OMAN

Magisch Oman in 5 highlights

Het verlaten dorpje Al Hamra in Oman

Oude souqs, overnachtingen in de woestijn, levendige markten en een vleugje 1001 nacht: een reis door Oman voelt als een sprookje. Tel daar de ontspannen vriendelijkheid van de Omani bij op en dit land in het Midden-Oosten wordt zomaar de perfecte plek om even te ontsnappen aan de Nederlandse winter. Wij zetten vijf bezienswaardigheden op een rijtje die je vast niet wilt missen als je rondreist door het mooie Oman.

Als ik een foto wil maken van een kat die door de straten van het grotendeels verlaten lemen dorp sluipt, komt er een man vriendelijk glimlachend naar buiten. Hij gebaart ons binnen te komen. We trekken onze schoenen uit en gaan op de met kleden bedekte vloer zitten, naast de in plastic verpakte tv die als een pronkstuk in de kamer staat. De man biedt ons koffie, thee en dadels uit eigen tuin aan en we stellen elkaar vragen in het Engels (wat hij niet verstaat) en in het Arabisch (wat wij niet verstaan). Als we een aantal kopjes thee en koffie later vertrekken, krijgen we nog een flinke zak dadels mee. Even later staan we vol verbazing over de Omaanse gastvrijheid weer op straat. En dat is niet het enige dat ons in Oman verbaast, want wat is het er mooi!

#1 Muscat

Muscat, de hoofdstad van Oman, is een relaxte havenstad die een stuk authentieker voelt dan bijvoorbeeld de nabijgelegen steden Dubai en Abu Dhabi. De stad telt heel wat indrukwekkende gebouwen, zoals de grote Sultan Qaboos moskee, diverse forten uit de Portugese tijd, het paleis van de sultan en het operagebouw. Maar als je in Muscat bent, neem dan vooral ook de tijd om rustig langs de corniche (boulevard) van Mutrah te slenteren, lekker te eten op een terrasje en te verdwalen in de souq.

| Lees ook: Over souqs en sultans: Muscat in 5 highlights.

Gebouw in Old Muscat, Oman

Verse specerijen in Oman

#2 Wadi Shab

Als je een tocht maakt door het binnenland van Oman, dan mag een stop bij een van de prachtige wadi’s niet ontbreken. De mooiste vonden wij Wadi Shab, hoewel Wadi Bani Khalid een waardige tweede plek inneemt. In de vallei van Wadi Shab stroomt kristalhelder water door de rotsachtige omgeving met hier en daar een palmboom.

Om er te komen word je eerst met een bootje naar de overkant gebracht en daarna is het nog een stukje lopen. Je kunt hier wandelen (en zwemmen!) naar de grotten, picknicken onder de palmbomen of een duik wagen in een turquoise poel.

| Lees ook: Waden door de wonderbaarlijke wadi’s van Oman.

Helder water in Wadi Shab in Oman

#3 Geitenmarkt in Nizwa

Kun je je reis zo plannen dat je op vrijdagochtend in Nizwa bent? Doen! In de buurt van de souq vindt op vrijdag namelijk in alle vroegte de geitenmarkt plaats. Mensen uit de hele regio komen dan hierheen om vee te kopen en te verkopen. In de drukte lopen verkopers rondjes met hun geiten, schapen en koeien terwijl omstanders biedingen roepen. Voor het beste uitzicht moet je een plekje zoeken in het midden. Houd er wel rekening mee dat je daar niet zomaar weg komt, zeker niet tijdens de stierenronde. En ja, we spreken uit ervaring.

| Lees ook: Oman: geiten, canyons en verlaten dorpen rondom Nizwa.

Ochtendgloren op de geitenmarkt van Nizwa in Oman

Geitenmarkt van Nizwa in Oman-2

#4 Overnachten in de Wahiba Sands woestijn

De zon zien ondergaan vanuit de zandduinen in de Omaanse woestijn? Een tocht maken op een kameel? Dune bashen? Luisteren naar muziek van bedoeïenen bij een kampvuur? Het kan allemaal in de desert camps in Wahiba Sands. Wij verbleven in het Nomadic Desert Camp, een mooi en eenvoudig kamp dat authentiek voelt en gerund wordt door een vriendelijke bedoeïenenfamilie. Een prachtige plek om de woestijn te ervaren!

Nomadic Desert Camp in Oman

Ondergaande zon in Wahiba Sands in Oman

#5 Eeuwenoude forten

Oman ligt vol prachtige forten, zoals Jabrin, Bahla, Nakhal en Rustaq. Ze zijn soms wel érg enthousiast gerestaureerd zijn en vaak ingericht in de oorspronkelijke stijl, waardoor je je bijna kunt voorstellen hoe het leven er eeuwen geleden geweest is. De forten zijn gebouwd op strategische plekken liggen en bieden prachtig uitzicht op de omgeving: oude stadjes en dadelpalmen zover het oog reikt.

| Lees ook: Reizen langs de mooiste forten van Oman.

Het fort van Nakhal in Oman

Het fort van Bahla in Oman

…en omdat Oman niet te beschrijven is in vijf highlights, ga ik stiekem nog even door! Ga bijvoorbeeld schildpadden kijken in Ras al Hadd en verken de omgeving van Nizwa, waar je wandelt door verlaten dorpjes als Al Hamra en Tanuf, de bergen in trekt naar Jebel Shams en Jebel Akhdar en het prachtige Misfat al Abryeen met zijn lemen huisjes tussen de dadelplantages bezoekt.Meer Oman?

En als je tijd hebt, of juist vanuit Dubai een kort bezoekje aan Oman wilt brengen, laat je dan ook zeker op een bootje door de prachtige fjorden van Musandam varen. Op dit schiereiland liggen kleine vissersdorpjes en zwemmen dolfijnen door het blauwe water van de Straat van Hormuz.

| Lees ookPer dhow door de fjorden van Omaans Musandam.

Dhow bij de fjorden van Musandam, Oman

Wil je weten hoe je dat eigenlijk doet, reizen door Oman? In ons blog over rondreizen in Oman lees je wat je moet weten als je een rondreis wil gaan maken in dit mooie land.

Laatst bijgewerkt op 15 januari 2018

Start je reis hier: Vliegtickets Oman  |  Hotels in Oman  |  Huurauto Oman  |  Reisgids Oman  |  Vaccinaties Oman  |  E-Visum Oman  |  Groepsreis Oman

Meer lezen?

4 Reacties

 • Reageren
  Me over ME
  8 december 2017 om 17:25

  Leuk dat jullie waren uitgenodigd bij een Omani familie. Het zijn zulke gastvrije mensen! Zelf vind ik Wadi Bani Awf en dan meer specifiek Snake Gorge, de mooiste wadi. Mocht je het leuk vinden om daar meer over te lezen kijk dan hier http://www.meoverme.com/spannende-tocht-door-de-slangenkloof-van-wadi-bani-awf/
  En, ja, zoals je zegt…Oman is niet te beschrijven in 5 highlights 🙂

  • Reageren
   Travelosophy
   12 december 2017 om 20:49

   Klinkt goed! We zijn er er zelf niet geweest, maar ik ga het lezen!

 • Reageren
  Ctheworld
  28 januari 2018 om 13:10

  Die geitenmarkt gaan we de volgende keer ook in de planning opnemen. Dat lijkt me fantastisch!

  • Reageren
   Travelosophy
   28 januari 2018 om 13:49

   Ja, zeker doen! Wij zijn er twee keer geweest en de tweede keer waren er wel al veel meer toeristen dan de eerste keer, maar het voelde nog steeds heel authentiek en bijzonder!

  Plaats een reactie