JAPAN

Mount Fuji beklimmen: filewandelen op de iconische vulkaan van Japan

Uitzicht op Mount Fuji Fujisan, Japan

Op slechts twee uur reizen van Tokyo ligt hét symbool van Japan: Mount Fuji. Maar waar veel mensen ervoor kiezen alleen de omgeving te bezoeken, besloten wij om de iconische Mount Fuji te beklimmen. In dit blog lees je hoe je de top van deze vulkanische berg bereikt en waarom het misschien tóch een goed idee is om er gewoon van een afstandje naar te gaan kijken.

De steile klim is vermoeiend, zeker na slechts een paar uur slaap in een benauwde berghut. Onze handen en voeten zijn koud en onze camera zit vol condens door de ijzige wind. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn we inmiddels ook behoorlijk chagrijnig door het slakkentempo van de mensenmassa die net voor zonsopgang de top wil bereiken. Een zonsopgang die – zo blijkt boven – door de bewolking nagenoeg onzichtbaar is. Na een kop warme thee beginnen we aan de afdaling die, door het terrein van grind waarin onze voeten diep wegzakken, loodzwaar blijkt te zijn. Nee, onze Expeditie Mount Fuji is niet echt wat we ons ervan voorstelden, maar we stonden wél mooi op de bekendste berg van Japan.

De heilige Fujisan

Mount Fuji (3776 meter) is met zijn karakteristieke vorm onlosmakelijk verbonden met Japan. In 2013 – toevallig ook het jaar dat wij de beklimming maakten – werd de heilige berg zelfs toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst. Fujisan, zoals hij door de Japanners genoemd wordt, ligt niet ver van Tokyo. Op heldere dagen zou je de berg zelfs vanuit daar moeten kunnen zien. Helaas is de kans op een heldere lucht in de hoofdstad niet heel groot en is Mount Fuji vaak in wolken gehuld.

Als je zeker wilt weten dat je Mount Fuji te zien krijgt, kun je bijvoorbeeld een dagtocht maken vanuit Tokyo of kiezen voor een tweedaagse tocht waarbij je de indrukwekkende berg beklimt. Onze keuze viel op die laatste optie. Aangezien we geen tour wilden boeken én zonder gids wilden wandelen, gingen we zelf op zoek naar informatie over de beklimming van Mount Fuji en reserveerden we vooraf alleen een slaapplek in een berghut.

Routes op Mount Fuji

Vier verschillende routes leiden naar de top. Van die vier is de Yoshida trail het populairst. Deze start namelijk in het nabijgelegen stadje Fujiyoshida, ten noorden van Mount Fuji. De andere routes – Subashiri, Gotemba en Fujinomiya – beginnen aan de zuidelijke en oostelijke kant van de berg. De routes zijn officieel alleen geopend in het klimseizoen (juli en augustus). Buiten die periode sluiten de berghutten en wordt de kans op slecht weer groter.

| Reistip: Een overzicht van de vier routes op Mount Fuji vind je op de website van Fuji Mountain Guides.

Wandelpad op Mount Fuji Fujisan, Japan

Wanneer je kiest voor de Yoshida Trail kun je al in Fujiyoshida starten, maar de meeste mensen starten op een hoger gelegen punt: het Fuji Subaru Line 5th station. Dit punt ligt op 2305 meter hoogte en vanuit hier is het zo’n 7 kilometer lopen. Als je vroeg bij dit 5th station aankomt, kun je in principe in één dag op en neer naar de top. Ook kun je ’s avonds vertrekken zodat je net voor zonsopgang boven bent.

Aangezien het best een zware klim is, lijken dit ons niet echt aantrekkelijke opties. Wij vertrekken daarom rond 13.00 uur bij het Fuji Subaru Line 5th station en slapen in een berghut bij het 8th station, zodat we vroeg in de ochtend kunnen beginnen aan de tocht naar de top.

Mount Fuji beklimmen

De tocht vanuit het 5th station is op zich niet heel erg moeilijk. Zeker het eerste deel door het bos is goed te doen. Boven de boomgrens wordt het iets lastiger. Daar is het pad smaller en rotsachtiger en gaat het steil omhoog. Maar wat deze tocht uiteindelijk toch écht een beproeving maakt, zijn de medewandelaars. Bij het startpunt zien we al een massa van voornamelijk Japanse, maar ook enkele buitenlandse bergbeklimmers. Ze zijn uitgedost in professionele, neonkleurige klimoutfits die ook goed van pas zouden komen bij een beklimming van de Mount Everest. Voor veel Japanners is Mount Fuji beklimmen iets dat je ooit moet doen, maar bij sommigen vraag je je af of dat nu echt een goed idee is. Op de rotsachtige paden hebben veel mensen het verrassend moeilijk en al snel ontstaat er een file.

Drukte op Mount Fuji Fujisan, Japan

Drukte bij zonsopgang op Mount Fuji Fujisan, Japan

We slapen een paar uurtjes in een berghut en beginnen rond 01.30 uur aan de laatste 400 hoogtemeters naar de top. Zo diep in de nacht zijn aan de klimoutfits hoofdlampjes toegevoegd en zien we een lang verlicht lint van mensen de berg op wandelen. We sluiten aan in de rij. Hoofdlampjes hebben we niet nodig, want die honderden lampjes om ons heen geven licht genoeg.

In deze nachtelijke file staan we steeds enkele minuten stil om vervolgens weer twee passen vooruit te mogen doen. De wind, de ijzige kou en het dalende zuurstofgehalte zorgen ervoor dat ook ons humeur tot onder het vriespunt daalt. Voor die laatste 400 hoogtemeters hebben we uiteindelijk 3 uur nodig, maar dan zijn we er. We staan bovenop Mount Fuji!

Het zal geen verrassing zijn dat het ook bovenop de berg druk is. Je kunt hier bijkomen en opwarmen met een kop thee, souvenirs kopen in één van de vele kraampjes en – als je geluk hebt – een glimp opvangen van de zonsopgang. Heb je nog energie over? Dan kun je vanuit hier nog in een uur langs de krater naar de echte top van Mount Fuji lopen.

De afdaling van Mount Fuji

Wij kijken naar de zon die opkomt en de muur van wolken die langzaam wegtrekt. Daarna dalen we al vrij snel af. Om chaos te voorkomen heeft de Yoshida trail een aparte route voor de afdaling, maar ook daar zien we een parade van mensen naar beneden wandelen. Gelukkig hebben wij vooraf al een andere route gepland: de Gotemba Trail.

Een gids wijst ons het begin van die route en enthousiast beginnen we aan de afdaling. Het voelt goed om de mensenmassa achter ons te laten. Het begin van de route is niet moeilijk, maar uiteindelijk moeten we drie kilometer lopen door diep zand en gruis van lavagesteente. Een touw dat langs deze route is gespannen houdt ons op de been. De zon begint inmiddels te branden.

Yoshida Trail op Mount Fuji Fujisan, Japan

Gotemba Trail op Mount Fuji Fujisan, Japan

In zo’n 4 uur staan we weer beneden, bij een bushalte. Daar kijken we nog even om naar Mount Fuji. En ja, voor de mooie plaatjes kun je misschien beter op een afstand naar de berg kijken, maar stiekem zijn we ook wel trots dat we deze bijzondere massabeklimming hebben doorstaan.

Voorbereiding voor de beklimming

Mount Fuji is een stratovulkaan. Dit betekent niet alleen dat de vulkaan behoorlijk explosief is en vol zit met as, stenen en gassen, maar ook dat je je moet voorbereiden op een steile klim. Een gezonde conditie, goede wandelschoenen en flink wat lagen kleding zijn – zoals bij veel wandeltochten – een vereiste. Ervaring, een GPS en een gids zijn niet per se nodig. De route is goed gemarkeerd en vanwege de enorme drukte is het een kwestie van follow the crowd, zeker op de Yoshida trail.

Uitzicht vanaf Mount Fuji Fujisan, Japan

Verder ben je in Japan, dus alles is prima georganiseerd. Op het startpunt, op de top van de berg en zelfs onderweg vind je sanitaire voorzieningen en kun je eten en drinken te kopen. De prijzen zijn hier wel aan de hoge kant, dus een voorraadje van water, mueslirepen en noodles is aan te raden.

Slapen op Mount Fuji

Als je deze tocht ook in twee dagen wilt doen, is het handig om vooraf een slaapplek te reserveren in één van de berghutten. Op de meest belopen route, de Yoshida Trail, liggen verschillende berghutten tussen het 7th en 8th station. Verwacht in deze hutten niet te veel comfort. Je boekt een relatief dure slaapplek van zo’n 180 bij 50 cm in een benauwde dorm, waar je ook je rugzak kwijt moet. Geen zin om te luisteren naar het gesnurk van je buurman die ook nog eens met zijn rug tegen je aan ligt? Dan kun je tegen betaling ook gewoon in de algemene ruimte van een berghut uitrusten en eventueel iets te eten kopen.

Berghut op Mount Fuji Fujisan, Japan

Slaapplekken kun je het best vooraf reserveren. In het korte seizoen raken de hutten namelijk snel vol. Een lijst van alle accommodaties en telefoonnummers kun je hier vinden. Eén berghut op de Fujinomiya trail is inmiddels ook via Booking.com te reserveren: Goraikou Sansou.

Online boeken was in 2013 nog geen optie, dus wij reserveerden bij Fujisan Hotel door vooraf te bellen. We waren bang dat deze reservering lost in translation zou raken, maar toen we er om 18.00 uur aankwamen stonden onze namen gelukkig gewoon op de lijst. We kochten er kokend water om noodles te maken en tussen 19.00 uur en 01.00 uur probeerden we te slapen. Vanwege de drukte moesten we echter om 01.30 uur alweer op pad om de zonsopgang vanaf de top te kunnen zien.Hoe kom je er?

Met de bus naar Mount Fuji

De startpunten – de 5th stations – van de vier verschillende routes zijn allemaal met de bus vanuit Tokyo te bereiken. Bustijden en opstappunten vind je bijvoorbeeld op Japan Guide. Wij reisden met de Highway Express bus vanuit Shinjuku Station in Tokyo direct naar het Fuji Subaru Line 5th station.

Met de trein naar Mount Fuji

De startpunten van de Gotemba en Subashiri trails zijn ook met de trein te bereiken via Gotemba station. Informatie hierover vind je op de website van Japan Rail Pass.

| Leestip: wij reisden na het afdalen over de Gotemba Trail meteen door naar Yokohama om de dag erna naar Kamakura te gaan. Hier lees je meer over onze reisroute door Japan.

Gepubliceerd op 14 april 2019

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie