PERU

Lima: ontdek de stranden en koloniale pleinen van Peru’s metropool

Kust van Lima - Peru

Voor veel reizigers is Peru’s hoofdstad Lima slechts een tussenstop op weg naar Cuzco en Machu Picchu, of de plek om over te stappen onderweg naar Bolivia. Maar eigenlijk is Lima een verrassend leuke stad om enkele dagen door te brengen, zelfs zonder bezienswaardigheden uit de categorie ‘wereldwonderen’. Bekijk de koloniale architectuur op Plaza Mayor, wandel door de levendige parken of ga surfen bij één van de stranden: in dit blog lees je over wat je in Lima kunt zien en doen.

Lima’s parken, kliffen en stranden

Met tien miljoen inwoners en een verwaarloosbaar metronetwerk is Lima vooral héél erg druk. Daarnaast is het ook nog eens één van de droogste steden ter wereld. Gelukkig compenseert de stad de drukte en het weinige groen met enkele prachtige parken. Deze zijn te vinden in de rijke en hippe wijken San Isidro, Miraflores en Barranco, boven op de hoge kliffen aan de kust.

Op deze kliffen is een schitterende, groene boulevard aangelegd, de Malecon. Inwoners van Lima komen hier om te gaan hardlopen, om skateboard tricks te oefenen op de skatebaan of om met de hele familie te gaan picknicken. Vanuit deze levendige parken aan deze boulevard heb je een wijds uitzicht over de Pacifische Oceaan.

Boven de oceaan zweven op een mooie, zonnige dag tientallen paragliders. Durf je het zelf ook aan om van klif af te rennen en te gaan paragliden boven Lima’s stranden? Meld je dan in Parque Antonio Raimundi. Een vlucht van 10 minuten in een tandem kost tussen de 65 en 75 euro.

Onder aan de metershoge kliffen bevindt zich de Circuito de Playas, een lange weg met daaraan diverse stranden. Op de stranden liggen mensen te zonnen en klinkt ‘helado, helado’ vanaf de karren waarmee ijsverkopers rondfietsen. Rondom sommige stranden wordt momenteel hard gewerkt om mooie parken aan te leggen die de stranden moeten verbinden.

In Lima kun je ook surfen op de Pacifische Oceaan. Ga hiervoor naar Playa Costa Verde (of in de volksmond Waikiki Beach) aan de Circuito de Playas in Miraflores en meld je bij een van de vele surfscholen. Voor een introductieles van twee uur betaal je ongeveer 25 euro.

Lima’s eeuwenoude cultuur

Zoals in veel steden in Zuid-Amerika, zie je ook in Lima nog sporen terug uit de Spaanse koloniale tijd. Vooral in Lima Centro domineren oude paleizen, pleinen, kloosters en kerken het straatbeeld. Vanwege zijn hoge dichtheid aan historische gebouwen werd deze wijk in 1988 dan ook door UNESCO uitgeroepen tot World Heritage Site.

Toch is Centro niet alleen een historische plek. In de drukke straatjes tussen Plaza San Martín en Plaza Mayor (of Plaza de Armas) vind je overal winkeltjes. Voor veel inwoners van Lima speelt het dagelijks leven zich nog steeds in deze wijk af.

De historische gebouwen met hun pastelkleuren en rijkelijk versierde balkons zijn vaak goed gerestaureerd. Op sommige ooit indrukwekkende gebouwen heeft de tijd echter duidelijk zijn sporen nagelaten. Het historisch centrum is niet heel groot, dus je kunt het eenvoudig te voet verkennen. Een free walking tour is een goed alternatief als je meer wil weten over de historie.

Verder terug in de geschiedenis kun je in het chiquere San Isidro en Miraflores. Hier, midden in de stad, vind je Huaca Huallamarca en Huaca Pucllana: piramides gemaakt van adobe (stenen van modder met stro of mest). Deze ceremoniële bouwwerken dateren van vóór de Inca’s. Hoewel ze sterk gerestaureerd zijn, geven ze een goede indruk van hoe het er hier vroeger moet hebben uitgezien.

Op zoek naar een wat authentiekere plek? Reis dan naar Pachacamac. Dit archeologische complex ligt 35 kilometer ten zuiden van de stad en is het beste te bereiken met een taxi (gebruik Uber!) of een georganiseerde tour. Je rijdt dan door de drukke, levendige wijk Chorrillos.

De oudste restanten op het complex van Pachacamac dateren van het jaar 100. In het museum wordt de hele geschiedenis van het complex goed uitgelegd. Buiten het museum valt helaas niet meer zo heel veel te zien. Niet alles is namelijk gerestaureerd en er vinden nog steeds opgravingen plaats. Maar toch: wanneer Machu Picchu geen onderdeel is van je reisroute en je graag iets van de oude cultuur van Peru wil zien, dan geven deze drie complexen een mooi beeld.

Spelende kinderen bij Lima’s fonteinen

Naast oudheid, biedt Lima ook een vleugje foutheid. Dit in de vorm van een fonteinshow met licht en muziek. Reis hiervoor naar het park Parcque de la Reserva naast het nationale voetbalstadion. Voor een zeer geringe entree krijg je toegang tot El Circuito Mágico del Agua.

De fonteinen in dit grote complex worden ’s avonds verlicht en in sommige fonteinen wordt vol overtuiging gespeeld door kinderen én volwassenen. De absolute over-the-top topper is de Fuente de Fantasía. Om 19:15, 20:15 en 21:30 wordt deze 120 meter lange fontein het decor van een heuse lasershow. De begeleidende muziek maakt het geheel af. Kortom, een verrassend gevalletje guilty pleasure.

Gepubliceerd op 24 december 2016

Lees ook

Schrijf als eerste een reactie

Laat een reactie achter