ARGENTINIË

Roadtrip door Noordwest Argentinië: langs cactussen, wijngaarden en gekleurde bergen

Salta Cachi Cafayate Tilcara Noord-West Argentinië (6)

Eindeloze wegen door een rood, rotsachtig landschap vol cactussen, uitgestrekte wijngaarden en slaperige dorpjes omringd door gekleurde bergen: het noordwesten van Argentinië is een ideaal gebied voor een roadtrip! Midden in dat gebied, niet ver van de grens met Chili en Bolivia, ligt de koloniale stad Salta. Dat is niet alleen een fijne stad om een paar dagen te blijven, maar ook een goede uitvalsbasis voor (road)trips naar plaatsen als Cafayate en Cachi. Wij helpen je alvast op weg met 5 must sees van dit deel van Argentinië.

#1 Koloniaal Salta

Salta ligt aan de rand van de Andes, maar voelt bijna als een Spaanse stad. In het centrum staan veel gekleurde en koloniale gebouwen en – uiteraard – verschillende kerken. Op de terrassen aan de Plaza 9 de Julio is het gezellig druk. Hier bestel je een lokaal Salta-biertje met wat empanada’s en laat je de wereld aan je voorbij trekken.

Het middelpunt van dit plein is de roze kathedraal in barokstijl die ’s avonds mooi verlicht is. Net zo mooi is de om de hoek gelegen Iglesia San Francisco. Met zijn rood en geel gekleurde gevel contrasteert de kerk sterk met zijn omgeving.

Salta Cachi Cafayate Tilcara Noord-West Argentinië (3)

Salta Cachi Cafayate Tilcara Noord-West Argentinië (4)

Wat je niet mag missen is het Museo de Arqueología de Alta Montaña (MAAM). Dit museum aan de Plaza 9 de Julio gaat over offers die de Inca’s aan de goden brachten. Het was gebruikelijk om, wanneer de goden volgens Inca’s écht boos waren, kinderen te offeren op de toppen van vulkanen in de Andes. Sommige van die kinderen zijn vanwege het ijzige klimaat op die hoogte bevroren en in de afgelopen jaren in vaak nog perfecte staat gevonden. Zo ook de drie kinderen van Llullaillaco. De kinderen worden beurtelings in het museum in Salta tentoongesteld. Erg indrukwekkend!

Het mooiste uitzicht heb je vanaf Cerro San Bernardo. Je kunt ervoor kiezen om de meer dan duizend treden omhoog te lopen, je met een taxi te laten brengen of de teleférico (de kabelbaan) naar boven te nemen. Je wordt hoe dan ook beloond met een panoramisch uitzicht over Salta.

| Accommodatie: Het hostel waar wij verbleven bestaat inmiddels helaas niet meer, maar als we opnieuw naar Salta zouden reizen, zouden we waarschijnlijk kiezen voor Hostal All Norte of Hotel Del Antiguo Convento.

In Salta kun je een auto huren om rond te rijden langs de overige bezienswaardigheden. Veel plaatsen liggen aan de Ruta 40, de weg die helemaal van het zuiden van Argentinië naar de grens met Bolivia loopt. Zie je het niet zo zitten om zelf te rijden? Dan kun je ook eenvoudig allerlei tours boeken in Salta zelf.

#2 Slaperig Cachi

Cachi is een klein dorpje dat voelt als de set van een westernfilm. Voor één van de enige winkeltjes ligt een hond te slapen, bordjes van cactushout wijzen je de weg en de verf van het kleine, lichtgele kerkje bladdert langzaam af. In Cachi lijkt de siësta eeuwig te duren. En eigenlijk maakt dat het nu juist zo’n fijne plek.

Salta Cachi Cafayate Tilcara Noord-West Argentinië (8)

Salta Cachi Cafayate Tilcara Noord-West Argentinië (7)

En de reis naar Cachi is eigenlijk ook al de moeite waard. Tussen Salta en Cachi ligt Parque Nacional Los Cardones: een droog landschap vol metershoge cactussen. Daartussen wandelen lama’s en op de achtergrond zie je bergen die zó vol zitten met mineralen dat ze alle kleuren van de regenboog hebben.

#3 Wijnregio Cafayate

Als je vanuit Salta de Ruta 68 volgt, bereik je vanzelf de Quebrada de Cafayate, ook wel Quebrada de las Conchas genoemd. Bordjes langs de weg wijzen je in de richting van felrode rotsformaties in allerlei vormen, zoals Garganta del Diablo en El Anfiteatro. Die liggen in een uitgestrekt gebied, waar je elk moment verwacht een gaucho voorbij te zien komen op zijn paard, daarbij alleen een wolk van rood zand achterlatend. 

Salta Cachi Cafayate Tilcara Noord-West Argentinië (12)

Salta Cachi Cafayate Tilcara Noord-West Argentinië (13)

Als je verder rijdt, verandert het landschap langzaam en zie je steeds meer wijngaarden. Dit is namelijk één van de belangrijkste wijnregio´s van Argentinië en de thuisbasis van de Torrentésdruif. In de bodega’s rondom Plaza San Martin en bij de wijngaarden kun je dan ook volop witte wijnen uit de regio proeven, die door de hoogte en het grote verschil tussen dag- en nachttemperatuur een intense smaak hebben.

