INDIA

Wuivende palmen en verse vis op de mooiste stranden van Zuid-Goa

Een strand in Goa, India

Bij een strandvakantie denk je misschien niet direct aan India. Toch is Goa al sinds de toestroom van hippies in de jaren ’60 een populaire plek. Met haar langgerekte zandstranden, wuivende palmbomen en relaxte sfeer voldoet Goa aan alle strandclichés. Vooral het zuiden van deze kleine Indiase deelstaat staat bekend om zijn rust. Wij gingen daarom op zoek naar de mooiste stranden van Zuid-Goa. 

Het helderblauwe water in de zee is op kamertemperatuur en het zand op het strand is heerlijk zacht. In de schaduw van wuivende palmbomen geniet je van een verfrissende kokosnoot. Als de zon is ondergegaan eet je op het strand bij kaarslicht de meest verse garnalen die er te vinden zijn. Klinkt dit too good to be true? Niet op de stranden rondom Palolem in het zuiden van Goa. Hier is het de normaalste zaak van de wereld.

Tijdens onze reis door zuidelijk India kozen we er bewust voor om naar Zuid-Goa te reizen. Het noorden is namelijk drukker. Dit deel staat bekend om de dancefeesten die georganiseerd worden aan de stranden van Anjuna, Baga en Calangute. Ook hoorden we geruchten over een overvloed aan voornamelijk Russische toeristen en een vercommercialiseerde hippiescene. Voor een paar dagen heerlijk relaxen aan het strand kozen we daarom liever voor het zuiden.

Palolem Beach

Het strand van het dorpje Palolem is het bekendste én drukste strand in het zuiden van Goa. En wij begrijpen helemaal waarom. De in felle kleuren geschilderde houten huisjes die je er kunt huren liggen pal op het strand, tegen een decor van enorme groene palmbomen. Palolem Beach is dan ook niet voor niets het strand dat je het vaakst zult tegenkomen op plaatjes van Zuid-Goa. De keerzijde is echter dat het ook hier behoorlijk druk kan zijn. Reden genoeg om dus ook andere stranden te overwegen.

Patnem Beach

Een goed en beduidend rustiger alternatief vind je al door een paar kilometer zuidwaarts te reizen, naar Patnem Beach. Want ook dit strand heeft alles wat je maar kunt wensen: een fijn strand, hutjes tussen de palmbomen en flink wat restaurants. Het enige verschil met Palolem is dat het overdag én ’s avonds een stuk rustiger is. Wij kozen er daarom voor een huisje aan het strand van Patnem te huren en dat bleek een goede keus.

Patnem Beach_2 in Zuid-Goa, India

Patnem Beach_1 in Zuid-Goa, IndiaZo’n strandhuisje is natuurlijk sowieso fijn, maar iets anders kun je hier aan de kust ook bijna niet huren. Hoogbouw is er (gelukkig!) niet en permanente bebouwing is schaars. Dit komt omdat er door de overheid voor veel hotels en restaurants een vergunning voor slechts één of enkele seizoenen wordt verleend. Omdat er dus veel moet worden afgebroken na het hoogseizoen – in onze zomer – zien sommige “resorts” eruit alsof ze met minimale middelen zijn gebouwd. Soms hebben ze daardoor helaas zelfs iets weg van een vluchtelingenkamp. Deze tijdelijke bebouwing verklaart ook waarom je in Zuid-Goa op een bepaalde plek nooit datgene aantreft wat je er volgens Google Maps zou moeten aantreffen.

De prijzen van hotels in heel Goa zijn wat hoger dan in andere delen van India. Dat betekent niet dat je dan ook meer kwaliteit krijgt. Het blijft natuurlijk India. Sterker nog, omdat de bebouwing vaak tijdelijk is, zijn de hutjes nogal basic. Wél krijg je er doorgaans een fantastische locatie voor terug: pal aan het strand. ’s Ochtends trek je dus zwemkleding aan en loop je zo de zee in, om daarna te genieten van een ontbijtje op het strand.

| Accommodatie: Wij sliepen in één van de vijf strandhuisjes van Patnem Dwarka. Het was niet echt goedkoop, maar het bleek wel een heel fijn huisje op een ideale locatie.

Dwarka Beach Resort op Patnem Beach in Zuid-Goa, India

Agonda Beach

Even ten noorden van Palolem en Patnem vind je Agonda Beach. Dit strand is vergelijkbaar met Patnem Beach. Het is net zo mooi en ook hier vind je volop eenvoudige accommodaties en restaurantjes.

Agonda Beach_2 in Zuid-Goa, India

Agonda Beach_1 in Zuid-Goa, India

Cola Beach

Cola Beach zou volgens sommige reisgidsen en -blogs dé verborgen parel van Goa zijn. Zo zou het moeilijk te bereiken zijn, maar wel een prachtig lagune hebben en een langgerekt strand langs kliffen. Onze verwachtingen waren dus hoog. Toch waren we enigszins teleurgesteld toen we hier aankwamen. Het strand zat namelijk vol met chartervluchttoeristen die in India leken te zijn voor goedkope drank. Toen we besloten dan maar een drankje mee te drinken, ontdekten we dat de bediening in het restaurant behoorlijk onvriendelijk was. Niet écht een goed begin dus.

Cola Beach_1 in Zuid-Goa, India

Cola Beach_3 in Zuid-Goa, India

Gelukkig lieten we ons niet uit het veld slaan en besloten we verder te lopen. Cola Beach bestaat namelijk grofweg uit drie baaien. Wanneer je de meest zuidelijke baai met de lagune en Cola Beach Resort verlaat en naar het noorden loopt, tref je verlaten paradijselijke stranden aan met slechts hier een daar een yogaclub. Dit is waarvoor je naar Goa kwam!

Cola Beach_4 in Zuid-Goa, India

Cola Beach_5 in Zuid-Goa, India

Cola Beach_6 in Zuid-Goa, India

| Reistip: Mocht je een scooter gehuurd hebben of wel van een logistieke uitdaging houden, dan kun je ook nog proberen het kleine Kakolem Beach te bereiken.

Reizen naar Zuid-Goa, zouden we dat aanraden?

Als je op zoek bent naar paradijselijke stranden, is Goa absoluut een aanrader. Maar er zijn wel dingen om rekening mee te houden. Verwacht in Zuid-Goa bijvoorbeeld geen hipstertaferelen zoals op Bali. Hotels en restaurants zijn vaak basic en de rauwe hippiesfeer lijkt hier gecultiveerd te worden. De mensen die daarop afkomen zijn een mix van oude hippies en Russen, Britten en Zweden op zoek naar goedkope vakanties.

Als je net als wij niet zo goed uren op het strand kunt liggen, dan kan het zijn dat je na een paar dagen wel uitgekeken bent, hoe idyllisch het hier ook is. Het vervoer kan lastig zijn en restaurants zijn niet echt inspirerend. De verse vis is heerlijk, maar menukaarten hoef je eigenlijk niet open te slaan. Restaurants lijken allemaal hetzelfde aan te bieden.

Kortom, Zuid-Goa is een heerlijke plek om een paar dagen te relaxen en we hadden het tijdens onze reis door Zuid-India absoluut niet willen missen. Maar als je graag dingen onderneemt, van een beetje luxe houdt of graag op zoek gaat naar leuke restaurantjes, dan kun je hier misschien beter geen strandvakantie van twee weken boeken.

| Reistip: Als je op zoek bent naar wat afwisseling, kun je een bezoek aan de stranden ook prima combineren met een bezoek aan Panjim (Panaji) en Oud Goa (Goa Velha). Deze plaatsen herinneren met hun kerken en gekleurde huizen in Portugese stijl aan het Goa’s koloniale verleden.

Vervoer in Zuid-Goa

Het bereiken van sommige stranden, zoals Cola en Kakolem, kan een uitdaging zijn. De makkelijkste optie is om een scooter te huren, maar als je dit nog nooit gedaan hebt is dit misschien niet zo’n goed idee. Andere vervoeropties zijn bus, tuktuk of taxi. Maar je bent hier in India, dus al deze opties stellen je enigszins op de proef. De bussen rijden namelijk zonder vaste tijden, zeer infrequent en regelmatig op standje Formule 1. De tuktuks en taxi’s vragen voor kleine stukjes vaak onredelijk hoge prijzen, waar bijna niet over te onderhandelen valt.Hoe kom je in Goa?

Als je naar Goa wilt vliegen, zul je landen op Dabolim Airport, ten zuiden van Panjim. Reken bij een vlucht van Amsterdam naar Goa op minstens één overstap.

Vanuit Mumbai rijden er meerdere treinen per dag in 8 tot 12 uur naar Madgaon (Margao) in Zuid-Goa en Karmali (Carambolim) dat in de buurt van Panjim en Oud Goa ligt. Deze treinen kun je vinden op de website van IRCTC. Bussen doen er enkele uren langer over en zijn vaak minder comfortabel.

Vanuit Hampi (of eigenlijk Hospet/Hosapete) vertrekken op maandag, woensdag, donderdag en zaterdag vroeg in de ochtend treinen naar Madgaon. Slechts één keer per week, op donderdag, kun je een nachttrein naar Goa nemen. Ook deze treinen zijn te vinden op de website van IRCTC. Op andere dagen rijden er nachtbussen. Wij kozen ervoor om in plaats daarvan een trein naar Hubli (Hubballi) te nemen en vanuit daar met verschillende bussen verder naar Goa te reizen. Dat was niet makkelijk en duurde nogal lang, maar het betekende wel dat we geen nachtbus hoefden te nemen.

| Leestip: Combineer je je reis naar Goa met een bezoek aan Hampi? Lees hier dan verder over deze bijzondere stad vol tempels.

Gepubliceerd op 28 maart 2019

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie