MYANMAR

Trekking over Myanmars platteland: van Kalaw naar het Inle Lake

Jongen en buffel bij trekking, Myanmar

Mingalaba! Als we door de velden vol rode peper en mosterdblad lopen, komen er vanuit een dorpje al kinderen aanrennen die ons enthousiast begroeten. In de verte zien we een man en zijn buffel aan het werk op de rijstvelden. We zijn in Myanmar, het vroegere Birma. In twee dagen lopen we van het bergdorp Kalaw naar het Inlemeer.

De route die we afleggen is populair: veel toeristen die Myanmar bezoeken doen deze trekking. Om die reden twijfelden we even of we dit wel moesten doen, of het niet té toeristisch zou zijn. Maar veel toeristische routes zijn populair om een reden en dat bleek hier ook het geval te zijn. Deze route is namelijk absoluut de moeite waard: de uitzichten zijn mooi, de mensen vriendelijk en het eten verrassend lekker. En het is toch Myanmar, dus écht druk is het (nog) nergens.

Wandelen langs kleine dorpen

De wandeling leidt langs dorpjes van lokale stammen, zoals de Pa O en de Palaung. Deze stammen hebben hun eigen dialect en mensen dragen kleurrijke traditionele kleding. De meeste mensen leven hier van de landbouw en je loopt dan ook door een glooiend landschap, langs akkers in alle kleuren. Als je zoals de meeste wandelaars deze trekking regelt via een organisatie, loopt er een gids met je mee die kan vertellen over het lokale leven.

eperoogst bij trekking Kalaw naar Inle, Myanmar

Akkers bij trekking Kalaw naar Inle, Myanmar

Bevolking bij trekking Kalaw naar Inle, Myanmar

Rond lunchtijd pauzeer je in een huis in een van de dorpjes op de route en wordt er een lunch voor je gemaakt. Wij verkeren in lichte shock als onze gids en kok ons plotseling één van de beste maaltijden van onze hele reis voorzetten: noodles, een heerlijke salade van avocado en tomaat en diverse soorten vers fruit. Onder het toeziend oog van Buddha eten we tot we écht niet meer kunnen.

Slapen boven een buffel

Ook overnachten doe je bij mensen thuis. In de dorpen waar veel toeristen overnachten zijn de meeste huizen niet alleen woonhuis (en stal), maar ook guesthouse. Hoewel mensen het lokale leven hier ondanks de aanwezigheid van toeristen gewoon door lijkt te gaan, moeten we toch even denken aan de (indrukwekkende!) documentaire ‘Banana Pancakes and The Children of Sticky Rice’.

Dat je in een guesthouse slaapt, betekent overigens niet dat je je kunt instellen op hotelachtige luxe. Je slaapt op en onder wat dekens op de grond op de bovenverdieping van het huis, boven de stal. In ons geval betekent dat dat we mee kunnen luisteren met de dagelijkse rituelen van de buffel des huizes, waardoor we nu weten dat een plassende buffel behoorlijk wat herrie kan maken.

Dorpje bij trekking Kalaw naar Inle, Myanmar

Ochtend bij trekking Kalaw naar Inle, Myanmar

Het Inlemeer

Op beide dagen wandel je zo’n 6 uur. De route is niet moeilijk en je hoeft geen steile hellingen te beklimmen. Toch is het na twee dagen lopen ook wel erg fijn dat je in een bootje mag stappen om je over het prachtige Inlemeer naar de eindbestemming Nyaung Shwe te laten varen. Het leven speelt zich hier niet áán, maar óp het meer af. Groentes groeien op de floating gardens, dorpjes bestaan uit huizen die op palen in het water gebouwd zijn en vanaf de vele bootjes op het meer wordt handel gedreven.

Boot bij trekking naar Inle meer, Myanmar

Wat je moet weten over een trekking van Kalaw naar het Inlemeer

Organisaties

Er zijn in Kalaw meerdere organisaties die deze trekking aanbieden en meestal kun je dit tot de dag van tevoren regelen. Wij deden de trekking tussen Kerst en Oud & Nieuw, dat is in Myanmar zo hoogseizoen als maar kan. De dag voordat we wilden vertrekken gingen we naar Naing Naing, één van de organisaties die de trekking aanbiedt. Maar hoe graag ze ook iets wilden regelen, ze hadden geen gidsen meer beschikbaar. Bij onze tweede optie, Sam’s Family, hadden we meer geluk. Zij regelden direct een gids, een kok en vervoer voor ons en gaven ons alle vertrouwen dat het goed zou komen. Dat kwam het ook, dus we durven Sam’s Family absoluut aan te raden.

Bagage

Als je een trekking boekt, wordt je bagage naar Nyaung Shwe gebracht. Je hoeft onderweg dus alleen een daypack mee te nemen met daarin water en wat spullen voor de overnachting, zoals een klein handdoekje en een lakenzak.

Kinderen bij trekking Kalaw naar Inle, Myanmar

Kosten

Voor deze trekking betaalden wij 40.000 kyat per persoon, dat is zo’n 30 euro. Dit is inclusief eten en vervoer in een auto naar het startpunt en met een boot over het Inlemeer naar Nyaung Shwe. Onderweg betaal je alleen nog een entrance fee van 10 dollar voor het gebied rondom Inle.De beste reisperiode

In principe kun je deze trekking het hele jaar door maken. De beste periode is tussen oktober en februari, dan is het droog maar niet te warm. Van maart tot en met mei is het vaak erg warm en van juni tot en met september kan het regenachtig zijn.

Gepubliceerd op 19 juli 2016

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie