KIRGIZIË

Rondreizen in Kirgizië: langs bergen, yurts en Sovjetsteden

Reizen door Kirgizië in Centraal Azië (30)

Kloven tussen begroeide bergen, ijsblauwe meren en paarden die over de vlakte langs de vele yurts galopperen: al dat moois vind je in het Centraal-Aziatische Kirgizië, ook wel Kyrgyzstan genoemd. Voor de meeste mensen is dit niet de eerste bestemming waar ze aan denken als ze een reis aan het plannen zijn. Maar als je houdt van een beetje avontuur en een heleboel natuur, dan zou dit zomaar eens de ideale bestemming voor jou kunnen zijn. Hoog tijd voor een introductie!

Naast de mooie natuur is het bij een bezoek aan Kirgizië ook van belang dat je een vleugje (of zeg maar gerust een flinke vleug) Sovjetsfeer kunt waarderen. Want ja, dat is ook Kirgizië: grijze woonblokken, rammelende Lada’s en afbrokkelende standbeelden van Lenin. Tijdens onze reis door dit land gingen we inzien dat deze combinatie van adembenemende natuur en rauwe steden het juist zo’n bijzondere bestemming maakt. En oké, de invloed van de vriendelijkheid van de gemiddelde Kirgiziër op ons enthousiasme moeten we ook niet onderschatten.

Wat mag je niet missen in Kirgizië?

Kirgizië is geen bestemming waar je naartoe gaat om grote, bekende gebouwen of ander werelderfgoed van je bucketlist te strepen. Het is vooral een plek waar je moet zijn, die je moet beleven: de bijzondere homestays, het eenvoudige leven en de prachtige natuur.

Overnachten in een traditionele yurt

Eén van de hoogtepunten op onze reis door Kirgizië was Song Kol. Rondom dit mooie bergmeer staan in de zomer vele yurts van families die hier elk jaar voor enkele maanden met hun vee naartoe trekken. Je hoeft dit niet van tevoren te plannen of te reserveren, want bij elk groepje van drie of meer yurts zijn toeristen welkom. Het is een prachtige plek om het traditionele leven te ervaren en bijvoorbeeld een paardrijtocht langs het meer te maken.

| Leestip: In ons blog Reisroute Kirgizië: Van Andijon naar Karakol kun je lezen hoe wij naar het mooie Song Kol meer reisden.

Reizen door Kirgizië in Centraal Azië (31)

Reizen door Kirgizië in Centraal Azië (28)

Trekking naar een ijsblauw meer

Een ander hoogtepunt van onze reis was de trekking naar het ijsblauwe bergmaar Ala Kol. Hoewel we vertrokken met het idee om er een 3-daagse tocht van te maken, waren na 2 dagen alweer terug in Karakol. De tocht leek door de hoogte, steilheid en zware bepakking zwaarder dan gedacht. Maar we zijn wat blij dat we in elk geval aan de rand van dat fantastische meer hebben kunnen slapen. Wil jij hier ook graag naar toe? Overweeg dan om naast een gids ook dragers te huren en of neem zelf lichtgewicht kampeerspullen mee.

| Leestip: In ons blog Reisroute Kirgizië: een zware trekking naar Ala Kol en levendig Bishkek kun je meer lezen over de wandeltocht.

Reizen door Kirgizië in Centraal Azië (14)Laat Kirgizië maar gewoon gebeuren

Als je in Kirgizië mét backpack en zonder reisleider rondreist, kun je bijna niet zonder wat hulp van de lokale bevolking. Als ervaren reiziger heb je waarschijnlijk een gezonde dosis achterdocht ontwikkeld, maar die kun je in Kirgizië even uitschakelen.

Dit merkten wij toen we net de grens overgestoken waren van Oezbekistan naar Kirgizië. Op het  busstation in Jalal Abad gebaarde een vrouw dat we haar moesten volgen. Al snel werden we (met twee backpacks en diverse medereizigers) een Daewoo Tico (veel kleiner kan niet) in gedirigeerd. Eenmaal in het centrum maakten we de vrouw duidelijk dat we een hotel zochten. Toen ze niet alleen mee liep naar de ingang, maar ons ook aankondigde bij de receptie en mee ging om de kamer te bekijken, gingen we ons toch langzaam afvragen wat ze precies wilde. Tot ze zag dat alles geregeld was en vriendelijk lachend vertrok.

We schaamden ons een beetje voor onze achterdocht, want tijdens onze reis realiseerden we ons hoe normaal dit blijkbaar is: iemand die hulp aanbiedt, laat je pas gaan op het moment dat hij/zij zeker weet dat je veilig overgedragen bent aan de volgende persoon. Dit geldt ook voor een taxichauffeur die je aflevert bij een homestay. Laat Kirgizië maar gewoon gebeuren, dan komt alles goed!

Reizen door Kirgizië in Centraal Azië (3)

Reizen door Kirgizië in Centraal Azië (6)

Reisroute door Centraal-Azië

Wij combineerden onze reis door Kirgizië met een reis door buurland Oezbekistan. Vanuit Tashkent maakten wij hier een reis langs drie beroemde steden aan de oude Zijderoute: Khiva, Bukhara en Samarkand. Lees hier onze blogs over ons reis door Oezbekistan. Ben je van plan om net als ons naar Oezbekistan en Kirgizië te reizen, dan kun je in dit blog meer lezen over visa, vervoer en accommodaties.

Laatst bijgewerkt op 26 juli 2017

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie