Als er één wereldwonder vaak bovenaan to-go lijstjes prijkt, dan is het Machu Picchu wel. Toen we door Peru reisden, konden we er dan ook niet omheen. We konden het beeld van Machu Picchu al dromen en waren daarom een beetje bang voor een anticlimax. Maar na er urenlang rondgedwaald te hebben en de oude incastad van alle kanten bekeken te hebben, concludeerden we dat het terecht een bijzondere bezienswaardigheid is. Omdat het zo populair is, zijn er wel behoorlijk wat regels verbonden aan een bezoek. Wij delen daarom graag met je hoe je er komt en waar je rekening mee moet houden.
“Hoe hebben jullie dat gedaan, naar Machu Picchu reizen?” is een vraag die ons vaak gesteld wordt. “Nou gewoon, ter plekke een entreeticket en een treinkaartje kopen” is dan ons meest eenvoudige antwoord. Maar zo simpel ging het in werkelijkheid niet. Een haperend betalingssysteem zorgde er namelijk bijna voor dat we het wereldwonder moesten overslaan.
Dat we een bezoek aan Machu Picchu bijna moesten overslaan was een beetje aan onszelf te wijten. Wij zijn namelijk geen reizigers die al maanden van tevoren hun reis tot in detail hebben uitgestippeld. Tickets en accommodaties regelen we pas enkele weken of dagen voor vertrek en veel andere dingen regelen we ter plekke. Hoewel dat voor ons vaak een fijne manier van reizen is, is het voor een bezoek aan Machu Picchu toch een beetje risicovol. Voor een trip naar deze incastad kun je daarom beter wat van je flexibiliteit opgeven door vooraf al wat dingen vast te leggen. Daarbij moet je bijvoorbeeld al overwegen of je een dagtocht met de trein wilt maken of kiest voor één van de vele trekkings naar Machu Picchu.
| Reistip: Maak een reis naar Machu Picchu extra bijzonder door het te combineren met jaarlijks en bijzonder festival in Cuzco: Inti Raymi. Wij waren erbij en schreven al eerder een blog over dit festival van de zon.
Optie 1: Een dagtrip naar Machu Picchu
Peru is een groot land met veel bezienswaardigheden, maar ook een land met lange reistijden en flinke hoogteverschillen. Wanneer je er dan maar zo’n twee weken hebt, dan moet je dus keuzes maken. Want ja, we wilden graag naar de koloniale stad Arequipa, condors spotten in de Colca Canyon, lekker eten in Lima en genoeg tijd overhouden in Cuzco voor het Inti Raymi Festival en de beklimming van de kleurrijke Rainbow Mountain. En dan was er ook nog al dat moois in de mystieke Sacred Valley, die door veel toeristen wordt overgeslagen, maar eigenlijk meer dan de moeite waard is. Kortom, Machu Picchu moest voor ons een dagtrip worden. En gelukkig is dat gewoon mogelijk.
Met de trein naar Aguas Calientes
Vlak voordat wij Cuzco inruilden voor de Sacred Valley boekten wij er onze entreetickets voor Machu Picchu en treintickets naar Aguas Calientes. Aguas Calientes is de uitvalsbasis voor Machu Picchu, die ook vaak aangeduid wordt als Machu Picchu town of Machu Picchu station en die alleen te voet of per trein te bereiken is. Vanuit Cuzco ben je per trein zo’n 3-4 uur onderweg. Wij kozen er echter voor om niet in Cuzco, maar pas in Ollantaytambo in de trein te stappen. Ollantaytambo is een fijne plek in de Sacred Valley, vanuit waar je ook andere bezienswaardigheden kunt bezoeken. Vanuit daar is het nog maar anderhalf uur met de trein naar Aguas Calientes.
| Accommodatie: Wil je voor je bezoek aan Machu Picchu ook in Ollantaytambo overnachten? Wij sliepen in hotel Munay Punku. Een prima plek, maar niet heel bijzonder. Als we eerder geboekt hadden en meer keuze hadden gehad, dan hadden we waarschijnlijk gekozen voor Hostal Iskay of het mooie, maar buiten Ollantaytambo gelegen Casa de la Chola. Verblijf je toch liever in Aguas Calientes? Dat kan. Ook daar is voldoende accommodatie te vinden, al moet je wel rekenen op hogere prijzen.
Om vanuit Cuzco of Ollantaytambo per trein naar Aguas Calientes te reizen, heb je behalve de bizar dure Belmond Hiram Bingham nog twee andere opties: Inca Rail of Peru Rail. Allebei hebben ze een verkoopkantoor in hartje Cuzco. Gelukkig hadden wij slechts drie dagen voor vertrek (en in juni) nog genoeg keuze uit verschillende dagen en tijden. Maar hoewel we alleen een retourtje nodig hadden voor het laatste stukje (tussen Ollantaytambo en Aguas Calientes), was de prijs nog toch even slikken: USD 136 per persoon.
Heb je het liever eerder geregeld en ook wat goedkoper? Boek dan bijvoorbeeld al thuis je treintickets. Mocht je van plan zijn om een meerdaagse trekking naar Machu Picchu te maken, dan heb je die treintickets natuurlijk niet nodig.
Van Aguas Calientes naar Machu Picchu
Aangezien Aguas Calientes het eindstation van de trein is, moet je vanuit daar nog bij Machu Picchu zelf zien te komen. De goedkoopste manier om dat te doen is om naar boven en/of beneden te lopen. De snellere manier om de bus te nemen. Die is – net als de trein – niet goedkoop: USD 12 voor een enkeltje. Makkelijk is het wel: je koopt een ticket bij de halte, stapt in een van de vele opgestelde bussen en laat je in 20 minuten over een kronkelende weg naar boven rijden.
Optie 2: Wandelen naar Machu Picchu
Veel mensen denken dat Machu Picchu alleen via een dagenlange wandeltocht te bereiken is. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is dat dus niet het geval. Als je de trein en een bus neemt hoef je (bijna) geen meter te lopen. Toch kiezen veel mensen juist wél voor een wandeltocht. En daarvoor heb je verschillende opties.
De Inca trail, of toch één van die andere trekkings?
De beroemde Inca trail is de meest bekende route om Machu Picchu te bereiken. Maar zoals het vaak gaat met populaire tochten, lijkt de charme hier wel een beetje van af te zijn. Hoe mooi de route ook is: tijdens het hoogseizoen zijn de prijzen hoog, de groepen groot, het eten slecht en de route druk. Ook moet je dit lang van tevoren boeken om zeker te zijn van een plekje. Toen wij in Cuzco rondvroegen bij diverse tour agencies bleek dat er op andere routes nog wél voldoende plekken waren. Zo zijn er bijvoorbeeld een alternatieve Inca Trail en een Inca Jungle Trail. Ook zijn bijvoorbeeld ook de Lares en Salkantay treks goede opties.
Wat raden wij aan?
Omdat wij uiteindelijk besloten de trein naar Machu Picchu te nemen, kunnen we helaas weinig over de verschillende wandeltochten vertellen. Gelukkig zijn er een heleboel websites die de verschillen tussen deze Machu Picchu trekkings bespreken.
In elk geval is het in de meeste gevallen geen probleem om te wachten met boeken tot je in Cuzco bent. Daar kun je verschillende reisbureautjes bezoeken en kritische vragen stellen over bijvoorbeeld de route, slaapplekken, gids en transport. Een verschil in prijs heeft vaak met één van die factoren te maken. Als je een beetje onderhandelt, kun je vaak nog een paar soles afdingen, want stevig zijn de prijzen zeker. Wij kregen bijvoorbeeld de volgende offertes: Salkantay 4D/3N voor USD 250, Salkantay 5D/4N voor USD 595, Salkantay 4D/3N voor USD 575 en Lares 4D/3N voor USD 575. Die prijs is per persoon. En dan komt er vaak ook nog de huur van bijvoorbeeld een slaapzak en matje bij.
Wat ons verder opviel is dat er tussen de reisbureautjes een levendige handel in toeristen is: groepen van verschillende bureaus worden samengevoegd om kosten te besparen en mensen uit overboekte groepen worden doorverkocht aan bureaus die nog vrije plekken hebben. Het kan dus de moeite waard zijn om te checken met welke organisatie je meegaat en hoe groot de groep is waar je de wandeling mee gaat maken.
| Reistip: Veel trekkings naar Machu Picchu beginnen en eindigen in Cuzco, omdat dit transport onderdeel uitmaakt van het pakket. Dat is erg jammer omdat je hiermee veel mooie plekken in de Sacred Valley overslaat. Voor ons was dit één van de redenen om geen trekking te maken en Machu Picchu als onderdeel van onze trip door de heilige vallei te bezoeken.
Wat je moet weten over het bezoeken van Machu Picchu zelf
Tickets voor Machu Picchu
De tickets voor Machu Picchu kun je kopen via de officiële website. Het aantal tickets dat per dag verkocht wordt is beperkt. Om geen risico te lopen kun je het ticket dus al ver voor je vertrek boeken, maar wij hadden een paar dagen van tevoren nog genoeg keuze. Mocht je een trekking naar Machu Picchu boeken, dan zit je ticket daar al in.
Naast de gewone tickets zijn er tickets waarmee je ook Machu Picchu Mountain of de Huayna Picchu mag beklimmen. Als je dat wilt, dan moet je ruim van tevoren reserveren. Het aantal mensen dat deze pieken met uitzicht over Machu Picchu dagelijks mag bezoeken is namelijk ook gelimiteerd. Er mogen dus dagelijks nog minder mensen naar deze pieken toe dan er überhaupt in Machu Picchu worden toegelaten.
Nieuw toegangsbeleid
Tijdens ons bezoek was het nog gewoon mogelijk om een ticket voor de ochtend of de middag te kopen. Met deze tickets mocht je bovendien twee keer naar binnen. Zo konden we ondanks de verplichte route toch nog een keer terug naar hetzelfde uitzichtpunt. Met een ochtendticket was het bovendien zo dat je de hele dag kon blijven, dus helemaal logisch leek dit onderscheid niet.
Maar omdat Machu Picchu blijft zuchten onder de stroom toeristen wordt het toegangsbeleid steeds herzien. Er zijn tegenwoordig nieuwe regels die steeds worden aangescherpt. Nu koop je daarom een ticket voor een tijdslot dat dynamisch is geprijsd: de populaire tijden zijn duurder. Ook mag je nu maar vier uur blijven en is een re-entry niet meer mogelijk. Er is een aantal zo-ziet-u-alles-routes à la IKEA en om chaos te voorkomen wordt er strikt op toegezien dat je in de juiste richting loopt, dus valsspelen is er niet bij. De vaste routes eindigen allemaal bij de uitgang.
| Leestip: Een vollediger overzicht van de nieuwe regels vind je op deze website.
Een gids voor Machu Picchu
Van de vier uur tijd die je nu hebt, is het verplicht om minimaal één uur met een gids te spenderen. De kosten van deze gids komen dus bovenop je kosten voor je ticket voor en vervoer naar Machu Picchu. Ook hier zijn de prijzen stevig, maar hoe meer mensen in een groep, hoe goedkoper. En de gids zal jou vinden, maak je daar maar geen zorgen over. Ook wij wilden destijds graag een rondleiding en we werden bij de entree meteen al aangesproken door een gids. Omdat deze geen groep bij elkaar kreeg, kregen we na wat onderhandelen uiteindelijk een privérondleiding van 2,5 uur voor ongeveer USD 40 per persoon. En verplicht of niet, een gids is sowieso aan te raden. Tijdens een rondleiding kom je namelijk veel meer te weten over deze mysterieuze plek.
| Leestip: Lees je liever zelf over wat er allemaal te zien is? Dan kom je met de Lonely Planet van Peru ook al best ver. Er zijn echter twee soorten Lonely Planet te koop. Over de verschillen tussen de Lonely Planet gidsen van Peru lees je hier.
En dan is het zover: je bezoek aan Machu Picchu
Oké, het is waarschijnlijk al duidelijk dat je heel wat afwegingen en kosten moet maken voordat je het wereldwonder bereikt. Maar al kost het tijd, moeite en geld om er te komen, eenmaal binnen weet je: het is het meer dan waard! Hier, hoog in de bergen, prikken vreemde, groene pieken door de wolken die boven de verlaten stad hangen. En de mystiek van deze plek wordt alleen maar versterkt door het feit dat dit zo’n machtige plek was, waar belangrijke heersers van het Incarijk verbleven.
Machu Picchu werd namelijk gebouwd in de vijftiende eeuw, in de tijd dat de Inca’s hun macht over het Zuid-Amerikaanse continent begonnen uit te breiden. Aangenomen wordt dat leider Pachacutec degene is die opdracht gaf voor de bouw van deze stad, die moest dienen als buitenplaats voor hooggeplaatste leden van de gemeenschap. Door de ligging en de moeilijke bereikbaarheid, was het een plek waar ze veilig waren voor aanvallers. Toch is de stad na enkele generaties verlaten en uiteindelijk zelfs vergeten, vermoedelijk omdat maar weinig mensen van het bestaan ervan wisten. In 1911, of volgens sommige bronnen al enkele jaren eerder, werd Machu Picchu officieel opnieuw ontdekt en trokken archeologen er naartoe voor onderzoek. Daardoor begrijpen we nu iets beter wat we zien als we naar de oude stad kijken.
Sinds 1983 prijkt Machu Picchu op UNESCO’s lijst van werelderfgoed en sinds die tijd komen er steeds meer toeristen op af. En hoe terecht dat ook is, het betekent wel dat het er behoorlijk druk kan zijn. Het is dan ook niet toevallig dat het mooiste moment van ons bezoek rond 15.00 uur was, toen het complex leeg begon te stromen en de zon langzaam achter de omringende bergen wegdook. We keken uit over het lagergelegen deel en realiseerden ons dat het echt een indrukwekkende prestatie is geweest om dit met de middelen van toen voor elkaar te krijgen. Terwijl we dat op ons in lieten werken, dook er naast ons één van de vele lama’s op die het complex mede onderhouden. En hop: het klassieke fotoshot.
Gepubliceerd op 7 april 2020
Start je reis hier: Vliegtickets Peru | Reisgids Peru | Hotels in Peru | Vaccinaties Peru | Groepsreis Peru | Individuele rondreis Peru
Schrijf als eerste een reactie