OMAN

Magisch Oman in 5 highlights

Huizen in Al Hamra - Oman

Als ik een foto wil maken van een kat die door de straten van het grotendeels verlaten lemen dorp sluipt, komt er een man vriendelijk glimlachend naar buiten. Hij gebaart ons binnen te komen. We trekken onze schoenen uit en gaan op de met kleden bedekte vloer zitten, naast de in plastic verpakte tv die als een pronkstuk in de kamer staat. De man biedt ons koffie, thee en dadels uit eigen tuin aan en we stellen elkaar vragen in het Engels (wat hij niet verstaat) en in het Arabisch (wat wij niet verstaan). Als we een aantal kopjes thee en koffie later vertrekken, krijgen we nog een flinke zak dadels mee.

Het lemen dorpje en de ontspannen vriendelijkheid passen goed in onze reis door het mooie Oman. Tel daar mooie souks, overnachtingen in de woestijn, levendige markten en een vleugje 1001 nacht bij op en het kan zomaar de perfecte plek zijn om even te ontsnappen aan de Nederlandse winter. De volgende plekken zijn dan absoluut een bezoekje waard!

Muscat

Muscat, de hoofdstad van Oman, is een relaxte havenstad die een stuk authentieker voelt dan bijvoorbeeld het nabijgelegen Dubai. De stad telt heel wat indrukwekkende gebouwen, zoals de grote Sultan Qaboos moskee, diverse forten uit de Portugese tijd, het paleis van de sultan en het operagebouw. Maar als je in Muscat bent, neem dan vooral ook de tijd om rustig langs de corniche (boulevard) van Mutrah te slenteren, lekker te eten op een terrasje en te verdwalen in de souq.

Muttrah corniche Muscat - Oman

Wadi Shab

Als je een tocht maakt door het binnenland van Oman, dan mag een stop bij een van de prachtige wadi’s niet ontbreken. De mooiste vonden wij Wadi Shab, hoewel Wadi Bani Khalid een waardige tweede plek inneemt. In de vallei van Wadi Shab stroomt kristalhelder water door de rotsachtige omgeving. Om er te komen word je eerst met een bootje naar de overkant gebracht en daarna is het nog een stukje lopen. Je kunt hier wandelen (en zwemmen!) naar de grotten, picknicken onder de palmbomen of een duik wagen in een turquoise poel.

Wadi Shab - Oman

Geitenmarkt in Nizwa

Kun je je reis zo plannen dat je op vrijdagochtend in Nizwa bent? Doen! In de buurt van de souk vindt op vrijdag namelijk in alle vroegte de geitenmarkt plaats. Mensen uit de hele regio komen dan hierheen om vee te kopen en verkopen. In de drukte lopen verkopers rondjes met hun geiten, schapen en koeien terwijl omstanders biedingen roepen. Voor het beste uitzicht moet je een plekje zoeken in het midden. Houd er wel rekening mee dat je daar niet zomaar weg komt, zeker niet tijdens de stierenronde. We spreken uit ervaring.

Geitenmarkt Nizwa - Oman

Overnachten in de woestijn

De zon zien ondergaan vanuit de zandduinen in de Omaanse woestijn? Een tocht maken op een kameel? Dune bashen? Luisteren naar muziek van bedoeïenen bij een kampvuur? Het kan allemaal in de desert camps in Wahiba Sands. Wij verbleven in het Nomadic Desert Camp, een mooi en eenvoudig kamp dat authentiek voelt en gerund wordt door een vriendelijke bedoeïenenfamilie. Een prachtige plek om de woestijn te ervaren!

Nomadic Desert Camp - Oman

Eeuwenoude forten

Oman ligt vol prachtige forten, zoals Jabrin, Bahla, Nakhal en Rustaq. Ze zijn soms wel érg enthousiast gerestaureerd zijn en vaak ingericht in de oorspronkelijke stijl, waardoor je je bijna kunt voorstellen hoe het leven er eeuwen geleden geweest is. De forten zijn gebouwd op strategische plekken liggen en bieden prachtig uitzicht op de omgeving: oude stadjes en dadelpalmen zover het oog reikt.

Nakhal fort - Oman

…en omdat Oman niet te beschrijven is in vijf highlights, ga ik stiekem nog even door! Wandel door verlaten dorpjes zoals Al Hamra en Tanuf, bezoek het prachtige Misfat al Abryeen met zijn lemen huisjes tussen de dadelplantages, ga schildpadden kijken in Ras al Hadd en geniet vooral van de vriendelijke, relaxte sfeer.

Wil je meer weten? In ons blog over rondreizen in Oman lees je wat je moet weten als je een rondreis wil gaan maken in dit mooie land.

Laatst bijgewerkt op 12 maart 2017

Lees ook

Schrijf als eerste een reactie

Laat een reactie achter