Salta Cachi Cafayate Tilcara Noord-West Argentinië (9)

#4 Tilcara en de vallei van Humahuaca

Tilcara is een klein, kleurrijk hippiestadje dat je waarschijnlijk óf fantastisch óf helemaal niks vindt. Helaas vielen wij in die laatste categorie, maar misschien kwam dat ook omdat we in een behoorlijk zweverig hostel terechtkwamen. Mocht je een beetje (drugsgerelateerde) zweverigheid wel waarderen, dan is Tilcara zeker een plek om een tijdje te blijven hangen.

Salta Cachi Cafayate Tilcara Noord-West Argentinië (1)

Hoe dan ook: de omgeving van Tilcara is sowieso een bezoekje waard. In de vallei van Humahuaca, zo’n 25 kilometer ten zuiden van Tilcara ligt bijvoorbeeld Purmamarca. Dit plaatsje is vooral bekend omdat het aan de voet van een bijzondere berg ligt: Cerro de los Siete Colores. Deze berg heeft – zoals de naam al suggereert – zeven verschillende kleuren. Tijdens een toeristische, maar érg mooie wandeltocht van drie kilometer wandel je om de berg heen en zie je de bijzondere kleuren aan alle kanten over de berg golven.

#5 Salinas Grandes

Geen tijd om net zoals ons de zoutvlaktes van Salar de Uyuni in Bolivia te bezoeken? Dan bieden de Salinas Grandes de Jujuy een goed alternatief. Ook hier lag ooit een groot zoutmeer, waar het water uit verdampt is. Wat rest is een eindeloos wit landschap, dat met een laagje regenwater eroverheen één grote spiegel wordt.Hoe kom je er?

Er zijn grofweg vier manieren om dit gebied in het noordwesten van Argentinië te bereiken. Voor het gemak gaan we even uit van Salta als bestemming. Vanuit daar kun je de andere plekken in de regio namelijk makkelijk bereiken.

Vanuit Bolivia

Steek in de plaats Villázon in Bolivia de chaotische grens over naar het Argentijnse La Quiaca. Daar kun je op het busstation eenvoudig een bus nemen in de richting van Salta. Deze route (Ruta 9, de Pan-American Highway) gaat door de vallei van Humahuaca. Je kunt dan bijvoorbeeld ook uitstappen in Tilcara.

Vanuit Chili

Vanuit Chili bereik je Salta doorgaans via een lange busrit van 11 uur vanuit San Pedro de Atacama. Deze route schijnt erg mooi te zijn. Aangezien je de Andes oversteekt, ga je over flinke hoogtes (boven de 4000 meter) en krijg je een pas met 72 haarspeldbochten voor de kiezen.

In Argentinië kan de bus via twee wegen naar Salta. De Ruta 51 lijkt de meest korte, maar verschilt niet veel van de Ruta 52 die bij het plaatsje Purmamarca op de Ruta 9 uitkomt. Als je van plan bent om Tilcara en de Quebrada de Humahuaca te verkennen, kun je ook hier uitstappen.

| Reistip: Zie je het niet zo zitten om zelf je reis te plannen? Kijk dan eens op de website van Local Hero Travel. Zij werken met lokale reisspecialisten, die voor jou een reis op maat kunnen regelen. Zo reis je kleinschalig en verantwoord en ondersteun je de lokale gemeenschap. Je maakt gebruik van de kennis die de reisspecialist over Argentinië heeft, waardoor je plekken ziet die je zelf waarschijnlijk niet zomaar zou vinden.

Salta Cachi Cafayate Tilcara Noord-West Argentinië (5)

Salta Cachi Cafayate Tilcara Noord-West Argentinië (2)

Vanuit Argentinië over de Ruta 40

Vanuit het zuiden zijn er verschillende mogelijkheden. Zelf hebben wij in Salta een bus naar Mendoza genomen om daar vervolgens de Andes naar Santiago de Chili over te steken. Uiteraard kun je deze route ook in omgekeerde volgorde volgen. De rit van Salta naar Mendoza duurt ruim 18 uur, dus je kunt ook het vliegtuig nemen (1,5 uur).

Wanneer je over een auto beschikt, dan wil je natuurlijk niets anders dan de weg vervolgen over de fameuze Ruta 40. Deze 5000 kilometer lange en deels verharde weg voert je vanuit het zuidelijke El Calafate naar La Quiaca in het hoge noorden, zonder ver van de Andes af te wijken.

Ergens anders?

Uiteraard kun je vanuit verschillende steden naar Martín Miguel de Güemes International Airport in Salta vliegen. Een directe vlucht vanuit de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires naar Salta duurt bijvoorbeeld iets langer dan 2 uur.

Gepubliceerd op 23 augustus 2017

Start je reis hier: Hotels in Salta  |  Reisgids Argentinië  |  Vliegtickets Salta  |  Huurauto Salta  |  Vaccinaties Argentinië

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie