmiddag vanuit Nieuw-Zeeland vertrekt en op vrijdagmiddag arriveert op de Cookeilanden. Nu is een dag eerder op de Cookeilanden zijn eerder een feest dan probleem, maar op de terugweg kan dit vervelender zijn. Zo kun je een dag “verliezen” en daardoor een volledige dag te laat zijn voor een aansluitende vlucht vanuit Auckland. Let daarom dus goed op de data en tijden bij het boeken van een vlucht.

Rarotonga dus. Vanuit Auckland bracht een vlucht van 4 uur ons naar Rarotonga International Airport. Zoals iedere bezoeker aan het eiland, wordt ons bij aankomst een bloemenkrans omgehangen en wijzen mensen ons na een hartelijk Kia Orana (welkom) de weg naar onze eindbestemming. Vaak bieden hotels en verhuurders van huisjes aan om je op te halen van het vliegveld en je hier ook weer op tijd naar terug te brengen. Spreek dit wel goed af, want een andere manier om op het vliegveld te komen is er bijna niet.

Eén van de grootste voordelen van de Cookeilanden – hoewel wij uiteraard alleen over Rarotonga kunnen spreken – is dat het er qua schoonheid van de omgeving erg lijkt op zijn grote broers Samoa en Fiji, maar het nog niet een vergelijkbare toeristische toestroom kent. Ondanks grote bouwplannen, is er tot op heden nog maar een handvol ‘grotere’ hotels te vinden. En hoewel hotels natuurlijk passen bij een honeymoon island, kun je als backpacker ook terecht in één van de huisjes die verhuurd worden door de lokale bevolking. De hotels en huisjes kun je gewoon via websites als Booking.com, Airbnb of lokale sites boeken.

Strand met huisje op Rarotonga, Cookeilanden

Eenmaal gesetteld in een huisje aan het strand is het eerst even bijkomen. Het duurt namelijk een tijdje voordat het echt tot je doordringt dat je in een waar paradijs bent beland. Mooi weer, een helderblauwe zee en verlaten stranden: Rarotonga heeft het allemaal. De zee is bovendien vrij ondiep, volledig begroeid met het prachtigste koraal en gevuld met vis van soorten die je waarschijnlijk nog nooit eerder hebt gezien. Vanuit de meeste huisjes is het maar maximaal 50 meter lopen totdat je met je tenen in de zee staat en je ongestoord kunt snorkelen. Ook kun je bij veel hotels en huisjes kano’s huren.

Wie onverhoopt niet beschikt over privékoraal of -kano voor de deur, of wie het gewoon leuk vindt, kan er voor kiezen om met één van de boottochten mee te gaan. Dagelijks worden er namelijk boottochten georganiseerd die je naar de mooiste stukjes koraal van Rarotonga brengen en worden afgesloten met een dansshow en barbecue. Deze tochtjes kun je vaak heel eenvoudig boeken via het hotel of eigenaar van het huisje. Zij regelen het contact met de aanbieder en zorgen er ook voor dat je wordt opgehaald en weer teruggebracht.

Muziek en barbecue op Rarotonga, Cookeilanden

Ook kun je op het eiland eenvoudig bij een verhuurder langs de weg fietsen huren. Vanwege de bescheiden omtrek van Rarotonga zijn de afstanden niet groot en is fietsen een betere manier om het ‘binnenland’ te verkennen dan de bus te nemen. Hoewel zeer overzichtelijk, maakt de bus (let op: enkelvoud) slechts één keer per uur een rondje en op zondagen hooguit twee keer per dag. Het voordeel van een fietstochtje is dat je kokosnootklimmers tegen kunt komen. Deze acrobaten plukken met het grootste gemak verse kokosnoten uit de hoogste bomen. Op blote voeten lopen ze verticaal naar boven, een vaardigheid die eenvoudig lijkt, maar jaren oefening vergt.

Het leven op Rarotonga is goed en relaxed. Nee, het is inderdaad niet de ideale bestemming als je op zoek bent naar adrenaline, want hier rust je uit, op een plek die zich met recht een paradijs mag noemen.

Goedkoop is een verblijf op Rarotonga niet per se. Hoewel de prijzen van hotels en huisjes sterk variëren, is dit voor een backpacker al snel een flinke kostenpost. Aangezien veel eten en drinken moet worden geïmporteerd, zijn de prijzen hiervoor dus aan de stevige kant. De hotels beschikken doorgaans over een eigen restaurant. Het gevolg hiervan is dat er buiten deze hotels weinig restaurants te vinden zijn. De meeste huisjes beschikken over een klein keukentje, dus als je een huisje huurt kun je ook zelf koken. Houd er wel rekening mee dat supermarkten schaars en bescheiden zijn.

Hoe kom je er?

Vanuit Nieuw Zeeland kun je alleen dagelijks vanuit Auckland naar Rarotonga vliegen. Deze vluchten worden aangeboden door Air New Zeeland en Virgin Australia en zijn het hele jaar door mogelijk. Directe vluchten van Christchurch naar Rarotonga zijn vaak alleen tijdelijk (tussen juni en oktober) en slechts één keer per week mogelijk. Met Air New Zeeland kun je één keer per week direct van Sydney naar Rarotonga vliegen. De Cookeilanden bereiken vanaf een andere bestemming is ook mogelijk, maar alleen in combinatie met een overstap. Vanuit Rarotonga kun je aansluitende vluchten naar enkele van de andere atollen nemen.

Gepubliceerd op 28 september 2017

Schrijf als eerste een reactie

Laat een reactie achter