PERSOONLIJK

Travelosophy is genomineerd voor een Liebster Award!

Onlangs nomineerde Dewi van Backpack vol verhalen ons voor een Liebster Award, een award waarvoor bloggers andere, vooral beginnende, bloggers nomineren. En zo’n nominatie is niet alleen een superleuke blijk van waardering, maar ook een manier om bloggers beter te leren kennen. Als genomineerde krijg je namelijk een aantal vragen voorgelegd om te beantwoorden en je bedenkt vervolgens een weer aantal vragen die degene die jij nomineert mag beantwoorden. 

De vragen die wij voorgelegd kregen, zijn dus afkomstig van Dewi. Zij schrijft op Backpack vol verhalen over haar reizen door onder andere Maleisië, Indonesië en China. Door haar mooi geschreven verhalen en kleurrijke foto’s kun je zomaar de neiging krijgen om een ticket te boeken. Dewi legde ons een paar leuke (én lastige!) vragen voor, die we graag beantwoorden. So here we go!

Waarom ben je begonnen met bloggen? En wat vind je het leukste aan het bloggen?

Voor de reizen die we zelf maken, naar soms toch best onbekende bestemmingen, vinden we altijd de beste informatie op reisblogs. Het leek ons dus wel mooi om zelf een klein beetje bij te dragen aan al die informatie. We houden zelf op reis ook altijd een dagboekje bij, dus waarom zouden we dat dagboekje niet delen met de wereld?

Wat zo leuk is aan bloggen, is dat we hierdoor nóg meer bezig zijn met reizen, ook als we gewoon in Nederland zijn. We lezen meer blogs van andere reisbloggers en denken steeds weer terug aan onze reizen als we zelf iets schrijven.

Welke 3 bestemmingen staan bovenaan jouw bucketlist?

We hebben eigenlijk niet echt een bucketlist en als we nadenken over een volgende bestemming, kan er ineens een land uitkomen waar we allebei van tevoren nog totaal niet over nagedacht hadden. Maar we zouden graag binnenkort naar Iran gaan en hebben we het stiekem toch wel vaak over de Pamir Highway door Tadjikistan. Verder zijn we nog nooit in Afrika geweest, dus misschien dat we toch een keer in Mozambique of Madagaskar uitkomen?

Welk land trekt je totaal niet en waarom?

Oei, goede vraag! We gaan eigenlijk het liefst naar landen waar we eigenlijk nog totaal geen beeld van hebben en waar echt nog iets te ontdekken is. Erg drukke bestemmingen, zoals Thailand, trekken ons daarom minder. Maar tegelijkertijd weten we ook dat populaire bestemmingen dat ook vaak niet voor niets zijn, dus wie weet trekken we toch ook een keer naar Thailand!

Lieke & Bart - Vierkant

Welke gekke gewoontes heb je op reis?

Of het echt een gekke gewoonte is weet ik niet, maar we gaan soms op zoek naar de lelijkste, meest deprimerende plekken. Zo kwamen we bijvoorbeeld terecht in Ivanovka, een plaatsje in Azerbeidzjan waar je je echt nog in de Sovjet Unie waant. Reizen draait voor ons niet per se om het zien van de mooiste plekken, maar om het zien van zoveel mogelijk verschillende plekken en ervaren hoe het leven daar is.

Ook hebben we de niet heel gekke, maar wel enigszins onhandige gewoonte om wandeltochten te onderschatten. Stééds weer denken we dat we een bepaalde tocht best aankunnen, maar dan realiseren we ons toch weer even niet dat zo’n tocht op een flinke hoogte of met zware bagage toch net iets anders is dan een wandelingetje door Zuid-Limburg. Dat was bijvoorbeeld ook de reden dat we onze wandeling naar Ala-Kol in Kirgizië iets eerder dan gepland moesten afbreken…

Wat vind je het mooiste aan reizen?

Het mooist vind ik dat je de wereld een klein beetje beter gaat begrijpen. Als je thuis blijft, krijg je de neiging om dingen alleen maar vanuit je eigen perspectief te zien. Naarmate je meer reist, andere mensen spreekt en ziet hoe verschillende mensen leven, ga je steeds meer zien dat je eigen perspectief niet per se de waarheid hoeft te zijn.

Voor welk buitenlands gerecht mogen ze jou midden in de nacht wakker maken?

Bart mag je altijd wakker maken voor knackebrod met kaas, maar in een iets meer exotische categorie: Shan noodles uit Myanmar of Georgische khinkali’s, een soort dumplings, zijn ook altijd welkom!

Leg je van te voren alles vast als je op reis gaat of houd je het liefst alles open?

Activiteiten en vervoer leggen we eigenlijk bijna nooit vast, maar of we accommodatie van tevoren vastleggen hangt eigenlijk heel erg af van de bestemming. Op sommige plekken kun je weinig vastleggen of is het juist leuk om vrijheid te hebben in je keuze. Op andere plekken boeken we juist wel iets, omdat we dan in alle rust leuke hotels kunnen zoeken (en andere reizigers voor kunnen zijn!). Toch zijn we stiekem wel aan onze vrijheid gehecht, dus als we iets boeken zorgen we bijna altijd dat we het eventueel kunnen annuleren als onze plannen veranderen.

Ben je een avontuurlijke of een luxe reiziger?

Ook dat hangt een beetje af van de bestemming, maar ik denk dat we dan toch meer avontuurlijke reizigers zijn. We houden ervan om op zoek te gaan naar nieuwe bestemmingen en willen graag zoveel mogelijk van een land zien, ook als dat betekent dat we ergens in een tentje of een wel érg eenvoudige homestay overnachten.

Toch vinden we het vaak ook heel fijn om na een aantal dagen basic naar een lekker luxe hotel te gaan of in een goed restaurant te eten. Sowieso kiezen we niet altijd voor de goedkoopste optie, maar kiezen we de accommodatie waarvan we het gevoel hebben dat die het best past bij de bestemming. En sommige bestemmingen vragen nu eenmaal om een vleugje luxe…

Wat mis je tijdens het reizen het meest van thuis?

Hoe goed alles in Nederland geregeld is! Je staat hier niet uren in de rij en hoeft ook niemand stiekem geld toe te stoppen om iets kleins te regelen. Maar ook los daarvan kan het gewoon heel fijn zijn om thuis te zijn, in ons eigen appartement (waar we even niet uit onze backpacks hoeven te leven!) en met vrienden en familie in de buurt. Als alles soms even tegen lijkt te zitten op reis (want plannen lukt niet, want delhi belly, want we snappen mensen niet), dan kunnen we dat best even missen!

Wat mis je thuis het meest van op reis zijn?

We houden er allebei echt van om op reis zoveel mogelijk restaurantjes en zoveel mogelijk gerechten uit te proberen, dus we dat missen we wel als we thuis zitten en toch maar weer gewoon een snelle pasta maken. Ook kan ik er na een paar weken thuis ook echt weer aan toe zijn om nieuwe dingen te zien en de zon op mijn huid voelen!

Nieuwe nominaties!

De vragen zijn beantwoord, dus nu rest ons alleen nog de taak om nieuwe blogs te nomineren! We nomineren graag een aantal blogs die we zelf eigenlijk nog niet zo heel goed kennen, maar waar we graag meer van willen lezen:

Travel Nomad – Op deze mooi vormgegeven website deelt Nikitas foto’s van bestemmingen als Iran en Tanzania en fijne reisverhalen die zo geschreven zijn dat je bijna het gevoel krijgt dat je er zelf bij was.

Food & Spots – Op Food & Spots schrijven Sophie en Kirsten over – je raadt het al – fijne plekken en lekker eten. Je vindt er diverse blogs over bestemmingen in Midden- en Zuid-Amerika, maar ook in andere delen van de wereld.

We zijn heel benieuwd naar jullie antwoorden op de volgende vragen:

 • Waarom ben je begonnen met bloggen?
 • Op welk soort reiziger is jouw website gericht?
 • Waar ging je eerste verre reis naartoe?
 • Reis je het liefst alleen of samen met iemand anders?
 • Wat is het mooiste dat je op reis hebt meegemaakt?
 • Wat is het vreemdste dat je op reis hebt meegemaakt?
 • Welk land mag volgens jou echt meer aandacht krijgen?
 • Welke bestemming is voor jou het meest bijzonder, bijvoorbeeld omdat je er hebt gewoond of gewoon omdat je je er thuis voelt?
 • Waarom is reizen zo belangrijk voor je?
 • Welk buitenlands gerecht maakt jou gelukkig?

Gepubliceerd op 21 december 2017

2 Reacties

 • Reageer
  Sophie
  21 december 2017 at 15:16

  Super leuk interview en bedankt voor de nominatie!

 • Reageer
  Nikitas
  23 december 2017 at 13:08

  Dikke feli en tof dat Travel Nomad genomineerd is 🙂

 • Laat een reactie achter