BRAZILIË

Toekans spotten en piranha’s vissen in de Pantanal

Gids in de Pantanal, Brazilië

Onze gids Paulo stoot oergeluiden uit. En met succes, want al snel komen de eerste brulapen tevoorschijn. Als één van die apen besluit ons onder te poepen, veegt Paulo de poep lachend weg met zijn shirt. Even later, als we in een 4WD over de uitgestrekte vlakte rijden, springt hij plotseling uit de auto. Behendig vist hij een anaconda uit het gras, om hem vervolgens om mijn nek te leggen voor een kodakmomentje. Terwijl ik naar de camera lach, probeert de slang mij langzaam te wurgen. De wildlife ervaring is compleet!

Overal beestjes

We zijn in de Pantanal. Dit is een stuk drasland verdeeld over de staten Mato Grosso en Mato Grosso do Sul in Brazilië, op de grens met Paraguay en Bolivia. Het is vlak en enorm uitgestrekt: het hele gebied is meer dan vier keer zo groot als Nederland. Deze prachtige plek staat ten onrechte in de schaduw van het zo bekende Amazonegebied.

Jabiru's in de Pantanal, Brazilië

De meeste mensen komen naar de Pantanal vanwege de enorme diversiteit aan wilde dieren, die vanwege de schaarse begroeiing vrij eenvoudig te spotten zijn. Je zult hier meer dieren zien dan in de jungle van de Amazone. Overal vliegen toekans, ara’s en jabiru’s, in de bomen zwaaien apen van tak naar tak en aan de rand van het water lopen capibara’s en wachten kaaimannen op hun prooi. Als je geluk hebt kun je hier ook nog een miereneter, gordeldier of jaguar tegenkomen.

Fazenda’s in de Pantanal

Op één van de vele authentieke fazenda’s in de Pantanal kun je het Braziliaanse plattelandsleven ervaren. Fazenda’s zijn boerderijen met grote stukken land waarop de Pantaneiro’s hun vee laten grazen. Sommige daarvan ontvangen toeristen en organiseren excursies zoals boottochten over de rivier, nachtelijke wildlife safari’s en paardrijtochten.

Boottocht in de Pantanal, Brazilië

Kaaimannen in de Pantanal, Brazilië

Tijdens onze rondreis door het mooie Brazilië boeken we een verblijf inclusief excursies bij zo’n fazenda en laten het verder maar gebeuren. Het gevolg is dat we al snel achter Pantaneiro en oerman Paulo op blote voeten door het moeras lopen, op zoek naar bijzondere vogels. Ondertussen proberen we er niet aan te denken dat de oogjes die vanuit het water op ons gericht zijn aan kaaimannen toebehoren. Kaaimannen die, niet veel later, ook op de loer liggen als we met stukken vlees aan een hengel piranha’s gaan vissen voor het avondeten.

De uitgestrektheid van deze wildernis ervaar je het best tijdens een paardrijtocht. Ook dit kun je bij de fazenda regelen. De paarden zijn gelukkig zo ervaren dat het, zelfs als je zoals wij geen ervaren ruiter bent, een erg bijzondere ervaring is.

Hoe regel je een reis naar de Pantanal?

Zelf rijden

Ben je avontuurlijk ingesteld en zie je het zitten om zelf over de oneindige vlaktes van de Pantanal te rijden? In dat geval kun je zelf een auto huren en alles zelf regelen, of bijvoorbeeld een self drive tour boeken waar autohuur en verblijf al in zit. Je kunt dan vanuit Cuiabá de Transpantaneira op rijden, een onverharde weg verbonden door vele kleine bruggetjes. Ook vanuit het zuiden kun je de Pantanal (in elk geval gedeeltelijk) in rijden. Check van tevoren wel even de regels, want je bent mogelijk verplicht om een reservering voor een tour of fazenda te laten tonen als je onderweg bent in de Pantanal.

Vogel in de Pantanal, Brazilië

Georganiseerde tour

De meeste mensen gaan echter de Pantanal in met een georganiseerde tour. Deze tours vertrekken vanuit Cuiabá in het noorden of Campo Grande of Bonito in het zuiden. Als je vanuit Bolivia komt, kun je ook vertrekken vanuit Corumbá.

In elke plaats zijn er zijn verschillende aanbieders die de tour maar al te graag voor je regelen. Je kunt er ook voor kiezen om rechtstreeks contact op te nemen met de fazenda waar je wil verblijven. Zij organiseren namelijk ook vaak het vervoer vanuit één van de steden.

Pousada Santa Clara in de Pantanal, Brazilië

Wandelen door het moeras in de Pantanal, Brazilië

Wij boekten onze tour bij Gil’s Pantanal Discovery en verbleven bij Pousada Santa Clara. Deze pousada heeft ook een kantoortje op het busstation van Campo Grande. Waarschijnlijk is het dus het makkelijkst om direct bij hen te boeken, dat zouden wij althans doen als we de reis nogmaals zouden maken. Santa Clara is een ontspannen plek met (zeker voor Braziliaanse begrippen) lekker eten, vriendelijke mensen en een gezellig huiszwijn genaamd Marisa. Het is geen luxe verblijf, maar luxe en de Pantanal gaan nu eenmaal niet echt samen.

Er zijn ook fazenda’s dieper in de Pantanal, waar de kans om veel bijzondere dieren te zien nóg wat groter is. Deze plekken zijn vaak duurder en om er te komen moet je opgehaald worden met een klein vliegtuigje of een flinke tocht maken in een 4WD.De beste reisperiode voor de Pantanal

Hoewel een bezoek aan de Pantanal altijd spectaculair is, valt de beste reisperiode tussen april en oktober. Dit is namelijk het droge seizoen. In het regenseizoen (tussen november en maart) overstromen grote delen van het gebied. Sommige delen zijn dan alleen nog maar bereikbaar per vliegtuig of boot.

De meeste vogels zijn te zien in juli en augustus en ook voor veel andere dieren is dit de beste periode. Die komen in deze droge periode namelijk samen in de gebieden waar nog water te vinden is.

Gepubliceerd op 17 augustus 2016

Start je reis hier: Vliegtickets Brazilië  |  Hotels in BraziliëHuurauto Brazilië  |  Reisgids Brazilië  |  Vaccinaties Brazilië  |  Groepsreis Brazilië  |  Individuele rondreis Brazilië

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie