MYANMAR

Een avontuurlijke pelgrimstocht naar de Golden Rock

De Kyaiktyo Golden Rock, Myanmar

Als we ons een weg banen door de mensenmassa, plakken onze blote voeten aan de tegelvloer. De geur van kruidig eten vermengt zich met die van afval en zweet. Terwijl wij nog even bijkomen van de avontuurlijke rit naar boven, storten mensen om ons heen zich vol overgave in religieuze rituelen. We bezoeken Kyaiktiyo pagoda, één van de heiligste plekken voor boeddhisten in Myanmar (voorheen Birma). Een bezoek aan deze plek zet al je zintuigen op scherp en is daarmee absoluut een onvergetelijke ervaring.

Kyaiktiyo, de Golden Rock

Kyaiktiyo pagoda is te vinden op Mount Kyaiktiyo, een berg van 1100 meter hoog dichtbij het dorpje Kinpun (ook wel Kin Mun), zo’n 200 kilometer ten noordoosten van Yangon.

De pagode staat op een rots die de zwaartekracht lijkt te trotseren. Het met bladgoud bedekte gevaarte balanceert boven op de berg, volgens de legenden op zijn plek gehouden door een haar van Boeddha. Reden genoeg voor boeddhisten uit Myanmar en ver daarbuiten om een pelgrimstocht te maken naar de ‘Golden Rock’.

Uitzicht op Kyaiktyo Golden Rock, Myanmar

Een avontuurlijke tocht naar de top van Mount Kyaiktiyo

De berg waarop de heilige gouden rots te vinden is, mag je niet met een auto op. In plaats daarvan rijden er trucks met bankjes in de laadruimte. Volgens een ons onduidelijk systeem word je bij het startpunt naar een truck gedirigeerd en klim je een trapje op naar de laadbak. Er worden mensen ingeladen totdat er écht geen plek meer is. Comfortabel is anders, maar efficiënt is het zeker. En veilig, want je zit klem genoeg om tijdens de rit niet zomaar uit de bak te vliegen. In de ticketprijs zit ook meteen een levensverzekering inbegrepen, dus dat draagt natuurlijk ook bij aan het veilige gevoel.

Instappen in truck naar Kyaiktyo Golden Rock, Myanmar

Dan vertrekken we, in volle vaart de bochtige bergweg op. We vragen ons af op welk punt we naar de camera moeten zwaaien, want de gemiddelde achtbaan is hier niets bij. Het is dan ook niet makkelijk om je aandacht bij het prachtige uitzicht te houden. Gelukkig stoppen we regelmatig omdat er langs de weg collectes gehouden worden en kunnen we even bijkomen voordat we aan de volgende etappe beginnen. De opluchting die we voelen als we het eindpunt bereiken, verdwijnt snel als we ons realiseren dat we straks ook weer terug moeten. En die rit, zo zal later blijken, is zo mogelijk nóg achtbaniger.

Boven op Mount Kyaiktiyo

Eenmaal boven staan er dragers klaar die pelgrims die slecht ter been (of gewoon rijk) zijn naar de rots te brengen. Wij besluiten dat we dit stukje wel kunnen lopen en sluiten aan in de parade van mensen op weg naar boven. Het is 1 januari, midden in het pelgrimsseizoen. Daardoor is het niet gewoon druk, maar érg druk. Langs het pad zijn doeken gespannen waaronder hele families de nacht doorbrengen. Overal zitten mensen op de grond, pratend, etend en biddend. Met zoveel drukte en viezigheid zijn wij vooral onder de indruk van wat mensen ervoor over hebben om op deze heilige plek te zijn.

Slaapplekken van pelgrims bij Kyaiktiyo Golden Rock, Myanmar

Mensenmassa bij Kyaiktyo Golden Rock, Myanmar

Verkopers bij Kyaiktyo Golden Rock, Myanmar

Op het terrein staan diverse tempels, maar om onze zintuigen nog enigszins te ontzien, richten we ons vooral op de rots waar alles hier om draait. De naam ‘Golden Rock’ blijkt inderdaad een passende bijnaam voor deze bezienswaardigheid. De zon gaat bijna onder en de met bladgoud belegde rots glanst ons vol overtuiging tegemoet. We gaan bijna geloven in de legende over Boeddha’s haar, want de rots hangt aan de berg alsof een enkel duwtje voldoende zou zijn om hem de diepte in te laten rollen.

