MYANMAR

Overal boeddha’s in surrealistisch Monywa, Myanmar

Boeddhabeelden bij Thanboddhay nabij Monywa, Myanmar

Monywa in Myanmar is niet bepaald een toeristische plek. Je wordt er begroet met nieuwsgierige blikken, voorzichtige glimlachjes en talloze fotoverzoeken. De bijzondere sfeer die dat oplevert is al één reden voor een bezoek aan Monywa. Maar er zijn meer redenen. Monywa heeft namelijk een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Die bezienswaardigheden vallen óf in de categorie ‘hele grote boeddhabeelden’ óf in de categorie ‘heel veel boeddhabeelden’. Hoe dan ook, boeddha’s bekijken zul je.

Monywa ligt op enkele uren rijden van Mandalay, op de route naar Bagan. Toch wordt het door veel mensen die rondreizen door Myanmar overgeslagen. En dat is jammer, want het is een bijzondere plek. Het (letterlijke) hoogtepunt is de Maha Bodhi Tataung, op de voet gevolgd door de Thanboddhay Pagoda.

Maha Bodhi Tataung

Brommers rijden over de stoffige wegen door een groen landschap. In dat landschap doemt als uit het niets een groot, gouden boeddhabeeld op. Dit beeld, de de Laykyun Sekkya, is een absolute eyecatcher. Met zijn 129 meter is het één van de hoogste boeddhabeelden ter wereld. En je kunt er nog in ook. Binnenin vind je nog meer beelden en schilderingen. Je stapt binnen in het onderste deel, waar de boeddhistische hel uitgebeeld wordt en naarmate je verder naar boven klimt, kom je steeds dichter bij het nirwana.

Het standbeeld dateert uit 2008. Hoewel we absoluut onder de indruk zijn, komen er ook nogal westerse vragen in ons op. Waar komt al het geld voor dit nieuwe, shiny beeld vandaan? En als je al dit geld hebt, waarom zou je dan investeren in een beeld, terwijl onderwijs en gezondheidszorg verre van optimaal zijn? Dit soort vragen stellen we onszelf wel vaker in Myanmar. Maar dan moeten we ook toegeven dat al die bijzondere standbeelden en tempels wel één van de redenen zijn dat wij hier als toerist zijn.

Weg naar Maha Bodhi Tataung in Monywa, Myanmar

Als je trouwens dacht dat één enorme boeddha voldoende zou zijn, dan heb je het mis. Er is namelijk ook nog een indrukwekkende liggende (reclining) boeddha van 95 meter. Ook wordt er gewerkt aan een zittende boeddha en zijn er plannen voor een (jawel!) op zijn rug liggende boeddha. Ga er voor het gemak maar vanuit dat ook deze niet bescheiden zullen zijn in hun omvang.

Liggende boeddha bij Maha Bodhi Tataung in Monywa, Myanmar

Monniken bij Maha Bodhi Tataung in Monywa, Myanmar

De naam ‘Maha Bodhi Tataung’ is Birmees voor ‘duizend bodhibomen’. Omdat Boeddha tijdens zijn meditatie onder een bodhiboom verlichting bereikt zou hebben, worden deze bomen als heilig gezien. In het complex zijn er 9000 van geplant. Onderweg naar de beelden zie je hele stukken met alleen maar bodhibomen, elk met een eigen boeddhabeeldje eronder.

Beelden bij bodhibomen in Monywa, Myanmar

Thanboddhay Pagoda

Als je tussen de twee grote stenen olifanten door loopt en voet zet in dit nogal intens gedecoreerde tempelcomplex, stap je een bijna surrealistische wereld binnen. Buddha meets Disneyland. De belangrijkste tempel van dit complex bevindt zich in een groot, rood gebouw dat volop gedecoreerd is met beelden en obelisken in alle mogelijk pasteltinten. Op het dak bevinden zich 864 gouden mini-stupa’s.

Buiten bij Thanboddhay nabij Monywa, Myanmar

Familie bij Thanboddhay nabij Monywa, Myanmar

Met die overdadige versieringen aan de buitenkant, zou je kunnen denken dat je de binnenkant eenvoudig kunt houden. Zo niet in Myanmar. Binnen vind je namelijk meer dan 500.000 boeddhabeelden. Ja, je leest het goed: een half miljoen. Over the top? Zeker, maar daarmee ook erg indrukwekkend.

Binnen bij Thanboddhay nabij Monywa, Myanmar

Ladymonks bij Thanboddhay nabij Monywa, Myanmar

Vervoer en verblijf in Monywa

Naar Monywa

Monywa is per bus of minibus te bereiken vanuit bijvoorbeeld Mandalay, Pakokku en Nyaung U (Bagan).

Wij kwamen vanuit Mandalay, waar het hotel voor ons een plek in een minibus gereserveerd had. Een minibus haalt je meestal op bij je hotel en brengt je naar je volgende hotel. Je kunt ook een lokale bussen nemen, die vertrekken (op dit moment) elk uur tussen half 7 ’s ochtends en 4 uur ’s middags en brengen je in zo’n 3,5 uur naar Monywa.

Vanuit Bagan vertrekken om 7 en om 9 uur ’s ochtends gewone bussen en om 7 en 10 uur ’s ochtends en half 3 ’s middags minibussen. Die rijden in zo’n 4 uur naar Monywa.

Minibus op weg naar Monywa, MyanmarNaar de bezienswaardigheden in Monywa

Wij verbleven in één van de enige hotels in Monywa: het Win Unity Resort, een resort dat in de eerste instantie een luxe indruk maakt, maar toch verrassend basic is. Aan de receptie bieden ze een tour van een halve dag aan waarbij je met een auto naar zowel Maha Bodhi Tataung als Thanboddhay Pagoda gebracht wordt.

Ongetwijfeld kun je ook op straat of op het busstation een taxi vinden die je naar de bezienswaardigheden kan brengen. Dit zal misschien goedkoper zijn dan via het hotel, maar hou er rekening mee dat Monywa niet erg toeristisch is en dat het dus wel even kan duren voordat je vervoer gevonden hebt.

Dagtrip vanuit Mandalay naar Monywa

Wil je liever niet in Monywa verblijven, maar een dagtour maken vanuit Mandalay? Dat kan, hoewel je dan wel moet rekenen op heel uren wat op de weg. Vanuit Mandalay ben je namelijk 3-4 uur onderweg naar Monywa. In Monywa zelf kun je in een halve dag al heel wat zien. In dit geval kun je wel het best een privétaxi regelen die je overal naartoe brengt.

Laatst bijgewerkt op 25 april 2018

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie