OMAN

Over souqs en sultans: Muscat in 5 highlights

Een moskee in Muscat, Oman

Aan de ene kant ligt het Hadjargebergte met zijn groene wadi’s en daarachter het grote niemandsland van de woestijn. Aan de andere kant ligt de Golf van Oman, waarin dolfijnen en walvissen zwemmen. Daartussen vind je de Omaanse hoofdstad Muscat, een oude havenstad met lage gebouwen in lichte kleuren. Een fijne stad, met in elk geval vijf bezienswaardigheden en ervaringen die je niet mag missen! 

Sultan Qaboos bin Said van Oman stelde zichzelf tot doel om zijn land te moderniseren zonder de authenticiteit verloren te laten gaan. En met succes. In Muscat vind je namelijk niet de overdadige luxe die in dit deel van het Midden-Oosten eerder regel dan uitzondering lijkt, maar wel oude forten, een souq vol Oosterse geuren, een indrukwekkende moskee en een flinke portie gastvrijheid.

#1 Mutrah souq en corniche

Muscat bestaat eigenlijk uit verschillende steden. Eén daarvan is Mutrah, waar de haven zich bevindt. Vroeger meerden hier schepen van handelsreizigers aan en werden in de nabijgelegen souq exotische specerijen verhandeld. Inmiddels is de overdekte souq gerenoveerd en komen er veel toeristen op af. Toch proef je hier nog steeds de sfeer van lang vervlogen tijden. Je kunt hier verdwalen in de wirwar van straatjes en onderhandelen over de prijs van wierook en antieke schalen.

De Mutrah corniche in Muscat, Oman

Een man wandelt over Mutrah corniche in Muscat, Oman

Als je vanuit de donkere, drukke souq naar buiten loopt, sta je op de corniche van Mutrah. Op het water varen oude vissersboten onderweg naar de vismarkt aan de corniche, op loopafstand van de souq.

#2 De grote moskee: Sultan Qaboos Grand Mosque

Voor zijn dertigste jubileum besloot Sultan Qaboos zijn volk een cadeautje te geven. Het werd enorme moskee waar 20.000 mensen tegelijkertijd kunnen komen bidden. De fotogenieke moskee is een bijzonder staaltje Islamitische architectuur met veel marmer en een gigantische kroonluchter, zonder daarmee compleet over-the-top kitsch te worden.

De Sultan Qaboos Grand Mosque in Muscat, Oman

Een galerij in de Sultan Qaboos Grand Mosque in Muscat, Oman

Wil je de grote moskee bezoeken? Let dan wel even op de openingstijden. Als je niet komt om te bidden, ben je namelijk alleen zaterdag t/m donderdag tussen 8 en 11 uur ’s ochtends welkom. Je mag alleen naar binnen als je conservatief gekleed bent. Eventueel kun je kleding huren.

#3 Alam Palace in Oud-Muscat

Om het oude deel van Muscat te bereiken, volg je de corniche van Mutrah tot de Muscat Gate. In deze oude stadspoort vind je een museum. Achter de poort ligt een ontspannen wijk met vooral regeringsgebouwen. Ook de sultan heeft hier een optrekje laten bouwen: het Alam Palace. Het paleis is een enorm bouwwerk in blauw en goud, dat voornamelijk voor ceremonies gebruikt wordt.

Het Alam Palace in Muscat, Oman

De Muscat Gate in Muscat, Oman

Voor uitzicht op de karakteristieke witte huizen en de rotsachtige kust kun je vanuit hier de weg nog een stukje verder volgen in de richting van Al Bustan.

#4 Het Royal Opera House en Qurm beach

In 2011 werd in Muscat het Royal Opera House geopend, ontworpen door dezelfde architecten als de Grand Mosque. In dit indrukwekkende marmeren gebouw in Arabische stijl kun je terecht voor een avondje cultuur. Tickets daarvoor kun je reserveren op de website van het Royal Opera House.

Het Royal Opera House in Muscat, Oman

Namiddag op Qurm beach in Muscat, Oman

Net achter het Opera House ligt Qurm beach. Aan deze kale boulevard komen vanaf het eind van de middag rijke Omani voorbij rijden om indruk te maken met dure auto’s. Als je het niet ziet zitten om zelf je economy class huurauto te showen, zoek dan een plekje tussen de rich kids op het terras van de Starbucks. Wij raden niet vaak een bezoekje aan de Starbucks aan, maar hier is het deel van de ervaring!#5 Traditioneel Arabisch eten

In Muscat kun je op verschillende plekken heerlijk eten. Probeer bijvoorbeeld de shuwa, lamsvlees dat in een palmblad langzaam gegaard is in een ondergrondse oven. Of wat dacht je van een biryani van kameel? Of van vegetarische mezze met vers Arabisch brood?

Tuin van Kargeen Caffe in Muscat, Oman

Bij Kargeen Caffe zit je in een sfeervolle Arabische tuin tussen de Omani met waterpijpen. Op de kaart staan een heleboel verschillende traditionele en minder traditionele gerechten. In de buurt van het operagebouw ligt restaurant Ubhar, waar ze in een moderne omgeving traditionele Omani gerechten serveren. Probeer ook zeker de sterke Omani koffie met kardemom en de bijbehorende dadels!

Gepubliceerd op 12 maart 2017

Start je reis hier: Vliegtickets Oman  |  Hotels in Oman  |  Huurauto Oman  |  Reisgids Oman  |  Vaccinaties Oman  |  E-Visum Oman  |  Groepsreis Oman

Meer lezen?

1 Reactie

  • Reageren
    Me over ME
    8 december 2017 om 17:17

    Al Qurm of Qurum Beach….aah, dat mis ik! Wat een drukte en gezelligheid in de avond en het bruin geribbelde strand. Heb je de prachtige mangrovebossen zien staan?

  • Plaats een reactie