Monniken en andere pelgrims plakken in diepe concentratie nieuwe stukjes bladgoud op de rots, om zich zo te verzekeren van een lang en gelukkig leven.

En eigenlijk is die religieuze overtuiging ook precies wat Myanmar zo’n fascinerend land maakt. Want hoe arm de bevolking van Myanmar ook is, het land staat vol met spectaculaire bouwwerken. Zo vind je niet alleen enorm grote boeddhabeelden in Monywa, enorm veel tempels in Bagan en een enorm gouden pagode in Yangon, maar heeft elk dorpje daarnaast zijn eigen selectie aan religieuze rijkdom. Al die bouwwerken zijn niet simpelweg onderdeel van de geschiedenis, maar vooral ook onderdeel van het dagelijks leven van nu.

Pelgrims bij Kyaiktyo Golden Rock, Myanmar

Jonge monnik bij Kyaiktyo Golden Rock, Myanmar

Drukte bij Kyaiktyo Golden Rock, Myanmar

Hoe bereik je de Golden Rock?

Vervoer naar en verblijf in Kinpun

Kinpun is vanuit Yangon in zo’n 5-6 uur te bereiken per bus. Veel mensen combineren hun bezoek aan Kyaiktiyo met een bezoek aan bijvoorbeeld Bago of Hpa-An.

Kyaiktiyo bezoeken als een dagtocht vanuit Yangon schijnt (zelfs met de bus) mogelijk te zijn, maar de meer relaxte optie is om ergens in de buurt te overnachten. Dat kan in hotels bovenop de berg, maar dat is meestal wél duur, maar níet echt comfortabel. Het is daarom vaak een beter idee om te overnachten in Kinpun zelf.

Wij kozen ervoor om ons door een taxichauffeur uit Yangon naar Kinpun te laten brengen en daar (na ons bezoekje aan de Golden Rock) te overnachten in het Eternity Resort. Daar werden we ’s ochtends gewekt door trucks die alweer de berg op scheurden. Onderweg terug naar Yangon maakten we een tussenstop in Bago.Van Kinpun naar Kyaiktyo

Om vanuit Kinpun de Golden Rock te bereiken, heb je twee opties. Als je enigszins avontuurlijk ingesteld bent, kun je er dus voor kiezen om de truck nemen. De tweede optie is om de berg op te klimmen via een pelgrimspad van 11 kilometer. Dit pad is goed gemarkeerd, maar bereid je wel voor op een flinke klim en Birmese temperaturen.

Boven op de berg moet je als toerist entree betalen van 6000 kyat (januari 2016). Dat doe je bij het ticket office, maar als je dat niet meteen ziet, maak je dan vooral geen zorgen. Je wordt ongetwijfeld vanzelf gespot en naar een kantoortje geloodst.

Gepubliceerd op 26 oktober 2016

Meer lezen?

4 Reacties

 • Reageren
  Marlies
  3 november 2016 om 14:35

  Wat cool! Myanmar heeft me nooit echt aangesproken omdat ik hier eigenlijk niet veel van wist tot vorig jaar een vriendin daar foto’s van heeft laten zien ben ik helemaal verkocht.
  Als ik er ooit geraak wil ik deze plek ook zeker eens bezoeken!
  Bedankt voor deze uitleg en tips!

  • Reageren
   Travelosophy
   4 november 2016 om 09:08

   Bedankt voor je leuke reactie! Myanmar is absoluut de moeite waard, dus als je de kans krijgt moet je het zeker eens bezoeken 🙂

 • Reageren
  Gert
  24 augustus 2017 om 09:15

  Hoi even een vraag , toen je de golden rock bezocht waar had je die tussenstop leek ons wel leuk om om die plaatselijke markt die op de foto staat ook even mee te pikken ziet er zo gezellig uit, was dat Kinpun of Kyaiktyo?
  Groetjes Gert

  • Reageren
   Travelosophy
   24 augustus 2017 om 10:23

   Hoi Gert,

   Alle foto’s die je in dit blog ziet zijn gemaakt bij de Golden Rock zelf. Wat je ziet is dus geen echte markt, maar de drukte van alle bezoekers en de slaapplekken die pelgrims daar gemaakt hebben. Maar Myanmar heeft gelukkig een heleboel mooie markten, dus je vindt vast iets dat erop lijkt!

   Veel plezier alvast!
   Lieke

  Plaats een reactie