ZWEDEN

Verken de wildernis van Zweeds Lapland per huskyslee

Huskytocht in Kiruna in Zweeds Lapland (5)

Het is midden op de dag, maar de zon gaat al langzaam onder. We sleeën door een winters landschap. De sneeuw dempt het omgevingsgeluid en we horen alleen het gehijg van de honden die onze slee trekken. We maken een huskytocht vanuit Kiruna, in het hoge noorden van Zweden. Daarmee treden we in de voetsporen van de Sami, de van oorsprong nomadische bewoners van Lapland. Een huskytocht is één van de populairste activiteiten voor reizigers die Lapland bezoeken, naast skiën, ijsvissen, scheuren op sneeuwscooters en natuurlijk jagen op het noorderlicht. In dit blog lees je over onze ervaringen en tips bij het boeken van een dog sled tour.

Waar moet je op letten als je een huskytocht kiest?

In Kiruna en omgeving zijn bestaan minstens zes aanbieders van huskytochten: Husky VoiceHusky Tours LaplandWhite Trail AdventuresKiruna Sleddog ToursKiruna Guidetur en Active Lapland. Een tour kun je vooraf heel eenvoudig boeken via internet en dat is in het hoogseizoen zeker aan te raden. Na verschillende tours tegen elkaar afgewogen te hebben, boekten wij bij Kent en Jordana’s Husky Tours.

Activiteiten in Kiruna zijn niet goedkoop. Prijzen voor huskytochten variëren per aanbieder en per tour, maar reken in ieder geval op een bedrag tussen de 100 en 200 euro per persoon. Voor dit bedrag word je opgehaald (en teruggebracht) bij je hotel en krijg je tijdens de tocht warme kleding: een sneeuwpak, handschoenen en snowboots. Bij sommige tours zit ook een lunch in de prijs inbegrepen.

| Leestip: Behalve een huskytocht gingen we in Zweeds Lapland ook op jacht naar het noorderlicht! In het blog Op zoek naar het noorderlicht in Zweeds Lapland lees je hier meer over.

Huskytocht in Kiruna in Zweeds Lapland (3)

Huskytocht in Kiruna in Zweeds Lapland (2)

Ook zijn er nog een aantal andere punten waarop tours van elkaar kunnen verschillen, maar waar je misschien niet zomaar aan denkt. Gebruiken ze 2-persoons of 4-persoons sleeën? Mag je zelf sturen? En wanneer vindt de tour plaats? Wij wilden het liefst zelf sturen op een slee voor 2 personen en kozen voor de mooie uitzichten die een tour tijdens ondergaande zon oplevert.

Wat natuurlijk ook belangrijk is, is hoe lang de tour duurt. Let op dat in die duur ook de reistijd van jouw hotel naar de kennel en terug inbegrepen is. Bij sommige aanbieders is de enkele reistijd bijvoorbeeld 40 minuten. Bij een tour van 4 uur blijft dan slechts 2,5 uur over, waarin de honden ook nog worden aangelijnd en bij terugkomst gevoerd – wat overigens wel deel van de ervaring is!

| Accommodatie: In Kiruna overnachtten wij in Hotel Bishops Arms Kiruna.

De voorbereiding

De hondenkennel van Husky Tours bevindt zich in Svappavaara, zo’n 40 minuten rijden vanaf Kiruna. Hoewel we zelf al meerdere lagen kleding dragen, realiseren we ons al snel hoe blij we moeten zijn met alle extra kleding die we bij aankomst krijgen. Niet alleen omdat we de extra laag warmte goed kunnen gebruiken, maar ook omdat het daardoor niet onze eigen kleren zijn waarin we al vlug kennismaken met de honden. Die begroeten ons namelijk nogal enthousiast: ze springen blaffend tegen ons aan, rollen door de sneeuw en smeken bijna om geaaid te worden.

Het is duidelijk hoe sterk deze honden zijn. Kent kijkt naar ons en zorgt ervoor dat we de juiste honden voor onze slee gespannen krijgen. Een zwaarder koppel heeft bijvoorbeeld meer of sterkere honden nodig dan een licht koppel. Ook zijn sommige honden nog in training voor een bepaalde positie in het span. Aangezien elke hond in het span zijn een eigen taak heeft, wordt daar ook rekening mee gehouden.

Huskytocht in Kiruna in Zweeds Lapland (1)Niet alleen de honden, maar ook de bestuurders van de slee hebben een belangrijke taak. Gelukkig leggen Kent en Jordana geduldig uit hoe je moet remmen, wanneer je moet remmen en wanneer zeker niet. Want wat er ook gebeurt, de lijn tussen de slee en de honden moet altijd strak blijven staan. Bij een slappe lijn gaat de slee namelijk harder dan de honden en loop je het risico je eigen honden aan te rijden. Die verantwoordelijkheid nemen we uiterst serieus, waardoor het stiekem best een beetje spannend wordt.

Op je huskyslee de sneeuw in

Vanaf het moment dat het eerste hondenspan in beweging komt, schiet ook je eigen span meteen in beweging. Wat zijn die honden sterk! Wanneer de honden eenmaal op stoom zijn, lijkt het ze geen enkele moeite te kosten om de slee met daarop twee personen voort te trekken. Doordat de honden een bekende route lopen, hoef je als bestuurder niet in paniek te raken als je de andere sleeën uit het zicht verliest. Bergop? Geen probleem! Bergaf? Ook geen probleem! Voor de honden althans, want als bestuurder trap je toch graag even op de rem wanneer je die scherpe bocht ziet naderen.

Huskytocht in Kiruna in Zweeds Lapland (4)

 

Gelukkig houdt Kent alles goed in de gaten. Zo besluit hij bijvoorbeeld al snel om twee honden in onze span om te wisselen. De jonge hond in de middelste positie is kennelijk nog niet geoefend genoeg voor deze belangrijke positie. Gedurende de tocht stop je ook een paar keer. Je kunt dan van plek ruilen: degene die de honden bestuurde kan dan met verkleumde handen foto’s gaan maken van het uitgestrekte, witte landschap en de strakblauwe lucht.

| Reistip: Na onze huskytocht en noorderlichttour in Kiruna reisden wij per trein naar het in Noorwegen gelegen Narvik. Hier huurden wij een auto om een paar dagen de Lofoten te verkennen. In ons blog Arctische winter op de Noorse Lofoten lees je hier meer over.

Na de tocht

Wanneer je weer arriveert in de kennel is je taak als hondensleebestuurder nog niet voorbij. De honden zitten nog vol energie en die willen ze nog graag even kwijt. Er moet dus nog even gespeeld worden! Of gegeten, want zodra ze de bakken met voer in je handen zien, duiken ze er bovenop. Daarna is het helaas alweer tijd om afscheid te nemen van deze gezellige husky’s. Wat een bijzondere ervaring!

Huskytocht in Kiruna in Zweeds Lapland (6)

Huskytocht in Kiruna in Zweeds Lapland (7)

Gepubliceerd op 19 oktober 2016

Start je reis hier:  Hotels in Kiruna  |  Vliegtickets Kiruna  |  Huurauto Kiruna  |  Reisgids Lapland  |  Fly & Drive Zweeds Lapland

Meer lezen?

Schrijf als eerste een reactie

Plaats een reactie