ZWEDEN

Op zoek naar het noorderlicht in Zweeds Lapland

Kiruna Noorderlicht Fotografie Zweeds Lapland (5)

Het is koud en donker. Met onze statieven in de ene hand en onze camera’s in de andere lopen we door de sneeuw, op zoek naar een plek om ons de komende uren op te stellen. Anderhalf uur later is de temperatuur gedaald naar -20ºC en is de lens van één camera bevroren geraakt. We weten dat in de hut verderop warme thee op ons wacht, maar we gaan toch nog even door. We zoeken naar de beste camera-instellingen om het groenige licht dat door de hemel beweegt vast te leggen. Van het noorderlicht wil je nu eenmaal blijven genieten, ondanks alle ontberingen! Wil jij het noorderlicht ook zien? Lees dan verder, want we delen graag onze ervaringen en tips met je.

Eindeloze sneeuwlandschappen

Het noorderlicht is een natuurfenomeen dat elke reiziger een keer gezien wil hebben. Wanneer je op zoek gaat naar geschikte bestemmingen in Scandinavië kom je doorgaans uit bij Rovaniemi in Finland en Kiruna of Abisko in Zweden. Wij kozen voor Kiruna. Dit omdat wij onze reis wilden vervolgen naar de Lofoten in Noorwegen. Daarnaast ligt Kiruna weer een stukje noordelijker dan Rovaniemi, dus de kans om het noorderlicht te zien is nét iets groter.

Met het vliegtuig van Amsterdam naar Kiruna is mogelijk, maar is doorgaans niet goedkoop. Wij vlogen daarom naar Stockholm, om van daaruit de nachttrein naar het hoge noorden in Zweden te nemen. De comfortabele nachttrein kun je heel eenvoudig boeken bij de Zweedse spoorwegen. Onze trein vertrok om 17:55 in Stockholm en kwam de volgende ochtend om 11:00 uur in Kiruna tot stilstand. Vanaf het moment dat de zon opkomt, zie je urenlang eindeloze sneeuwlandschappen en bekruipt je het gevoel dat je naar het einde van de wereld reist. In het ijskoude Kiruna brengt een pendelbus je kosteloos naar het centrum.

| Reistip: Vanuit Kiruna reisden wij per trein verder naar Narvik, Noorwegen. Hier reden wij met een auto een paar dagen over de Lofoten.

Kiruna Noorderlicht Fotografie Zweeds Lapland (4)

Kiruna Noorderlicht Fotografie Zweeds Lapland (1)

Kiruna: een wegzakkende mijnstad

Kiruna is voornamelijk bekend vanwege het ijzererts dat er gedolven wordt. De mijnbouw laat echter wel haar sporen na. Om het ijzererts te bereiken, zal men over enkele jaren namelijk direct onder het stadje gaan graven, met verzakkingen tot gevolg. De oplossing voor dit probleem? De stad verplaatsen. In 2013 is een project gestart waarbij de hele stad wordt afgebroken en drie kilometer verderop weer wordt opgebouwd.

Weinig mensen bezoeken Kiruna voor de bezienswaardigheden in de stad zelf. Die zijn er namelijk niet, tenzij je de bijzondere rode kerk meetelt. Alle actie speelt zich, in zomer én winter, af in de omgeving van Kiruna. Je kunt er bijvoorbeeld wandelen, huskytochten maken en skiën. Kiruna zelf bestaat uit straten met gekleurde houten huizen, enkele restaurants annex fastfoodzaken en een redelijk aanbod van (prijzige) hotels. Want prijzig, dat zijn Kiruna en haar activiteiten zeker.

Veel Aziatische toeristen schijnt dit niet te deren. Chinese touroperators verkopen speciale noorderlichtreizen waarbij de toerist vaak slechts 2 dagen in het nabijgelegen Jukkasjärvi verblijft om daarna huiswaarts te keren. Dat doen ze overigens wel met een goede reden: het befaamde Ice Hotel. Wij lieten dit ijshotel aan ons voorbijgaan. Na een wandeling door het door een poolwind geteisterde Kiruna en een vroege avondmaaltijd stond er voor ons namelijk een jacht naar het noorderlicht op het programma.

| Accommodatie: In Kiruna overnachtten wij in Hotel Bishops Arms Kiruna.

Kiruna Noorderlicht Fotografie Zweeds Lapland (2)

Kiruna Noorderlicht Fotografie Zweeds Lapland (3)

Hopen op een geluksdag

Een reis naar de poolcirel boeken om het noorderlicht te zien is vrij eenvoudig. Het noorderlicht ook daadwerkelijk zien is een ander verhaal. Dit heb je namelijk niet zelf in de hand. Volgens sommige websites moet je er grofweg van uitgaan dat je het noorderlicht één keer in de 3 tot 5 dagen zult zien. De hoeveelheid zonnewind die het aardmagnetisch veld probeert binnen te dringen en de mate van bewolking zijn belangrijke succesbepalende factoren. Hoewel ze in bepaalde mate kunnen worden voorspeld, moeten zelfs ervaren gidsen moeite doen om een goede inschatting te maken van waar ze die avond moeten zijn. Wij hadden het geluk aurora borealis te zien, hoewel slechts in matige vorm.

Kiruna Noorderlicht Fotografie Zweeds Lapland (6)

Kiruna Noorderlicht Fotografie Zweeds Lapland (7)

Wij combineerden onze zoektocht naar het noorderlicht met een fotografiecursus van Scandinavian Photoadventures. Het vereist namelijk enige kennis om dit spektakel op een enigszins acceptabele manier vast te leggen. Als je dit ook wil doen, houd dan de voorspellingen in de gaten voor een geschikte dag en boek enkele dagen van tevoren.

| Reistip: In Kiruna gingen we niet alleen op zoek naar het noorderlicht, maar trokken we ook met een huskyslee door de witte wildernis van Zweeds Lapland.

Fotografiecursus noorderlicht

Anetta en Ylva van Scandinavian Photoadventures zorgen gelukkig niet alleen voor goede uitleg, maar ook voor een extra laag warmte: bij de prijs zijn snowboots, broek en een sami-jas inbegrepen. Voeg daar nog thermo-ondergoed, een fleecevest, een donsjas, een windjack, een skibroek, lange sokken, een muts, een sjaal, en twee lagen handschoenen aan toe en je hebt nét voldoende kleding aan om het enkele uren bij een temperatuur ver onder de nul uit te houden.Kiruna Noorderlicht Fotografie Zweeds Lapland (8)

Met al deze kleding aan zijn we klaar voor vertrek. Na drie kwartier rijden zijn we ver genoeg van het licht van de stad verwijderd om het noorderlicht te kunnen zien. Helaas zien we het (nog) niet. Na een korte uitleg en oefening met sluitertijd en scherpstelling wandelen we naar een bevroren rivier. Het ijs schijnt niet overal stevig genoeg te zijn, dus we hopen maar dat we veilig staan. Al snel komt er een flauw groen licht opzetten, dat naar verloop van tijd sterker wordt. De bekende beelden van een flikkerende hemel met snel bewegende groene vlekken zijn ons helaas niet gegund. Maar wanneer je er je camera met een sluitertijd van 20 seconden op zet, moet je toch toegeven: het noorderlicht bestaat echt en het is waanzinnig mooi!

Gepubliceerd op 6 oktober 2016

Start je reis hier:  Hotels in Kiruna  |  Vliegtickets Kiruna  |  Huurauto Kiruna  |  Reisgids Lapland  |  Fly & Drive Zweeds Lapland

Meer lezen?

5 Reacties

 • Reageren
  Anna
  12 oktober 2016 om 17:03

  Mooie foto’s! Wat is het noorderlicht toch prachtig, ik zou het heel graag een keer willen zien!

  • Reageren
   Travelosophy
   13 oktober 2016 om 09:40

   Bedankt! Ja, wat is het noorderlicht mooi he? De komende maanden is het waarschijnlijk weer volop te zien in Scandinavië, dus wij zouden ook best nog een keer terug willen!

 • Reageren
  Rowan
  14 oktober 2016 om 17:48

  Wauw wat gaaf! Het Noorderlicht zien staat hoog op mijn bucket list en wat hebben jullie het mooi vastgelegd!

  • Reageren
   Travelosophy
   14 oktober 2016 om 20:07

   Dankjewel, leuk om te horen! Dat vastleggen is vooral ook goed gelukt door de fotografiecursus, dus dat zou ik zeker aanraden als je die kant op gaat!

 • Reageren
  Flash-backpack #1: terugblik op oktober
  7 november 2016 om 19:06

  […] een foto staat hoog op mijn verlanglijstje. Bart en Lieke van Travelosophy vertellen in hun blog “Op zoek naar het noorderlicht in Zweeds Lapland” hoe je een zoektocht naar het noorderlicht kunt combineren met een fotografiecursus. Een prachtige […]

 • Plaats een reactie