Als je een rondreis maakt door Oman, kun je bijna niet om Nizwa heen. En terecht, want deze stoffige stad is met haar fort en markt niet alleen een bezienswaardigheid op zich, het is ook een goede uitvalsbasis om de ruige omgeving te verkennen. Zo kun je in één dag de levendige handel op de geitenmarkt van dichtbij bekijken én hoogtevrees krijgen in de woeste bergen rondom Nizwa. We zetten graag voor je op een rij welke ingrediënten Nizwa en haar omgeving zo indrukwekkend maken.
Plots kwam het besef dat we nooit over Nizwa geschreven hadden. Waarom eigenlijk niet? We vonden het toch één van de meest bijzondere plekken van Oman? Vreemd. We schreven namelijk wel al eerder over onze reizen naar Oman. Over hoe we op een dhow door de fjorden van Musandam tussen de dolfijnen door voeren, over de betoverende wadi’s waar je kunt afkoelen van de brandende Arabische zon, over al die oude Omaanse forten en over de mooiste plekken van hoofdstad Muscat. Maar een beschrijving van Nizwa met zijn indrukwekkende omgeving ontbrak. Tijd om dat recht te zetten.
| Leestip: Als je voor het eerst naar Oman reist, heb je vast nog wat vragen. Want heb je bijvoorbeeld een visum nodig? En kun je er een auto huren? Antwoorden op die en andere vragen vind je in ons blog over rondreizen in Oman.
De geitenmarkt van Nizwa
Laten we beginnen met dé bezienswaardigheid van Nizwa zelf: de beroemde geitenmarkt. Als je hier om 09:00 uur aankomt, ben je veel te laat. Je moet dus vroeg opstaan om dit spektakel te kunnen aanschouwen. De plaats van handeling is de markt net buiten de muren van de oude binnenstad. En die vind je vanzelf, want handelaren uit de wijde omtrek van Nizwa trekken er in groten getale met hun dieren naartoe.
De enorme parkeerplaats naast het oude centrum staat in de vroege ochtend dan ook al bomvol met 4WD’s met kamelen in de laadbak, stieren die de weg blokkeren en toeterende kleine vrachtwagentjes volgestopt met geiten en kippen. Het vinden van een parkeerplek kan dus zomaar uitdaging nummer één zijn.
De tweede uitdaging is om op de markt zoveel mogelijk te zien zonder de handelaren voor de voet te lopen. De handelaren houden – terecht – geen enkele rekening met toeristen. Het middelpunt van de markt is een klein plateau waar de verkopers omheen lopen, met aan hun hand een geit, koe of stier. Hoe later in de ochtend, hoe groter het wild. Tegen een uur of acht beginnen de stieren zich een weg te banen door de menigte. Daartussen op het plateau zien te komen om van bovenaf een foto te maken wordt daarmee een serieuze uitdaging.
Rondom het plateau staan mensen hun kamelen en kleinere dieren te verkopen. De dieren worden van alle kanten bekeken en betast door geïnteresseerde kopers. Hoewel de handel zelf een mannending is, zie je hier ook veel vrouwen. Zij dragen vaak de snavelmaskers die ooit gemaakt werden om woestijnzand tegen te houden en tegenwoordig nog veel door vrouwen uit de bedoeïnenfamilies gedragen worden.
| Let op: de geitenmarkt vindt alleen op vrijdag plaats. Houd hier dus rekening mee in de planning van je rondreis door Oman.
De levendige souq van Nizwa
In dezelfde vroege uurtjes is het ook een drukte van jewelste in de nabijgelegen souq, binnen de stadsmuren. Een deel van de markt vind je in de grote markthal, de rest in de straten daar omheen. Hier loop je langs kraampjes waar de verse vis in de zon uitgestald wordt of waar druk onderhandeld wordt over de prijs van een kilo tomaten. Behalve vlees, vis, groente en fruit kun je hier ook niet om de geurige kruiden en de halwa heen. Heb je genoeg markt gezien? Neem dan even pauze met een kruidige Omaanse koffie, bijvoorbeeld bij Nizwa Fort Coffee Shop.
Forten in de regio: Jabrin en Bahla
Oman bulkt van de forten en ook Nizwa heeft er een. Toch is het ons op beide reizen niet gelukt om dat fort te bezoeken. Wél bezochten we de forten van Jabrin en Bahla, beide zo’n 30 minuten rijden vanuit Nizwa. En deze durven we absoluut aan te raden. In deze gerenoveerde bouwwerken loop je door de vele verschillende kamers, kijk je naar de arabische decoraties en proef je de sfeer van het oude Oman.
| Lees ook: Reizen langs de mooiste forten van Oman.
Verlaten dorpjes rondom Al Hamra
Wanneer je vanuit Bahla verder rijdt in noordelijke richting kom je een aantal verlaten lemen dorpjes tegen. De Omani zijn de afgelopen decennia welvarender geworden en veel van hen zijn op andere plekken betere huizen gaan bouwen. Dat levert spookdorpen op waar nog maar enkele huizen bewoond zijn en waar je het gevoel hebt terug te gaan in de tijd. Je kunt binnen kijken in de verlaten huizen of wandelen door de omliggende dadelplantages.
Eén van die desolate dorpen is Al Hamra. Toen wij er voorzichtig rondwandelden, schrokken we dan ook flink toen een stem achter ons ineens vroeg of we koffie wilden. Even later zaten we bij een familie thuis aan de omani koffie en mochten we niet vertrekken zonder een kilootje dadels uit eigen tuin. Zo werd een bezoek aan een (bijna) verlaten dorp toch nog verrassend gezellig.
| Reistip: Rondom Al Hamra liggen nog meer van dit soort verlaten dorpjes en ten oosten van Nizwa vind je bijvoorbeeld Izki en Birkat Al Mouz. Ook tijdens de Balcony Walk in Jebel Shams passeer je enkele verlaten dorpjes.
Wandelen over de aflaj rondom Misfat al Abriyyin
Verder ten noorden van Al Hamra doemt voor je het Hadjargebergte op. Tegen de steile helling ligt Misfat al Abriyyin. Het ene deel van het dorp is nieuw en bewoond, het andere deel – aan de andere kant van een kloof – is grotendeels verlaten en vervallen.
Hier dwaal je door de straatjes en loop je over de aflaj (het bewateringssyteem) tussen de palmen door, langs groene velden. Ondanks de droge, rotsachtige omgeving is het Hadjargebergte namelijk de plek waar de meeste fruit en groenten vandaan komen.
| Reistip: Ook vanuit Misfat al Abriyyin kun je mooie wandelingen maken. Echt bekend is dit nog niet, maar om het toerisme te stimuleren is bijvoorbeeld deze folder met wandelingen in Oman ontwikkeld. Als je gaat wandelen, kan het handig zijn om te overnachten in het bijzondere Al Misfah Hospitality Inn of Misfah Old House.
Jebel Shams en de Grand Canyon van Oman
Bij ons eerste bezoek wagen we een poging: met een kleine Nissan Sunny naar het dak van Oman. Dat is namelijk hoe de hoogste berg van het land, Jebel Shams (3017 meter) genoemd wordt. Vanuit hier kijk je uit over de Grand Canyon van Oman.
Rijdend vanuit de richting van Al Hamra komen we best ver, maar in Ghul staken we onze poging. Hier houdt het asfalt langzaam op en krijgt onze Nissan het zwaar. We stappen uit en kijken uit over de groene wadi diep onder ons. Een verkoper van kleden vertelt ons dat één van zijn vrienden die beneden in de vallei aan het voetballen is een 4WD heeft waarmee hij ons verder kan brengen. Helaas is het al laat in de middag en is het nog best een eind naar Jebel Shams. We besluiten dus toch maar om te keren. Wil je met een gewone auto of 4WD toch verder rijden? Dan wil je dit blog over Jebel Shams vast even lezen.
| Reistip: Op Jebel Shams kun je decadent overnachten in een luxe tent of bungalow met majestueus uitzicht in het Sama Heights Resort.
Het plateau van Jebel Akhdar
Jebel Akhdar – de ‘groene berg’ – is een deel van het Hadjargebergte waaronder ook Jebel Shams valt. Eén van de mooiste plekken van Jebel Akhdar is het Saiq plateau. Daar kijk je uit over een diepe kloof, omringd door groene terrassen waarop fruitbomen en rozenstruiken groeien. Een klimaat dat zorgt voor koele berglucht en de regelmatige regenval maakt dit één van de meest vruchtbare delen van Oman.
Wij besluiten in gezelschap van een gids/chauffeur met een flinke 4WD naar Jebel Akhdar te rijden. Bij beide bezoeken aan Oman huren we een gewone auto, maar hiermee is Jebel Akhdar helaas niet te bereiken, al was het maar omdat je tegengehouden wordt bij een politiepost met slagboom aan het begin van de steile en bochtige weg naar het plateau. De weg is zo steil dat er grindbakken naast de weg zijn gemaakt waar auto’s en vrachtwagens tot stilstand kunnen komen als de remmen niet meer meewerken.
| Reistip: Een lokale chauffeur en gids kun je eenvoudig (zonder vooraf te boeken) in het hotel regelen. Op één dag kun je in principe Jebel Akhdar én Jebel Shams bezoeken, maar omdat er geen goede verbindingsweg tussen de twee is, betekent dit wel een lange dag.
Onze gids, net oud genoeg om auto te mogen rijden, laat ons de hellingen zien waarop in de zomer granaatappels, abrikozen en perziken groeien. Aangezien het winter is is het er relatief droog, maar nog steeds kunnen we vanaf de uitzichtpunten uitkijken over de diepe vallei en korte wandelingen maken vanuit de dorpjes op het plateau, voordat we weer terugkeren naar Nizwa.
| Accommodatie: Vind je het niet erg om een keer (veel!) geld uit te geven voor over-the-top luxe op een prachtige plek? Overweeg dan een nachtje in Hotel Alila Jabal Akhdar.
Slapen en eten in Nizwa
Bij ons eerste bezoek aan Nizwa sliepen wij in Dream House Apartment, de tweede keer in Nizwa Hotel Apartments. De eigenaar van dit laatste hotel is erg vriendelijk en behulpzaam. Hij helpt ons met het regelen van de dagtrip naar Jebel Akhdar en wijst ons op restaurant Al Masharef, net buiten het centrum. Op een terras vol plastic stoelen eten we er heerlijke Turkse gerechten. Om ons heen zitten Omani in traditionele kleding, die aan komen rijden in dure, witte SUV’s.
In het centrum van Nizwa, rondom het fort en de souq, vind je ook verschillende restaurants. Verder buiten het centrum vind je een gigantische Lulu Hypermarket, waar je eventueel je eigen ontbijt of afhaalmaaltijd kunt kopen.
Gepubliceerd op 5 januari 2020
Start je reis hier: Vliegtickets Oman | Hotels in Oman | Huurauto Oman | Reisgids Oman | Vaccinaties Oman | E-Visum Oman | Groepsreis Oman
Schrijf als eerste een reactie