MYANMAR

Inwa, Sagaing en Amarapura: de koningssteden rondom Mandalay

Yadana Sinme Pagoda in Inwa, Myanmar

Een boer werkt met zijn buffel op het land en kinderen rennen lachend achter elkaar aan. Vanuit de paardenkar waarmee we over de stoffige zandweg hobbelen, zien we overal in het landschap pagoda’s uitsteken. We zijn niet ver van Mandalay, maar van de drukte van de stad is hier niets meer te merken. Hier in Inwa, één van de oude koningssteden van Myanmar, lijkt decennialang weinig veranderd te zijn. Op één ding na: toeristen hebben Inwa en andere bijzondere plekken rondom Mandalay ontdekt.

Als je tijdens een rondreis door Myanmar in Mandalay verblijft, kun je namelijk eenvoudig een dagtocht maken naar de bezienswaardigheden buiten de stad. Bezoek het Mahagandayon Kyaung klooster om een indruk te krijgen van het dagelijks leven van de boeddhistische monniken, wandel door de tempels van koningsstad Sagaing en laat je op een paardenkar rondrijden door Inwa. En als je dan nóg geen genoeg hebt van al het moois in deze omgeving, sluit dan de dag af met een zonsondergang bij de beroemde U Bein bridge in Amarapura.

Paardenkarren in Inwa, Myanmar

Mahagandayon Kyaung klooster

In dit klooster in Amarapura wonen honderden monniken die zich rond 11 uur in rijen opstellen voor de lunch. Eerst komen de jongste monniken, die proberen met hun gezicht strak in de plooi naar de grond te kijken, maar soms toch afgeleid raken en in de lach schieten. Achter hen verzamelen zich steeds meer ervaren monniken, stuk voor stuk in een donkerrood gewaad. Met hun handen om een bedelnap geklemd, lopen ze langzaam richting lunch.

Monniken bij Mahagandayon Kyaung-klooster in Amarapura, Myanmar

Jonge monniken bij Mahagandayon- Kyaung-klooster in Amarapur, Myanmar

Veel toeristen komen op deze bijzondere lunchceremonie af, waardoor het hele gebeuren verdacht veel op aapjes kijken gaat lijken. Probeer daarom wat eerder te komen of wat langer te blijven, zodat je rustig rond kunt wandelen over het complex. Hier zie je monniken de was doen, in opperste concentratie boven een studieboek hangen of met anderen de roddels van de dag doornemen. Met een beetje geluk kom je ook een monnik tegen die je wil rondleiden en vertellen over het leven in het klooster.

Koningsstad Sagaing

In de afgelopen eeuwen is Myanmar regelmatig van hoofdstad gewisseld. Net als Amarapura en Inwa heeft ook Sagaing ooit de eer gehad zich hoofstad te noemen. En hoewel dat van korte duur was, is op Sagaing Hill nog duidelijk zichtbaar hoe belangrijk deze stad ooit geweest is. Overal op de heuvel steken gouden piekjes de hemel in, allemaal ondersteund door stupa’s en tempels vol overdadige decoratie.

Het is misschien een iets té ambitieus plan om al die religieuze bouwwerken te bezoeken, maar bezoek in elk geval Sone Oo Pone Nya Shin Paya voor het uitzicht over de heuvel en de Irrawaddy rivier.

Gang met Boeddhabeelden in Sagaing, Myanmar

Koningsstad Inwa

Inwa, het vroegere Ava, is in totaal meer dan 300 jaar de hoofdstad geweest van Myanmar. En dat is best lastig voor te stellen, want Inwa lijkt nu vooral een slaperig plattelandsdorpje. Het ligt op een eiland waar geen auto’s rijden en is dan ook alleen te bereiken per ferry.

Toch zijn er overal bijzondere bouwwerken te vinden die herinneren aan Inwa’s moments of fame. Je kunt je rond laten rijden in een paardenkar om enkele van die bouwwerken te zien, zoals de gouden stupa van Shwedagon Paya, het houten klooster Bagaya Kyaung en de scheve toren van Nanmyint.

Ferry naar Inwa, Myanmar

Oogst en scheve toren in Inwa, Myanmar

U Bein Bridge

Als je aan het eind van de dag terugkeert naar Amarapura, kun je bij de fotogenieke U Bein brug de zon zien ondergaan boven het Taungthaman meer. Toen Myanmar weer eens van hoofdstad wisselde, werd het paleis in Amarapura afgebroken. De houten pilaren die overbleven werden gebruikt om een brug te bouwen. Die brug is met zijn 1200 meter lengte niet alleen de langste teakhouten brug van de wereld geworden, maar ook één van de bekendste bezienswaardigheden van Myanmar.

Als de zon langzaam het water in zakt en de hemel rood kleurt, ben je hier vast niet de enige toerist. Maar echt erg is dat niet, want de silhouetten van al die mensen op de brug leveren juist een bijzonder beeld op. Mocht je de brug toch liever met minder mensen willen zien, dan kun je beter in de ochtend naar Amarapura afreizen.

U Bein Bridge in Amarapura, MyanmarHoe bereik je Myanmars koningssteden?

Als je al deze plaatsen in één dag wil bezoeken, dan kun je beter niet met het openbaar vervoer reizen. Naar de meeste plaatsen rijden pickup trucks, maar die stoppen niet in de buurt van de bezienswaardigheden.

Handiger is het om vanuit Mandalay naar deze plaatsen te fietsen. Vooral Amarapura is eenvoudig te bereiken. Om in Sagaing te komen moet je je echter een weg banen door het drukke verkeer op de autoweg.

De meeste mensen kiezen er daarom voor om dagtour te boeken vanuit Mandalay. Ook kun je simpelweg een taxichauffeur te vragen om je een dag rond te rijden. De meeste chauffeurs kennen deze route goed en weten precies waar jij naartoe wil en wanneer je daar moet zijn.

Gepubliceerd op 15 december 2016

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie